Home Πολιτικά - Φωκίδα Αφροδ. Παπαθανάση :”Τα μικρά γκρίζα σύννεφα”.
Πολιτικά - Φωκίδα - 22 Απριλίου, 2020

Αφροδ. Παπαθανάση :”Τα μικρά γκρίζα σύννεφα”.

Η διαχείριση της κρίσης σε ότι αφορά και συνεπάγεται τις επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο και την επιχειρηματικότητα, παρουσιάζει προβλήματα και θέματα που καλό θα ήταν με επιμέλεια να δούμε.

 

  1. Διαχείριση αναπτυξιακών πόρων.

Πρόκειται για κοινοτικά και εθνικά χρήματα, είτε μέσω ΕΣΠΑ και διαρθρωτικών ταμείων ή μέσω Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ήδη οι συνθήκες απαιτούσαν αναπροσαρμογές και καθαρό σχεδιασμό προς μια νέα εποχή, με τα θέματα της κλιματικής κρίσης, της 4ης τεχνολογικής επανάστασης, της κοινωνικής συνοχής και της διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Η πανδημία επιβάλλει νέες επιτακτικές ανάγκες, Υγεία, Πρόνοια, επανεκκίνηση οικονομίας και σε ποια κατεύθυνση, στήριξη κλάδων, πχ τουρισμός. 

Είναι μεγάλη η ανάγκη Κεντρική Διοίκηση, Περιφέρειες και ΚΕΔΕ να δουν τις νέες ανάγκες που διαμορφώνονται. Να μη χαθούν πόροι. Να υπάρξει επιτελικός σχεδιασμός για ζητήματα τεχνολογίας, εξοικονόμησης ενέργειας, εξειδικεύσεων στην απασχόληση, για ζητήματα διαχείρισης υδατικών πόρων και έξυπνης γεωργίας, για κατασκευή υποδομών με δεδομένες νέες κλιματικές συνθήκες και κρίσεις. 

 

  1. Στήριξη άμεσα της επιχειρηματικότητας.

Όλη η Ευρώπη δημιουργεί – με πολύ λιγότερα χρήματα από τις πραγματικές ανάγκες – εργαλεία χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανάσχεσης της κατάρρευσης και χρηματοδότηση ρευστότητας. 

Χρήματα από τις αναπροσαρμογές στόχων και προτεραιοτήτων που αναφέρθηκαν παραπάνω μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την στήριξη των μικρομεσαίων, της απασχόλησης, αλλά και των δαπανών υγείας.

Προβλήματα που έχουν προκύψει τη στιγμή αυτή με τα μέσα που η Κυβέρνηση προωθεί για την επιχειρηματικότητα αφορούν: 

2.1. Κλαδικές πολιτικές, όπως Τουρισμός, Εξαγωγές, θα χρειαστούμε δις ευρώ,

2.2. Πρωτογενής τομέας, κύρια κτηνοτροφία, αλιεία, ιχθυοκαλλιέργειες.

2.3. Αδικαιολόγητη καθυστέρηση βοήθειας. Δεν έχουν ακόμη ενισχυθεί  οι αυτοαπασχολούμενοι και τα μέλη εταιρειών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έχουν σχεδόν μήνα με κλειστά μαγαζιά και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία για τα 800ευρω.

2.4. Λάθη. Όπως αυτό με τον ευτελισμό της διαδικασίας για την «επιμόρφωση» του επιστημονικού δυναμικού της χώρας με τα περίφημα ΚΕΚ και τις πλατφόρμες, 60 εκατ. τα πρώτα και 30 εκατ. οι πλατφόρμες…
Στη σύγχρονη εποχή επιμόρφωση χρειάζεται. Το Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και η Νομική, το Καποδιστριακό και τα μεταπτυχιακά τμήματα αυτών θα μπορούσαν να προσφέρουν επιμόρφωση, διαδικτυακές συζητήσεις, μαθήματα, σεμινάρια και διαλέξεις.
Επιλέχθηκε εντελώς λάθος τρόπος, διαδικασία με σπατάλη πόρων και όλοι πλέον μιλούν “για αρπαχτή” που δεν βοηθά ούτε την ψυχολογία, ούτε την πραγματική κατάσταση.

