Home Συνεντεύξεις-Άρθρα «Χωρίς παιδεία και υγεία τελειώνει η επαρχία»
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 8 Νοεμβρίου, 2017

«Χωρίς παιδεία και υγεία τελειώνει η επαρχία»

 Παράθυρο ελπίδας ανοίγει μέσα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τη διαχείριση λυμάτων των παραλιακών οικισμών του Δήμου Δωρίδας, καθώς, όπως εξηγεί ο δήμαρχος κ. Γιώργος Καπεντζώνης σε συνέντευξή του στην ΩτΦ θα τρέξει πρόγραμμα από τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος για περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων.

Ο Δήμαρχος εξηγεί ότι η διεκδίκηση των αντισταθμιστικών δεν είναι ένα νέο αφήγημα της Δημοτικής Αρχής για τις επόμενες εκλογές, αλλά ένα ουσιαστικό ζήτημα για την επιβίωση της ορεινής περιοχής του δήμου που μαραζώνει από τους ανυπόφορους περιορισμούς. Εντύπωση πάντως προκαλεί η πρόσκληση που απευθύνει μέσω της ΩτΦ να πάνε μαζί στα υπουργεία για την διεκδίκηση πολιτικής λύσης του ζητήματος. Ενημερώνει δε, ότι ο φάκελος θα κατατεθεί σύντομα στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μιλάει για το θέμα των ολιγομελών τμημάτων, αλλά και γενικότερα για τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η περιφέρεια από το κεντρικό κράτος, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι θα πρέπει να πάμε άμεσα σε κατηγοριοποίηση των δήμων.

Δεν ανοίγει τα χαρτιά του για το επόμενο πολιτικό του βήμα, αρκείται όμως να τονίσει ότι η Δωρίδα αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά του. Παράλληλα σχολιάζει την εκλογική διαδικασία για την κεντροαριστερά που είναι σε εξέλιξη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αν η συμμετοχή του κόσμου είναι μεγάλη μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.

 

 

«Η λειτουργία των τοπικών κοινωνιών στην Περιφέρεια απαιτεί επιπλέον κόστος»

 

 

ΩτΦ: Βρίσκεστε σε έντονη κινητικότητα αυτό το διάστημα για το σχολείο Ευπαλίου και τα ολιγομελή τμήματα που καταργούνται. Τι σημαίνουν τέτοιες αποφάσεις μεσοπρόθεσμα για μικρούς επαρχιακούς δήμους, όπως η Δωρίδα;

 

Γ.Κ.: Πολύ σωστά τοποθετείτε το θέμα, γιατί δεν αφορά την όποια πρόσκαιρη απόφαση ληφθεί τώρα, αλλά το μέλλον της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στην Παιδεία, αλλά και γενικότερα το μέλλον της επαρχίας. Καθημερινά δίνεται μάχη για να διατηρηθεί ζωντανό αυτό το μικρό κοινωνικό κύτταρο που αποτελούν τα χωριά μας. Όταν παιδιά αναγκάζονται ή ακόμη και εκβιάζονται ψυχολογικά να αλλάξουν κατεύθυνση για να μείνουν στα σπίτια τους και στις περιοχές τους και να μην τινάξουν στον αέρα τον οικογενειακό προγραμματισμό μέσα στη μέση της χρονιάς αντιλαμβάνεστε ότι το μέλλον δεν μπορεί να προβλέπεται ευοίωνο. Ευνόητο είναι δε, εμείς ως τοπική κοινωνία και ως αυτοδιοικητικός οργανισμός να μην εφησυχάζουμε γνωρίζοντας ότι με μαθηματική ακρίβεια του χρόνου θα είναι η σειρά του Λυκείου Λιδωρικίου και της Ερατεινής και όλων των σχολείων της επαρχίας. Η ζωή και η λειτουργία περιφερειακών κοινωνιών και δει μικρών κωμοπόλεων και χωριών απαιτεί επιπλέον κόστος και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, αν θέλουμε να υπάρχουν. Δυστυχώς η κεντρική διοίκηση διαχρονικά δεν θέλει ή δε δύναται να αντιληφθεί τα ουσιαστικά προβλήματα που βιώνουμε με αποτέλεσμα να λειτουργεί ολοένα και πιο επιθετικά προς την επαρχία κάνοντας τη ζωή των κατοίκων και των φορέων πολύ πιο δύσκολη. Όλα τα παραπάνω προσπαθήσαμε να τα εξηγήσουμε στον Γενικό Γραμματέα κ. Γεώργιο Αγγελόπουλο. Η αυριανή του απάντηση είναι κομβικής σημασίας για την φετινή πορεία των σχολείων, των παιδιών και των οικογενειών που αφορά, αλλά από εκεί και πέρα, αυτά τα νούμερα πρέπει να αλλάξουν νομοθετικά. Έχουν υποχρέωση να αντιληφθούν ότι χωρίς παιδεία και υγεία τελειώνει η επαρχία.  

