Home Δήμος Δελφών Ξεδιπλώνει το οραμά της
Δήμος Δελφών - 8 Απριλίου, 2019

Ξεδιπλώνει το οραμά της

 Η κ. Κατερίνα Καλυβιώτη είναι ιατρός του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Άμφισσας και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον κ. Παναγιώτη Ταγκαλή. Αυτό το διάστημα κάνει το διδακτορικό της και στοχεύει σε δυο ειδικότητες, την Παθολογία και Δερματολογία. Γέννημα θρέμμα της περιοχής μας, γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα του νοσοκομείου και εξηγεί σε συνέντευξή της τους λόγους ο χαρακτηρισμός του σε «άγονο Α», θα αλλάξει ριζικά την αντιμετώπισή του από τους γιατρούς που προσλαμβάνονται και φεύγουν. 

Για την κ. Καλυβιώτη η ερημοποίηση της περιοχής μπορεί να σταματήσει και να αναστραφεί με τον τουρισμό σε κυρίαρχη θέση. «Η υποστήριξη με κάθε μέσον του Τουριστικού Προϊόντος που δύναται να προσφέρει ο τόπος μας, από την βελτίωση και καθαριότητα των παραλιών, την βελτίωση του οδικού και επαρχιακού οδικού δικτύου-αρμοδιότητα της περιφέρειας έως την έκδοση τουριστικών οδηγών ανά δημοτική ενότητα είναι πρώτιστο μέλημα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για το ρόλο των κομμάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση τονίζει ότι θα πρέπει πρωτίστως η εκλογή αλλά και οι υποψηφιότητες να βασίζονται στο ήθος, στα προσόντα, και στην καλή έξωθεν μαρτυρία του κάθε δημότη που θέτει εαυτόν στην κρίση των συνδημοτών του

Για την Υγεία και το ρόλο του δήμου τονίζει ότι η χρηματοδότηση κατά νόμον σχετικών δράσεων και εκδηλώσεων με συλλογικότητες είναι στις προτεραιότητες τους.

 

«Αλλάζει ο τρόπος  αξιολόγησης του  νοσοκομείου με το Αγονο Α από τους υποψηφίους»

 

ΩτΦ: Ας ξεκινήσουμε με το θέμα που μας καίει όλους. Τι σημαίνει άγονο Α και πόσο αυτή η αλλαγή μπορεί να οδηγήσει στη στελέχωση του νοσοκομείου;

 

Κ.Κ.: Ο χαρακτηρισμός του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας ως άγονο Α΄ ενισχύει με οικονομικά και υπηρεσιακά κίνητρα την προσέλκυση στελέχωσης του Νοσοκομείου μας με μόνιμους και επικουρικούς ιατρούς καθώς και αγροτικούς όπου απαιτείται.

Τα κίνητρα αυτά εν πολλοίς είναι :

•Αύξηση του χρόνου διάρκειας των συμβάσεων των επικουρικών ιατρών ως και τρία έτη.

•Όταν ένας εκ των συζύγων τοποθετείται ως επικουρικός ιατρός στις παραπάνω περιοχές, ο άλλος δικαιούται να τοποθετηθεί σε θέση επικουρικού ιατρού της ειδικότητάς του, κατά προτεραιότητα και κατά παρέκκλιση του καταλόγου, εφόσον αυτή ζητηθεί.

•Η δυνατότητα συνυπηρέτησης συζύγων με απόσπαση στην περιοχή.

•Ο υπολογισμός εις διπλούν της προϋπηρεσίας σε σχέση με τα υπόλοιπα Νοσοκομεία.

•Οι γιατροί που θα στελεχώσουν αγροτικά ιατρεία σε ακριτικές και άγονες περιοχές της χώρας θα λαμβάνουν επίδομα 400 ευρώ τον μήνα ποσό ανεξάρτητο από άλλα κίνητρα που μπορεί να παρέχονται, π.χ. από την Περιφέρεια.

•Η προϋπηρεσία του ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου (υπόχρεου και επί θητεία) στις νησιωτικές περιοχές και στις άγονες ή προβληματικές περιοχές, καθώς και στα χαρακτηρισμένα ως άγονα περιφερειακά ιατρεία, αναγνωρίζεται και υπολογίζεται στο πενταπλό σε σχέση με την προϋπηρεσία των υπολοίπων ιατρών. Για τους επί θητεία ειδικευμένους ιατρούς η προϋπηρεσία στις παραπάνω περιοχές υπολογίζεται στο επταπλό.Είναι καταφανές από τα ανωτέρω ότι οι έως τώρα άκαρπες προκηρύξεις θα τύχουν άλλης αξιολόγησης εκ μέρους των υποψηφίων και ελπίζουμε έτσι να στελεχωθούν ικανοποιητικά οι κλινικές του Νοσοκομείου μας.

