Ο Υποδιοικητής του ΙΚΑ κ. Κώστας Παπαθανασίου σε συνέντευξή του στην «ΏτΦ» προαναγγέλλει για τη Φωκίδα: Προσλήψεις γιατρών στον ΕΟΠΥΥ
Με καθαρές κουβέντες και χωρίς να μασάει τα λόγια του ο Υποδιοικητής του ΙΚΑ κ. Κώστας Παπαθανασίου εκφράζεται για πρόσωπα και παθογένειες της περιοχής μας, αλλά και της χώρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ώρα της Φωκίδας.
Αν και αρνείται να ανοίξει τα χαρτιά του για τα μελλοντικά του σχέδια, τάσσεται κατά των εθνικών εκλογών, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να κινείται με ορίζοντα τετραετίας. Ο ίδιος πάντως τάσσεται υπέρ ισχυρής μονοκομματικής κυβέρνησης, ωστόσο θεωρεί ότι οι αναγκαίες αλλαγές που χρειάζονται στη δομή του κράτους απαιτούν τη συνεργασία κομμάτων. Δεν παραλείπει πάντως να τονίσει ότι «τα παζαρέματα στην κορυφή της εξουσίας και οι πολιτικοί εκβιασμοί ως αντιστάθμισμα της κυβερνητικής ηρεμίας», τον βρίσκουν παντελώς αντίθετο.
Για την οικονομική κατάσταση της χώρας, τονίζει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και αναφέρεται στην ετερόκλητη συμμαχία των «λαϊκιστών, ακραίων και ανόητων», εκφράζοντας παράλληλα τη δική του πρόταση για την έξοδο από ην κρίση.
Επαναλαμβάνει ότι δεν θα κλείσει ούτε το κεντρικό στην Άμφισσα, ούτε το υποκατάστημα του ΙΚΑ στην Ιτέα, ενώ προαναγγέλλει ως μέλος της διοίκησης ου ΕΟΠΥΥ, προσλήψεις γιατρών και την ανανέωση όλων των συμβάσεων.
Για το Γηροκομείο της Άμφισσας, με το οποίο έχει ασχοληθεί αρκετά, τονίζει ότι η Πολιτεία πρέπει να δείξει την ευαισθησία της με την ομαλή καταβολή των υποχρεώσεων της, αφήνει όμως αιχμές για την προχειρότητα με ην οποία στήθηκε η εκκίνηση της λειτουργίας του ιδρύματος.
Η άποψή του για την καταστροφή στον ελαιώνα της Άμφισσας είναι ξεκάθαρη και οι ευθύνες φαίνεται ότι έχουν ονοματεπώνυμο για τον κ. Παπαθανασίου. Στην περιφέρεια προσάπτει την έλλειψη επιχειρησιακού σχεδίου και υποδομών αποτροπής του φαινομένου, ενώ μιλάει και για την έλλειψη στοιχειώδους παρεμβατικότητας των πολιτικών αρχών της περιοχής οι οποίοι δεν φρόντισαν να φέρουν κυβερνητικό κλιμάκιο για να έχει ίδια άποψη, τονίζοντας ότι έχει προκαλέσει «αλγεινή εντύπωση» στους συμπολίτες μας.
Κληθείς να σχολιάσει την πορεία της Βουλευτού και του Δημάρχου Δελφών, απαντά εμμέσως πλήν σαφέστατα ότι βαρύτερη σημασία έχει «η κρίση των συμπολιτών μας, οι οποίοι εκφράζουν καθημερινά τις απόψεις τους». Για τα προβλήματα της Φωκίδας δεν θεωρεί υπεύθυνους μόνο τους πολιτικούς –ακόμη και αυτούς που, όπως λέει, επαγγελματικά έπαιζαν το ρόλο του Μεσσία- αλλά και τους πολίτες που τους αναδεικνύουν τονίζοντας ότι «αν οι πολίτες είναι ευχαριστημένοι από τους πολιτικούς τους εκπροσώπους τότε να συνεχίσουν να τους υποστηρίζουν. Αν όχι να φροντίσουν για την ανάδειξη των ικανών. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι σωστό να κατανοούμε τις αιτίες της σημερινής κρίσης, να κατονομάζουμε τους υπαίτιους στις ιδιωτικές μας συζητήσεις, αλλά στις εκλογές να υπερψηφίζουμε τα ίδια πρόσωπα».