 

 

ΩτΦ: Ουσιαστικά συζητάμε για ένα ευρύτερο πρόβλημα που έχετε θίξει πολλές φορές τόσο στην ΚΕΔΕ, όσο και στην ΠΕΔ, όπου μικροί και μεγάλοι δήμοι εκπροσωπούνται ισόποσα και ισότιμα.

 

Γ.Κ.: Πρέπει να αντιμετωπιστεί γενικότερα στη λογική της κατηγοριοποίησης των δήμων. Εμείς το θέτουμε διαρκών και ως δήμος Δωρίδας και ως ΠΕΔ. Δεν είναι όλοι οι δήμοι το ίδιο, δεν είναι όλες οι ανάγκες ίδιες. Υπάρχουν σοβαρές ιδιαιτερότητες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με αυτό που αποκαλούμε κοινή συνισταμένη, γιατί δεν υπάρχει. Όταν για να φωτίσεις ένα ορεινό χωριό χρειάζεσαι 50 λαμπτήρες και έχεις δέκα κατοίκους, όταν στις πόλεις με 50 λαμπτήρες φωτίζεις 800 κατοίκους,  πόσο πρέπει να χρεώσεις τον κάτοικο. Εκεί ή ξεχνάς την όποια διάσταση των λέξεων «ανταποδοτικό τέλος» ή βυθίζεις το χωριό στο σκοτάδι και κατεβάζεις ρολά. Αν θέλει η κεντρική διοίκηση να αντιμετωπίσει με ίσους όρους τους πολίτες, τότε θα πρέπει να δει το θέμα ανάλογα, με τις δυνατότητες, τις ευκαιρίες και τις υποδομές που έχει κάθε περιοχή. Για όλους αυτούς τους λόγους εδώ και πολύ καιρό έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να πετύχουμε μια θεσμική αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων μας με αλλαγή νομοθετικού πλαισίου. Ζητάμε στην ουσία δήμοι διαφορετικών κατηγοριών να έχουν διαφορετικές υποδομές, διαφορετικές υποχρεώσεις και κυρίως να αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Δε μπορεί για παράδειγμα να έχει τις ίδιες ποινικές ευθύνες ο Δήμαρχος Αθηνών που έχει όλες τις υπηρεσίες πίσω του με τη Δήμαρχο Γαύδου που δεν έχει καμιά.

 

 

ΩτΦ: Η αλλαγή αυτού του συστήματος δεν θα οδηγήσει σε δήμους δυο ταχυτήτων, με όσους κινδύνους εγκυμονεί αυτός ο διαχωρισμός;

 

Γ.Κ.: Σήμερα εκ των πραγμάτων έχουμε δήμους πολλών ταχυτήτων. Από τις πολλές, θα οδηγηθούμε σε δυο. Και αυτό πρόοδος είναι. Σήμερα φαίνεται ότι είμαστε στην ίδια αφετηρία, αλλά δεν είμαστε όταν ο ένας δήμος έχει 80 μηχανικούς και ο άλλος τρεις, δυο ή και κανέναν. Η ισότητα είναι επιφανειακή, αναιρείται στην πράξη. Το κράτος πρέπει να το δει αυτό ή να κάνει πραγματική αποκέντρωση δίνοντας το δικαίωμα σε όλους τους δήμους να δημιουργήσουν υπηρεσίες και υποδομές που θα τους επιτρέψουν τη λειτουργία τους.

