Home Αθλητικά Νίκος Παπούλιας : “Έφυγα μετά από ένα παράπονο στη …Θεία”
Αθλητικά - Εικόνες Αρχικής - 3 Απριλίου, 2023

Νίκος Παπούλιας : “Έφυγα μετά από ένα παράπονο στη …Θεία”

-Καταγγέλλει τη δημοτική αρχή και το Τ.Σ. Άμφισσας ότι δεν τήρησαν τον αθλητικό κανονισμό λειτουργίας των
αθλητικών εγκαταστάσεων αδικώντας το ΓΑΣ (Ακ) Άμφισσας
– “ ο καθείς σε αυτή την πόλη βαφτίζεται προπονητής, δίχως να έχει σχέση με το άθλημα.”
-Αφήνει αιχμές για τη διοίκηση του ΓΑΣ Άμφισσας λέγοντας ότι του προξενεί απορία γιατί άλλαξαν την ονομασία από Μάκαρος σε ΓΑΣ όταν είχε προηγηθεί η ίδρυση της ομάδας του με την ίδια ονομασία

 

Στην απίστευτη καταγγελία ότι αποχώρησε από τον τότε Μάκαρο (νυν ΓΑΣ Άμφισσας) επειδή σε ένα φιλικό τουρνουά στην Άμφισσα ως διαιτητής τηρώντας τον κανονισμό απέβαλε παίχτη που είχε θεία στο Δ.Σ. της ομάδας προχωρά για πρώτη φορά ο καταξιωμένος προπονητής καλαθοσφαίρισης Νίκος Παπούλιας. Όπως εξηγεί , ο παίχτης παραπονέθηκε στη Θεία και στη συνέχεια το Δ.Σ. του πρότεινε να αποχωρήσει από την πρώτη ομάδα και να αναλάβει τις υποδομές, κάτι που φυσικά δε δέχτηκε και το θεώρησε προσβολή.
Ταυτόχρονα βάλλει και ενάντια στη δημοτική αρχή και το τοπικό συμβούλιο Άμφισσας ισχυριζόμενος ότι η νέα του ομάδα ΓΑΣ (Ακ) Άμφισσας δεν αντιμετωπίστηκε με τις άλλες ομάδες . Στην κατεύθυνση αυτή ισχυρίζεται ότι δεν εφαρμόστηκε ο
ο Αθλητικός Κανονισμός Λειτουργίας των Αθλητικών Εγκαταστάσεων του Δήμου,
“ ….αφού σύλλογος χωρίς αγωνιστική παρουσία είχε προτεραιότητα σε φυσιολογικές απογευματινές ώρες όπως και στο θέμα το ποιος κάνει προπόνηση στο Καμπεράκης, διότι ο καθείς σε αυτή την πόλη βαφτίζεται προπονητής, δίχως να έχει σχέση με το άθλημα. “
Ακόμη αναφέρει με απορία για τους λόγους που επέβαλαν στη διοίκηση του τότε Μάκαρου το 2021 να αλλάξει ξανά το όνομα σε ΓΑΣ Άμφισσας , όταν ήδη είχαν ιδρύσει με τον κ Λαλά το ΓΑΣ (Ακ) Άμφισσας έχοντας ως χρώματα το κίτρινο μπλε, τα ιστορικά χρώματα του συλλόγου

 

«Αν δε βγεις εσύ μπροστά μηνπεριμένεις πρόοδο»