 

ΩτΦ: Είστε γιατρός κάνετε την ειδικότητα σας και συγχρόνως εκπονείτε την διδακτορική σας διατριβή. Αν εκλεγείτε θα διεκδικήσετε πόστο διοίκησης και το ρωτώ αυτό δεδομένου ότι ο χρόνος σας είναι περιορισμένος;

 

Κ.Κ.: Θα σας απαντήσω με ένα χωρίον του Πλάτωνα (Πλάτων, Πολιτεία, Α, 347 b-d)

Σωκράτης : “Γι’ αυτόν λοιπόν, τον λόγο, είπα εγώ, οι άξιοι άνθρωποι δεν επιδιώκουν την εξουσία ούτε για τα χρήματα ούτε για τη δόξα• γιατί ούτε πληρωμένοι θέλουν να χαρακτηριστούν, εισπράττοντας φανερά μισθό για το αξίωμά τους, ούτε κλέφτες, αποκομίζοντας κρυφά κέρδος από αυτό.

Ούτε πάλι για τη δόξα• γιατί δεν είναι φιλόδοξοι. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει κάποιος αναγκασμός γι’ αυτούς και κάποια τιμωρία προκειμένου να θελήσουν να ασκήσουν εξουσία  κι η πιο μεγάλη τιμωρία εδώ είναι να τους εξουσιάζει κάποιος χειρότερός των, αφού οι ίδιοι δε θα έχουν τη διάθεση να κυβερνούν.

Από φόβο γι’ αυτήν ακριβώς την τιμωρία δέχονται κατά τη γνώμη μου να ασκήσουν εξουσία οι άξιοι άνθρωποι, όταν καμιά φορά συμβεί να πάρουν εξουσία στα χέρια τους, και αναλαμβάνουν τότε να κυβερνήσουν. Όχι με την ιδέα ότι τους περιμένει εκεί κάτι καλό ή ότι θα καλοπεράσουν αλλά σαν να προχωρούν σε κάτι που είναι ανάγκη να το πράξουν και που δεν έχουν κάποιους καλύτερούς τους ή έστω όμοιούς τους για να τους το αναθέσουν.”

 

ΩτΦ: Σας αρέσουν τα ταξίδια και μάλλον το χόμπι σας είναι ευρέως διαδεδομένο και αγαπητό από πολλούς. Πόσο σημαντικό είναι να κοινωνείς το δελφικό ιδεώδες στον κόσμο και με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι πρέπει να γίνεται αυτό;

 

Κ.Κ: Ο καθένας μας ευρισκόμενος σε μία ξένη χώρα θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι αποτελεί έναν πρεσβευτή της χώρας μας, μία χώρα που ανδρώθηκε μέσα από τα Δελφικά Ιδεώδη αλλά και τις μετέπειτα αξίες και τα πιστεύω του Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Ο συγκερασμός των δύο αυτών κοσμοθεωριών (μοναδικών και ανεπανάληπτων στο πέρασμα των χιλιετιών) αποτελεί για κάθε Έλληνα μια παρακαταθήκη που θα πρέπει να τιμά και να μεταλαμπαδεύει με τις πράξεις, την συμπεριφορά  και τα έργα του στους άλλους λαούς.

Στην σημερινή κοινωνία της απαξίωσης του ανθρωπίνου ήθους σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο η πολιτεία, οι θεσμοί, η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να αναλάβουν ενεργό ρόλο και να προωθήσουν μέσω διεθνών δράσεων (συνέδρια, εκθέσεις, πολιτισμικά δρώμενα) τις αξίες αυτές, όπου γης, αναδεικνύοντας συγχρόνως το γεγονός ότι η Ελληνική Σκέψη αποτελεί την κοιτίδα του σύγχρονου πολιτισμού.

 

«Η αναθεώρηση του άρθρου 16 θα οδηγήσει σε αγορά πτυχίων»

 

ΩτΦ: Εκπονείτε την διδακτορική σας διατριβή στη Ρουμανία. Πιστεύετε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος και γιατί;

 

