Home Συνεντεύξεις-Άρθρα Ασ.Μανδρέκα: “δεσμεύομαι κοιτώντας στα μάτια τους συμπολίτες μου”
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 6 Ιουλίου, 2019

Ασ.Μανδρέκα: “δεσμεύομαι κοιτώντας στα μάτια τους συμπολίτες μου”

 «Θα πορευτούμε με ασφάλεια»

 

ΩτΦ: «Ασπασία Ασφαλώς». Τι έχει αλλάξει από την προηγούμενη θητεία σας και πως προκύπτει αυτή η ασφάλεια;

 

Α.Μ.: Ό,τι και αν έχει αλλάξει δεν έχει σχέση με αυτό το σύνθημα. Το «Ασπασία ασφαλώς» είναι ένα σύνθημα που σκέφτηκα μόνη μου, αβίαστα, το οποίο εκτός από το παιχνίδισμα των δυο πρώτων γραμμάτων του ονόματός μου, αποτυπώνει και την πραγματικότητα. Δεν σημαίνει φυσικά ότι «ασφαλώς σταυρώνουμε Ασπασία», αλλά ότι με την επιλογή μου, ο νομός Φωκίδας και οι πολίτες θα πορευτούν με μέγιστη ασφάλεια. Κατά τη διετή μου κοινοβουλευτική θητεία, μα κυρίως μετά το 2014 που δεν είχα κάποιο αξίωμα που να μου επιβάλει να είμαι στην πρώτη γραμμή την αντιμετώπισης των κοινών θεμάτων, υπερασπίστηκα το δημόσιο συμφέρον με την μεγαλύτερη συνέπεια και ασφάλεια που θα μπορούσε να το κάνει ο οποιοσδήποτε. Συνεργάστηκα με την τοπική κοινωνία και τους εκπροσώπους της για κορυφαία ζητήματα, όπως η συνεχής και αδιάλειπτη  λειτουργία του Μουσείου Δελφών, η κατάργηση και υποβάθμιση των Αστυνομικών Σταθμών, το ΤΕΙ, τα ολιγομελή τμήματα των λυκείων που δώσαμε μάχη να τα κρατήσουμε, τα αντισταθμιστικά που επιδιώκουν οι δήμοι και όπου αλλού απαιτήθηκε. Για όλα αυτά λοιπόν, Ασπασία, για να πορευτούμε με ασφάλεια. Η στάση και η συμπεριφορά μου έχει αποδείξει στους πολίτες τη συνέπεια, τη συνέχεια και τη σταθερότητά μου.

 

ΩτΦ: Με την εμπειρία που έχετε σήμερα αν σας δοθεί η ευκαιρία στις 7 Ιουλίου, τι σκοπεύετε να αλλάξετε στο μοντέλο διοίκησής σας και τη στρατηγική σας;

 

Α.Μ.: Έχω μισή θητεία στο ενεργητικό μου. Αντιμετώπισα σε μικρό χρονικό διάστημα μια πολύ απαιτητική κοινοβουλευτική δραστηριότητα, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που προωθούσε η κυβέρνηση εκείνο το διάστημα συνεπάγονταν μεγάλο όγκο σχεδίων νόμων και νομοθετημάτων γενικότερα. Παράλληλα είχα να αντιμετωπίσω και τα προβλήματα της Φωκίδας που δεν ήταν αμελητέα ή εύκολα.  Θεωρώ ότι κατάφερα να ανταπεξέλθω με επιτυχία, αν και δεν είχα την εμπειρία. Ως προς αυτό το κομμάτι δεν έχει αλλάξει κάτι, έχω την ίδια όρεξη να προσφέρω το καλύτερο στον τόπο μου και τους συμπολίτες μου, όπως και τότε. Εκεί που πραγματικά «εμπλούτισα σημαντικά τις γνώσεις μου» είναι στο σκέλος της διαχείρισης συναισθηματικών καταστάσεων. Εσείς κα Γιαννούλη ξέρετε πολύ καλά ότι είμαι το πρόσωπο που έχει πολεμηθεί περισσότερο από όλους τους συναδέλφους που κατά καιρούς έχουν περάσει από τα κοινά. Στην αρχή αυτά με επηρέαζαν. Πλέον δεν ασχολούμαι με τέτοιου είδους ζητήματα. Μένω και εμμένω στις ηθικές μου αρχές και τις αξίες, τις οποίες έχω διαφυλάξει μέσα από πύρινη πορεία και δεν παρεκκλίνω ποτέ από αυτές. Δεσμεύομαι κοιτώντας στα μάτια τους συμπολίτες μου ότι θα συνεχίσω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ χωρίς να κάνω δεύτερες σκέψεις ή χωρίς να έχω προσωπικά συμφέροντα.    