 

 

«Θέμα επιβίωσης για την ορεινή Δωρίδα»

 

ΩτΦ: ΕΥΔΑΠ. Ένα μεγάλο κεφάλαιο όχι μόνο για τη Δωρίδα, αλλά και για το δήμο Δελφών που πλέον απειλείται ανοικτά με κατασχέσεις. Τέλη Οκτωβρίου επρόκειτο να καταθέσετε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Πότε καταθέτετε το φάκελο και σε τι στάδιο βρίσκεστε με την διεκδίκηση πολιτικής λύσης;

 

Γ.Κ.: Χαίρομαι για την ερώτησή σας, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα, που κατά καιρούς έχουν δει τα φώτα της δημοσιότητας και από το δικό σας έντυπο. Για εμάς τα αντισταθμιστικά δεν είναι ένα «αφήγημα», όπως και εσείς το έχετε αποκαλέσει για να πάμε στις επόμενες εκλογές, αλλά θέμα που αποτελεί πραγματική και ουσιαστική τροχοπέδη στην ανάπτυξη της περιοχής μας και κυρίως της ορεινής. Δεν έχουμε τίποτε εναντίον της ΕΥΔΑΠ, απλώς διεκδικούμε ένα αντίβαρο στις πολλές και αρνητικές πιέσεις που δεχόμαστε από την ύπαρξη της λίμνης και για την προστασία της οποίας έχουμε παραλύσει οικονομικά με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Κάθε μεγάλη ή και μικρότερη επιχείρηση που λειτουργεί σε μια περιοχή, σεβόμενη το χώρο, την κοινωνία και την όποια όχληση δημιουργεί προσφέρει κάτι. Η ΕΥΔΑΠ δεν προσέφερε ποτέ τίποτε. Ακόμη και το Κοινωνικό Εταιρικό της Πρόγραμμα είναι στραμμένο σε άλλες κατευθύνσεις. Στο δήμο Δωρίδας ουδέποτε διέθεσε έστω και ένα ασήμαντο ποσό μπροστά στα τεράστια κέρδη της, για να εκτελεστεί κοινωφελές έργο, να αγοραστεί ένα μηχάνημα, οτιδήποτε. Μας απαξιώνει πλήρως, θεωρώντας δεδομένο ότι είναι υποχρέωσή μας να το ανεχόμαστε. Εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι και θα επιχειρήσουμε να το αποδείξουμε πολιτικά και νομικά.

Στην ουσία της ερώτησής σας τώρα, δεν εγκαταλείπουμε την παράλληλη διεκδίκηση της πολιτικής λύσης και επιχειρούμε σταθερά να πείσουμε τα αρμόδια υπουργεία και τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου να στηρίξουν μια περιοχή που υποφέρει από τους ασφυκτικούς περιορισμούς. Το 2017 με την τεράστια άνθηση της επιστήμης είναι αδιανόητο να υπάρχει μια περιοχή δέσμια που μαραζώνει και ερημοποιείται. Εμείς συνεχίζουμε να ενημερώνουμε τα κόμματα και να διεκδικούμε συνάντηση στα υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος Υποδομών. Πρέπει να υπάρξει αναγνώριση σε εθνική βάση για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τις συνέπειες που δημιουργούνται, ώστε να γίνουν απολύτως κατανοητοί που επιτάσσουν την επιβολή αντισταθμίσματος. Εντός των ημερών θα κατατεθεί σε πρώτη φάση ο φάκελος της διεκδίκησης μας στην αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κατάθεσή του θα γίνει σύντομα. Είναι υποχρεωτικό βήμα να κατατεθεί πρώτα στην Επιτροπή και μετά να πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

 

ΩτΦ: Αν θυμάμαι καλά σε συνάντησή του με το Βουλευτή Φωκίδας κ. Κωστοπαναγιώτου ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτος είχε συμφωνήσει με το αίτημα της Δωρίδας.