Πότε και γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την προπονητική;
Ξεκινώντας το άθλημα της καλαθοσφαίρισης το 1984 ποτέ δεν υπήρχε η σκέψη στο μυαλό μου να κάνω τον προπονητή κάποια στιγμή στο μέλλον. Μου άρεσε υπερβολικά να παίζω ως αθλητής, να παθιάζομαι μέσα στο γήπεδο, να βάζω καλάθια να χαίρομαι και να λυπάμαι με τους συμπαίκτες μου στις νίκες και στις ήττες. Το θεωρούσα μεγάλη τιμή να φορώ τη φανέλα και να αγωνίζομαι. Στις 27 Απριλίου 2013 και σε ηλικία 45 ετών έπαιξα το τελευταίο μου παιχνίδι με την ομάδα της Άμφισσας, στη Β΄ ΕΣΚΑΣΕ και στα play off ανόδου για την Α΄ κατηγορία. Με το τέλος εκείνου του πρωταθλήματος διαπίστωσα πως στο αριστερό μου γόνατο είχα πάθει για δεύτερη φορά ρήξη χιαστού και έπρεπε να χειρουργηθώ. Το τέλος της αγωνιστικής δράσης για μένα ήταν γεγονός. Την ίδια χρονιά ο Πρόδρομος Πετρίδης – πατέρας του συναθλητή Δάνου, φοιτητή στην Άμφισσα με καταγωγή από Αθήνα – μου έλεγε συνεχώς, στις κουβέντες που κάναμε πως έπρεπε να αναλάβω την ομάδα, αν η Άμφισσα ήθελα να έχει μπασκετική συνέχεια και πως θα με στηρίξει ως προπονητή στο σύλλογο με κάθε τρόπο (το οποίο και έπραξε). «Αν δε βγεις εσύ μπροστά μην περιμένεις πρόοδο» μου έλεγε στα ταξίδια της ομάδας και στις ατελείωτες μπασκετικές συζητήσεις που κάναμε. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου η διοίκηση του Μάκαρου με πρόεδρο τον κ. Ταγκαλή μου έκανε πρόταση να αναλάβω την ομάδα, την οποία πρόταση αποδέχτηκα. Παράλληλα τη χρονιά 2013 -2014 παρακολούθησα και τα σεμινάρια της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στην Αθήνα για την απόκτηση διπλώματος καλαθοσφαίρισης Γ΄κατηγορίας, ώστε να κάθομαι στον πάγκο με την απαραίτητη νομιμότητα.

Πως χειρίζεστε την κριτική από τους οπαδούς;
Από τη στιγμή που ασχολείσαι με μία ομάδα, από οποιοδήποτε πόστο, σίγουρα θα έχεις και την κριτική των οπαδών. Η κριτική άλλοτε είναι καλοπροαίρετη και άλλοτε κακοπροαίρετη. Ως προπονητής οφείλεις να κλείνεις τα αυτιά στις σειρήνες των φιλάθλων και να υλοποιείς αυτό που έχεις σχεδιάσει και έχεις βάλει ως στόχο μαζί με τη διοίκηση του συλλόγου. Γιατί, ως κόουτς ζεις την ομάδα από μέσα, ξέρεις τα προβλήματα και τα δυνατά της σημεία και γνωρίζεις τον τρόπο –καλύτερα από τον καθένα- για να βγει ο σύλλογος από τα αδιέξοδα και να φτάσει στο αποτέλεσμα που επιθυμεί. Κάθε σωματείο όμως έχει ανάγκη τους οπαδούς του, αφού πολλές φορές γίνονται ο 6ος παίκτης της ομάδος με το χειροκρότημα και τη φωνή τους στο γήπεδο. Αν η κριτική τους είναι τεκμηριωμένη και καλοπροαίρετη θα γίνεται και σεβαστή από τα μέλη που απαρτίζουν το σύλλογο.

Ποιές οι διαφορές στην προπόνηση ανάμεσα σε μια ομάδα ανδρών και αντίστοιχα μιας παίδων ή εφήβων;
Στις παιδικοεφηβικές ομάδες λειτουργείς τελείως διαφορετικά στην προπόνηση. Οι παίκτες πρέπει να κατακτήσουν τις βασικές αρχές του μπάσκετ και επιμένεις στην τεχνική, παράλληλα με το ομαδικό παιχνίδι. Επίσης, ο τρόπος συμπεριφοράς στους μικρούς αθλητές πρέπει να είναι ανάλογος της ηλικίας τους. Χρειάζεται να του δώσεις κίνητρα να αγαπήσουν το άθλημα, να τους μιλάς με ευγενικό τρόπο, να τα ενθαρρύνεις. Ένα παιδί αν δε νιώσει καλά στο γήπεδο θα αναζητήσει αλλού διεξόδους για να περνά τον ελεύθερο χρόνο του. Επιπλέον, πρέπει να διαχειριστείς τους γονείς του. Να καταλάβουν και αυτοί πως το παιδί τους συμμετέχει σε ένα ομαδικό άθλημα και πως όλη η ομάδα κερδίζει ή χάνει, άσχετα αν ο γιος τους ή η κόρη τους έβαλε λίγους πόντους. Προσωπικά για μένα η εμμονή του κάθε σωματείου, ώστε το παιδικοεφηβικό του τμήμα να πάρει το αντίστοιχο πρωτάθλημα είναι λάθος. Αν είναι αυτό να έρθει ας έρθει, όχι να γίνεται αυτοσκοπός και οι αθλητές να αγχώνονται και να μην μπορούν να απολαύσουν το σπορ. Η αντρική ομάδα λειτουργεί τελείως διαφορετικά. Δε θα μάθεις σε άντρες τα βασικά του μπάσκετ, τα οποία θεωρητικά τα έχουν κατακτήσει σε μικρότερες ηλικίες, υπάρχει στην προπόνηση πολύ το ομαδικό παιχνίδι και φυσικά την αντρική ομάδα την ενδιαφέρει και το αποτέλεσμα.