«Το Στάλλειο Γηροκομείο έπρεπε να είχε προχωρήσει στην ίδρυση και λειτουργία του με περισσότερο ορθολογικό τρόπο»
ΩτΦ: Κε Διοικητά, μέσω της ιδιότητάς σας ως περιφερειακού συμβούλου έχετε σημαντικό ρόλο και λόγο στην τοπική πολιτική πραγματικότητα. Παρ’ όλα αυτά θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσουμε από τα θέματα αμιγώς των αρμοδιοτήτων σας, ως υποδιοικητή ΙΚΑ και μέλους της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ. Εκφράζεται έντονη ανησυχία για τα καταστήματα ΙΚΑ στη Φωκίδα. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας; Επίσης, τι θα γίνει με τις ιατρικές ειδικότητες που λείπουν από τον ΕΟΠΥΥ;
Κώστας Παπαθανασίου: Κατ’ αρχήν σας ευχαριστώ για την ευκαιρία πού μου δίνετε να επικοινωνήσω με τους συμπολίτες μου μέσα από την εφημερίδα σας. Όλες οι δομές κοινωνικής πολιτικής στη χώρα μας υφίστανται τις συνέπειες της σημερινής βίαιης και άδικης οικονομικής πολιτικής πού εφαρμόζεται. Έτσι παρατηρούμε, δυστυχώς, σε όλη τη χώρα να συρρικνώνονται, να συγχωνεύονται ή, στη χειρότερη περίπτωση, να κλείνουν πολλά καταστήματα είτε του ΙΚΑ, είτε του ΕΟΠΥΥ, είτε αστυνομικά τμήματα, πυροσβεστικοί σταθμοί και Εφορίες. Αναφορικά με τη Φωκίδα υπεύθυνα σας δηλώνω ότι εκτός από τη λειτουργία του Υποκαταστήματος ΙΚΑ στην Άμφισσα, θα εξακολουθήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του και το παράρτημα της Ιτέας, ενώ και στη Ναύπακτο η παρουσία του τοπικού Γραφείου θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τους συμπολίτες μας της παραλιακής Δωρίδας. Επομένως δεν θα κλείσει καμία μονάδα, εν αντιθέσει με την υπόλοιπη χώρα όπου αρκετά Υποκαταστήματα θα συγχωνευθούν, ενώ τα παραρτήματα θα κλείσουν όλα και σε ειδικές περιπτώσεις θα ανοίξουμε Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης. Σχετικά με τις ειδικότητες ιατρών του ΕΟΠΥΥ στην περιοχή μας, σας πληροφορώ ότι η Διοίκηση του Οργανισμού σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, εκτός από την ανανέωση όσων συμβάσεων έχουν λήξει, προτίθεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να προβεί σε όλες εκείνες τις δράσεις, ώστε να υπάρξει πλήρης ιατρική κάλυψη όλων των ασφαλισμένων σε όλη τη χώρα.
