Home Πολιτισμός Ηλεκτρονικό Χρήμα.Είναι αναγκαίο η υιοθέτηση αυτών των πληρωμών από τις επιχειρήσεις
Ηλεκτρονικό Χρήμα.Είναι αναγκαίο η υιοθέτηση αυτών των πληρωμών από τις επιχειρήσεις
Τις μέρες της «τραπεζικής αργίας» εμφανίστηκαν πολλά και διάφορα προβλήματα σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους συνταξιούχους και καταναλωτές. Ορισμένα από αυτά φορούσαν συγκυριακές καταστάσεις όπως η διαχείριση των καταθέσεων και οι αναλήψεις ενώ άλλα αφορούσαν πάγιες λειτουργίες του τραπεζικού συστήματος και των πελατών τους.
Ένα από τα προβλήματα αυτά είναι και οι συναλλαγές των επιχειρήσεων με καταναλωτές, με χρήση ηλεκτρονικού χρήματος και ιδίως πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Το πρόβλημα διογκώθηκε όταν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Β’ 66/30-06-2015) επιβλήθηκε η υποχρεωτική αποδοχή πληρωμών με κάρτες σε επιχειρήσεις.
Παρατηρήθηκαν εντάσεις μεταξύ καταναλωτών και μικρών επιχειρηματιών οι οποίοι ήθελαν «ζεστό χρήμα» γιατί έτσι το ζητούσαν οι προμηθευτές τους. Πρακτικά όμως αν είχαν περάσει όλοι στο ηλεκτρονικό χρήμα κανένα απολύτως πρόβλημα δεν θα υπήρχε και οι προμηθευτές μάλλον θα εξαναγκάζονταν από τα πράγματα να δέχονται το ηλεκτρονικό χρήμα αφού θα έχαναν αλλιώς τους πελάτες τους.
Το πρόβλημα
Η ελληνική κοινωνία παρότι έχει από χρόνια δεχτεί το πιο διαδεδομένο μέσο ηλεκτρονικού χρήματος, δηλαδή τις κάρτες, δεν ακολούθησε με την ίδια ένταση στην αποδοχή άλλων μορφών ηλεκτρονικού χρήματος όπως οι ηλεκτρονικές διατραπεζικές πληρωμές (e-banking, web banking).Αυτή η ανισορροπία μεταξύ των δύο μορφών παρουσίασε και το κυριότερο πρόβλημα στην αποδοχή της πληρωμής των καρτών από επιχειρήσεις. Εκτός αυτού πάνω από τις μισές μικρές επιχειρήσεις δεν είχαν τερματικά διασύνδεση καρτών. Η εισαγωγή των ηλεκτρονικών πληρωμών προσέκρουσε στην αίσθηση του άγνωστου, του φόβου, της δυσκολίας μάθησης κλπ.
Το ότι βέβαια οι απάτες, κλοπές και απώλεια χρημάτων από ληστείες ή χάσιμο κλπ στο ηλεκτρονικό χρήμα είναι πολύ μικρό ποσοστό, δεν ήταν ικανό να πείσει τους μικρούς επιχειρηματίες να μεταβούν εύκολα στην υιοθέτηση των πληρωμών και συναλλαγών με ηλεκτρονικό χρήμα. Ο μικρός επιχειρηματίας δεν συνειδητοποιεί τον κίνδυνο απώλειας πελατείας παρά μόνο αν κοντά του άλλη επιχείρηση του παίρνει την πελατεία με το πλεονέκτημα της ηλεκτρονικής πληρωμής.
Η λύση
Σήμερα οι μικρές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και σύνδεσης με το διαδίκτυο . Τα δε κόστη δεν μπορούν να συγκριθούν με τα τεράστια οφέλη, σε πληροφορίες, επικοινωνία και ειδικές εργασίες όπως οι ηλεκτρονικές πληρωμές. Ομοίως και η εγκατάσταση τερματικών για κάρτες είναι εύκολη υπόθεση. Όσο για τη μάθηση διαχείρισης από τους μικρούς επιχειρηματίες, είναι όπως κάθε μάθηση. Με λίγες ώρες εκπαίδευσης και πολύ αυτό-εκπαίδευση, η νέα τεχνολογία θα μοιάζει όπως οι νέες τεχνολογίες της εποχής του σχολείου τις οποίες σήμερα του φαίνονται παιχνιδάκι. Ειδικά βέβαια στο πλέον κρίσιμο σημείο, στην ασφάλεια των συναλλαγών μετά από μερικές δοκιμές και επαναλήψεις, αποκτάται το αίσθημα της ασφάλειας.
