Home Ελλάδα Αισιόδοξος δηλώνει ο Νίμιτς μετά τη συνάντηση για το όνομα της ΠΓΔΜ
Ελλάδα - 18 Ιανουαρίου, 2018

Αισιόδοξος δηλώνει ο Νίμιτς μετά τη συνάντηση για το όνομα της ΠΓΔΜ

 «Πολύ αισιόδοξος» δήλωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, για το όνομα της ΠΓΔΜ, κάνοντας λόγο για θετικό κλίμα κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης. 



Η διαδικασία κινείται προς θετική κατεύθυνση, είπε, σημειώνοντας πως οι δύο χώρες έχουν κυβερνήσεις που θέλουν πραγματικά λύση και εκτιμώντας πως το ζήτημα μπορεί να λυθεί εντός των προσεχών έξι μηνών. 



Αρνούμενος να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των προτάσεων που κατέθεσε αρκέστηκε να δηλώσει ότι για μια διαφορά 25 χρόνων είναι σχεδόν απίθανο να καταλήξουμε σε κάτι εντελώς νέο, προσθέτοντας πως θεωρεί την πρόταση του «καλή δέσμη ιδεών για ένα συμβιβασμό ανεκτό από τις δύο πλευρές».



Εσπευσε ωστόσο να προσθέσει πως πιστεύει ότι «δεν είναι ρεαλιστικό η ΠΓΔΜ να μην έχει τον όρο “Μακεδονία” με κάποια μορφή στην ονομασία της».

«Κατέθεσα δέσμη ιδεών και ένα βοηθητικό πλαίσιο»



Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στη έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη με τους πρέσβεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, με την οποία άνοιξε η αυλαία της διαπραγμάτευσης Αθήνας και Σκοπίων για το όνομα της πΓΔΜ, ο ειδικός διαμεσολαβητής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, είπε πως κατέθεσε δέσμη ιδεών «με βάση τι συζητούν οι δύο χώρες και ένα βοηθητικό πλαίσιο».



«Τα δύο μέρη μόλις έλαβαν την πρόταση και έχουν κάποια σχόλια και ερωτήσεις και την πάνε πίσω στις πρωτεύουσες τους για να τις εκτιμήσουν και να τις μελετήσουν», ανέφερε ο κ. Νίμιτς ξεκινώντας τη δήλωσή του, πλαισιωμένος από τους δύο πρέσβεις. 



Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του ότι αυτή η διαδικασία κινείται σε μια θετικά κατεύθυνση, ότι οι δύο χώρες έχουν κυβερνήσεις που θέλουν πραγματικά λύση και εκτίμησε ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί μέσα στους προσεχείς έξι μήνες, προσθέτοντας πως θα είναι καλό για τις δύο χώρες και για την περιοχή.

«
Δεν είναι ρεαλιστικό να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία»



Επισήμανε ότι οι ιδέες του ως σύνολο είναι νέες, επειδή είναι ένας νέος συνδυασμός απόψεων και τόνισε πως όταν γίνονται συνομιλίες για ένα ζήτημα, μια διαφορά για 25 χρόνια, είναι σχεδόν απίθανο να καταλήξουμε σε κάτι εντελώς νέο. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Νίμιτς είπε πως θεωρεί την πρόταση του «μια καλή δέσμη ιδεών για ένα συμβιβασμό ανεκτό από τις δύο πλευρές» και τόνισε την ανάγκη για μια αξιοπρεπή και ικανοποιητική λύση, αποφεύγοντας ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της.



Ωστόσο, υποστήριξε πως πιστεύει ότι «δεν είναι ρεαλιστικό η ΠΓΔΜ να μην έχει τον όρο “Μακεδονία” με κάποια μορφή στην ονομασία της», διευκρινίζοντας: «Δεν είναι ρεαλιστικό να το αποδεχθεί ο λαός αυτής της χώρας, γι’ αυτό δεν προτείνω ονομασίες που δεν ανήκουν στη σφαίρα του ρεαλισμού».