 

ΩτΦ: Είστε ομολογουμένως η πιο αδικημένη, καθώς μείνατε μόλις 2 χρόνια βουλευτής. Αν συνεχίζατε τότε, ως κυβέρνηση, πιστεύετε ότι θα είχαμε ξεφύγει από τις δεσμεύσεις πολύ νωρίτερα;

 

Α.Μ.: Η θητεία μου κράτησε από το 2012 έως και το  2014, όπου βιαίως ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε την κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία είχε εργαστεί πολύ για την χώρα και την έξοδό μας από τα μνημόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την επιλογή του να μην ψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οδήγησε τη χώρα σε εκλογές. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε εκπονήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το Φεβρουάριο του 2015 θα βγαίναμε οριστικά από τα μνημόνια. Ερχόμενος ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση προχώρησε σε εξάμηνες διαπραγματεύσεις, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από παλινωδίες, ανευθυνότητα, αυταπάτες, όπως μεταγενέστερα ομολόγησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τη Βουλή, με αποτέλεσμα να μας χρεώσουν με ένα τρίτο, αχρείαστο κατά την άποψή μου, μνημόνιο, να υπογράψει δεσμεύσεις ενός τέταρτου άτυπου μνημονίου. Δεσμεύσεις που εκτείνονται έως το 2060, με δυσβάσταχτα μέτρα και υψηλά πλεονάσματα. Δεσμεύτηκε η δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Το αποτέλεσμα όλων αυτών τω επιλογών είναι η οικονομία σήμερα να μη θυμίζει σε τίποτε αυτό που παρέδωσε η ΝΔ το Ιανουάριο του 2015.

 

ΩτΦ: Το Σεπτέμβριο του 2015 φτάσατε πολύ κοντά στην έδρα. Υπάρχει κάτι το οποίο αν σας δινόταν η ευκαιρία θα το κάνατε διαφορετικά σε εκείνη την προεκλογική εκστρατεία;

 

Α.Μ.: Εκείνες οι εκλογές, όπως θυμάστε έγιναν με λίστα, καθώς απείχαν μόλις εννέα μήνες από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Το ψηφοδέλτιο καταρτίζεται με απόλυτη ευθύνη του προέδρου της ΝΔ, οπότε στο κομμάτι αυτό δεν μπορώ να πω τίποτε. Είναι δεδομένο ότι όσες φορές η πανελλαδική διαφορά ανέβηκε πάνω από έξι – επτά μονάδες, όπως έγινε το 2009 κατάφερε να συμπαρασύρει και την έδρα της Φωκίδας. Βεβαίως υπήρχαν και κάποια άλλα ζητήματα, καθώς κάποιοι άνθρωποι δικοί μας έφυγαν τότε, ίσως κουρασμένοι, ίσως πικραμένοι, ίσως και ακολουθώντας επιταγές προσωπικών φιλοδοξιών. Αυτή είναι η Δημοκρατία, ο καθένας επιλέγει αυτόν που θέλει και είναι σεβαστό το αποτέλεσμα. Εμείς καταφέραμε και εξασφαλίσαμε για τη ΝΔ ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά σε πανελλαδικό επίπεδο. Εκτιμώ ότι σε αυτό δεν μπορεί κανένας να πει κουβέντα και να το αμφισβητήσει.