ΩτΦ: Πρόσφατα επιχειρήσατε να λύσετε ένα χρονίζον πρόβλημα του Γηροκομείου Άμφισσας και κατ’ επέκταση και της Ιτέας. Αυτό της καθυστερημένης καταβολής των νοσηλίων. Υπάρχει δέσμευση του κ. Γεωργιάδη ότι αυτό το θέμα λύθηκε και αν ναι από πότε θα ισχύσει;
Κ.Π.: Η υπόθεση του Σταλλείου Γηροκομείου της Άμφισσας είναι πράγματι σοβαρή και χρήζει άμεσης επίλυσης, ειδάλλως κινδυνεύει η ίδια η λειτουργία του με σοβαρές συνέπειες στους τροφίμους και στους εργαζομένους του. Το αντίστοιχο Ίδρυμα της Ιτέας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στον ίδιο βαθμό. Όμως είναι επιτακτική η ανάγκη, ειδικά τώρα εν μέσω δυσμενών οικονομικών συνθηκών, να ρέει απρόσκοπτα η χρηματοδότηση από πλευράς ΕΟΠΥΥ και σ’ αυτή την κατεύθυνση, σε απόλυτη συνεργασία με τη Διοίκηση και τους εργαζομένους του Ιδρύματος, έχω προσωπικά καταβάλλει, χωρίς περιττές τυμπανοκρουσίες, κάθε τι δυνατόν, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση. Παρότι το Στάλλειο Γηροκομείο έπρεπε να είχε προχωρήσει στην ίδρυση και λειτουργία του με περισσότερο ορθολογικό τρόπο και προβλέποντας, αφενός τις δικές του οικονομικές αντοχές, αφετέρου τις δυσμενείς μελλοντικές συνθήκες, εντούτοις τώρα απαιτείται η συνολική του χρηματοδότηση από την Πολιτεία, ως ένδειξη στοιχειώδους κοινωνικής ευαισθησίας στους έχοντες ανάγκη γηραιούς συμπολίτες μας. Ευελπιστώ ότι το πρόβλημα από πλευράς ομαλής καταβολής των χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ θα λήξει με αίσιο τρόπο σύντομα.
«Θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης στην πραγματική οικονομία και όχι στην παραοικονομία, όπως γινόταν επί χρόνια»
ΩτΦ: Εκτός από ένας άνθρωπος που ασχολείται χρόνια με την πολιτική, είστε και οικονομολόγος. Τι πιστεύετε ότι θα γίνει το επόμενο διάστημα με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, μιας που τα νούμερα δεν βγαίνουν;
Κ.Π.: Το δυσβάστακτο ελληνικό χρέος, ως απόρροια ενός αναχρονιστικού και εν πολλοίς φαύλου μοντέλου συγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, δεν αντιμετωπίζεται με ανεδαφικές γελοιότητες, πού ακούμε συνεχώς το τελευταίο διάστημα από την ετερόκλητη συμμαχία των λαϊκιστών, των ακραίων και των ανόητων. Θα θυμάστε πολύ καλά τις ανιστόρητες βλακείες περί «εξόδου από το ευρώ» και τις ψευδο υπερήφανες αναλύσεις πλειάδας «ειδικών» πού προέβλεπαν τη σωτηρία της χώρας μέσα από την υιοθέτηση της … δραχμής!! Νομίζω ότι σήμερα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι άλλος δρόμος για την ανάκτηση της εθνικής μας αξιοπρέπειας και της ευημερίας του λαού δεν υπάρχει. Μοναδική επιλογή ευθύνης είναι η υιοθέτηση σοβαρών, επώδυνων, αλλά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα παγιώσουν πρωτογενές πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά μας και, βεβαίως, θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης στην πραγματική οικονομία και όχι στην παραοικονομία, όπως γινόταν επί χρόνια. Δυστυχώς, αυτές οι μεταρρυθμίσεις έπρεπε να μας επιβληθούν από τους διεθνείς δανειστές μας, αφού εμείς, δέσμιοι των παθογενειών του παρελθόντος και του πελατειακού κράτους, δεν σταθήκαμε ικανοί να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές