Home Δήμος Δελφών Εγκρίθηκε τελικά ο Κανονισμός των Φιλαρμονικών
Δήμος Δελφών - 26 Φεβρουαρίου, 2013

Εγκρίθηκε τελικά ο Κανονισμός των Φιλαρμονικών

Εγκρίθηκε τελικά το θέμα του Κανονισμού των Φιλαρμονικών του δήμου Δελφών, παρά τις ομολογουμένως φιλότιμες προσπάθειες του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Αποστόλη Καραχάλιου να πάρει ακόμη μια αναβολή.
Ειδικότερα, ζητήθηκε και ελήφθη νέα γνωμοδότηση από τον γνωστό δικηγόρο Νίκο Αναγνωστόπουλο στην οποία αναφερόταν σαφώς ότι εφόσον η αξίωση των τριών μουσικών για εξαρτημένη εργασία και αναγνωρισμένο μηνιαίο μισθό δεν υπάρχει, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να αναγνωριστεί τέτοια σχέση, ούτε και ο δήμος είναι «εργοδότης» των μουσικών.

Παρόλα αυτά όμως, ούτε το έγγραφο αυτό ικανοποίησε τον κ. Καραχάλιο, ο οποίος υποστήριξε ότι εφόσον υπάρχει πρωτόδικη απόφαση και έγγραφη ομολογία του δήμου ότι υπήρχε εξαρτημένη εργασία, αυτό θα έπρεπε να αναφέρεται στη γνωμοδότηση του δικηγόρου. Η δε προσπάθεια του να πείσει ότι έχει ελλιπή ενημέρωση για το θέμα σκόνταψε στην αντίδραση του προέδρου του Συμβουλίου κ. Θανάση Παναγιωτόπουλου, ο οποίος του έριξε ευθύνες τονίζοντας ότι τα δικόγραφα ήταν τρεις μήνες στο γραφείο του και όποιος ήθελε να ενημερωθεί πήγε και τα μελέτησε. «Δεν μπορώ να σας φέρνω του φακέλους και στο σπίτι σας. Αν δεν έχετε επαρκή ενημέρωση είναι δικό σας θέμα», του είπε.
Την άποψη ότι κακώς ξεκίνησε από την αρχή το θέμα με τις γνωμοδοτήσεις εξέφρασε ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, τονίζοντας όμως ότι το δέχτηκε ο Δήμαρχος Νίκος Φουσέκης σε απαίτηση του κ. Καραχάλιου, απαντώντας σε ερώτηση του συμβούλου της μειοψηφίας κ. Γιώργου Δρακάκη γιατί ζητήθηκαν, εφόσον το θέμα είναι ο κανονισμός.

Τα κληροδοτήματα, ο μισθός και τα δώρα

Από την τοποθέτηση του ενός εκ των τριών μουσικών που εμπλέκονται στη δικαστική διαμάχη που αφορά τη Φιλαρμονική Άμφισσας κ. Μαχαίρα, προκύπτει σαφώς ότι είχε οριστεί αντιμισθία στη Φιλαρμονική της Άμφισσας, ενώ κάποιοι έπαιρναν και δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματα. Αυτοί οι κάποιοι δεν ξέρουμε πόσοι ήταν, ποιοι, ούτε και με ποια κριτήρια αμείβονταν. Επίσης, από τη συζήτηση προέκυψε ότι και ο μισθός ήταν κυμαινόμενος, καθώς δεν έπαιρναν όλοι τα ίδια ποσά, ενώ κάποιοι λάμβαναν ακόμη και ένσημα του ΙΚΑ, όπως παραδέχθηκε ο κ. Ιντέρνος. Ο κ. Μαχαίρας υποστήριξε ότι η αντιμισθία αυτή είχε οριστεί επειδή η Φιλαρμονική πριν περάσει στο δήμο είχε κάποια κληροδοτήματα, τα οποία μετά πέρασαν στην κατοχή του. Από εκεί φαίνεται να προκύπτει και η διαφορά με τις άλλες Φιλαρμονικές του σημερινού Δήμου.