“Ο κόουτς είναι αυτός που κινεί την ομάδα,”

Η θέση του προπονητή έχει μεγάλη ευθύνη .Συνήθως όταν μια ομάδα δεν πάει καλά ,είναι ο πρώτος που την «πληρώνει». Ποια είναι η άποψή σας για αυτό;
Ο κόουτς είναι αυτός που κινεί την ομάδα, είναι ο συνδετικός κρίκος διοίκησης, οπαδών και παικτών. Έχει μεγάλη ευθύνη για την αγωνιστική ετοιμότητα του συλλόγου πολλές φορές όμως αναγκάζεται να συμβιβαστεί με τις επιλογές της διοίκησης , όταν φυσικά δεν υπάρχει άλλος δρόμος επίτευξης των στόχων της ομάδος. Αν τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που πρέπει, ο προπονητής είναι ο εύκολος στόχος σε κάθε σύλλογο. Μπορεί να αποχωρήσει όχι μόνο όταν δεν πάει καλά η ομάδα, αλλά μπορεί το σωματείο να θέλει έναν κόουτς με χαμηλότερες ή ψηλότερες οικονομικές απολαβές, έναν προπονητή που να δέχεται τη γνώμη της διοίκησης στο αγωνιστικό κομμάτι ή κάποιον που να έχει χαμηλό προφίλ προκειμένου οι άνθρωποι που διοικούν την ομάδα να θέλουν να προβάλλονται οι ίδιοι προς τα έξω. Όπως και να έχει ο άνθρωπος που κάθεται στον πάγκο ενός συλλόγου είναι το εύκολο «θύμα» και συνήθως από την αντικατάστασή του ξεκινούν οι αλλαγές σε ένα σωματείο, αν και αυτό δεν είναι πάντα μία σωστή κίνηση.

Ποιά είναι τα δυο από τα πιο σημαντικά λάθη που κάνατε κατά τη διάρκεια της καριέρας σας;
Ένα σημαντικό λάθος που έκανα, ήταν ως αθλητής την περίοδο 1993-1994 που αγωνίστηκα σαν παίκτης του ΓΑΣ Άμφισσα –με δική μου ευθύνη – σε αγώνα play off με τον Άρη Θηβών έχοντας κομμένο πρόσθιο χιαστό. Ήθελα να βοηθήσω την ομάδα να φτάσει στη νίκη, αλλά δεν είχα καταλάβει πόσο επικίνδυνο ήταν, αφού ένα επιπλέον χτύπημα μπορούσε να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο γόνατο και να με οδηγούσε σε απομάκρυνση από τον μπάσκετ και τον αθλητισμό. Η αγάπη όμως για την ομάδα και την καλαθοσφαίριση ήταν πάνω από όλα!!! Το δεύτερο λάθος που έκανα ως προπονητής αυτή τη φορά, ήταν που δέχτηκα κάποιοι παλιοί παίκτες να κάθονται στον πάγκο την ώρα των αγώνων, οι οποίοι τελικά μόνο συνεργάτες δεν ήταν, όπως αποδείχτηκε στο μέλλον. Πραγματικά λυπάμαι και για τη στάση του πρώην προέδρου του Μάκαρου που ανέφερε σε συνέντευξή του πως είχε προτείνει να φύγω από την ομάδα (δε θυμόταν και το πότε) λόγω συμπεριφοράς και δεν έκανε δεκτή η τότε διοίκηση το αίτημά του. Μερικά πράγματα είναι τόσο αστεία!!! Με επιστολή μου στο συμβούλιο στις 15/3/2016 για το συγκεκριμένο περιστατικό, ανέφερα λεπτομερέστατα το όλο γεγονός και την φραστική επίθεση που δέχτηκα μετά το τέλος του αγώνα με την Μαλεσίνα από τον τότε πρόεδρο. Έναν άνθρωπο που εγώ τον « έφερα» στην οικογένεια του Μάκαρου, που με παρακαλούσε να μαζεύω τις συνδρομές από τις υποδομές (δεν ήξερε ούτε πόσα παιδιά έχουμε) και ξαφνικά ανακάλυψε πως δέχτηκε και επίθεση από μένα!!! Την απαράδεκτη συμπεριφορά του ας την πρόσεχε αυτός, διότι βρέθηκε σε έναν αθλητικό χώρο που ούτε ήξερε ούτε έμαθε ποτέ.

