Η Γερμανία δεν είναι παντοδύναμη, έχει ανάγκη την Ε.Ε. και την Ελλάδα
Για τα οφέλη της χώρα μας από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε., την ανισόμετρη ανάπτυξη μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και τις προοπτικές εξόδου από την κρίση μέσω δράσεων του ευρωκοινοβουλίου, μίλησε σε συνέντευξη της στην ΩτΦ, η υποψήφια Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Ρόδη Κράτσα, η οποία βρέθηκε το περασμένο Σάββατο στη Φωκίδα, για να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους φορείς σχετικά με τις νέες δυνατότητες του νέου ΕΣΠΑ.
ΩτΦ: Η οικονομική κατάσταση της χώρας και η εξαθλίωση των πολιτών της, έχουν οδηγήσει σε φιλο-αντιευρωπαϊκές πολιτικές αντιλήψεις και κόμματα μεγάλη μερίδα των Ελλήνων. Ποια είναι τελικά τα ωφελήματα της χώρας μας από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη και ποια η συμβολή της ΕΕ στην οικονομική ανόρθωση της χώρας; Το ρωτώ αυτό, διότι μέχρι τώρα οι Έλληνες και μάλιστα οι εύκολοι στόχοι (φορολογικά) έχουν πληρώσει το «μάρμαρο».
Ρόδη Κράτσα: Είναι αλήθεια ότι η χώρα πέρασε μία πάρα πολύ σοβαρή δημοσιονομική κρίση, λόγω των κακών δημοσιονομικών της, του χρέους και του ελλείμματος. Η κρίση αυτή είχε μεγάλες κοινωνικές συνέπειες, οι πληγές των οποίων είναι ακόμη ανοιχτές. Σε αυτή τη δίνη η χώρα είχε την βοήθεια των εταίρων της Ε.Ε. Τώρα όμως πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή τη φάση, να σταθούμε στα πόδια με έναν διπλό στόχο. Πρώτον να πείσουμε τις αγορές και τους εταίρους ότι μπορούμε να έχουμε δημόσια οικονομικά ισοσκελισμένα, να μην είμαστε δηλαδή μία χώρα που παράγει χρέη και ελλείμματα, αλλά πλούτο. Δεύτερον, πως η κάθε προσπάθεια ανάκαμψης θα είναι δίκαια μοιρασμένη στην κοινωνία. Στο πρώτο κομμάτι, πέρα από τις ελαφρύνσεις που είναι επιτακτικές, κυρίως στους πιο αδύναμους, πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης. Η μεγαλύτερη αξιοπρέπεια, η μεγαλύτερη ασφάλεια για την βιωσιμότητα είναι οι θέσεις εργασίας. Άρα η προσπάθεια στην οποία μπαίνει η χώρα μας σήμερα είναι το να σταθεί από μόνη της -που ήδη βλέπουμε τα πρώτα σημεία ανάκαμψης το 2014- αλλά και το πώς θα γίνει διατηρήσιμη, γιατί τώρα επετεύχθη με τις θυσίες του ελληνικού λαού το πλεόνασμα. Πως θα γίνει δηλαδή παράγοντας πλούτου και πως αυτός ο πλούτος θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης. Θέλω να είμαι ειλικρινής, οι θέσεις απασχόλησης είναι από τα τελευταία πράγματα που δημιουργούνται. Δυστυχώς δεν πάει αυτόματα με τα δημοσιονομικά στοιχεία και αυτό γίνεται σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε αποτελεί και δέσμευση του Πρωθυπουργού η οποία υλοποιείται, ότι μέρος του πλεονάσματος θα διοχετευτεί στις ανάγκες που βέβαια είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτό που θα πάει στον κόσμο, αλλά είναι ένα πρώτο δείγμα αναγνώρισης μιας ανακούφισης που πρέπει να έχουν αυτοί που πλήρωσαν ισχυρότερα την κρίση.
ΩτΦ: Είστε Ευρωβουλευτής από το 1999. Η Ε.Ε. δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την ανισόμετρη ανάπτυξη με αποτέλεσμα οι «δυνατοί» να έχουν γίνει «παντοδύναμοι» και οι «ανίσχυροι» να έχουν μεταμορφωθεί σε «επαίτες». Υπό αυτές τις συνθήκες, που βρίσκεται το νόημα της λέξης εταίρος απέναντι στη Γερμανία, διότι μέχρι τώρα μάλλον στη χώρα μας ταιριάζει καλύτερη η λέξη «πελάτης»;
Ρ.Κ.: Η Ε.Ε. δεν έχει παντοδύναμους και ανύπαρκτους. Κανείς δεν είναι παντοδύναμος. Η Γερμανία δεν είναι πανίσχυρη, διότι αισθάνεται ότι έχει ανάγκη την Ε.Ε. Γι’ αυτό άλλωστε και εξακολουθεί να κάνει μεταρρυθμίσεις, να εξυγιαίνει δημόσια οικονομικά της και να έχει χρειάζεται την Ε.Ε. Οι πρώτοι της πελάτες είναι μέσα στην Ε.Ε., άρα μία Ένωση που έχει ανεπτυγμένες όλες τις περιοχές της, όλες τις χώρες της, είναι μία οικονομική δύναμη και για τη Γερμανία. Δεύτερον, έχει ανάγκη από μία Ένωση με ισομερή ανάπτυξη, διότι είναι εκείνη που εισφέρει τα περισσότερα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Άρα όσο περισσότερες χώρες είναι ευημερούσες τόσο λιγότερα θα συνεισφέρει η Γερμανία. Η Ένωση έχει ανάγκη να λειτουργεί και να είναι δυνατή, διότι ανοίγει αγορές και για την Γερμανία.
