Home Πολιτικά - Φωκίδα Ερώτηση για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων υπέβαλε ο κ.Μπούγας
Πολιτικά - Φωκίδα - 15 Απριλίου, 2020

Ερώτηση για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων υπέβαλε ο κ.Μπούγας

 Ο Βουλευτής Φωκίδας, κ. Ιωάννης Δ. Μπούγας, υπέβαλε Ερώτηση προς τον  Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφορικά με τους υπερήλικες, οι οποίοι, ενώ είναι ανασφάλιστοι ή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και διαθέτουν ελάχιστο ή και μηδενικό πραγματικό εισόδημα, ωστόσο αδυνατούν να εισπράξουν το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξαιτίας του τεκμαρτού τους φορολογικού εισοδήματος. 

 
Με την ανωτέρω Ερώτηση ο Βουλευτής ζητά να πληροφορηθεί ποιά μέτρα πρόκειται να ληφθούν, ώστε να αρθεί η αδικία που προκύπτει από την εφαρμογή του εν λόγω τεκμηρίου εισοδήματος στις περιπτώσεις ανασφάλιστων υπερηλίκων, οι οποίοι εξ αυτού του λόγου δεν δικαιούνται το σημαντικό αυτό βοήθημα.
 
Στην ερώτηση αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:
 
 
Βάσει της διάταξης του άρθρου 93 αριθ. 1 περ. ε’ ν. 4387/2016 («Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης–Ε.Φ.Κ.Α.»), το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καταβαλλόμενο από τον Ο.Γ.Α., δικαιούνται υπερήλικες, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι ή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εφόσον, μεταξύ άλλων, το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων τριακοσίων είκοσι (4.320) ευρώ ή, στη περίπτωση εγγάμων, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων εξακοσίων σαράντα (8.640) ευρώ. 
Σύμφωνα δε με άποψη που εκφράζεται από τη νομολογία των διοικητικών δικαστηρίων, για τον καθορισμό του εισοδήματος λαμβάνεται υπ’ όψιν και ο τεκμαρτός προσδιορισμός αυτού. Κατά συνέπεια, υπερήλικοι πολίτες, με ελάχιστο ή και μηδενικό πραγματικό εισόδημα, αδυνατούν να εισπράξουν το εν λόγω επίδομα εξαιτίας του εφαρμοζόμενου σχετικού τεκμηρίου. 
Δεδομένου ότι, εν προκειμένω, η αναγνώριση του δικαιώματος στηρίζεται σε τεκμήριο, δηλαδή σε συμπέρασμα που συνάγεται από τη γενική εκτίμηση κατά την κοινή πείρα και λογική, η κρίση του Δικαστή υποκαθίσταται από την κρίση του Νομοθέτη. Όμως, η νομοθετική επιβολή του τρόπου εκτίμησης της Διοίκησης βάσει τεκμηρίων δεν μπορεί να είναι απεριόριστη, διότι από άποψη διοικητικής δικονομίας πρέπει αυτά να συνάδουν με τις σχετικές συνταγματικές διατάξεις (αρθρα 20 παρ. 1, 26 και 78 παρ. 1), καθώς και το άρθρο 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ. Περαιτέρω, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει παγίως κρίνει ότι και τα αμάχητα τεκμήρια υπόκεινται στον δικαστικό έλεγχο, βάσει της λογικής δομής των κριτηρίων και δη της συμφωνίας τους προς τα δεδομένα της κοινής πείρας.
 
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός :
Ποιά μέτρα σκοπεύει να λάβει το Υπουργείο, ώστε να αρθούν οι ενδεχόμενες αδικίες που προκύπτουν από την εφαρμογή του τεκμαρτού εισοδήματος στις περιπτώσεις ανασφάλιστων υπερηλίκων, οι οποίοι εξ αυτού του λόγου δεν δικαιούνται το σημαντικό Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…