Ποιός είναι ο ρόλος που παίζουν οι Ακαδημίες σε μια ομάδα;
Oι Ακαδημίες αποτελούν την καρδιά της ομάδος. Ένας σύλλογος για να έχει μέλλον πρέπει να ξεκινά τον προγραμματισμό και την οργάνωσή του από τις υποδομές. Οι προπονητές σε αυτές τις ηλικίες θα πρέπει να είναι άτομα που έχουν ασχοληθεί αληθινά με το μπάσκετ, έχουν μεταδοτικότητα και μπορούν να προσεγγίζουν τα μικρά παιδιά με παιδαγωγικό τρόπο και μέθοδο που αρμόζει στην ηλικία τους. H παραγωγή παικτών που θα στελεχώσουν τα αγωνιστικά τμήματα ενός σωματείου ξεκινά από τις ακαδημίες, όπου εκεί πρέπει οι μικροί αθλητές να μυούνται σωστά στα μυστικά του αθλήματος, αποκτώντας ταυτόχρονα και την πρέπουσα μπασκετική και αγωνιστική παιδεία. Ας είναι υποχρεωτική η ύπαρξη παιδικού τμήματος και τμήματος παμπαίδων σε όλες τις ομάδες όλων των κατηγοριών της ΕΣΚΑΣΕ προκειμένου ένας σύλλογος να έχει δικαίωμα συμμετοχής σε πρωτάθλημα ανδρών. Επιπλέον, σήμερα οι ακαδημίες στηρίζουν οικονομικά και έναν σύλλογο, αφού με τις συνδρομές των γονέων συντηρείται το σωματείο, διότι η κρατική οικονομική υποστήριξη δεν είναι αρκετή και το έξοδο μιας ομάδος είναι πάρα πολλά.

“Η πολιτεία να θεσπίσει αυστηρούς κανόνες συμπεριφοράς“

Τα τελευταία χρόνια η χρήση βίας( και λεκτικής) και τα ρατσιστικά φαινόμενα είναι έντονα εντός των γηπέδων .Ποιά η άποψή σας πάνω σε αυτό;
Η χρήση βίας και τα ρατσιστικά φαινόμενα δεν είναι μία σημερινή πραγματικότητα. Υπήρχαν και παλαιότερα στους αθλητικούς χώρους. Η πολιτεία πρέπει να θεσπίσει αυστηρούς κανόνες συμπεριφοράς των φιλάθλων μέσα στα γήπεδα αλλά και τιμωριών προκειμένου η βία και ο ρατσισμός να μην έχουν θέση στον αθλητισμό. Φυσικά τα φαινόμενα αυτά δεν αφορούν μόνο φιλάθλους, αλλά και όσους συμμετέχουν στις αθλητικές δραστηριότητες όπως αθλητές, διαιτητές, παράγοντες. Επιπλέον, η καλλιέργεια της αθλητικής παιδείας μέσα από το σχολείο σίγουρα θα έχει σημαντικά οφέλη ως προς την αποφυγή τέτοιων δυσάρεστων φαινομένων.