πατρίδα με συνθήκες αξιοπρέπειας, σοβαρότητας, διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού. Οι ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών μας, οι καθυστερήσεις και η ατολμία των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και οι αντιδράσεις συντεχνιακών συμφερόντων με την πρόθυμη αρωγή των λαϊκιστών της αντιπολίτευσης, έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση στην υιοθέτηση οδυνηρών, άδικων και οριζόντιων μέτρων, πού πλήττουν βάναυσα την ελληνική οικογένεια. Παρά τα επώδυνα μέτρα, όμως, οι αριθμοί ακόμη δεν βγαίνουν, όπως εύστοχα επισημαίνετε. Απαιτείται η συνεπής εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση, ο σχεδιασμός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, τελείως διαφορετικού από το σημερινό κρατικοδίαιτο, αποτυχημένο μοντέλο και η διαπραγμάτευση με την τρόϊκα σε εντελώς διαφορετική βάση πλέον, αφού θα είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας. Σε όλο αυτό το διάστημα, πού οι αλλαγές αυτές συντελούνται, οι πολίτες υποφέρουν, οι νέοι αναζητούν μάταια εργασία και η ψυχολογία της κοινωνίας βρίσκεται στο ναδίρ. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να πάνε χαμένες οι θυσίες του κόσμου. Ο κύκλος της ανάκαμψης θα έρθει μετά τα πρώτα αποτελέσματα νοικοκυρέματος των δημόσιων οικονομικών, εξυγίανσης των Τραπεζών και εγκαθίδρυσης σταθερού επενδυτικού και φορολογικού περιβάλλοντος.
ΩτΦ: Βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις τη ΝΔ να αντιστέκεται σθεναρά και να «παίζει» την πρωτιά. Πιστεύετε ότι μπορεί να ολοκληρώσει τετραετία η παρούσα κυβέρνηση, με τη συγκεκριμένη σύνθεση; Κατά την άποψή σας χρειάζεται δεύτερο μεγάλο φιλοευρωπαϊκό κόμμα η χώρα;
Κ.Π.: Αρχίζοντας από το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, πιστεύω ότι την αναγκαιότητα ίδρυσης και λειτουργίας κομμάτων επιβάλλει η ίδια η κοινωνία. Η ελληνική κοινωνία είναι σαφώς προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή της προοπτική. Παρά τις κραυγές της αντιπολίτευσης περί «των δεινών πού υφίσταται η χώρα μας από τους ανάλγητους Ευρωπαίους, κλπ» κανένας υπεύθυνος πολιτικός σχηματισμός (εκτός του ΚΚΕ, πού έχει διαχρονική άποψη για το θέμα) δεν εκφράζει ξεκάθαρη άποψη εξόδου της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια και όσοι τελευταία μιλάνε εναντίον της Ευρώπης το κάνουν για αντιπολιτευτικούς λόγους ή για να κάνουν απλώς θόρυβο.
Πιστεύω ότι η χώρα τώρα δεν έχει ανάγκη εκλογών. Έχει ανάγκη σοβαρής και υπεύθυνης διακυβέρνησης, η οποία ασκείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από την κυβέρνηση Σαμαρά. Η στόχευση αυτής της κυβέρνησης επιβάλλεται να είναι η εξάντληση της τετραετίας και η έξοδος από την κρίση, με την υιοθέτηση όλων εκείνων των μέτρων εκσυγχρονισμού πού έπρεπε χρόνια να έχουν ληφθεί. Είμαι σίγουρος ότι όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών οι Έλληνες θα αξιολογήσουν με αυστηρά, αλλά δίκαια κριτήρια τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και θα εμπιστευθούν τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ως το μοναδικό εγγυητή της ασφαλούς ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.