Κ.Κ.: Κατά την ταπεινή μου γνώμη όχι. Η δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους τους Έλληνες όπως και η υγεία θα πρέπει να προστατεύεται. Αντιστάθμισμα στις αιτιάσεις των υποστηρικτών της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων για να μην φεύγει συνάλλαγμα στο εξωτερικό θα ήταν η ίδρυση τμημάτων σχολών στην Αγγλική ή και στην Ελληνική γλώσσα επί  πληρωμή μόνο όμως για αλλοδαπούς φοιτητές και τους Έλληνες της διασποράς, μετά από εξετάσεις, όπως συμβαίνει σε πάρα πολλές χώρες και εσχάτως στην Κύπρο μας. Επιπροσθέτως θα πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι το 95% των Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού προσέφυγαν εκεί και δει σε Δημόσια Πανεπιστήμια μετά από κάποια αποτυχία τους να σπουδάσουν στη Σχολή της αρεσκείας τους στην Ελλάδα, διαβιώντας σε ένα ξένο τόπο με δυσκολίες πολλαπλάσιες από το αν σπούδαζαν στην πατρίδα τους. Με άλλα λόγια τελειώνει στο εξωτερικό ο φοιτητής που πραγματικά έχει την θέληση να σπουδάσει. Η ίδρυση έστω και μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα θα εκχωρήσει σε διάφορα Kέντρα Eλευθέρων Σπουδών και “Kολέγια” το δικαίωμα να πωλούν σε όσους δύνανται να τα πληρώσουν πτυχία ισότιμα με των δημόσιων πανεπιστημίων.

 

ΩτΦ: Πρόσφατα αποκτήσαμε δυο πανεπιστημιακά τμήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Μπορεί η Άμφισσα να αποτελέσει πόλο έλξης φοιτητών, έχει τις προϋποθέσεις και τι πρέπει να κάνουν από την πλευρά τους δήμος και Περιφέρεια;

 

Κ.Κ.: Για να αποτελέσει μία πόλη πόλο έλξης φοιτητών θα πρέπει να συνυπάρξουν και να συνδράμουν τόσο η ιδιωτική όσο και η δημόσια πρωτοβουλία. Δεν μπορείς να σήμερα να ζητάς 300 € για μία γκαρσονιέρα χωρίς θέρμανση, κλιματισμό και στοιχειώδεις ανέσεις, δεν μπορείς να μην έχεις φοιτητικές τιμές βάσει πάσου στον κατάλογο του εστιατορίου σου ή του ταχυφαγείου σου. Οι φοιτητές είναι τα δικά μας παιδιά και όπως θα θέλαμε να τα αντιμετωπίζουν οι άλλοι σε άλλες φοιτητούπολεις να ποιούμε πρώτοι εμείς τα πρέποντα. Από την άλλη ο Δήμος θα πρέπει να αναδιοργανώσει το γραφείο υποστήριξης φοιτητών, να το στελεχώσει εκτός των άλλων και με κοινωνικοψυχολογικές υποδομές στήριξης ή να συνεργαστεί για αυτό με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφέρειας έτσι ο κάθε φοιτητής σε κάθε του πρόβλημα να έχει κάπου να στηριχθεί και να υποστηριχθεί. Επίσης θα μπορούσε να υπάρξει ειδική ρύθμιση μειωμένης χρέωσης των δημοτικών τελών και της ΔΕΥΑ για τους Φοιτητές και τους Καθηγητές των Τμημάτων.

 

ΩτΦ: Νέοι επιστήμονες στην ηλικία σας δεν μένουν στην περιοχή και είναι λογικό, αφού η Φωκίδα είναι στους πέντε νομούς με την υψηλότερη ανεργία. Έχουμε περιθώρια να το αντιμετωπίσουμε πριν ερημώσουμε;

 

Κ.Κ.: Η ανεργία ιδιαίτερα των νέων είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που είναι αδύνατον να αναλυθεί σε λίγες γραμμές. Η άναρχη αστικοποίηση των δεκαετιών του ΄60 και του ΄70 καθώς και η εκβιομηχάνιση μόνο των μεγάλων αστικών κέντρων για μείωση του κόστους παραγωγής είναι από τις κυρίαρχες αιτίες ερήμωσης της ελληνικής υπαίθρου. Από την άλλη η Φωκίδα και ιδιαίτερα ο Δήμος Δελφών δεν στερούνται πλουτοπαραγωγικών πηγών μέρος των οποίων είναι ο Τουρισμός, η κτηνοτροφία, η ιχθυοκαλλιέργεια, η σωστή εκμετάλλευση του πράσινου χρυσού που λέγεται ελιά. Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν ένα κράτος ευέλικτο, αρωγό και όχι αποτρεπτικό στην ίδρυση και λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που άλλωστε αποτελούν και θα πρέπει να αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Ένα κράτος που θα εποπτεύει σωστά αλλά και θα επιβραβεύει υγιείς ιδιωτικές πρωτοβουλίες μέσα από οικονομικά και άλλα κίνητρα.

