Home Άλλα Αθλήματα- Φωκίδα Κώστας Ζαμαδάνης : «Μου αρέσει να εξερευνώ τα όρια του ανθρώπινου σώματος»
Άλλα Αθλήματα- Φωκίδα - 27 Μαρτίου, 2019

Κώστας Ζαμαδάνης : «Μου αρέσει να εξερευνώ τα όρια του ανθρώπινου σώματος»

 Οι αποστάσεις κυριολεκτικά ζαλίζουν τους κοινούς θνητούς . Εκατόν ογδόντα χιλιόμετρα ποδηλατώντας     , 42,2 χλμ τρέχοντας και ακόμη 3,8 χλμ κολυμπώντας πρέπει να διανύσουν οι υπεραθλητές του τρίαθλου , στον αγώνα ironman  αν θέλουν …απλά να τερματίσουν        

Αυτές τις αποστάσεις διανύει και ο δικός μας υπεραθλητής Κώστας Ζαμαδάνης  ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει κάνει γνώστη τη Φωκίδα και την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου,  όχι απλά συμμετέχοντας αλλά κατακτώντας διακρίσεις στο συγκεκριμένο άθλημα το οποίο είναι μεν Ολυμπιακό αλλά η απόσταση όχι γιατί είναι τεράστια και μετρημένοι στα δάχτυλα αθλητές μπορούν να τη διανύσουν.

 

Ζαλίζουν και οι σπουδές του…..

 

Ο Κωνσταντίνος Ζαμαδάνης είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου και αθλητή καθώς συνδυάζει άψογα τα αθλητικά  με τα επιστημονικά του καθήκοντα. Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στο ΤΕΦΑΑ και τη φυσικοθεραπεία ενώ ήδη βρίσκεται λίγους μήνες πριν πάρει πτυχίο και  στην ιατρική.

Ταυτόχρονα έχει κάνει τέσσερα μεταπτυχιακά σε:

α)θεραπευτική μαζική άσκηση  

β) κινησιοθεραπεία

γ) Μοριακή και πειραματική φυσιολογία

δ) άσκηση και ποιότητα ζωής και

ε) είναι σε φάση ολοκλήρωσης του μεταπτυχιακού πάνω στη διαιτολόγια

 Οι δραστηριότητές του όμως δεν τελειώνουν εδώ καθώς  είναι αθλητικός πρεσβευτής του Κέντρου Ενημέρωσης και προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελών των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών και από φέτος   εκπροσωπεί  , ως αθλητικός πρεσβευτής,   και την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (ΕΑΕ).

Ο Κωνσταντίνος ζει μόνιμα και εργάζεται στην Ιτέα,  κύρια ως φυσικοθεραπευτής . Του αρέσει να βοηθά τους ανθρώπους και να απαλύνει τον πόνο τους ως θεραπευτής. Εξάλλου, καθόλου τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι είναι εθελοντής αιμοδότης και δότης μυελού των οστών…

Το 2017 έχει διασχίσει τη …μισή περίμετρο της γης

 

Ο Κωνσταντίνος αποτελεί αθλητικό πρότυπο καθώς οι επιδόσεις του άνετα μπορούν να χαρακτηριστούν ως σύγχρονοι Ηράκλειοι Άθλοι.  Για να κατανοήσουμε το μέγεθος της προσπάθειάς του αρκεί να πούμε ότι μόνο το 2017  έχει καλύψει  ,στη διάρκεια προπονήσεων και αγώνων,    τη μισή περίπου περίμετρο της γης, κάτι που μόνο ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο μπορούν να καταφέρουν .

Με απλά λόγια, το … κοντέρ του Κωνσταντίνου Ζεμαδάνη, έγραψε 20.000 χιλιόμετρα κολύμβησης, ποδηλασίας και τρεξίματος.

Και το αμέσως επόμενο, εύλογο ερώτημα είναι πως τα προλαβαίνει και συνδυάζει άψογα τα αθλητικά με τα επιστημονικά και κοινωνικά του καθήκοντα. «Το μυστικό είναι η σωστή οργάνωση του χρόνου. Αν το κάνεις τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Εξάλλου το ένα ενισχύει το άλλο με την έννοια ότι ο αθλητισμός βοηθά το κορμί και το μυαλό να ανταπεξέλθουν ακόμη και στις πιο επίπονες απαιτήσεις» θα μας απαντήσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια ενώ αναφερόμενος στην αγάπη του για τον αθλητισμό  και πως μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτές τις τεράστιες αποστάσεις ο Κώνσταντίνος  θα πει  :«Μου αρέσει να εξερευνώ τα όρια του ανθρώπινου σώματος. Αν κάποια στιγμή διαπιστώσω ότι δεν έχω τίποτε άλλο να δω θα σταματήσω»

Ποια είναι όμως μια τυπική καθημερινότητα για τον αθλητή φαινόμενο;

