Home Κοινωνικοί φορείς Επιμελητήριο Άμφισσας – Ιτέας
Κοινωνικοί φορείς - 20 Δεκεμβρίου, 2017

Επιμελητήριο Άμφισσας – Ιτέας

 Στον  απόηχο των εκλογών του Επιμελητηρίου παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον τα στατιστικά του οργάνου, τα οποία δείχνουν ότι η λειτουργία του είναι θέμα που αφορά τις ευρύτερες περιοχές Άμφισσας και Ιτέας. 

 
Αδιάφοροι οι επαγγελματίες
 
Πιο συγκεκριμένα, από τις συνολικά 2.200 επιχειρήσεις που φαίνονται καταχωρημένες ως δυναμική του, ταμειακά ενήμερες είναι περί τις 1082,ενώ από αυτές πήγαν στην κάλπη μόλις οι 410 εκπρόσωποί τους. 
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για τη λειτουργία του οργάνου δεν ξεπερνά το 40%, ενώ η αποχή που προσεγγίζει το 60% αφενός αποτελεί κακό δείγμα για τον τρόπο λειτουργίας του, αφετέρου θα πρέπει να αφυπνίσει το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο θα ασκήσει διοίκηση, στην πιο δύσκολη στιγμή της ύπαρξής του. 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι από τις συνολικά 1082 επιχειρήσεις, οι 460 είναι στην Άμφισσα και την Ιτέα. Στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, η Άμφισσα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια σε συμμετοχή, όπου ψήφισαν 203 από 260 ταμειακά ενήμερους επαγγελματίες. Από την πλευρά της Ιτέας από τους 200 πήγαν στην κάλπη οι 118 με συμμετοχή που προσεγγίζει το 60%. 
Δυστυχώς, τα νούμερα δεν είναι καθόλου καλά για τις άλλες περιοχές, οι οποίες είχαν μηδαμινή εκπροσώπηση στην κάλπη. Στους Δελφούς από τις 55 επιχειρήσεις που είναι ταμειακά εντάξει, στην κάλπη προσήλθαν μόνο εννέα. Από τη Δεσφίνα ψήφισαν μόνο οι 6 από τις 25 επιχειρήσεις, ενώ από Γραβιά, Επτάλοφο και Πολύδροσο, μόνο οι 17 από τους 91 προσήλθαν να ψηφίσουν. Από τη Δημοτική Ενότητα Τολοφώνα στην κάλπη έφτασαν μόνο οι 12 από τους 99. Τα νούμερα είναι απογοητευτικά και αναφορικά με Λιδωρίκι και Ευπάλιο όπου από τους 139 πήγαν οι 14. Από όλες τις άλλες περιοχές και από τις εταιρείες από τους συνολικά 150 πήγαν οι 7. 
Εξαίρεση αποτέλεσε το Γαλαξίδι που από 63 ψήφισαν οι 26, αν και υπήρχε ικανοποιητικό νούμερο υποψηφίων από την περιοχή και στους δυο συνδυασμούς, οι οποίοι όμως από ότι φάνηκε δεν κατάφεραν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των συναδέλφων τους. 
 
Έχουν χάσει την πίστη τους
 
Από όλα τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει σαφώς ότι οι επαγγελματίες έχουν χάσει την πίστη τους στο Όργανο. Σε αυτή την κατεύθυνση οδηγεί η πολύ μικρή συμμετοχή, αλλά και η γενικότερη αδιαφορία του επαγγελματικού κόσμου. Φάνηκε από τη δυστοκία των υποψηφίων προέδρων να στήσουν συνδυασμούς. 
Η φράση «τι το χρειάζομαι το Επιμελητήριο» βγήκε από εκατοντάδες χείλη, που όπως φάνηκε το αμφισβητούσαν επί της ουσίας και γι’ αυτό δεν πήγαν στην κάλπη. Για την πεποίθησή τους αυτή, το Επιμελητήριο έχει πολλές και σημαντικές ευθύνες, αφού δεν τους έδωσε με τις δράσεις τους να κατανοήσουν τη χρησιμότητά του. Η ύπαρξη του δεν έχει να κάνει μόνο με ημερίδες και φιέστες στην Άμφισσα, αλλά πρόκειται για ένα όργανο πολιτικό, με επουσιώδη λόγο, του οποίου όμως ουδέποτε έκανε χρήση, τα τελευταία χρόνια. Πότε πήρε θέση και την κοινοποίησε στα μέλη του και τα υπουργεία για σειρά βέβηλων και καταστροφικών μέτρων που επιβάλλονται από την κεντρική εξουσία; Πέρασαν φορολογικά νομοσχέδια, ασφαλιστικά και άλλα που οδήγησαν σε λουκέτα πλήθος μελών του, για τα οποία δεν μπήκε στον κόπο να αντιδράσει. Ούτε μια σταγόνα μελάνι, δεν θεώρησε σωστό να χαραμίσει. 
Απεναντίας περιόρισε τη στάση του σε δράσεις που του πρότειναν άλλοι, τις οποίες απλώς χρηματοδότησε. 
Βέβαια, δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη και η ιδιομορφία αυτών των εκλογών, που προέκυψε από την παρουσία του κ. Μυταρά, ο οποίος έστησε το συνδυασμό του, αλλά δεν τον κατέβασε, όπου σε αυτό το πλαίσιο εγκλώβισε δυνάμεις. 
 