“Ο παίχτης παραπονέθηκε στη θεία του και ο τότε πρόεδρος στήριξε τη θεία”

Μας χρωστάτε μια απάντηση: Γιατί είχατε αποχωρήσει από το ΓΑΣ Άμφισσας;
Όταν ανέλαβα τον Μάκαρο ως προπονητής, το 2013 η ομάδα ήταν στην Β΄ΕΣΚΑΣΕ και ζήτημα στο γήπεδο να έρχονταν 10 φίλαθλοι. Το 2018 μάς βρήκε να κυνηγάμε την άνοδο στην Γ΄ Εθνική στους αξέχαστους τελικούς της ΕΣΚΑΣΕ και όλη η Άμφισσα να είναι κοντά στην προσπάθειά μας.
Το καλοκαίρι του 2018 στο τουρνουά 3Χ3 του Συνοικισμού, κάνοντας τον διαιτητή, απέβαλα έναν παίκτη – όπως όριζαν οι κανονισμοί – που κοροϊδευόταν στο παιχνίδι και μάλιστα με ειρωνικές φράσεις σε διαιτητή και αντιπάλους. O συγκεκριμένος, πήγε στη θεία του – παράγοντα του Μάκαρου και παραπονέθηκε. Η αντίδραση της θείας ήταν να φωνάζει σε μένα «Είσαι απαράδεκτος!!!», μπροστά στον κόσμο που παρακολουθούσε τους αγώνες. Κράτησα την ψυχραιμία μου, παρά την προσβολή που δέχτηκα και με το τέλος του τουρνουά, επειδή θα έφευγα ταξίδι στην Ιταλία έστειλα ένα μήνυμα σε δύο παράγοντες της διοίκησης για το περιστατικό, αναφέροντας πως δεν μπορεί να υπάρξει γόνιμη συνεργασία με τέτοιες συμπεριφορές και πως είναι κατάντια για την ομάδα «παράγοντας» να μιλά και να μειώνει με αυτόν τον τρόπο προπονητή (με 40χρονη παρουσία στα γήπεδα και σημαία της ομάδος) και μάλιστα παρουσία φιλάθλων. Στη συνέχεια, με πήραν τηλέφωνο όταν ήμουν στο εξωτερικό και με ρώτησαν αν έχω παραιτηθεί (!!!). Τους εξήγησα, πως με το μήνυμα τους αναφέρω το περιστατικό, για να έχουν όλοι γνώση. Αν ήθελα να παραιτηθώ θα το είχα κάνει εγγράφως με υπογραφές, όπως το 2016 που έστειλα επιστολή παραίτησης, λόγω του ότι αφιέρωνα όλο τον χρόνο μου στον Μάκαρο, δίχως οικονομικές απολαβές, αλλά τότε με παρακάλεσαν επίμονα να παραμείνω. Γυρνώντας από το ταξίδι, το συμβούλιο με καλεί να συναντηθούμε και πριν ακόμα ξεκινήσει η συζήτηση, ξέφυγε από το στόμα του τότε Προέδρου η περίφημη φράση: «Εγώ στηρίζω την «παράγοντα» του Μάκαρου και τα παιδιά της-παρόλο που έβρισε τον Παπούλια- και ο Παπούλιας αποχωρεί από την ομάδα!!». Μου ήρθε να βάλω τα γέλια πραγματικά!!! Μετά οι παρόντες προσπάθησαν να τα μπαλώσουν, μου είπαν ότι θα έκαναν συμβούλιο, δεν κατάλαβα το γιατί, αφού όλα ήταν προαποφασισμένα. Σε λίγες μέρες με ενημέρωσαν, δια τηλεφώνου, πως αποχωρώ από το αντρικό τμήμα και μου πρότειναν να αναλάβω τις υποδομές, αφού το αντρικό το αναλαμβάνει ο κ. Γίδας!!!Πάλι το γέλιο ήρθε στο πρόσωπό μου!!!! Δηλαδή ο προπονητής που ανέλαβε την ομάδα από τις γειτονιές της Β ΕΣΚΑΣΕ και την έφτασε σε 5 χρόνια ένα βήμα πριν τις εθνικές κατηγορίες, να αναλάβει τις ακαδημίες και ο coach που την προηγούμενη χρονιά έχοντας την καλύτερη φουρνιά παιδικού δεν μπόρεσε ούτε στον τελικό να πάει, βαπτίζεται προπονητής αντρικού!!! Η φυγή μου από την ομάδα έγινε κατόπιν ψηφοφορίας και μάλιστα ένας εκ των τωρινών παραγόντων και νυν αντιπρόεδρος της ΕΣΚΑΣΕ, μου έστειλε και μήνυμα στο messenger πως με στήριξε και με ήθελε στην ομάδα….. Προσωπική μου άποψη είναι πως το σκηνικό του Συνοικισμού ήταν μία αφορμή για την εξέλιξη των γεγονότων. Mετά το τέλος του πρωταθλήματος είχα καταλάβει πως δε θα έμενα στο σωματείο. Και επειδή η ενασχόλησή τους με τα πρόσωπό μου συνεχίστηκε και συνεχίζεται, κάποιοι που έχουν μάθει να κρύβονται πίσω από λέξεις και να υπογράφουν ως «Το ΔΣ του ΓΑΣ Άμφισσα», ανέβασαν κείμενο στο διαδίκτυο πέρυσι, λέγοντας πως εγώ δεν χαιρέτησα μετά το τέλος του αγώνα ΓΑΣ Άμφισσα – Απόλλων Λιβαδειάς τον προπονητή της γηπεδούχου ομάδος. Έχω μάθει να σέβομαι αυτούς που έχουν ιδρώσει τη φανέλα στα γήπεδα και όχι τους περαστικούς του αθλήματος. Ο προπονητής της γηπεδούχου, ποτέ δεν ήρθε – ως όφειλε – να δώσει το χέρι σε μένα ως φιλοξενούμενο προπονητή, στην αρχή του μεταξύ μας αγώνα. Επιπλέον, στον αδιάφορο αγώνα στην Άμφισσα το 2019, στην τελευταία επίθεση της τοπικής ομάδος και ενώ ήταν μπροστά στο σκορ, έδωσε εντολή στους παίκτες του να βάλουν καλάθι στα ελάχιστα δευτερόλεπτα που απέμειναν, ενώ εμείς είχαμε σταματήσει το παιχνίδι!!! Είναι λογικό όμως να μην ξέρει κάποιος τους άγραφους κανόνες του αθλήματος, όταν απείχε χρόνια από το μπάσκετ και δεν είχε ενεργή συμμετοχή στα τεκταινόμενα.