 

Γ.Κ.: Βεβαίως είχε συμφωνήσει, όπως το βλέπει θετικά και το υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δοθεί άμεσα λύση, αλλά δεν αρκεί, εμείς θέλουμε να το δούμε επίσημα να θεσμοθετείται και να είναι άμεσα εκτελεστέο.

 

 

«Πρόσκληση στο Βουλευτή»

 

 

ΩτΦ: Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στη συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη. Ο Βουλευτής έχει κάνει βήματα προόδου σε αυτή την κατεύθυνση;

 

Γ.Κ.: Εμείς κάνουμε τις δικές μας ενέργειες, σύμφωνα με το σχεδιασμό μας και ο Ο Βουλευτής προφανώς κάνει τις δικές του.

 

ΩτΦ: Χωράνε αυτόνομες και αποσπασματικές κινήσεις σε τόσο μεγάλες διεκδικήσεις;

 

Γ.Κ.: Σε κάθε περίπτωση εμείς καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να διεκδικούμε παράλληλα πολιτική λύση στο θέμα. Ο Βουλευτής είναι ενημερωμένος για όλες μας τις κινήσεις, εκτιμώ ότι δεν είναι αρνητικός στο αίτημά μας και μένει να κάνουμε μαζί κάποια ραντεβού που πρέπει να γίνουν στα αντίστοιχα υπουργεία και αυτή την πρόσκληση του απευθύνουμε και μέσα από την εφημερίδα σας.

 

ΩτΦ: Η Περιφέρεια σας έχει στηρίξει σε αυτό;

 

Γ.Κ.: Φυσικά και μας στηρίζει. Η συνεργασία του δήμου Δωρίδας με την Περιφέρεια σε όλα τα επίπεδα είναι άψογη.

 

ΩτΦ: Ο Δήμος Δελφών απειλείτε με κατασχέσεις από την ΕΥΔΑΠ.

 

Γ.Κ.: Ο Δήμος Δελφών έχει την εμπειρία να το διαχειριστεί σωστά, καθώς το έχει αντιμετωπίσει και στο πρόσφατο παρελθόν, οπότε μπορεί να έρθει σε μια συμφωνία με την ΕΥΔΑΠ. Εμείς θεωρούμε απολύτως δίκαιο το αίτημα του Δήμου Δελφών για δωρεάν παροχή νερού, αλλά περαιτέρω δεν μπορώ να υπεισέρθω σε θέματα διαχείρισης και νομικών χειρισμών.

 

 

«Ανοίγει ο δρόμος για βιολογικούς στην παραλία»

 

 

ΩτΦ: Ποια έργα προωθείτε αυτή την ώρα με την Περιφέρεια;

 

Γ.Κ.: Το πιο πιεστικό μας ζήτημα είναι η παραλία Τολοφώνος. Γνωρίζετε το πρόβλημα, έχετε ασχοληθεί εκτενώς. Λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών που αναμένονται κατά τη χειμερινή περίοδο το έργο αυτό μας πιέζει γιατί επικίνδυνο για τους περαστικούς και τους κατοίκους φυσικά. Μην ξεχνάτε ότι το πρόβλημα εστιάζεται σε μια περιοχή που είναι τουριστική με πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, ταβέρνες και γενικότερα σημείο μεγάλης κυκλοφορίας. Το σημείο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση από διαβρώσεις που έχουν προκληθεί από τη θάλασσα, τους σεισμούς και άλλα φαινόμενα που επιτείνουν το πρόβλημα. Οι κόμβοι στα Μαλάματα και τη Γλυφάδα είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Βαρνάκοβας, που καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από την πυρκαγιά. Έχουμε το αποχετευτικό δίκτυο και τον βιολογικό των Τριζονίων που όμως είναι αρκετά πιο πίσω. Ωστόσο, τα Τριζόνια είναι το μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού Κόλπου και αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη ευαισθησία. Το έχουμε συζητήσει ήδη με τον Περιφερειάρχη και το έργο θα προωθηθεί κατά προτεραιότητα.