 

ΩτΦ: Αυτό το καλό ποσοστό ήταν που σας έδωσε το εισιτήριο και για αυτή την εκλογική μάχη;

 

Α.Μ.: Προφανώς συνεκτιμήθηκε. Σας είπα και πριν, ότι η τελική επιλογή του ψηφοδελτίου είναι του εκάστοτε Προέδρου του κόμματος, ο οποίος φέρει και την ευθύνη. Ένας από τους λόγους που συνεκτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να με τοποθετήσει στην πρώτη γραμμή της μάχης ήταν και αυτό. Εξάλλου, αμέσως μετά την εκλογή του ως προέδρου είχα αντιληφθεί και από τον ίδιο, αλλά και από άλλα κομματικά στελέχη ότι θα είμαι ξανά υποψήφια. Εξ ου και ήμουν η πρώτη που οριστικοποιήθηκα ως προς τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο. Μην ξεχνάτε ότι με τον πρόεδρο ήμαστε στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα την περίοδο 2012-2014, με τον οποίο είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία. Έχει εκτιμήσει τη στάση μου, τόσο την παραταξιακή δεδομένου ότι προσωπικά στάθηκα στο κόμμα σε πολύ δύσκολες εποχές όταν άλλα μέλη μας κρατούσαν αποστάσεις,  όσο και στα τοπικά προβλήματα, στα κοινά της Φωκίδας. Τον ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό και θεωρώ ότι το αποτέλεσμα θα δικαιώσει και την επιλογή του αυτή.

 

ΩτΦ: Κα Μανδρέκα όμως, όλα αυτά τα χρόνια βλέπαμε δημοσιεύματα που σας έφεραν εκτός ψηφοδελτίου και μάλιστα από φίλα προσκείμενα έντυπα.

 

Α.Μ.: Κα Γιαννούλη, το παιχνίδι με τα δημοσιεύματα θεωρώ ότι το ξέρετε καλύτερα από εμένα και δεν υπονοώ ότι χειρίζεστε τέτοια μέσα, εσείς στην εφημερίδα σας, αλλά καλώς ή κακώς άλλα μέσα ενημέρωσης κάνουν τέτοια παιχνίδια με στημένα δημοσιεύματα. Προσωπικά δεν είχα κανένα λόγο να φοβάμαι. Ακόμη και αν ο Πρόεδρος αποφάσιζε να μην συμπεριληφθώ στο ψηφοδέλτιο, θα το σεβόμουν πραγματικά και ο καθένας θα αναλάμβανε την ευθύνη των αποφάσεών του. 

 

«Δεν είχε νόημα η παρουσία μου»

 

ΩτΦ: Αν και το έργο σας είναι νωπό το υπενθυμίζετε στο εκλογικό σας μήνυμα. Από όσα πετύχατε, τι σας σημάδεψε περισσότερο και γιατί;

 

Α.Μ.: Εκλέχθηκα βουλευτής κάτω από άσχημες πολιτικές, κοινωνικές και δημοσιονομικές συνθήκες για τη χώρα. Πάλεψα με την υποστήριξη του κόσμου της Φωκίδας και κατάφερα πάρα πολλά πράγματα αν και η θητεία μου ήταν από το 2012 έως και το 2014. Κερδίσαμε πράγματα, διορθώσαμε αδικίες και αστοχίες. Ότι καταφέραμε, μικρά ή μεγάλα τα αισθάνομαι ως δημιουργήματά μου και δε μπορώ παρά στη σκέψη τους να συγκινούμαι. Ξεχωρίζω όμως το θέμα του ΤΕΙ. Το τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης καταργήθηκε σαν αντικείμενο σε όλη την Ελλάδα, τους πρώτους μήνες του 2013 με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ. Αρχικά έλαβα μια πληροφορία ανεπίσημη από το υπουργείο παιδείας που με έφερε πραγματικά σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και μου δημιούργησε τρομερή ανησυχία. Λίγο αργότερα ο τότε υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος μου επιβεβαίωσε ότι είναι στις προθέσεις του να καταργηθεί, ενώ δε μπορούσε να μου πει αν θα δημιουργηθεί ένα τμήμα διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου.  Επιδίωξα άμεσα ένα ραντεβού με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, όπου του εξήγησα ποια είναι η κατάσταση στη μονοεδρική και αδικημένη Φωκίδα. Του εξήγησα ότι η τοπική κοινωνία δεν έχει πολλές πηγές τόνωσης της τοπικής αγορά, όπως και ότι θα είναι πλήγμα σε πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο.