ΩτΦ: Τι νόημα έχει η παραμονή του Νότου στην ευρωζώνη, αφού οι ισχυροί της Ευρώπης έχουν αποδείξει ότι δεν επιθυμούν ή δεν τολμούν να πάνε σε πολιτική ενοποίηση;
Ρ.Κ.: Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε για να επέλθει η ισορροπία μεταξύ Βορρά και Νότου γιατί η Ένωση δεν πέτυχε την ισορροπία αυτή. Οι Περιφέρειες δεν πέτυχαν τη σύγκλιση, όσο και να έχει αναπτυχθεί η Φωκίδα περισσότερο από ότι θα αναπτυσσόταν χωρίς τους ευρωπαϊκούς πόρους. Τώρα πλέον φτάσαμε σε μία κατάσταση να έχουμε πλεονασματικές και ελλειμματικές χώρες. Άρα, αφού οι μεν έχουμε ανάγκη τους δε, πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να εργαστούμε για να σταματήσουν οι πιστωτές και οι οφειλέτες, οι πλούσιοι και οι φτωχοί, διότι έτσι η Ένωση δεν προχωράει προς όφελος κανενός. Αισθάνομαι ότι είμαστε στη φάση που το καταλαβαίνουμε τώρα. Κι εμείς που είμαστε οι ελλειμματικές χώρες του Νότου και κυρίως η χώρα μας και ο Βορράς από την άλλη που καταλαβαίνει πως ούτε μπορεί να σηκώσει το βάρος των ελλειμμάτων του Νότου, ούτε όμως να τον απορρίψει. Όσο είμαστε χωρισμένοι σε χώρες, δεν θα πετύχουμε απολύτως τίποτα. Η ισορροπία θα επέλθει από τα ισχυρά όργανα στα οποία θα είμαστε όλοι ισότιμοι και θα προγραμματίζουμε τις πολιτικές για το κοινό συμφέρον. Γι’ αυτό είναι σημαντικές και οι ευρωεκλογές, γιατί το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα βαρύνει προς αυτή την Ευρώπη.
ΩτΦ: Έχει ανοίξει μια συζήτηση τις τελευταίες ημέρες για το αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κόψει χρήμα ή όχι. Υπάρχουν άλλες επιλογές και αν ναι ποιες είναι αυτές;
Ρ.Κ.: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει αρμοδιότητα να κόψει χρήμα. Έχει κάνει μεγάλες διευκολύνσεις με την αγορά ομολόγων μέχρι τώρα, σε σημεία που ξεπερνά τη στενή έννοια της αρμοδιότητάς της. Έχουμε όμως κάποιες άλλες προοπτικές που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, όπως το ευρωομόλογο, το οποίο έχω υποστηρίξει πολύ. Και δεν αναφέρομαι στο ευρωομόλογο έργων, αλλά χρέους. Πως πρέπει δηλαδή να αντιμετωπίσουμε το χρέος. Έχω αναφέρει πολλές φορές ότι η Ελλάδα μπορεί να πλήττεται ιδιαίτερα, η Ιταλία να έχει και αυτή υψηλό χρέος, αλλά το δημόσιο χρέος είναι πρόβλημα της Ευρώπης και ο μέσος όρος του χρέους είναι υψηλός στην Ευρωζώνη. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως χωρίς υγιή δημόσια οικονομικά δεν μπορούμε να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη και πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί το χρέος. Να βρούμε έναν τρόπο, ούτως ώστε να δανειζόμαστε μέχρι ενός ποσοστού όλοι μαζί με το ίδιο επιτόκιο. Και σε αυτό πρέπει να βοηθήσουν οι χώρες του ΑΑΑ, που έχουν χρηματοπιστωτική αξιοπιστία υψηλή. Σε κάθε περίπτωση αν δε βρούμε κοινά εργαλεία αντιμετώπισης του χρέους δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ο διάλογος είναι ανοιχτός, η συζήτηση έχει ξεκινήσει αλλά χρειάζεται στις ευρωεκλογές να εκλεγούν ομάδες – κόμματα που πιστεύουν σε αυτή την κοινή Ευρώπη και δεν την απορρίπτουν για να περιχαρακωθούμε στα ελληνικά προβλήματα.
ΩτΦ: Μια ενδεχόμενη μεγάλη ήττα στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, τι αντίκτυπο θα είχε εντός και εκτός της χώρας, αν βέβαια πιστεύεται ότι θα προκύψουν συνέπειες;
Ρ.Κ.: Καταρχάς πρέπει να επισημάνω ότι κάθε εκλογική αναμέτρηση, όσο και να μην αφορά άμεσα την Κυβέρνηση έχει τα μηνύματά της και πρέπει όλοι να τα παίρνουμε σοβαρά. Είμαστε μακριά ακόμη από τις εκλογές του Μαΐου, τόσο τις ευρωεκλογές όσο και τις δημοτικές, αλλά δεν προβλέπω αποτυχία των υποψηφίων που πηγαίνουν με τα χρώματα της Ν.Δ. Αντίθετα βλέπω μεγάλο ενδιαφέρον για τις υποψηφιότητες αυτές και θεωρώ ότι θα επικρατήσουμε.
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…