Σημαντικό ζήτημα για την ασφάλεια της περιοχής



Ο ειδικός διαμεσολαβητής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ εξέφρασε την εκτίμηση πως οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι μια καλή περίοδος για να γίνει ουσιαστική πρόοδος στο ζήτημα. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως η διαδικασία αυτή κινείται στη σωστή κατεύθυνση.



Αναγνώρισε ότι πρόκειται για πολύ δύσκολο θέμα για το οποίο γίνεται συζήτηση για 25 χρόνια και είπε πως ξέρει ότι υπάρχουν ισχυρές θέσεις και έντονα αισθήματα και στις δύο χώρες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει ισχυρή βούληση για τη διευθέτηση αυτής της διαφοράς.



Χαρακτήρισε το θέμα ως ένα σημαντικό περιφερειακό ζήτημα για την ασφάλεια της περιοχής και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προτάσεις του θα οδηγήσουν τις δύο κυβερνήσεις να σκεφτούν δημιουργικά για τη λύση.

Και μήνυμα προς την Αντιπολίτευση στις δύο χώρες



Απευθυνόμενος δε στους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες, είπε πως ελπίζει να έχουν μια δημιουργική προσέγγιση, χαρακτηρίζοντάς τους σημαντικούς εταίρους στην πολιτική ζωή.

Ανέφερε πως οι κυβερνήσεις των δύο χωρών τον έχουν προσκαλέσει να τις επισκεφτεί και συμπλήρωσε: «Θα βρεθεί ο σωστός χρόνος τις επόμενες εβδομάδες να επισκεφτώ και τις δύο πρωτεύουσες και να δω πώς σκέφτονται και αν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, αλλά αυτό εξαρτάται από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο κρατών». Τέλος, σε ερώτηση για τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις, ο κ. Νίμιτς είπε πως είναι δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράσουν τις απόψεις τους και υπογράμμισε πως δεν θα είναι ελπιδοφόρο για τους νέους ανθρώπους να μην βρεθεί λύση.

To παρασκήνιο πριν τη συνάντηση



Για πρόθεση του Νίμιτς να προτείνει ως λύση το όνομα «Νέα Μακεδονία» μιλούσε επικαλούμενη πληροφορίες η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, λίγες ώρες πριν τη τριμερή συνάντηση στη Ν.Υόρκη.

Πάντως προς λύση που θα περιέχει το όνομα Μακεδονία, έδειξε και ο ίδιος ο Νίμιτς με χθεσινές (Τρίτη) δηλώσεις του αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία», που εμπεριέχεται στην ονομασία ΠΓΔΜ. Μάλιστα, σε συνέντευξή του στον ANT1 ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ σημείωσε χαρακτηστικά: «Αν περιμένουμε κι άλλα 25 χρόνια το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο».


«Τίποτα δεν έχει δοθεί και δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται και να διαστρέφονται δηλώσεις αξιωματούχων, όπως του κ. Νίμιτς ή άλλων εκπροσώπων της άλλης πλευράς» ήταν το σχόλιο του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου για όλα τα παραπάνω ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας στη Βουλή πριν τη τριμερή συνάντηση.




Από την πλευρά των Σκοπίων πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ σε συνέντευξή του νωρίτερα σήμερα στο BIRN (Balkan Investigative Network) έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία να «κλείσει» το ζήτημα του ονόματος με την Ελλαδα, προειδοποιώντας ωστόσο ότι είναι δύσκολη η υπέρβαση των διαφορών, αλλά και ότι ο όρος Μακεδονία πρέπει να είναι στο όνομα. 



Άλλωστε και σε συνέντευξη του πριν λίγες εβδομάδες είχε επαναφέρει στο τραπέζι το «χαρτί» ότι ο όρος «Μακεδονία» δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ελλάδας, καθώς πρόκειται για μεγάλη γεωγραφική περιοχή…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…