“οι άνθρωποι που προέτρεξαν για την αλλαγή του ονόματος δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με τον ΓΑΣ”

Ποια ανάγκη σας ώθησε να δημιουργήσετε τις Ακαδημίες ΓΑΣ Άμφισσας ,έχοντας την ίδια ονομασία με τον ΓΑΣ Άμφισσας του κ.Γίδα;
Ο ΓΑΣ Άμφισσας δεν είναι ομάδα του κ. Γίδα ούτε το όνομά του είναι συνυφασμένο με την ιστορία του. Το 2018 αποχώρησα από τον Μάκαρο Άμφισσας και ανέλαβα προπονητής στη Λιβαδειά. Το 2019 με προσέγγισαν άνθρωποι της Ακαδημίας Άμφισσας να συνεργαστούμε, αλλά οι προσωπικές υποχρεώσεις ήταν πολλές και το εγχείρημα δεν ευοδώθηκε. Το καλοκαίρι του 2020 οι συζητήσεις έγιναν εντονότερες και έβλεπα με θετικό μάτι την προοπτική της ενίσχυσης του δεύτερου μπασκετικού πόλου που ήδη υπήρχε στην πόλη. Άλλωστε πολλά παιδιά που δεν μπορούσαν να παίξουν σε υψηλό επίπεδο, χάνονταν μπασκετικά, αφού δεν έβρισκαν ομάδα να αγωνιστούν. Πάντοτε όμως υπήρχε η σκέψη – ακόμα και όταν ήμουν στον Μάκαρο προπονητής – η δημιουργία μιας θυγατρικής ομάδος σε χαμηλότερη κατηγορία. Με τους ανθρώπους της Ακαδημίας συμφωνήσαμε αμέσως και η συνεργασία ξεκίνησε με όραμα την ανάπτυξη του τοπικού μπάσκετ. Μία από τις κοινές γραμμές που βρήκαμε, ήταν η οργάνωση αντρικού τμήματος στην Ακαδημία , ώστε οι αθλητές από τα μικρά τμήματα να έχουν αγωνιστική συνέχεια. Ταυτόχρονα έγινε και η αλλαγή ονόματος σε Γυμναστική Ακαδημία Συνεργασίας Άμφισσας, προκειμένου να ακούγονται τα αρχικά του ΓΑΣ, μιας ομάδος την οποία υπηρέτησα για 24 χρόνια και από τα πρώτα βήματα της ύπαρξής της, έχοντας κατακτήσει με αυτή 4 πρωταθλήματα ως αθλητής. Αποφασίστηκε τα χρώματα της στολής του αντρικού τμήματος να είναι το κίτρινο με το μπλε, όπως ήταν και της πρώτης φανέλας του ΓΑΣ. Το 2021 αποφασίστηκε από την τότε διοίκηση Μάκαρου η αλλαγή επίσης του ονόματος και η επαναφορά στην προηγούμενη ονομασία. Eντύπωση μού προκάλεσε πως αυτό συνέβη αμέσως μετά την δημιουργία της Γυμναστικής Ακαδημίας Συνεργασίας, όπως επίσης και η αναφορά τωρινού διοικητικού παράγοντα πως η μετονομασία έγινε ως κίνηση σεβασμού στην ιστορία του μπάσκετ της πόλης. Μα οι άνθρωποι που προέτρεξαν για την αλλαγή του ονόματος δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με τον ΓΑΣ ούτε γνώριζαν τίποτα για το σωματείο!!! Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν τους ζητήθηκε να γράψουν ιστορικά στοιχεία του συλλόγου για το περιοδικό ΑΘΛΗΤΗΣ που κυκλοφόρησε το 2019, ήταν η μοναδική ομάδα του νομού που έστειλε 10 σειρές κείμενο και ο δημοσιογράφος κ. Μπελέρης μου τηλεφώνησε και μου ζήτησε να γράψω την ιστορία του συλλόγου προκειμένου να δημοσιευτεί!!! Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί πως δύο ολόκληρες γενιές παικτών και παικτριών στην Άμφισσα, μεγάλωσαν με το όνομα «Μάκαρος» το οποίο είχε περάσει και στον φίλαθλο κόσμο συν τις επιτυχίες της κατάκτησης πρωταθλημάτων της ομάδος σε επίπεδου γυναικείου μπάσκετ, αυτοί δεν αξίζουν σεβασμό; Τ0 2008 που ο τότε πρόεδρος Λαμπρόπουλος άλλαξε το όνομα από ΓΑΣ Άμφισσας σε Μάκαρος το έκανε θέλοντας να σηματοδοτήσει μία νέα αρχή στο τοπικό μπάσκετ και όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή του: «…το νέο όνομα μας πηγαίνει πίσω στο χρόνο, στις ρίζες μας, αφού ο Μάκαρος ήταν ο πατέρας της Άμφισσας».

“δεν αντιμετωπιστήκαμε ισότιμα από τους ανθρώπους του Δήμου και του Τοπικού Συμβουλίου”

Ποιο είναι το όραμα λειτουργίας της Γυμναστικής Ακαδημίας Συνεργασίας Άμφισσας;
Kαταρχήν έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία με έναν εκ των πρωτεργατών της δημιουργίας της Ακαδημίας Άμφισσας τον κ. Λαλά. Όραμά μας είναι να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά στο μπάσκετ της πόλης, να έχουμε ενεργά τμήματα σε παίδες και παμπαίδες και φυσικά χρόνο με το χρόνο το ανδρικό τμήμα να προχωρά μπροστά, στελεχωμένο με αθλητές από την Άμφισσα. Δυστυχώς φέτος δεν αντιμετωπιστήκαμε ισότιμα από τους ανθρώπους του Δήμου και του Τοπικού Συμβουλίου ως προς το ωράριο προπονήσεων στο Κλειστό Γυμναστήριο. Με τις ώρες που μας έδωσαν, αναγκαζόμαστε να κάνουμε αργά το βράδυ προπόνηση (παιδικό και αντρικό 2 φορές την εβδομάδα, μετά τις 9 η ώρα τις καθημερινές) και να μην μπορούν να λειτουργήσουν τα τμήματα, όταν τα αντίστοιχα του άλλου συλλόγου είχαν απογευματινές ώρες «φιλέτο». Επίσης, δεν τηρήθηκε ο Αθλητικός Κανονισμός Λειτουργίας τω Αθλητικών Εγκαταστάσεων του Δήμου, αφού σύλλογος χωρίς αγωνιστική παρουσία είχε προτεραιότητα σε φυσιολογικές απογευματινές ώρες όπως και στο θέμα το ποιος κάνει προπόνηση στο Καμπεράκης, διότι ο καθείς σε αυτή την πόλη βαφτίζεται προπονητής, δίχως να έχει σχέση με το άθλημα.