«Το ρεπό για εμένα είναι μια άγνωστη λέξη. Για να μπορέσεις να τα καταφέρεις χρειάζεται καθημερινή εξάσκηση. Για εμένα μια τυπική εβδομάδα προπονήσεων περιλαμβάνει τουλάχιστον 5 ώρες κολύμπι, 15  ώρες ποδήλατο και 10 ώρες τρέξιμο. Οι αποστάσεις που κάλυψα αγωνιζόμενος  μέσα στο 2017    ήταν 7.000 χιλιόμετρα και προπονητικά έκανα άλλα 13.000»Με άλλα λόγια χρειάζεται πάνω από 30 ώρες την εβδομάδα προπονήσεις κάτι που σε καθημερινή βάση μεταφράζεται σε τουλάχιστον ένα τετράωρο

Ωστόσο επιμένει ότι για να γίνει  κάποιος αθλητής του ironman δεν φτάνει μόνο η σωματική προπόνηση αλλά χρειάζεται και η πνευματική εξάσκηση

 «Το 50% αφορά το αθλητικό κομμάτι και το υπόλοιπο την πνευματική δύναμη», θα πει χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει ότι υπήρχαν εβδομάδες που κοιμόταν τις πέντε από τις επτά ημέρες για να ξεκουράσει το κορμί αλλά και το μυαλό του.

 

Διακρίσεις

 

ΟΙ διακρίσεις του Κώστα είναι πάμπολες , αξίζει ωστόσο να σταχυολογήσουμε μερικές από αυτές για να κατανοήσουμε το μέγεθος του αθλητή που ανέδειξε η Φωκίδα

1. Είναι ο μοναδικός Έλληνας υπερ-τριαθλητής σε συμμετοχές αγώνων ULTRA TRIATHLON (αγώνες υπεραπόστασης τριάθλου από 452 χλμ έως 2260 χλμ), σε 9 διπλά iron, 6 τριπλά iron, 1 πενταπλό iron και 3 δεκαπλά iron.    και 1 Ultraman.

2. Είναι ο πρώτος αθλητής στην ιστορία που ολοκληρώνει δύο αγώνες DECA ultra-triathlon στην ίδια χρονιά και μάλιστα πρώτος και στους δύο.

3. Παγκόσμιος πρωταθλητής Ultra Triathlon 2017 (2 χρυσά, 1 ασημένιο και 1 χάλκινο μετάλλιο), 30 ironman το 2017 (6780 αγωνιστικά χιλιόμετρα), τα περισσότερα στον κόσμο από οποιονδήποτε άλλο τριαθλητή.

4. 1η παγκόσμια θέση στο DECA-ULTRA TRIATHLON του Μεξικού 18-27/10/2017 (38χλμ κολύμβηση/1800 χλμ ποδηλασία/422 χλμ τρέξιμο), σε χρόνο 120

5. 1η παγκόσμια θέση στο DECA-ULTRA TRIATHLON της Ελβετίας 21-30/8/2017 (38χλμ κολύμβηση/1800 χλμ ποδηλασία/422 χλμ τρέξιμο), σε χρόνο 115:54 ώρες που αποτελεί την 4η καλύτερη επίδοση στην ιστορία του αγώνα.

6.3η παγκόσμια θέση στο Triple Ultra Triathlon Austria 2017 (11.4 χλμ κολύμβηση/ 540 χλμ ποδηλασία/126 χλμ τρέξιμο)

7. 2η παγκόσμια θέση στο Double Ultra Triathlon Florida 2017 (7.6 χλμ κολύμβηση/ 360 χλμ ποδηλασία/84 χλμ τρέξιμο)

8. 2η παγκόσμια Θέση στο Quintuple Ultra Triathlon 2016 Mexico (19χλμ κολύμβηση/900 χλμ ποδηλασία/210 χλμ τρέξιμο=1130 χλμ σε 5 ημέρες) με χρόνο 57 ώρες, πανευρωπαϊκό ρεκόρ.

9. 2ος παγκόσμιος υπερ-τριαθλητής για το 2014 και 6η καλύτερη επίδοση στην ιστορία στο DECA ULTRA TRIATHLON Mexico (38 χλμ κολύμβηση/1800 χλμ ποδηλασία/422 χλμ τρέξιμο=2260 χλμ σε 10 ημέρες). Μαζί με τον Kamil Suran παγκόσμιο πρωταθλητή 2014, αποτελούν τους δύο αθλητές με τα περισσότερα επίσημα ironman (20 τον αριθμό) για το 2014.

10. 3η θέση στο Double Ultra Triathlon Hungary 2014 (7.6 χλμ κολύμβηση/ 360 χλμ ποδηλασία/84 χλμ τρέξιμο).

11. Επιπλέον σε αγώνα που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο τον Σεπτέμβριο 2015 απόστασης ULTRA-MAN (10 χλμ κολύμβηση/430 χλμ ποδηλασία/84 χλμ τρέξιμο) τερμάτισε πρώτος σε 25. 20 ώρες με 9 ώρες διαφορά από τον δεύτερο αθλητή.

12. Τρίτη θέση με 210 χλμ σε αγώνα υπερμαραθωνίου τρεξίματος 24 ωρών χωρίς διακοπή 2014 (Φεστιβάλ Υπεραποστάσεων δρόμου στην περιοχή του Ελληνικού-Αθήνα).

 

Το αφιέρωμα δημοσιευτηκε στο περιοδικό ΑΘΛΗΤΗΣ που ήδη βρίσκεται σε κυκλοφορία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…