Οι ύβρεις, οι βιαιοπραγίες και οι καρέκλες

Από την πλευρά των άλλων μουσικών που δεν διεκδικούν αμοιβή, μίλησε ο κ. Θύμιος Ρόγκος, ο οποίος τόνισε ότι συμφωνούν με τη δομή του Κανονισμού, ενώ υποστήριξε ότι είναι επικίνδυνο και μπορεί να πλήξει σοβαρά τη συνοχή της Φιλαρμονικής Άμφισσας αν δεν έχουν κανονισμό μέχρι να τελεσιδικήσει το θέμα. Κατήγγελλε μάλιστα εντάσεις, διαπληκτισμούς, ύβρεις και βιαιοπραγίες, κατηγορίες που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Καραησαΐα, ο οποίος τον διέψευσε και απείλησε με μηνύσεις. Από την πλευρά του πάντως ο κ. μαχαίρας υποστήριξε ότι τα περιστατικά που ισχυρίστηκε ο κ. Ρόγκος έγιναν ενώ υπήρχε κανονισμός.
Μελανό σημείο πάντως στην όλη συζήτηση είναι το πώς και από ποια κονδύλια πληρωνόντουσαν οι μουσικοί. Στην ερώτηση του κ. Μέγκου, η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Γιώτα Λαΐνη επεσήμανε ότι οι Φιλαρμονικές συντηρούνταν από επιχορηγήσεις των δήμων, αλλά δεν μπόρεσε να δώσει απάντηση από ποια κονδύλια τους πλήρωναν.
Την απουσία Επιτροπής Διοίκησης εντόπισε ο κ. Γιώργος Δρακάκης, υποστηρίζοντας ότι το άρθρο 70 του καλλικράτη δίνει αυτή τη δυνατότητα. Με την παρατήρηση συμφώνησε και ο κ. Παναγιωτόπουλος, υπό την προϋπόθεση να μην περάσει στον κανονισμό γιατί θα είναι δεσμευτικό και για τις επόμενες Δημοτικές Αρχές. Ο κ. Δρακάκης επανέλαβε ότι δεν έπρεπε να καταργηθούν τα νομικά πρόσωπα και ότι οι αντιδήμαρχοι όσο και αν έχουν καλές προθέσεις δεν έχουν τις γνώσεις να τα λειτουργήσουν.

«Τα χαρτζιλίκια που δίνανε οι Δήμαρχοι πληρώνουμε τώρα»

Την αλλαγή του άρθρου 5 που μιλάει για τις υποχρεώσεις του μουσικού απέναντι στον αρχιμουσικό ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης Πολίτες στο Προσκήνιο κ. Παναγιώτης Μέγκος, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να μιλάμε για εθελοντική συμμετοχή από τη μια και από την άλλη για υποχρεώσεις. «Εθελοντισμός με υποχρεώσεις δε γίνεται. Ο εθελοντής μπορεί σήμερα να συμμετέχει και να μην ξανάρθει ποτέ», είπε.
Άσκησε δε σκληρή κριτική στην τακτική που ακολουθούσαν έως τώρα οι Δήμαρχοι που χαρτζιλίκωναν τους μουσικούς. Αυτά τα 90άρια και αυτά τα χαρτζιλίκια που έδιναν οι Δήμαρχοι είναι που σας έχουν φέρει σε δύσκολη θέση σήμερα. Τους μαθαίνουμε ένα όργανο, τους πληρώνουμε το όργανο αυτό, τα λειτουργικά της Φιλαρμονικής, το δάσκαλο για να μάθουν και από πάνω έπεφτε και το χαρτζιλίκι», τόνισε ο κ. Μέγκος, ο οποίος δεν ψήφισε τελικά τον Κανονισμό.
Ο κ. Ταγκαλής απάντησε ότι ακόμη και μια παρέα για να λειτουργήσει πρέπει να ακολουθεί κανόνες. Τόνισε δε ότι πρέπει να λειτουργεί σε εθελοντική βάση, ενώ μίλησε για τα νέα παιδιά και τους μαθητές που είναι το μέλλον, όχι μόνο για την ιστορική Φιλαρμονική της Άμφισσας, αλλά και για όλες τις άλλες. «Ο Δήμος προσφέρει την εκμάθηση του οργάνου με αντάλλαγμα τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις. Αυτό όμως πρέπει να το βλέπουν σαν επιβράβευση», είπε. Διευκρίνισε δε ότι έγινε προσπάθεια να καταβάλλεται ένα επίδομα, αλλά αυτό δεν έγινε εφικτό, ενώ ξεκαθάρισε ότι αν υπάρξει τελεσίδικη απόφαση θα γίνει σεβαστή από το δήμο.
Η ψήφιση του κανονισμού πέρα από το γεγονός ότι λύνει ένα σοβαρό λειτουργικό και διοικητικό κενό, ουσιαστικά λύνει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Φιλαρμονική της Άμφισσας η οποία κόντεψε να διαλυθεί από κόντρες μεταξύ των μελών της.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…