 

«Η αναστροφή του κλίματος που θα οδηγήσει στο τέλος την ερήμωση της περιοχής δεν είναι εύκολη υπόθεση»

 

ΩτΦ: Εσείς ως νέος άνθρωπος τι θέλετε να παλέψετε μέσα από το δήμο για τη γενιά που έρχεται και τη δική σας;

 

Κ.Κ.:  Όπως προείπα οι αιτίες της ερήμωσης του τόπου μας από τους νέους και η αναστροφή αυτής της κατάστασης δεν είναι απλή υπόθεση. Νομίζω ότι η υποστήριξη με κάθε μέσον του Τουριστικού Προϊόντος που δύναται να προσφέρει ο τόπος μας, από την βελτίωση και καθαριότητα των παραλιών, την βελτίωση του οδικού και επαρχιακού οδικού δικτύου-αρμοδιότητα της περιφέρειας έως την έκδοση τουριστικών οδηγών ανά δημοτική ενότητα είναι πρώτιστο μέλημα. Η πιλοτική ίδρυση συνεταιριστικών μονάδων αξιοποίησης, όχι μόνο της ελιάς και του ελαιολάδου αλλά και των παραπροϊόντων τους, από την σαπωνοποιία έως την εκχύλιση των πανάκριβων πολυφαινολών από τα φύλλα και τα απόβλητα των ελαιοτριβείων θα είναι ένα στοίχημα για μένα που πιστεύω να βρει υποστηρικτές.Όμως η εξωστρέφεια, η αλληλεγγύη μεταξύ των συνδημοτών μας και η έλλειψη καχυποψίας θα  πρέπει να αποτελέσουν βασικά συστατικά όλων αυτών των εγχειρημάτων άλλως είναι καταδικασμένα εν τη γένεσή τους.

 

ΩτΦ: Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της Άμφισσας κατά την άποψή σας;

 

Κ.Κ.: Τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης μας σύμφωνα πάντα με την προσωπική μου γνώμη εστιάζονται στην ποιότητα του πόσιμου νερού, στην έλλειψη θέσεων στάθμευσης γύρω από το κέντρο της πόλης, στην έλλειψη πρόσβασης ΑΜΕΑ σε δημόσιους χώρους, δημόσια κτίρια και δομές η έλλειψη αθλητικών υποδομών ιδιαίτερα για αθλήματα στίβου (άλμα εις ύψος, μήκος, επί κοντώ, άρση βαρών κλπ) και τέλος και σημαντικότερο η υποστελέχωση του Νοσοκομείου μας το οποίο αποτελεί βασική κεκτημένη κοινωνική υποδομή όχι μόνο για την Άμφισσα και τον Δήμο Δελφών αλλά και ολόκληρη την περιοχή της Φωκίδας.

 

ΩτΦ: Χωρούν τα κόμματα στην αυτοδιοίκηση;

 

Κ.Κ.: Είτε το θέλουμε είτε όχι τα κόμματα με την δημόσια στήριξή τους ή το αντίθετο σε περιπτώσεις που ενδεχομένως θέλουν να φυλάξουν τα νώτα τους από μια ενδεχόμενη αποτυχία αποτελούν μέρος του συστήματος. Όμως κατά την γνώμη μου ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει πρωτίστως η εκλογή αλλά και οι υποψηφιότητες να βασίζονται στο ήθος, στα προσόντα, και στην καλή έξωθεν μαρτυρία του κάθε δημότη που θέτει εαυτόν στην κρίση των συνδημοτών του. Το εάν κατόπιν αυτών των κριτηρίων κάποιο ή και πολλά κόμματα θα τον στηρίξουν είναι έτερον-εκάτερον.

 

ΩτΦ: Συνδράμετε ιατρικά δράσεις του συλλόγου αιμοδοτών. Ποια θα πρέπει να είναι η στάση του δήμου απέναντι σε τέτοιους συλλόγους που είναι ενεργοί και προσφέρουν ουσιαστικά;

 

Κ.Κ.:  Την απάντηση την έδωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού μας κ.Παναγιώτης Ταγκαλής μέσω της δημοσιοποίησης των  Προγραμματικών μας θέσεων και σας την μεταφέρω αυτούσια : «Βασικός μας σκοπός είναι η συνεργασία με μη Κυβερνητικές και Εθελοντικές Οργανώσεις (π.χ. ο Ερυθρός Σταυρός, οι Γιατροί του Κόσμου, η Ελληνική Τράπεζα Τροφίμων) επίσης βασικός μας σκοπός είναι η συνεργασία  με Ελληνικά Σωματεία με Εθελοντικές Δράσεις ( π.χ. η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, η Ελληνική Μαστολογική Εταιρεία, η Εταιρεία Αυτοάνοσων)», μέσα στα πλαίσια αυτών των συνεργασιών η χρηματοδότηση κατά νόμον σχετικών δράσεων και εκδηλώσεων είναι στις προτεραιότητες μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…