2.5. Η πίεση για νομοθετική διαδικασία, έχει δημιουργήσει «κενά», ηθελημένα ή όχι, και άμεσα απαιτούνται διευκρινίσεις και καλύτερη διατύπωση .
Με την ΚΥΑ 39162, άρθρο 3, προβλέπονται οι σωρευτικές προϋποθέσεις για το επίδομα 800 ευρώ. Ένα μηδενικό ΦΠΑ τριμήνου, πχ ενός οικοδόμου, μιας εποχικής τουριστικής μονάδας ή μιας γυναίκας που γέννησε, αφήνει “κενό” και υποθέτουμε – γιατί το λογισμικό δεν αξιολογεί την αίτηση ενίσχυσης- ότι πετάει εκτός βοήθειας, κόσμο άδικα.  Το ίδιο για κάποιον που άνοιξε δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες- χωρίς να συμπληρώνει χρόνο ή ακόμη υπάρχει κενό για δραστηριότητα που δεν υπάγεται σε ΦΠΑ. Για αυτό ας γίνουν άμεσα και από το Οικονομικό Επιμελητήριο και από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες παρατηρήσεις για να βελτιωθούν και καλυφθούν κενά και αδικίες. 

 

3. Ενίσχυση εργαζομένων και ανέργων.

Το πρώτο κύμα ενίσχυσης εργαζομένων ολοκληρώθηκε.

Ανακοινώθηκε επιπλέον επίδομα για 155χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους, ύψους 400 ευρώ, όταν οι ανάγκες των πολιτών για στήριξη ξεπερνούν αυτόν τον αριθμό πολλαπλάσια.

Τα διαθέσιμα κονδύλια στον τομέα αυτό και για τους επόμενους μήνες πρέπει να ενισχυθούν ουσιαστικά.

Λείπουν μέτρα, ελπίζουμε να ακολουθήσουν μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση σε λίγους μήνες, που να αφορούν ουσιαστικά ζητήματα εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού.  

 

4. Ταλαιπωρία χωρίς λόγο
Ο συνδυασμός ΤΑΧΙΣ και ΕΡΓΑΝΗ, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ δίνει απίστευτα στοιχεία για πηγές και ύψος εισοδήματος, περιουσιακή κατάσταση, ΚΑΔ κυρίας δραστηριότητας, ΚΑΔ μεγαλύτερης οικονομικά δραστηριότητας, αριθμό απασχολουμένων, κλπ.

“Χαθήκαμε” στις πλατφόρμες, ουσιαστικά χάσαμε χρόνο στη βοήθεια προς τον κόσμο γιατί ΔΕΝ αξιοποιήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα εργαλεία και τα λογισμικά που διαθέτουν Υπ. Οικονομικών και Υπ. Εργασίας, ο ΟΑΕΔ και οι μονάδες που δίνουν προνοιακά επιδόματα.

Η ανακάλυψη του “τροχού” της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης πρέπει να έχει θέματα και επί της ουσίας, όπως όλα τα παραπάνω.

Τα Υπουργεία για σειρά ζητημάτων που προκύπτουν είτε για ιδιώτες είτε για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, χρειάζεται να φτιάξουν μια ομάδα έργου, ικανή να απαντήσει με ασφάλεια σε ότι προκύπτει. Άμεσα.

 

5. Καθυστερήσεις σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Είναι άξιο σχολιασμού το πότε και το πώς το Υπ. Παιδείας «ανακάλυψε» πόσα παιδιά δεν είχαν την δυνατότητα πρόσβασης σε υπολογιστή. 