«Τα παζαρέματα στην κορυφή της εξουσίας και οι πολιτικοί εκβιασμοί ως αντιστάθμισμα της κυβερνητικής ηρεμίας με βρίσκουν αντίθετο»
ΩτΦ: Για πρώτη φορά έχουμε μια μεικτή κυβέρνηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, στο πηδάλιο της χώρας. Η συνεργασία κομμάτων, λύνει περισσότερα προβλήματα από όσα δημιουργεί ή το αντίστροφο;
Κ.Π.: Η σημερινή πρωτόγνωρη εμπειρία συγκυβέρνησης δύο κομμάτων έχει τα θετικά της και τα αρνητικά της. Υπάρχουν αναγκαίες αλλαγές στη δομή του Κράτους, πού μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τη συνεννόηση και την ανάληψη συνολικά της πολιτικής ευθύνης από περισσότερα του ενός κόμματα. Υπ’ αυτή την έννοια η συγκυβέρνηση είναι καλοδεχούμενη. Από την άλλη πλευρά δημιουργείται εύκολα η εντύπωση στους πολίτες ότι δεν υπάρχουν διαφορές στην πολιτική φιλοσοφία και πρακτική κομμάτων, πού ήταν αντίπαλα μέχρι τις προηγούμενες εκλογές. Επομένως, επικρατεί η άποψη ότι «όλοι ίδιοι είναι», ενώ πολλές υποθέσεις του παρελθόντος κινδυνεύουν να παραγραφούν στη συνείδηση του κόσμου. Προσωπικά παραμένω οπαδός της ισχυρής, μονοκομματικής κυβέρνησης με έλεγχο από ένα, επίσης, ισχυρό Κοινοβούλιο. Τα παζαρέματα στην κορυφή της εξουσίας και οι πολιτικοί εκβιασμοί ως αντιστάθμισμα της κυβερνητικής ηρεμίας με βρίσκουν αντίθετο. Αναγνωρίζω ότι το τίμημα προσφυγής σε εκλογές είναι μεγάλο, όμως αρνούμαι να δώσω πολιτικό συγχωροχάρτι σε όσους ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. Ελπίζω οι επόμενες εκλογές να δώσουν στον τόπο ισχυρή κυβέρνηση με ξεκάθαρο πρόγραμμα και κρυστάλλινες θέσεις σε όλα τα ζητήματα του Κράτους, χωρίς την αναγκαιότητα συγκυβέρνησης, πού ενέχει τον κίνδυνο παραμονής στην εξουσία σχηματισμών και προσώπων, πού έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού.
«Έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση σε όλους τους συμπολίτες μας η έλλειψη στοιχειώδους παρεμβατικότητας των πολιτικών αρχών της περιοχής»
ΩτΦ: Πρόσφατα δημοσιεύσαμε μια ερώτησή σας που κατατέθηκε στην περιφέρεια και αφορά τον ελαιώνα της Άμφισσας και την καταστροφή που έγινε. Μέχρι τώρα, κανένας δεν αναλαμβάνει καμιά ευθύνη, όλοι δηλώνουν αναρμοδιο-υπεύθυνοι και φυσικά κανένας δεν κάθισε στο σκαμνί. Θέλω την προσωπική σας άποψη, για το θέμα και κυρίως για το τι πιστεύετε ότι είναι αναγκαίο να γίνει από εδώ και πέρα, τόσο από πλευράς κεντρικής, όσο και τοπικής διοίκησης, ώστε να μην απειληθεί ποτέ ξανά ο ελαιώνας.
