«Ο Δήμος Δωρίδας είναι αρκετά εσωστρεφής»
Ο Δήμος ταράτσας είναι σήμερα ο πιο πολυσυζητημένος νέος αυτοδιοικητικός, καθώς η στάση του να σπάσει την παραταξιακή γραμμή και να ψηφίζει κατά συνείδηση τον οδήγησε σε αποβολή από την παράταξή του κ Ασημάκη με την οποία είχε εκλεγεί . Η ΩτΦ σήμερα φιλοξενεί συνέντευξη του συμβούλου αναζητώντας μέσα από τις λέξεις τα ψέμματα και τις αλήθειες που διακινούνται σε μια στρεβλή «καφενειακή παρακμιακή παραλλαγή» της πολιτικής.
Ο ίδιος λοιπόν εξακαθαρίζει πως δεν είχε κάποια πρόταση από τον Δήμαρχο και πως δεν τον προσέγγισε κανείς προεκλογικά, πέρα από τον κ. Ασημάκη. Ρητά και κατηγορηματικά ισχυρίζεται ότι δεν είχε καταλάβει πως η παράταξη του κ. Ασημάκη έχει ισχυρούς δεσμούς με το ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα δεν παραλείπει να εκφράσει τις ευχαριστίες του «που μου δίνετε τη δυνατότητα μέσω της εφημερίδας σας να αποβάλλω την ταυτότητα του «ΣΥΡΙΖΑΙΟΥ» που πολύ έσπευσαν να μου προσδώσουν».
Αναφορικά πάντως με το αν ο ίδιος χρωστάει την έδρα του στον κ. Ασημάκη που του έδωσε την ευκαιρία ζητεί να αναλογιστούμε πόσες έδρες θα έπαιρνε η παράταξη χωρίς και τη δική του συμβολή. Δεν παραλείπει μάλιστα να τονίσει πως «ο συνδυασμός «Όραμα για τη Δωρίδα» έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό του από τις 4 δημοτικές ενότητες του Δήμου Δωρίδας, στη Δ.Ε. Τολοφώνος από την οποία προέρχεται και ο επανεκλεγείς Δήμαρχος. Στο παραπάνω ποσοστό δε οι δημότες με τίμησαν με ένα ποσοστό που άγγιξε το 80% της προτίμησης τους».
Για το δικό του ρόλο και τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου λέει πως «το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας μοιάζει να έχει δύο παρατάξεις, αυτή του Δημάρχου από τη μία και το σύνολο της αντιπολίτευσης από την άλλη. Όταν οι τοποθετήσεις έχουν το χαρακτήρα «άσπρο» ή «μαύρο» κάποιος χρειάζεται να παίξει το ρόλο του «γκρίζου», ώστε να εξυπηρετείται η λειτουργία του Δήμου».
Ειδικά για τη συνεργασία Φλώρου – Ασημάκη τονίζει πως «κάποιοι αρέσκονται στην «μηδενισμολαγνεία» ας μου επιτραπεί η έκφραση και στο «αντί» κάποιοι όχι… Πρόσφατο παράδειγμα η συζήτηση του προϋπολογισμού όπου η αντιπολίτευση δεν έφερε καμία πρόταση αλλά αρκέστηκε στην κριτική. Κριτική χωρίς αντιπρόταση δεν ωφελεί τον τόπο».
Μιλάει επίσης για την εκλογή του στο Δίκτυο Πολιτισμού και Τουρισμού στη θέση του Αντιπροέδρου, αλλά και τις δυνατότητες και της αδυναμίες της Δωρίδας, υποστηρίζοντας ότι οι μεγάλες αντιθέσεις της είναι αυτές που την κάνουν μοναδική.
Ειδικά για το κομμάτι του Τουρισμού εξηγεί πως αν δεν βγει από την εσωστρέφεια σύντομα δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει την αυτόνομη πορεία του ο Δήμος. «Μετά τα δοκιμασμένα μοντέλα «Καποδίστρια» και «Καλλικράτη» μικροί Δήμοι με περιορισμένες δυνατότητες ενδέχεται να συγχωνευθούν. Συνεπώς είναι επιτακτική η ανάγκη της εξωστρέφειας του Δήμου Δωρίδας ώστε να συνεχίσει την ύπαρξη του στο μέλλον».