 

ΩτΦ: Κυκλοφορεί ωστόσο, πως είχατε απειλήσει να παραιτηθείτε αν καταργούσαν το τμήμα. Ισχύει;

 

Α.Μ.: Δεν απείλησα κανέναν. Εξήγησα στον Πρωθυπουργό τότε κάτι που πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω. Αν καταργούσα το μοναδικό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τμήμα στη Φωκίδα είναι σαφές ότι η παρουσία μου και η εκπροσώπησή μου, δεν είχε κανένα νόημα. Δεν ήταν απλώς για λόγους ευθιξίας, αλλά για λόγους ουσίας.

 

ΩτΦ: Για ποιους άλλους λόγους θα άξιζε τον κόπο μια παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα;

 

Α.Μ.: Οι δομές και τα θέματα υγείας θα ήταν σίγουρα ένας λόγος να επαναλάβω αυτή τη στάση, ίσως και εντονότερη. Να είστε σίγουρη ότι για θέματα ζωτικής φύσεως της Φωκίδας είμαι έτοιμη να αγωνιστώ με τον πιο δυνατό τρόπο και να συγκρουστώ αν χρειαστεί.

 

«Στο σπίτι του δολοφονηθέντος δε μιλούν για τη δολοφονία »

 

ΩτΦ: Ο απερχόμενος Βουλευτής σας ασκεί έντονη κριτική ότι παρέλαβε ένα νοσοκομείο διαλυμένο. Τι απαντάτε;

 