Αξίζει να πούμε ότι ο φόβος από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι υπερδιογκωμένος και μοιάζει με τον φόβο από τα αεροπλάνα, παρότι από αεροπορικά ατυχήματα οι απώλειες είναι αναλογικά πολύ μικρές σε σχέση π.χ. με τα οδικά μέσα μεταφοράς!
Τα πλεονεκτήματα
Οι ηλεκτρονικές πληρωμές, ιδίως με το e-banking, είναι ο απόλυτος εκμηδενισμός του χρόνου συναλλαγών. Το δε κόστος σε σύγκριση με τις χαμένες ώρες εργασίας για ζωντανές συναλλαγές με τράπεζες είναι σχεδόν μηδέν!
Στα αφανή πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι και ο χρόνος συναλλαγών. 24 ώρες το 24ωρο, όλο το χρόνο, γιορτές, αργίες, Κυριακές, οι ηλεκτρονικές πληρωμές είναι στη διάθεση του χρήστη. Πολλές φορές ήταν σωτήρια αυτή η δυνατότητα αφού πληρωμές που λήγουν στις τράπεζες την ώρα που κλείνουν το μεσημέρι μπορούν να γίνουν μέχρι την 24:00 ώρα της ίδιας μέρας! Είναι άπειρες οι φορές που επιχειρηματίες γλύτωσαν πρόστιμα και τέλη καθυστέρησης από αυτή την ευχέρειας!
Εκτός του χρόνου εργασίας πλεονέκτημα είναι η ασφάλεια των χρημάτων αφού ούτε ο πελάτης τα έχει μαζί του, ούτε ο επιχειρηματίας τα βάζει στο συρτάρι για να κινδυνεύει από ληστείες, καταστροφές ή απώλεια κατά τη μεταφορά κ.α.
Ο επιχειρηματίας με λίγη ώρα μπροστά στον υπολογιστή μπορεί να κάνει όλες τις πληρωμές προς προμηθευτές και άλλες επιχειρήσεις, να ελέγχει τα υπόλοιπα, να βάζει πάγιες πληρωμές για να μην ασχολείται συνεχώς σε υποχρεώσεις που έχουν πάγια συχνότητα, να κάνει τις παραγγελίες, να αναζητεί νέους συνεργάτες ή πελάτες κλπ.
Οι πληρωμές με κάρτες προσφέρουν ασφάλεια στην είσπραξη και κατάθεση των χρημάτων στο λογαριασμό χωρίς καμία μετακίνησης του επιχειρηματία.
Από τις κάρτες αυτές, οι χρεωστικές είναι καλύτερες γιατί δίνουν στον καταναλωτή τη δυνατότητα να αυξήσει τις αγορές του κατά το ποσοστό επιβάρυνσης από τις τράπεζες αν είχε πιστωτική κάρτα. Το πλεονέκτημα της πιστωτικής κάρτας είναι η μετάθεση των πληρωμών με αντίστοιχη μείωση των αγορών κατά το ποσό της τραπεζικής επιβάρυνσης. Από πλευράς επιχειρηματιών τα πράγματα είναι ίδια δεδομένου ότι με μικρή προμήθεια τα ποσά μπαίνουν εγγυημένα στο λογαριασμό του. Η προμήθεια αυτή κρίνεται σημαντική μόνο σε είδη που το ποσοστό κέρδους είναι πολύ μικρό πχ καύσιμα.
Πριν όμως από κάθε ενέργεια συμβουλευτείτε την τράπεζα που συνεργάζεστε και ζητήστε έγκυρες και εμπιστευτικές πληροφορίες ώστε να κάνετε τις σωστές επιλογές.
Συμπέρασμα
Η επιχειρηματική κοινότητα θα πρέπει να υιοθετήσει τις ηλεκτρονικές πληρωμές, το ηλεκτρονικό χρήμα. Είναι και ασφαλές και αποδοτικό, το οποίο θα μειώσει το κόστος διαχείρισης του χρήματος και να προσελκύσει πελάτες που μέχρι χθες δεν προσέρχονταν από έλλειψη αγορών με κάρτες.
Πηγή: eea.gr
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…