Κάποιοι έσπευσαν να μου αποδώσουν την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑΙΟΥ»
ΩτΦ: Είστε το πρόσωπο της ημέρας στη Δωρίδα! To εισπράττετε αυτό το ενδιαφέρον γύρω από το όνομά σας φαντάζομαι. Σε αυτή τη συνέντευξη θα θέσω τα ερωτήματα ωμά, όπως όλα όσα λέγονται για εσάς στα καφενεία της Δωρίδας. Συμμετείχατε επίτηδες στο Όραμα για τη Δωρίδα, επειδή ξέρατε ότι με το Δήμαρχο δεν ήταν εύκολο να εκλεγείτε;
Δ.Τ.: Θα μου επιτρέψετε να γελάσω λίγο με αυτό.Όχι δεν νιώθω ότι είμαι το πρόσωπο της ημέρας ή της περιόδου στη Δωρίδα.
Νιώθω ότι οι πολίτες της Φωκίδας με αντιμετωπίζουν όπως και πριν αποκτήσω την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου, το οποίο με χαροποιεί και συνάμα με κρατά συντεταγμένο στην αίσθηση της ευθύνης.
Τώρα όσο αφορά τα καφενεία, δε γνωρίζω τι ακούγεται καθώς η παρουσία μου σ αυτά (όπως και προεκλογικά) περιορίζεται στην αίσθηση της απόλαυσης ενός καφέ ή ποτού με την παρέα φίλων και γνωστών.
Ανέκαθεν ήμουν κατά των πολιτικών συζητήσεων στα καφενεία διότι πιστεύω ότι η οποιαδήποτε δράση ή ενέργεια εκτονώνεται εντός αυτών μεταξύ καφέ ή τσίπουρου.
Αν με ρωτάτε εάν είχα κάποια πρόταση από τον Δήμαρχο θα σας πω ευθέως ότι δεν με προσέγγισε κανείς. Δέχθηκα επανειλημμένως προτάσεις από τον κ. Ασημάκη στον οποίο εκτίμησα τις αγαθές προθέσεις του και τον ενθουσιασμό της νεότητας του. Πολλές αντιλήψεις ήταν κοινές κι έτσι αποφάσισα να συμμετέχω στις εκλογές.
Θέλω πάνω σ αυτό να διευκρινίσω ότι οι παρατάξεις που δημιουργούνται πρίν αλλά και μετά τις εκλογές δεν έχουν την έννοια και τις ιδεολογικές συντεταγμένες ενός σχήματος όπως τα κόμματα. Αποτελούν σύμπραξη προσώπων προς ένα κοινό σκοπό. Αυτά τα πρόσωπα υπάρχουν και στη παράταξη της πλειοψηφίας αλλά και στη μειοψηφία του παρόντος δημοτικού συμβουλίου.
ΩτΦ: Προεκλογικά είχατε καταλάβει ότι συμμετέχετε σε μια παράταξη που στην ουσία ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ και αποτελείται από στελέχη του, στο μεγαλύτερο μέρος της, ενώ ο Σκουρλέτης έδινε και το χρίσμα, το οποίο ο επικεφαλής σας για εκλογικούς λόγους αρνήθηκε;
Δ.Τ.: Όπως είχα δηλώσει και προεκλογικά η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργεί εκτός πολιτικών πεποιθήσεων, μακριά από παλαιοκομματικές αντιλήψεις περί δεξιάς και αριστεράς.
Ωστόσο ευχαριστώ που μου δίνετε τη δυνατότητα μέσω της εφημερίδας σας να αποβάλλω την ταυτότητα του «ΣΥΡΙΖΑΙΟΥ» που πολύ έσπευσαν να μου προσδώσουν.
Η απάντηση είναι σαφής και μονολεκτική: OXI
«Έλαβα το 80% των ψήφων της παράταξης στην ΔΕ Τολοφώνος»
ΩτΦ: Θα είχατε έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, δίχως τον κ. Ασημάκη και την παράταξή του;
Δ.Τ.: Δεν θέλω να γίνω «μετά Χριστόν προφήτης». Θα ήθελα να αναλογιστείτε εσείς τι ποσοστό και πόσες έδρες θα ελάμβανε η παράταξη Ασημάκη χωρίς και την δική μου υποστήριξη.