Δεν υπάρχουν ηττημένοι, ούτε και ανεύθυνοι για την πορεία του
 
Από το αποτέλεσμα των εκλογών δεν προκύπτει ήττα κανενός και σε αυτό συμβάλλουν  και η αλλαγές στη νομοθεσία, που ορίζουν υποχρεωτικά μέλος της μειοψηφίας μέσα στη διοίκηση. 
Τα αποτελέσματα των εκλογών, έδωσαν καθαρή νίκη στην παράταξη του κ. Βασίλη Αυγερινού, η οποία στο μέλλον θα φέρει τη βασική και κύρια ευθύνη, για όσα θα εξελιχθούν ή όσα δε θα γίνουν, αλλά δεν απαλλάσσει την παράταξη του κ.Νίκου Αλεξανδρόπουλου, μέλος της οποίας θα συμμετάσχει στη Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου. Και αν μέχρι τώρα ίσχυε, αυτό που έλεγε πάντα ο απερχόμενος πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ότι την επόμενη μέρα των εκλογών δεν υπάρχουν αντίπαλοι, αλλά συνάδελφοι με κοινές αγωνίες που θέλουν το καλύτερο για το Επιμελητήριο, τώρα ισχύει διπλά, με τη διαφορά ότι μεγαλώνει η ευθύνη για όλους και κυρίως, για αυτόν που θα οριστεί ως εκπρόσωπος στη διοίκηση από τη μειοψηφία. Αυτός ο επαγγελματίας, αφενός θα πρέπει να επεξεργάζεται με προσοχή όλες τις προτάσεις της πλειοψηφίας, αφετέρου έχει υποχρέωση να συμβάλλει για την υλοποίηση των αποφάσεων που θα λαμβάνονται, αλλά και να καταθέτει προτάσεις, τις οποίες η πλειοψηφία για να απορρίψει πρέπει να έχει πολύ καλούς λόγους και ισχυρά επιχειρήματα. 
Με την αλλαγή του νόμου επιχειρήθηκε να μην υπάρχουν «ανεύθυνοι» για τη λειτουργία του Επιμελητηρίου και πλειοψηφία και μειοψηφία να συμμετέχουν από κοινού στα θετικά και τα αρνητικά του οργάνου. Αυτό πρακτικά σημαίνει όταν ο εκπρόσωπος της μειοψηφίας θα καταθέτει μια σοβαρή πρόταση, χρήσιμη για τα μέλη, συμφέρουσα και υλοποιήσιμη, η πλειοψηφία δεν είναι πολύ εύκολο να την αρνηθεί, ούτε και να λειτουργήσει στη λογική της αντιπαράθεσης. Πρακτικές «δεν θα τους κάνουμε μάγκες», οι οποίες συνηθίζονται στη δημόσια διοίκηση, πλέον ούτε χωρούν, ούτε συγχωρούνται. 
Εξάλλου, η συμμετοχή της μειοψηφία στη θέση του Β Αντιπροέδρου ορίζεται μόνο σε παρατάξεις που έπιασαν το 30%, με τη λογική ότι αφού εκπροσωπούν το 1/3 των μελών έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διοικητική ομάδα, αλλά και υποχρέωση απέναντι σε αυτή τη δύναμη που τους τίμησε. 
Από την άλλη πλευρά, ούτε ο εκπρόσωπος της μειοψηφίας δικαιολογείται να είναι μόνιμα αρνητικός, στις προτάσεις της διοίκησης. Οφείλει να μετράει καλά την κάθε πρόταση και να ζυγίζει με ζυγαριά ακριβείας τις σχέσεις κόστους οφέλους κάθε δράσης, για τα μέλη του οργάνου. Η στείρα αντιπολίτευση από τη μια ή οι αποκλεισμοί από την άλλη, μόνο κακές υπηρεσίες έχουν να προσφέρουν και πρέπει να αποκλείονται αυτές οι πρακτικές. Εξάλλου, ουδείς αμφιβάλλει ότι μοναδικός στόχος όλων είναι η βελτίωση της επιχειρηματικότητας και9 των δεικτών της τοπικής οικονομίας στη Φωκίδα. 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…