Home Δήμος Δωρίδας Αγωνία για την πυροπροστασία στη Δωρίδα
Δήμος Δωρίδας - 3 Ιουνίου, 2020

Αγωνία για την πυροπροστασία στη Δωρίδα

 Με εισήγηση του κ. Γιάννη Λάιου

Αγωνία για την πυροπροστασία στη Δωρίδα

-Όλοι οι σύμβουλοι θέτουν τον εαυτό τους στη διάθεση της πολιτικής προστασίας.

-Βάζουν «πλάτη» στους προέδρους για την καταγραφή των ακαθάριστων ιδιωτικών οικοπέδων.

 

 

 

Την εκπόνηση ενός πλήρους σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, τόσο σε προληπτικό επίπεδο, όσο και ως προς την αντιμετώπιση πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί, πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας, ενώ από τη συζήτηση του θέματος στο Σώμα φάνηκε ότι η πυροπροστασία αποτελεί κοινή αγωνία. 

Ο κ. Γιάννης Λάιος που εισηγήθηκε το θέμα, σημείωσε:

«Βρισκόμαστε ήδη στα τέλη Μαΐου, ένα μήνα σχεδόν από την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου και διαπιστώνουμε με μεγάλη ανησυχία ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη και η ανάλογη προετοιμασία για τη νέα αντιπυρική περίοδο.

Φυσικά δεν μας εκπλήσσει το γεγονός αυτό. Έχοντας ως δεδομένο τον νέο σχεδιασμό για την Πολιτική Προστασία της χώρας με τον Νόμο 4662/2020, που περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη εμπλοκή των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, σε θέματα οργάνωσης, συντονισμού και κάλυψης αναγκών σε υποδομές, των δημόσιων υπηρεσιών, το κράτος απαλλάσσεται και από τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Παράλληλα, παραμένει ίδια η ελλιπής κρατική χρηματοδότηση που αποδίδεται στους Δήμους και αφορά την πυροπροστασία, που για την Δωρίδα ανέρχεται και φέτος

στα 77.400,00 ευρώ.

Από πλευράς του Δήμου μέχρι στιγμής έχει γίνει η κοπή ξερών χόρτων μόνο στους κεντρικούς δρόμους ελάχιστων χωριών του Δήμου, ενώ διεξήχθη στις 26 και 27-05-2020 σεμινάριο για την αντιπυρική περίοδο στους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων.

Είναι αυτό αρκετό;

Η δημιουργία ομάδων εθελοντών στην περιοχή μας, σίγουρα δεν είναι μια πρωτοβουλία ξεκομμένη από την κατάσταση που επικρατεί, αλλά από την ανάγκη να διαφυλάξουν το χωριό τους και τα σπίτια τους Είναι αποτέλεσμα της αποδιοργάνωσης, της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ του Πυροσβεστικού Σώματος. Θα πρέπει

όμως να επιστήσουμε την προσοχή στην Δημοτική αρχή, πως οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ούτε τα μέτρα πυροπροστασίας που θα έπρεπε να ληφθούν, ούτε η καλή θέληση τους μπορεί να καλύψει την ανυπαρξία της Πολιτικής Προστασίας της περιοχής μας.

Θεωρούμε πως δεν υπάρχει σχέδιο και αυτό φάνηκε και στην επιστολή που έστειλε το ΠΣ Ναυπάκτου (βλ. επισυναπτόμενο) ως απάντηση στην υπ. αριθμ. 17/196/2019 απόφαση του ΔΣ του Δήμου Δωρίδας με θέμα «Εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή της Μαγούλας» που είχαμε αναδείξει σαν παράταξη.

Μπορεί με αυτή την απόφαση να ψηφίσατε ένα ευχολόγιο, αλλά πρέπει να αναληφθούν και οι ευθύνες από μεριάς του Δήμου Σαν Λαϊκή Συσπείρωση απαιτούμε να ληφθούνε άμεσα μέτρα για:

α) εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου, σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας αρμοδιότητάς του Δήμου,

β) απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που ενεργείται για τους ίδιους λόγους από ιδιοκτήτες σε περιβάλλοντες χώρους κατοικιών και οικοπεδικές εκτάσεις (Πυρ. Διάταξη 4/2012, ν.3852/2010, αρθ.94 παρ.1), εντός των διοικητικών τους ορίων,

γ) εκτέλεση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης καθ’ υπόδειξη και συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες κυρίως στη ζώνη μίξης δασών – πόλεων και οικισμών για λόγους αντιπυρικής προστασίας των πολεοδομικών τους συγκροτημάτων,