Στις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη δεν χάθηκε μια μέρα ουσιαστικής εξ αποστάσεως διδασκαλίας, πλατφόρμες έτοιμες, εκπαιδευτικοί με γνώση των συστημάτων, τα παιδιά με πρόσβαση σε δίκτυο, υπολογιστές, ταμπλέτες.

 

 6. Άλλο οριζόντια βοήθεια, άλλο οριζόντια δίκαιη βοήθεια.

Τα πληροφοριακά συστήματα ΤΑΧΙΣ και η σύνδεση τους και με Τράπεζες έχουν την εικόνα – δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν υπάρχει φοροδιαφυγή ή μαύρο χρήμα – για το ποιοι χρειάζονται τη βοήθεια, σαφώς το μεγαλύτερο ποσοστό και ποιοι όχι. Οριζόντια δίκαιη βοήθεια δεν είναι η καταβολή του ίδιου ποσού βοήθειας σε όλους, δηλ κάποιος πχ με καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ γιατί να πάρει το βασικό βοήθημα; Γιατί στερούνται πόροι- πέραν των καθυστερήσεων- από όσους έχουν πραγματικά ανάγκη;

 

7. Πρωτογενής Τομέας ειδικά άμεσα μέτρα.

Λείπει ακόμη η ουσιαστική στήριξη εισοδημάτων, κοπαδιών ή καλλιεργειών και ο  σχεδιασμός για την διαχείριση τιμών και αποθεμάτων βασικών εφοδίων παραγωγής.
Σήμερα κάνουμε απογραφή αποθεμάτων στα αυγά κ στο κρέας, ΑΛΛΑ δεν κάνουμε τον ίδιο σχεδιασμό για έλεγχο τιμών και αποθέματα για λιπάσματα, σπόρους, εφόδια, φάρμακα, ζωοτροφές.

 

8. Ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης.

Κάθε κρίση έχει πρώτο αποκούμπι για την κοινωνία την Αυτοδιοίκηση. Η ενδοοικογενειακή βία χτυπάει ήδη κόκκινο. 

Πρέπει να ενισχυθεί και από κεντρικούς πόρους και να πάρει βοήθεια μέσω προγραμμάτων για ανθρώπινο δυναμικό που θα χρειαστεί, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, επιστημονικό προσωπικό.

Στα νομοσχέδια που θα έρθουν πρέπει Κυβέρνηση και Κόμματα να καταθέσουν σαφείς προτάσεις για την παροχή πόρων στην Αυτοδιοίκηση.

 

9. Η κοινοβουλευτική διαδικασία πρέπει να ενισχυθεί τους επόμενους μήνες με κανόνες διαφάνειας και ορθής νομοθέτησης. Χρειάζεται σαφώς πολύ καλύτερη επεξεργασία και στοχοθεσία στα μέτρα που προτείνονται και ανακοινώνονται.

 

10. Η ορθή πληροφόρηση είναι λειτούργημα.

Τα «έγκριτα» κεντρικά μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να επιτρέπουν αναμετάδοση fake news  και ούτε μπορεί να γυρίζουν σε εποχές ΥΕΝΕΔ.  Υπάρχει σιγή ασυρμάτου. Και αυτό δεν τιμά ούτε τα μέσα ούτε όσους τους ψιθυρίζουν τα της επικαιρότητας.

 

Στηρίζουμε την προσπάθεια της Χώρας. 

Θέλουμε να πάμε καλύτερα και σε ζητήματα προστασίας πληθυσμών και σε ζητήματα οικονομίας και ανάκαμψης. 

Δεν θέλουμε καμιά καταστροφή και δεν επιζητούμε συζήτηση καταστροφολογίας.
Υπάρχουν όμως δυνατότητές, πολιτικές και πρακτικές ώστε να μην ταλαιπωρηθεί περισσότερο ο κόσμος, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι επιχειρήσεις. Υπάρχουν εργαλεία διαφάνειας για να μην υπάρχουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…