Δεν είμαι εγωιστής, ούτε διακατέχομαι από πολιτική έπαρση, ωστόσο γνωρίζετε ότι ο συνδυασμός «Όραμα για τη Δωρίδα» έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό του από τις 4 δημοτικές ενότητες του Δήμου Δωρίδας, στη Δ.Ε. Τολοφώνος από την οποία προέρχεται και ο επανεκλεγείς Δήμαρχος. Στο παραπάνω ποσοστό δε οι δημότες με τίμησαν με ένα ποσοστό που άγγιξε το 80% της προτίμησης τους, σ’ ένα πολυπληθές ψηφοδέλτιο που συγκέντρωνε τις περισσότερες υποψηφιότητες του συνδυασμού «Όραμα για τη Δωρίδα» αναλογικά με την τρίτη κατά σειρά πληθυσμιακή δυναμικότητα που κατέχει η Δ.Ε. Τολοφώνος.
ΩτΦ: Που οφείλεται κατά την άποψή σας το ποσοστό της συγκεκριμένης παράταξης;
Δ.Τ.: Θα μου επιτρέψετε να μην εκφέρω γνώμη για μια παράταξη στην οποία δεν συμμετέχω πια. Άλλωστε υπάρχουν πολλοί έμπειροι σύμβουλοι και πρώην συνεργάτες του κ. Καπετζώνη μέσα σε αυτή τη παράταξη των οποίων η άποψη είναι ισχυρότερη ίσως και από αυτή των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων της.
«Το Δημοτικό Συμβούλιο μοιάζει να έχει δυο μόνο παρατάξεις»
ΩτΦ: Είχατε προσυμφωνήσει με τον Δήμαρχο την προσχώρησή σας στην παράταξή του;
Δ.Τ.: Όπως γνωρίζετε συμμετέχω στη λειτουργία του Δήμου Δωρίδας ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, έχοντας τις δικές μου θέσεις και απόψεις. Όταν αυτές συμπίπτουν με τις θέσεις της πλειοψηφήσας παράταξης, τότε σαφέστατα συναινώ μ αυτή.
Ωστόσο όπως έχετε αντιληφθεί το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας μοιάζει να έχει δύο παρατάξεις, αυτή του Δημάρχου από τη μία και το σύνολο της αντιπολίτευσης από την άλλη. Όταν οι τοποθετήσεις έχουν το χαρακτήρα «άσπρο» ή «μαύρο» κάποιος χρειάζεται να παίξει το ρόλο του «γκρίζου» ώστε να εξυπηρετείται η λειτουργία του Δήμου.
ΩτΦ: Η συνεργασία σας και η εμπιστοσύνη όλου του τουριστικού χαρτοφυλακίου στο πρόσωπό σας, δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει παρελθόν στις σχέσεις σας;
Δ.Τ.: Σε περασμένο δημοτικό συμβούλιο με υπερψήφιση της πρότασης του Δημάρχου, εξουσιοδοτήθηκα να είμαι ένα από τα μέλη του Δήμου Δωρίδας στη Γενική Συνέλευση του «Δικτύου Δελφών» στο οποίο μετέχουν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, ο Δήμος Δελφών και ο Δήμος Δωρίδας.
Το νέο διοικητικό συμβούλιο με τίμησε δίνοντας μου τη θέση του Αντιπροέδρου στο «Δίκτυο Δελφών». Από εκεί και πέρα δεν έχω κάποια άλλη συμμετοχή στο τουριστικό χαρτοφυλάκιο του Δήμου μας που αναφέρατε.
«Είναι επιτακτική η ανάγκη της εξωστρέφειας του Δήμου Δωρίδας ώστε να συνεχίσει την ύπαρξη του στο μέλλον»
ΩτΦ: Ας αφήσουμε την ένταση και το θόρυβο που προκάλεσε η διαγραφή σας, καθώς πιστεύω ότι απαντήθηκαν επαρκώς όλα τα θέματα που ακούστηκαν και ας πάμε στην ουσία. Πως αντιλαμβάνεστε την ανάπτυξη της Δωρίδας;
Δ.Τ.: Θα έλεγα ότι ο Δήμος Δωρίδας είναι αρκετά εσωστρεφής Δήμος. Θεωρώ ότι στα 9 χρόνια λειτουργίας του έδειξε τις δυσκολίες και τις αδυναμίες του. Η εμπειρία του Δημάρχου μπορεί να δείξει το δρόμο της ανάπτυξης και ο δρόμος είναι η εξωστρέφεια του Δήμου η οποία μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από την τουριστική ανάπτυξη. Αυτό μπορεί να γίνει όταν συμμετέχουμε όλοι σ αυτή τη προσπάθεια.