Κ.Π.: Η σημερινή πρωτόγνωρη εμπειρία συγκυβέρνησης δύο κομμάτων έχει τα θετικά της και τα αρνητικά της. Υπάρχουν αναγκαίες αλλαγές στη δομή του Κράτους, πού μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τη συνεννόηση και την ανάληψη συνολικά της πολιτικής ευθύνης από περισσότερα του ενός κόμματα. Υπ’ αυτή την έννοια η συγκυβέρνηση είναι καλοδεχούμενη. Από την άλλη πλευρά δημιουργείται εύκολα η εντύπωση στους πολίτες ότι δεν υπάρχουν διαφορές στην πολιτική φιλοσοφία και πρακτική κομμάτων, πού ήταν αντίπαλα μέχρι τις προηγούμενες εκλογές. Επομένως, επικρατεί η άποψη ότι «όλοι ίδιοι είναι», ενώ πολλές υποθέσεις του παρελθόντος κινδυνεύουν να παραγραφούν στη συνείδηση του κόσμου. Προσωπικά παραμένω οπαδός της ισχυρής, μονοκομματικής κυβέρνησης με έλεγχο από ένα, επίσης, ισχυρό Κοινοβούλιο. Τα παζαρέματα στην κορυφή της εξουσίας και οι πολιτικοί εκβιασμοί ως αντιστάθμισμα της κυβερνητικής ηρεμίας με βρίσκουν αντίθετο. Αναγνωρίζω ότι το τίμημα προσφυγής σε εκλογές είναι μεγάλο, όμως αρνούμαι να δώσω πολιτικό συγχωροχάρτι σε όσους ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. Ελπίζω οι επόμενες εκλογές να δώσουν στον τόπο ισχυρή κυβέρνηση με ξεκάθαρο πρόγραμμα και κρυστάλλινες θέσεις σε όλα τα ζητήματα του Κράτους, χωρίς την αναγκαιότητα συγκυβέρνησης, πού ενέχει τον κίνδυνο παραμονής στην εξουσία σχηματισμών και προσώπων, πού έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού.
ΩτΦ: Ενόψει των περιφερειακών εκλογών θα σας δούμε ξανά υποψήφιο για το δεύτερο βαθμό ή θα μείνετε έξω να περιμένετε τις βουλευτικές εκλογές;
Κ.Π.: Δεν μου αρέσει να κάνω μικροκομματικούς υπολογισμούς για το αύριο. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην ανάδειξη των πολιτικών προσώπων. Έχω άριστη σχέση με τους συμπολίτες μου, βρίσκομαι δίπλα τους έτσι κι αλλιώς, λόγω της θέσης μου στο ΙΚΑ, εκφράζομαι δημόσια με ειλικρίνεια και σας λέω ότι δεν με έχει απασχολήσει καθόλου το ενδεχόμενο να είμαι ή να μην είμαι υποψήφιος για οποιοδήποτε πολιτικό αξίωμα στο μέλλον. Αποτελεί πεποίθησή μου ότι οι περισσότεροι συμπολίτες μας δεν έχουν κατανοήσει σε όλο της το βάθος την κρίση πού βιώνουμε και νομίζουν ότι έχει κυρίως οικονομικές διαστάσεις. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της κρατικής διοίκησης, αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου σκέψης.
«Αν οι πολίτες είναι ευχαριστημένοι από τους πολιτικούς τους εκπροσώπους τότε να συνεχίσουν να τους υποστηρίζουν. Αν όχι να φροντίσουν για την ανάδειξη των ικανών»
ΩτΦ: Βιώνετε και παρακολουθείτε στενά τα τελευταία χρόνια την τοπική πραγματικότητα. Ποιες παθογένειες έχετε εντοπίσει και σε ποια ζητήματα;
Κ.Π.: Η Φωκίδα είναι από τις παραμελημένες περιοχές της Ελλάδας και βιώνει τη σημερινή κρίση με εντονότερο ρυθμό σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Δυστυχώς, όταν θα έρθει η ώρα της ανάκαμψης η Φωκίδα θα ακολουθήσει με αργούς ρυθμούς. Είναι προφανές ότι στο νομό μας οι ευκαιρίες ανάπτυξης είναι ελάχιστες, οι υποδομές είναι πεπαλαιωμένες, τα βασικά τοπικά προϊόντα είναι απαξιωμένα και οι επιλογές απασχόλησης για τους νέους τραγικά περιορισμένες. Έχουν ακουστεί κατά καιρούς ενδιαφέροντα σχέδια ανάπτυξης, όμως η υλοποίησή τους προσέκρουε είτε στην ελλιπή πολιτική βούληση, είτε στην αδράνεια των υπευθύνων, είτε σε σκοπιμότητες παλαιοκομματικού τύπου όσων κατά καιρούς είχαν πολιτικά αξιώματα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι ευθύνες δεν βαραίνουν μόνο τους πολιτικούς εκπροσώπους της περιοχής μας, ακόμη κι αυτούς πού επαγγελματικά έπαιζαν το ρόλο του Μεσσία και κορόιδευαν τον κόσμο, αλλά και όλους τους πολίτες, πού με την ψήφο τους έκαναν τις συγκεκριμένες, αποτυχημένες κατά τεκμήριο, επιλογές. Εν κατακλείδι, αν οι πολίτες είναι ευχαριστημένοι από τους πολιτικούς εκπροσώπους τους τότε να συνεχίσουν να τους υποστηρίζουν. Αν όχι να φροντίσουν για την ανάδειξη των ικανών. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι σωστό να κατανοούμε τις αιτίες της σημερινής κρίσης, να κατονομάζουμε τους υπαίτιους στις ιδιωτικές μας συζητήσεις, αλλά στις εκλογές να υπερψηφίζουμε τα ίδια πρόσωπα. Νομίζω είμαι ξεκάθαρος.
