Το ανθρώπινο επιστημονικό κεφάλαιο απαξιώνεται λόγω χαμηλών αμοιβών φορολογίας, ακρίβειας και ανεργίας
Σε συνέχεια του δημοσιεύματός σας, σχετικά με τη μετανάστευση χιλιάδων ιατρών στο εξωτερικό, έχω να προσθέσω τα εξής:
1) Μετά τον πόλεμο πολλοί επιστήμονες έφυγαν από την κατεστραμμένη Ευρώπη και μετακόμισαν στις ΗΠΑ. Τους επιστήμονες αυτούς, ενώ τους είχε εκπαιδεύσει κάποια άλλη χώρα, το νέκταρ της εκπαίδευσης το γεύτηκαν τελικά στο εξωτερικό, όπου και κατέληξαν.
2) Οι χώρες με σωστή μεταναστευτική πολιτική αυτό προσπαθούν να πετύχουν. Πριν λίγο καιρό ο Βρετανός πρωθυπουργός Ν. Κάμερον, ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα για την εισροή μεταναστών, έθεσε δε ως παράμετρο την εξυπηρέτηση της οικονομίας της χώρας του. Ταυτόχρονα έβαλε όρους για τη δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις παραμονής στην χώρα του. Το ίδιο γίνεται και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και Βαλκανίων.
3) Στην Ελλάδα αλήθεια δεν κάναμε ακριβώς το αντίθετο; Εμείς δεν είμαστε εκείνοι που δεχθήκαμε χιλιάδες ανειδίκευτους ξένους, οι οποίοι με μαύρες αμοιβές εκτίναζαν την εσωτερική ανεργία στο μέγιστο, τα ταμεία και τις αμοιβές στο ελάχιστο. Το αποτέλεσμα που είχε αυτό, ήταν να διώχνουμε το άριστο επιστημονικό προϊόν της χώρας στο εξωτερικό, που ισοδυναμεί με εθνικό αφανισμό, αν συνδυαστεί με την υπογεννητικότητα. Η χώρα μας επένδυσε στους μαθητές, φοιτητές και στο επιστημονικό μέλλον τεραστία ποσά για την μόρφωση τους και τώρα που έφτασε η ώρα να ανυψώσουν την πατρίδα μας, αδυνατούν να βρουν δουλειά και μεταναστεύουν. Άρα όλη η επένδυση που κάναμε πάει χαμένη και μάλιστα ανέξοδα την κερδίζει μια άλλη χώρα. Το ανθρώπινο επιστημονικό κεφάλαιο απαξιώνεται λόγω χαμηλών αμοιβών, υψηλής φορολογίας, ακρίβειας και λόγω της ανεργίας.
Ένας ικανός επιστήμονας στην χώρα μας αμοίβεται στο 1/3 από τον ομόλογό του στην Ευρώπη και έχει το ¼ περίπου της αμοιβής αντιστοιχεί στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα επιβαρύνεται με πολύ υψηλότερους φόρους, ενώ πολλοί μαθητές μου συχνά μου το επαληθεύουν ευρισκόμενοι σε υψηλές θέσεις στο εξωτερικό. Δεν υπάρχουν φίλες και φίλοι, καμία επιστημονική επιτροπή στις σκανδιναβικές χώρες και ΗΠΑ που να μην συμμετέχει Έλληνας επιστήμονας.
Στην Ελλάδα λοιπόν των συσσωρευμένων οξύτατων οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων μια θεσμική επανεκκίνηση αποτελεί πρώτη ανάγκη.
Είμαστε στα πρόθυρα μιας κρίσης, όμως η κρίση είναι η διακοπή του αυτονόητου.
Το αυτονόητο μέχρι σήμερα ήταν η συνεχής εξέλιξη της κοινωνίας μας.
Εξέλιξη κοινωνίας χωρίς τους νέους επιστήμονες δεν μπορεί να υπάρξει.
Ας ξυπνήσουμε λοιπόν… για να κοιμόμαστε ήσυχοι.
Σωτήρης Γιαννοσπύρος
Καθηγητής Μαθηματικός
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…