Θα σας πω και τούτο. Ζούμε σε μια εποχή όπου οι σύγχρονες τεχνοκρατικές τάσεις, επιτάσσουν τη δημιουργία ομαδοποιημένων οικονομικών κοινοτήτων τύπου «ομοσπονδιών». Μετά τα δοκιμασμένα μοντέλα «Καποδίστρια» και «Καλλικράτη» μικροί Δήμοι με περιορισμένες δυνατότητες ενδέχεται να συγχωνευθούν. Συνεπώς είναι επιτακτική η ανάγκη της εξωστρέφειας του Δήμου Δωρίδας ώστε να συνεχίσει την ύπαρξη του στο μέλλον.
ΩτΦ: Σε ποιο κομμάτι ο δήμος Δωρίδας υπερτερεί, αν και μικρός με περιορισμένες δυνατότητες και σε ποιο υστερεί και πως μπορούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια; ποιο έργο, παρέμβαση ή εκδήλωση θα θέλατε να δείτε να υλοποιείται με δική σας πρωτοβουλία, εντός της παρούσας θητείας;
Δ.Τ.: Κ. Γιαννούλη είμαι μόλις 4 μήνες στο δημοτικό συμβούλιο. Στη μέχρι τώρα θητεία μου έχω διαπιστώσει ότι η λειτουργία του Δήμου μας αλλά και άλλων Δήμων μου θυμίζουν το μύθο του «Σίσυφου». Λειτουργικά μειονεκτεί σε αποστάσεις μεταξύ των κέντρων των δημοτικών ενοτήτων του, μια τεχνική υπηρεσία που πασχίζει και εξαιτίας αυτών των αποστάσεων. Μειονεκτεί στην ανομοιότητα του ορεινού και του παραλιακού μετώπου. Όμως αυτή δεν είναι και η ομορφιά μας;
Όπως είπα και πριν η εγγύτητα του βουνού και της θάλασσας είναι ένα ανεκμετάλλευτο τουριστικό προϊόν.
Μιλώντας για τουρισμό δεν αναφέρομαι σε μια αφηρημένη έννοια. Τουρισμός είναι οι εμπειρίες, ένα κοκτεϊλ συναισθηματικής ελευθερίας, διαθέσεων και προϊοντων.
Είναι σχεδιασμός, είναι συνέργειες με τους όμορους Ο.Τ.Α. Δελφών, Ναυπακτίας και Λαμιέων, αλλά και τις επιχειρήσεις, όπου ο Δήμος μας μπορεί να είναι ο καταλύτης στους κινδύνους της υπερφορολόγησης των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων και του ανταγωνισμού σε σχέση με τους μεγαλύτερους και πολυσύχναστους προορισμούς. Αντίστοιχα οι επιχειρήσεις θα συμβάλουν στον εμπλουτισμό του προϊόντος και στη στοχευμένη προβολή.
Προβολή μέσα από την εγκατάσταση ψηφιακής τεχνολογίας στον Δήμο μας όπου αποτυπώνεται με ρεαλισμό η αισθητική και η αυθεντικότητα της περιοχής μας.
Απαιτούνται δράσεις από τον Δήμο για μείωση της ταξιδιωτικής δαπάνης του επισκέπτη, άμβλυνση της εποχικότητας του τουρισμού, αλλά και ομοιόμορφη κατανομή του στους τρείς τουριστικούς πόλους του Δήμου μας, την ορεινή Δωρίδα, την ανατολική και δυτική παραθαλάσσια ζώνη.
ΩτΦ: Θέλω ένα σχόλιο για τον Κλεισθένη και τη συνεργασία σας με την παράταξη Καπεντζώνη, όπως και τη συνεργασία των παρατάξεων Φλώρου – Ασημάκη.
Δ.Τ.: Αν και νωρίς η εφαρμογή του «Κλεισθένη» έχει δείξει σημάδια δυσλειτουργίας. Θεωρώ ότι ο νομοθέτης δεν είχε υπόψη του τη δυσλειτουργία αλλά τη συνεργασία των παρατάξεων προς όφελος του Δήμου. Κάποιοι αρέσκονται στην «μηδενισμολαγνεία» ας μου επιτραπεί η έκφραση και στο «αντί» κάποιοι όχι…Πρόσφατο παράδειγμα η συζήτηση του προϋπολογισμού όπου η αντιπολίτευση δεν έφερε καμία πρόταση αλλά αρκέστηκε στην κριτική. Κριτική χωρίς αντιπρόταση δεν ωφελεί τον τόπο.
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…