Α.Μ.: Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Ήθελα να θίξουμε το θέμα της υγείας, πολύ περισσότερο σήμερα, καθώς φίλοι με πληροφόρησαν ότι ο κ. Κωστοπαναγιώτου στο Λιδωρίκι έκανε αναφορά στα θέματα της υγείας, όπου χωρίς να κάνει απολογισμό για τη δική του θητεία επέρριπτε ευθύνες για τα προηγούμενα χρόνια και την περίοδο που χρημάτισα βουλευτής.  Ο κ. Κωστοπαναγιώτου δεν έχει μάθει τίποτε από τη λαϊκή θυμοσοφία και θα πρέπει να του πω ότι στο σπίτι του δολοφονηθέντος δεν μιλούν για τη δολοφονία. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις πολιτικές του και με την ανοχή του ίδιου του βουλευτή δολοφόνησαν τον τομέα της Υγείας στη Φωκίδα. Πως έγινε αυτό; Ξεκινώντας από τη στιγμή που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ υποβαθμίστηκε το Κέντρο Υγείας της Λιδωρικίου, ενώ το Κέντρο Υγείας Ιτέας κατέβασε ρολά και συγκεκριμένα από δομή 24ωρης λειτουργίας το κατάντησαν πρωινό ιατρείο μόνο για συνταγογράφηση. Αυτό συνέβη σε μια πόλη που αποτελεί πύλη εισόδου και εξόδου, λόγω του λιμανιού, είναι τουριστικός προορισμός και εξυπηρετεί ασθενείς από τις γύρω περιοχές. Προχωρώ με το νοσοκομείο, το οποίο είναι η μοναδική δευτεροβάθμιας περίθαλψης μονάδα. Πρότυπο για τα χρόνια που κατασκευάστηκε, ακόμη και μέχρι σήμερα. Λειτουργούσε με τις όποιες αδυναμίες, έως το 2015. Εκλέχθηκε ο κ. Κωστοπαναγιώτου τον Ιανουάριο του 2015 και τον Μάρτιο του ίδιου έτους έκλεισε οριστικά η Παθολογική Κλινική. Όχι μόνο έκλεισε, αλλά δεν άνοιξε ποτέ ξανά, από τότε και έως σήμερα. Αντιλαμβάνεστε ότι χωρίς Παθολογική δυσχεραίνει το έργο και όλων των άλλων Κλινικών. Δεν γίνεται για μια απλή ίωση να διαμετακομίζονται οι ασθενείς μας σε άλλο νομό, πολλές φορές ούτε καν γειτονικό. Επειδή καταφέρθηκε και εναντίον μου, πρέπει να θυμίσω ότι στη θητεία μου ίσχυε απαγόρευση πρόσληψης υπαλλήλων και ιατρών, με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να προκηρύξουμε θέσεις. Εκείνο το διάστημα ήμουν τέσσερις φορές την εβδομάδα έξω από το γραφείο του εκάστοτε υπουργού υγείας και παρακαλούσα για θέσεις ιατρών, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μας εγκρίνουν θέσεις, κυρίως επικουρικών ιατρών. Η απαγόρευση αυτή έληξε λίγο πριν λήξει η θητεία μου, τον Αύγουστο του 2014. Από εκεί και πέρα οι προσπάθειές μου είναι γνωστές. Όταν απωλέσαμε νεφρολόγο από τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού σε συνεργασία με την τότε Διοικήτρια κ. Δήμητρα Καραγιώργου, την οποία θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά, καταβάλαμε τεράστια προσπάθεια και εντοπίσαμε, αναζητώντας λύση σε όλη τη χώρα, νεφρολόγο, η οποία αρχικά ήρθε με απόσπαση και στη συνέχεια φροντίσαμε να μονιμοποιηθεί. Εξάλλου, πρέπει να θυμίσω ότι ο μοναδικός ιατρός Παθολόγος που βρίσκεται σήμερα στην Παθολογική έχει έρθει επί δικής μου θητείας, ενεργοποιώντας σε εκείνο το χρονικό σημείο παλαιότερη προκήρυξη.

 

ΩτΦ: Το νοσοκομείο έγινε «άγονο Α», αλλά η ΚΥΑ που το ενεργοποιεί δεν βγήκε και αυτό δεν έγινε τυχαία, αφού πολλαπλασιάζει τα κόστη. Εσείς δεσμεύεστε ότι θα το ενεργοποιήσετε;

 

Α.Μ.: Εγώ δεν έχω μάθει στη ζωή μου να κάνω στείρα αντιπολίτευση και κριτική δίχως αποτελέσματα. Το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε η Φωκίδα από την απερχόμενη κυβέρνηση ως περιοχή «άγονη α» είναι μια θετική εξέλιξη. Το είχα επιδιώξει και εγώ. Μάλιστα, σε κάποια συνάντησή μας με τον κ. Κωστοπαναγιώτου τον συνεχάρη γι’ αυτό. Βεβαίως από τη θέσπιση ως την εφαρμογή μεσολαβεί δρόμος, που πολλές φορές αποδεικνύεται μεγάλος και δύσβατος. Απαιτείται να διατεθούν πιστώσεις για να προσληφθούν νέοι γιατροί και η κυβέρνηση δεν τις έχει δώσει για να λειτουργήσουν τα προνόμια που προβλέπονται σε ειδικό καθεστώς, όπως το «άγονο α».

Στο ερώτημά σας τώρα. Σαφώς δεν μπορώ να δεσμευτώ εκ μέρους της επόμενης κυβέρνησης. Εκείνο για το οποίο μπορώ να δεσμευτώ και θα το κάνω είναι ότι θα επιδιώξω με όλες μου τις δυνάμεις να εφαρμοστεί και στην πράξη.