Πως βλέπεις τη φετινή πορεία στο ΓΑΣ στη Γ΄ Εθνική;
Η σημερινή Γ΄ Εθνική δεν είναι σε ποιότητα και δυναμική όπως η κατηγορία που έπαιξε η ομάδα το 1995. Υπάρχουν 6 όμιλοι πανελλαδικά – αντί για 4 που υπήρχαν στην προ κορωνοϊού εποχή – με 12 ομάδες (σε κάποιους είναι 11) ο καθένας. Ο τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος με play off και play out σε αναγκάζει να σκεφτείς πως είτε καλά είτε άσχημα τα πας αγωνιστικά στην κανονική περίοδο, πρέπει να δείξεις χαρακτήρα στους αγώνες κατάταξης για να σώσεις την κατηγορία. Δεν γνωρίζω το σκεπτικό της διοίκησης για συμμετοχή στην εθνική κατηγορία, αφού ο σύλλογος δεν πήρε το πρωτάθλημα παρά αποδέχτηκε την καλοκαιρινή πρόταση της ΕΟΚ, έχοντας τερματίσει τρίτος στην περσινή αγωνιστική χρονιά. Στο δια ταύτα ο ΓΑΣ ξεκίνησε έχοντας απώλειες ντόπιων βασικών παικτών, έκανε μεταγραφές για να ενισχυθεί, ξεκίνησε καλά το πρωτάθλημα η συνέχεια εντούτοις δεν ήταν ανάλογη. Από τη στιγμή όμως που υπάρχουν και τα play out, δίνεται η δυνατότητα στο σωματείο να διεκδικήσει την παραμονή του στην κατηγορία και αυτός είναι ένας εφικτός στόχος. Η εμπειρία της ομάδος στην ίδια κατηγορία το 1995 έδειξε πως παράλληλα με τη συμμετοχή του αντρικού τμήματος στην Γ΄ Εθνική πρέπει να λειτουργεί άριστα τις υποδομές της, ώστε να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα δίχως συνέπειες.

Είσαι τεχνικός σύμβουλος στη Λειβαδιά, ποιος είναι ο στόχος της ομάδας σου και ποιος θεωρείς ότι θα κόψει πρώτος το νήμα;
Στη Λιβαδειά έμεινα 4 χρόνια ως πρώτος προπονητής – ποτέ δεν περίμενα πως θα καθίσω τόσο καιρό εκεί – η ομάδα προχώρησε, με αποκορύφωμα την κατάκτηση της 4η θέσης στο πρωτάθλημα της Α΄ΕΣΚΑΣΕ τη χρονιά που πέρασε. Δυστυχώς από τη μια η απόσταση και από την άλλη το σκεπτικό του σωματείου να έχει μία διαφορετική αγωνιστική προσέγγιση, με οδήγησε στο να αναλάβω φέτος, χρέη τεχνικού διευθυντή στον Απόλλωνα. Η ομάδα μέχρι στιγμής έχει πετύχει 7 νίκες, θα παραμείνει την κατηγορία, δίνει χρόνο συμμετοχής σε αρκετούς παίκτες από το παιδικό τμήμα και ο στόχος είναι στο μέλλον ο σύλλογος να αποτελείται από μικρούς ηλικιακά αθλητές, ορμώμενοι όλοι από τα σπλάχνα της Λιβαδειάς. Νομίζω πως στην Α΄ΕΣΚΑΣΕ την τωρινή χρονιά, ο Κένταυρος Λιβαδειάς είναι αυτός που θα πάρει το πρωτάθλημα. Έχει πρωτοκλασάτους παίκτες με εμπειρία στις εθνικές κατηγορίες, που η παρουσία τους αποτελεί πολυτέλεια για το περιφερειακό πρωτάθλημα. Η συγκεκριμένη ομάδα δείχνει έτοιμη να πρωταγωνιστήσει και την επόμενη χρονιά στις εθνικές κατηγορίες.

 

  • η ΦΩΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕΡΕΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…