Home Πολιτικά - Φωκίδα «Παραιτήσεις για λόγους ευθιξίας και έκφραση συγγνώμης», ζητεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άμφισσας κ. Η.Ξηρός
Πολιτικά - Φωκίδα - 8 Αυγούστου, 2013

«Παραιτήσεις για λόγους ευθιξίας και έκφραση συγγνώμης», ζητεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άμφισσας κ. Η.Ξηρός

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άμφισσας κ. Ηλίας Ξηρού  ζητεί

«Παραιτήσεις για λόγους ευθιξίας και έκφραση συγγνώμης»

-«Μια φορά το χρόνο βγάζει το αρμόδιο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας ένα έγγραφο και το αναρτά στο πίνακα ανακοινώσεων. Το έγγραφο αυτό λέει με λίγα λόγια ότι παρακαλούνται οι ελαιοκτηματίες να καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους».

-«Το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς δεν το γνωρίζουμε, σίγουρα όμως είναι μεγάλη που συνεπάγεται με τη συρρίκνωση σε ποσοστό του παραγόμενου προϊόντος για τις επόμενες δεκαετίες».

-«Για να ξαναζωντανέψει ο ελαιώνας θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα  από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να διατεθεί στους παραγωγούς, ώστε να ξεριζώσουν τα καμένα δέντρα, να οργωθεί το χώμα και να φυτευτούν τα νέα».     

 

 

   «Για μένα οι υπεύθυνοι του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφέρειας θα έπρεπε, ως δείγμα ελάχιστης ευθιξίας και έκφρασης συγγνώμης προς τους καλλιεργητές να έχουν ήδη από τη Δευτέρα καταθέσει τις παραιτήσεις τους», τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άμφισσας κ. Ηλίας Ξηρός και βάλλει ευθέως κατά της Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώτας Γαζή για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων της.

«Ο νόμος 3852/2010 (νόμος Καλλικράτη)  και ο οργανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ορίζουν  ότι ο Αντιπεριφερειάρχης προεδρεύει του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Υπάρχει Τμήμα Πολιτικής Προστασίας εντός της κάθε Περιφερειακής Ενότητας το οποίο είναι αρμόδιο για τον σχεδιασμό, την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Η ευθύνη λοιπόν και την προετοιμασίας και της αντιμετώπισης είναι όλη της Περιφέρειας», υποστήριξε και τόνισε ότι από το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και τους χειρισμούς φάνηκε καθαρά ότι δεν είχε γίνει καμιά προετοιμασία, κανένας σχεδιασμός και πάνω απ’ όλα δεν υπήρχε και καλός συντονισμός.

«Αλήθεια, δεν αναρωτιέστε πως η φωτιά πέρασε δεκαπέντε μέτρα άσφαλτο. Στην Κακκανού πως έφυγε απέναντι η φωτιά; Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Γιατί ζητήθηκε το βράδυ να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και δεν έγινε από τις 09:00 όταν πια διαπίστωσαν ότι έχουμε μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που θα καταστρέψει μεγάλο τμήμα του ελαιώνα. Διότι το είχαμε καταλάβει όλοι αυτό, δεν είναι δυνατόν να μην το κατάλαβαν οι αρμόδιοι», υποστήριξε ο κ. Ξηρός.

«Ακούστηκαν πολλά για τις ιδιοκτησίες που δεν είχαν καθαριστεί. Και τι μας το λένε; Μήπως αυτοί δεν είναι υπεύθυνοι να ενημερώσουν εγγράφως τους ιδιοκτήτες και αν δεν το κάνουν να μπουν να καθαρίσουν και να τους στείλουν το λογαριασμό; Το έκαναν; Έχουν έστω και μια έγγραφη ειδοποίηση στο αρχείο τους; Να σας πω τι κάνουν; Μια φορά το χρόνο βγάζει το αρμόδιο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας ένα έγγραφο και το αναρτά στο πίνακα ανακοινώσεων. Το έγγραφο αυτό λέει με λίγα λόγια ότι παρακαλούνται οι ελαιοκτηματίες να καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους. Πόσοι θα το δουν; Αυτός που το βάζει, αυτός που το βγάζει, άντε και δυο – τρεις ακόμη που θα το δουν τυχαία. Έφτιαξαν ένα πρόγραμμα ως αντισταθμιστικό όφελος των δεσμεύσεων από το Δελφικό Τοπίο και τη μονοκαλλιέργεια και με τερτίπια πέταξαν έξω τους περισσότερους. Κανονικά το κριτήριο του ΟΠΕΚΕΠΕ θα έπρεπε να είναι ένα μοναδικό. Θα έπρεπε να τους ενδιαφέρει αν το χωράφια είναι καλλιεργημένα. Διότι αν ήταν οργωμένα τώρα, αυτή η καταστροφή δεν θα γινόταν», τόνισε.

«Έχουμε έναν ελαιώνα που απαριθμεί 840.000 ελαιόδεντρα τα οποία εκτείνονται σε 60.000 στρέμματα. Το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς δεν το γνωρίζουμε, σίγουρα όμως είναι μεγάλη που συνεπάγεται με τη συρρίκνωση σε ποσοστό του παραγόμενου προϊόντος για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό σημαίνει ότι αν οι κεντρικές και τοπικές ενδιαφέρονται πραγματικά για τον ελαιώνα και το Δελφικό Τοπίο θα πρέπει να στηρίξουν την ξανασύστασή του. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα  από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να διατεθεί στους παραγωγούς, ώστε να ξεριζώσουν τα καμένα δέντρα, να οργωθεί το χώμα και να φυτευτούν τα νέα. Αυτό για να γίνει απαιτεί πολλά χρήματα από την πλευρά των παραγωγών που σε αυτή τη φάση οι περισσότεροι δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν με ίδια μέσα», κατέληξε ο κ. Ξηρός.

                                                            

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…