 

«Προστατεύουμε αυτά, διεκδικούμε κι άλλα»

 

ΩτΦ: Στη Φωκίδα δημιουργήθηκε ένα πανεπιστημιακό τμήμα και έρχεται άλλο ένα του χρόνου. Ο Κ.Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει ότι θα καταργήσει το νόμο Γαβρόγλου. Τι θα γίνει με τα τμήματα της Φωκίδας;

 

Α.Μ.: Το γεγονός ότι θα καταργηθεί ο Νόμος Γαβρόγλου δε σημαίνει ότι θα καταργηθούν τα ιδρυθέντα τμήματα στην Άμφισσα. Για άλλα σημεία μιλάει ο Κ.Μητσοτάκης και όχι για την κατάργηση Σχολών και Τμημάτων. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως αν με επιλέξει ο λαός της Φωκίδας με την ετυμηγορία του, σε δική μου θητεία δεν πρόκειται να καταργηθεί τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πρέπει να πω όμως ότι και εδώ ο Βουλευτής άργησε πάρα πολύ να αντιδράσει και το έκανε μετά από πολύ ισχυρές αντιδράσεις. Βγήκε στον αέρα η πρόταση που μας καταργούσε το τμήμα που δημιουργήσαμε με υπομονή, κόπο και αγώνα το 2013. Αντέδρασε σύσσωμη η τοπική κοινωνία, οι φορείς, η αυτοδιοίκηση, εμείς της αντιπολίτευσης κάναμε παρεμβάσεις σε πολύ έντονο ύφος και τόνο, τα ΜΜΕ, για να ενεργοποιηθεί ο Βουλευτής, να συρθεί στην κυριολεξία να εξασφαλίσει ένα τριτοβάθμιο ίδρυμα για την περιοχή μας. Πανηγυρίζει βεβαίως εκ των υστέρων για δυο σχολές και δεν θα είχα καμιά αντίρρηση στον πανηγυρισμό αυτό αν έκανε τουλάχιστον τη διευκρίνιση ότι ναι μεν το ένα τμήμα ιδρύεται άμεσα, αλλά το άλλο παραπέμπεται στη βούληση και κρίση της Συγκλήτου. Το τμήμα θα ιδρυθεί «αν και εφόσον» το κρίνει η Σύγκλητος.

 

ΩτΦ: «Αν και εφόσον» όμως εκλεγείτε εσείς Βουλευτής, θα απευθυνθείτε στη Σύγκλητο για να επισπεύσει τη διαδικασία;

 

Α.Μ.: Βεβαίως και θα απευθυνθώ. Θα είναι μια από τις σταθερές μας επιδιώξεις μας να φέρουμε κι άλλα τμήματα ενδεχομένως. Για εμένα είναι προτεραιότητα να δούμε το θέμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Φωκίδα πιο συνολικά. Έχουμε απόθεμα πολιτιστικό που μπορεί να αξιοποιηθεί με επιτυχή αποτελέσματα για την περιοχή μας. Μπορούμε να επιδιώξουμε την ίδρυση τμημάτων και μεταπτυχιακών που θα συνδέονται με τους Δελφούς. Παράλληλα υπάρχει ενδιαφέρον από ξένα πανεπιστήμια για την ίδρυση ξενόγλωσσων μεταπτυχιακών τμημάτων.

Θέλω να συμπληρώσω και κάτι άλλο. Έχει ειπωθεί από τον πρόεδρο της ΔΗΜΤΟ Δελφών κ. Αργύρη Δεδούση, ότι θα μπορούσε να έρθει στην περιοχή μας τμήμα Κτηνιατρικής, το οποίο αρνήθηκαν μετά βδελυγμίας ο Βουλευτής και τα στελέχη της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι σήμερα πραγματικά δεν έτυχε να μιλήσω. Μέσα από αυτή τη συνέντευξη θέλω να επιβεβαιώσω τον κ. Δεδούση, καθώς ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κοντογεώργος από το βήμα της Βουλής ζήτησε να δημιουργηθεί τμήμα Κτηνιατρικής στο Καρπενήσι.