ΩτΦ: Διατηρείτε στενή προσωπική σχέση με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά. Πρέπει κατ’ εσάς να περιμένουμε χρίσματα στις επικείμενες δημοτικές εκλογές;
Κ.Π.: Ο ρόλος των κομματικών σχηματισμών, παρά τη σημερινή απαξίωσή τους, είναι σημαντικός στη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Όμως έχω την πεποίθηση ότι ο τρόπος ανάδειξης των δημοτικών μας εκπροσώπων δεν πρέπει να εξαρτάται από «χρίσματα» και παρασκηνιακά παζαρέματα, πού συνήθως υποκρύπτονται των κομματικών επιλογών. Οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες έχουν (κι αν δεν έχουν οφείλουν να έχουν) την ωριμότητα και την ευθύνη να προχωρήσουν σε επιλογές με γνώμονα το ήθος, την αποτελεσματικότητα και τη σοβαρότητα. Οι κοινωνίες πού λειτουργούν με τα παραπάνω χαρακτηριστικά συνήθως ευημερούν. Οι άλλες πού κάνουν τις επιλογές τους με κριτήριο το ρουσφέτι, τη μισαλλοδοξία και το ψέμα φιγουράρουν στις τελευταίες θέσεις του ρυθμού ανάπτυξης και προόδου. Έχει αρχίσει η δημόσια συζήτηση για αλλαγή του τρόπου ανάδειξης των αιρετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και νομίζω ότι βρίσκεται σε σωστό δρόμο. Επιτέλους να ανοίξει ο δρόμος για πρόσωπα με ικανότητες και δύναμη παρέμβασης εκεί πού λαμβάνονται οι αποφάσεις και όχι για πρόσωπα κουρασμένα, πού αντιλαμβάνονται την πολιτική ενασχόληση για να απολαμβάνουν τα όποια προνόμια της εφήμερης εξουσίας τους.
«Σημασία έχει η άποψη των συμπολιτών μας»
ΩτΦ: Πολλά ακούγονται για τις σχέσεις σας με την τότε συνυποψήφιά σας και σήμερα βουλευτή Φωκίδας κ. Ασπασία Μανδρέκα και με το δήμαρχο Δελφών κ. Νίκο Φουσέκη. Δεν θα ρωτήσω φυσικά αν ισχύουν οι φήμες, θα ήθελα όμως την προσωπική σας κρίση, στην πολιτική πορεία και των δυο.
Κ.Π.: Δεν θα απαντήσω στην ερώτησή σας, παρότι έχω άποψη και θα μπορούσα πολλά να πω. Δεν θα απαντήσω γιατί ότι αναφέρω εύκολα θα παρεξηγηθεί. Άλλωστε σημαντικότερο από τη δική μου κρίση είναι η κρίση των συμπολιτών μας, οι οποίοι εκφράζουν καθημερινά τις απόψεις τους και, βέβαια, αποφασίζουν για την πορεία όσων πολιτεύονται με την ψήφο τους.
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…