 

ΩτΦ: Τι έχει γίνει τελικά με τις αποχετεύσεις Τολοφώνος και Ευπαλίου. Υπάρχει ελπίδα για τα δίκτυα αυτά;

 

Γ.Κ.: Δοθείσης της ευκαιρίας, προ 20 ημερών περίπου στην έκθεση ΝΟΣΤΟΣ όπου παραβρέθηκαν και κυβερνητικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων και ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού, σε συνεδρίαση του Συνδέσμου προστασίας για τον Κορινθιακό Κόλπο ΑΡΙΩΝ, έκανα ειδική εισήγηση να αντιμετωπιστούν τα τελευταία τμήματά του  που δεν έχουν αποχετευτικά δίκτυα και βιολογικούς, όπου και ελήφθη απόφαση σχετικά. Μάλιστα, μετά από λίγες μέρες έλαβα πρόσκληση από το Ταμείο Παρακαταθηκών, όπου ενημερώθηκα ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος ετοιμάζουν ένα πρόγραμμα για ειδικές περιπτώσεις όπου θα χρηματοδοτεί βιολογικούς καθαρισμούς σε οικισμούς που είναι κάτω των 2000 κατοίκων και δε μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα να προσπαθήσουμε να κατασκευάσουμε βιολογικούς. Και λέω θα προσπαθήσουμε γιατί όπως ξέρετε εμείς μπορούμε να καταθέσουμε τις προτάσεις, δε σημαίνει ότι θα μας εγκριθούν όλες. Είναι θετικό πάντως που για πρώτη φορά μας δίνετε η ευκαιρία να το παλέψουμε.

 

 

«Η Δωρίδα είναι απόλυτη προτεραιότητά μου»

 

 

ΩτΦ: Πληθαίνουν τα σενάρια που θέλουν την «πολιτική σας μετακόμιση». Έχουν βάση;

 

Γ.Κ.: Στο δήμο Δωρίδας έχουμε βάλει κάποιες βάσεις, αλλά δεν θεωρώ ότι έχουμε ολοκληρώσει τη δουλειά που πιστεύουμε ότι απαιτείται. Ωστόσο το αν θα μετακομίσω είναι μια απόφαση που δε θα την πάρω μόνος μου, θα το αποφασίσουν οι συνεργάτες μου και φυσικά ο κόσμος της περιοχής. Στα δικά μου σχέδια πάντως απόλυτη προτεραιότητα έχει ο Δήμος Δωρίδας.

 

 

ΩτΦ: Αυτό το διάστημα είναι στην τελική τους ευθεία και οι εκλογές της κεντροαριστεράς. Ποια είναι η άποψή σας;

 

Γ.Κ.: Μετά από αρκετά χρόνια απουσίας της κεντροαριστεράς, όχι κατ’ ανάγκη όπως εκφράστηκε από το ΠΑΣΟΚ, από το πολιτικό σκηνικό με ποσοστά τέτοια που θα μπορούσαν να επηρεάζουν τις εξελίξεις στη χώρα, εκτιμώ ότι ήρθε ο χρόνος να καταφέρει η κεντροαριστερά να αποτελέσει μια κινητήριο δύναμη με κοινωνικό πρόσημο, γιατί διαφορετικά δεν έχει λόγο ύπαρξης. Αυτό ακριβώς περιμένουμε, να δώσει το στίγμα του ο χώρος αυτός ότι μπορεί και αξίζει την ψήφο του κόσμου ρεαλιστικά, χωρίς να πάει πάλι με λαϊκισμό, όπως έγινε από άλλους παλαιότερα, χωρίς άλλο αυτομαστίγωμα. Περιμένουμε έναν φορέα που θα δώσει μια σοβαρή πρόταση στην κοινωνία. Χαίρομαι που οι υποψήφιοι είναι πολλοί και εύχομαι να πάει πολύς κόσμος να ψηφίσει. Ξέρετε αν πάνε 250.000 πολίτες να ψηφίσουν μπορεί να αποτελέσει αφετηρία πολιτικών εξελίξεων, γιατί θα φανεί ότι αυτός ο κόσμος περιμένει από το συγκεκριμένο χώρο να δώσει απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματά του. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…