 

«Θέλει συνολική αντιμετώπιση»

 

ΩτΦ: Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τη Φωκίδα ως προς την υπογεννητικότητα και τη μετανάστευση. Αυτό δεν πρέπει να το δούμε σοβαρά σε κάποια στιγμή και να λάβουμε μέτρα; Σε ακόμη δυσμενέστερη θέση είναι η ορεινή Φωκίδα, την οποία συνθέτουν οι ορεινές περιοχές και των δυο δήμων. Το γεγονός ότι κλείνουν επιχειρήσεις, τράπεζες, ακόμη και σχολεία, καταδεικνύει ότι εκεί απαιτούνται άμεσες ενέργειες. Ποια είναι η άποψή σας;

 

Α.Μ.: Το θέμα της δημογραφικής κατάρρευσης της χώρας και όχι μόνο της Φωκίδας είναι ένα φλέγον ζήτημα, το οποίο δεν μπορεί να το δει κανείς αποκομμένο από τα εξίσου σοβαρά προβλήματα της υπογεννητικότητας και της μετανάστευσης. Προβλήματα που φυσικά συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ΝΔ. Τα ζητήματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται διαφορετικά παρά μόνο μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες θα προκύψουν από τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, που για να δημιουργηθεί βεβαίως πρέπει να έχει εξασφαλιστεί ένα κλίμα σταθερότητας.

Επίσης ο Κ.Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει ένα άμεσο κίνητρο, την οικονομική ενίσχυση ύψους 2000 ε για κάθε ελληνόπουλο που θα γεννιέται. Μπορεί το ποσό να μην εξασφαλίζει την ανατροφή του παιδιού, αλλά δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της ΝΔ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ειδικότερα τώρα για τη Φωκίδα, είναι σαφές ότι οι ορεινές περιοχές πρέπει να προσεγγιστούν πιο προσεκτικά, συνολικά και με σχέδιο. Στην επόμενη προγραμματική περίοδο η ορεινή ζώνη πρέπει να κατέχει εξέχουσα θέση στο σχεδιασμό μας.  Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει τονίσει κατ’ επανάληψη την αγάπη του για τα ορεινά και την προτεραιότητα που θέλει να δώσει στο συγκεκριμένο τομέα.

 

ΩτΦ: Σε ποια κατεύθυνση πιστεύετε ότι πρέπει να στρέψει το αναπτυξιακό και παραγωγικό της μοντέλο η Φωκίδα για να έχει επόμενη μέρα;

 

Α.Μ.: Για εμένα το αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να σχεδιάσουμε, να οργανώσουμε και να επιχειρήσουμε για τη Φωκίδα, θα πρέπει να βασίζεται στους άξονες Πολιτισμού-Τουρισμού – Παιδείας- Πρωτογενής τομέας. Φυσικά, επιβάλλεται να υποβοηθηθεί η προσπάθεια από έργα υποδομής, όπως ο διαγώνιος άξονας.

 

ΩτΦ: Ποιοι είναι οι άξονες προτεραιότητας σας για τη Φωκίδα;

 

Α.Μ.: Στοχεύω και θα επιδιώξω στην προσέλκυση επενδύσεων, είτε αυτές είναι δημόσιου χαρακτήρα, είτε ιδιωτικού. Μέσα από αυτές αναμορφώνεται η περιοχή, βελτιώνονται οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και δημιουργούνται θέσεις εργασίας.

Τα έργα υποδομής είναι κορυφαίο θέμα για την ανάπτυξη. Χαρακτηριστικό έργο είναι ο Διαγώνιος Άξονας Θερμοπύλες- Μπράλος- Άμφισσα- Ιτέα- Αντίρριο, το οποίο έχει βεβαίως ένα μεγάλο κόστος, αλλά αφενός είναι υψηλής αξίας για η συνδεσιμότητα της περιοχής μας, αφετέρου αποτελεί διευρωπαϊκό δίκτυο και είναι υποχρέωση της χώρας μας η ολοκλήρωσή του. Επιπλέον ο δρόμος Άμφισσα – Ιτέα – Χιονοδρομικό έχει μεγάλη αξία για την ανάπτυξη του τόπου.

Η ενίσχυση των μονάδων πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας υγειονομικής Περίθαλψη βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα και αποτελεί αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη επιδίωξή μου.

Επίσης για την παιδεία θα παλέψουμε για την ίδρυση επιπλέον τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εξυπακούεται ότι δεν θα επιτρέψουμε επιπλέον κατάργηση μονάδων προσχολικής, Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Στον τομέα της ασφάλειας πρέπει να υπενθυμίσω ότι είμαι πάντα κοντά στα σώματα ασφαλείας και τις ανάγκες τους και το έχω αποδείξει. Είναι απαράδεκτη η κατάργηση των Αστυνομικών Τμημάτων Δελφών και Γραβιάς, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι θα διεκδικήσω την ενίσχυση της αστυνόμευσης αυτών των περιοχών. Αν αναλογιστούμε ότι το Αστυνομικό Τμήμα Γραβιάς κάλυπτε όλο το ορεινό τμήμα τριών δημοτικών ενοτήτων μας, Γραβιάς, Παρνασσού και Καλλιεών, το δύσκολο γεωγραφικό τους ανάγλυφο, πόσο κοντά σε εθνική οδό βρίσκονται με αυξημένο τον κίνδυνο διαφυγής εγκληματιών και τις δυσκολίες πρόσβασης τους χειμερινούς μήνες, θα δούμε ότι η κίνηση αυτή είναι απολύτως ανεπίτρεπτη. Στη θητεία μου έφερα 10 Αστυνομικούς και 10 Πυροσβέστες, κάτι που δεν το είχε δει ξανά η Φωκίδα. Πέρυσι άλλαξαν το οργανόγραμμα και από ελλειπτική η Φωκίδα βρέθηκε με πλεόνασμα, οπότε πήραν 14 άτομα από την Πυροσβεστική και τα πήγαν σε νησιά να φυλάνε τα αεροδρόμια.

Στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι δυο έννοιες που οφείλουμε να ρίξουμε πάνω τους και συνδυαστικά όλη την προσοχή μας. Όσο τα επιδιώκουμε ξεχωριστά δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια περιοχή με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Θρησκευτικός τουρισμός και χειμερινός είναι δυο μορφές που ήδη αναπτύσσονται στην περιοχή μας και αξίζει να προωθηθούν δυναμικά. Τα ορεινά μας με το φυσικό κάλλος τους και τη σπάνια χλωρίδα τους προσφέρονται για την κατασκευή βοτανικών κήπων. Ήδη στους Πενταγιούς έχει ξεκινήσει η προσπάθεια να κατασκευαστεί ο πρώτος. Η κατασκευή ενός αναπτυξιακού συνεδριακού κέντρου θα δώσει ώθηση και θα προσελκύσει συνεδριακό τουρισμό. Η μαρίνα και το Αγκυροβόλιο Τριζονίων είναι δυο δομές που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην τουριστική ανάπτυξη γι αυτό και πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα. Η μαρίνα πρέπει να ξεκολλήσει και να βγει σε διαγωνισμό, είτε ως μονάδα, είτε ως σύνολο μαζί με άλλες. Σε καμιά περίπτωση πάντως δεν γίνεται να μένει στα συρτάρια του ΤΑΙΠΕΔ και εμείς να το επιτρέπουμε. Η αξιοποίηση της λίμνης και η αδειοδότηση των παραλίμνιων επιχειρήσεων είναι κύρια στόχευση και αναγκαία. Για να συμβεί αυτό πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί οριστική και μόνιμη λύση για τη διαχείριση των λυμάτων, η οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τα λύματα των φυλακών.  Σας θυμίζω ότι είχαμε προωθήσει το έργο του παραλίμνιου, το οποίο και κόπηκε ως φαραωνικό. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να δούμε από αρχική βάση τη σχέση μας με την ΕΥΔΑΠ και για τους δυο δήμους.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…