δ) προμήθεια αυτοκινούμενου κλαδοτεμαχιστή (μείωση του όγκου κλαδιών που αποτελούν καύσιμη ύλη και παρασκευή υλικού κομποστοποίησης)

ε) συμβολή στη συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες,

ζ) υλοποίηση προληπτικών μέτρων που αποβλέπουν στην αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών από τη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων (παρ.4 του αρ.7 της Πυροσβεστικής Διάταξης 9Α/2005),

η) θέματα προμήθειας εξοπλισμού (π.χ. βυτιοφόρα, γεννήτριες, ασύρματοι κλπ),

θ) λειτουργικά έξοδα (π.χ. καύσιμα, υπερωρίες προσωπικού κλπ)

ι) τοποθέτηση Π.Φ. στα χωριά που έχουν δασοκάλυψη

κ) σχέδιο απομάκρυνσης κατοίκων ανά χωριό»

 

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πένυ Σπυροπούλου εξήγησε ότι υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε δε μπορεί να ληφθεί νέα. Ωστόσο, εξήγησε ότι μπορεί να συζητηθεί το θέμα. Συμφώνησαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό το θέμα.

 

Το μεγάλο πρόβλημα των ακαθάριστων ιδιοκτησιών έθιξε ο κ. Χρήστος Γκίκας και ζήτησε ο αντιδήμαρχος να κάνει μια λίστα, ώστε να πιέζονται οι ιδιώτες και να καθαρίζουν.

 

Ο κ. Μπάμπης Καλλιαμπέτσος τόνισε ότι ο δήμος Δωρίδας για τα περσινά αιτήματα απάντησε το Φεβρουάριο του 2020, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν οχήματα. Ρώτησε μάλιστα, για συγκεκριμένο 4*4 όχημα που βρίσκεται, το οποίο ήταν στα τριζόνια. Αναρωτήθηκε μήπως πρέπει να γίνει σύμβαση με ιδιώτη, δεδομένου ότι δεν έχει κλαδοτεμαχιστή και JCB.

 

Ο κ. Μανώλης Μαυρομάτης ξεκαθάρισε ότι για να εντοπιστεί μια πυρκαγιά θέλει έγκαιρη και σωστή ενημέρωση. «Η πυρόσβεση δεν είναι μονόπλευρο θέμα του δήμου. Οι κρουνοί εξετάζονται κάθε φορά που μπαίνουν, δεν είναι απλό, πρέπει να βλέπουμε αν το υποστηρίζει η δεξαμενή, η πίεση. Κάθε φορά συμβουλευόμαστε την Πυροσβεστική», τόνισε.

 

Πώς να αναλάβει ο δήμος να φορτωθεί νέες ευθύνες, δεδομένου ότι οι χρηματοδοτήσεις μένουν ίδιες, αναρωτήθηκε ο κ. Δρόσος.

 

Ο κ. Πάνος Ζέτος εξήγησε ότι όλα αυτά τα χρόνια, από το 2011 έως σήμερα έχουν πάει πάρα πολύ καλά. «Θέλω μάχιμους συναδέλφους, μάχιμους πολίτες, την δύσκολη ώρα να είναι έτοιμη να δώσουν τη μάχη», είπε.

 

Ο κ. Δημήτρης Καραχάλιος επεσήμανε ότι «οι πρώτοι που πρέπει να προσέχουν για την πολιτική προστασία είναι οι πρόεδροι. Ο Αντιδήμαρχος στέλνει τα έγγραφα σχετικά με το τι πρέπει να γίνει. Οι πρόεδροι φοβούμενοι το πολιτικό κόστος δεν καταρτίζουν καλά τις λίστες με τα ιδιωτικά οικόπεδα», τόνισε.

 

Ο κ. Παλασκώνης, αρμόδιος αντιδήμαρχος τόνισε ότι έγιναν δυο συντονιστικά, όπου καθορίστηκαν οι ρόλοι κάθε φορέα. «Σε συνεννόηση με τον πρόεδρο θα περάσουμε μια υδροφόρα 10 με 11 τόνους, με οδηγό, ώστε να έχουμε δυο στα Τριζόνια. Τα μηχανήματα που έχουμε είναι ελαφρά και μεσαία, τα γνωρίζουμε, έχουμε μια υδροφόρα και το πλυντήριο που το χρησιμοποιούμε ως υδροφόρα. Για καταστροφέα έχω εισηγηθεί ήδη στο δήμαρχο. Κάνουμε προσθήκη σε δικό μας μηχάνημα. Ήδη το ετοιμάζω. Κλαδομηχάνημα επίσης έχουμε συζητήσει να βάλουμε. Όλη η Φωκίδα έχει μόνο ένα. Εμένα δε με αφορά το πολιτικό κόστος του προέδρου, με αφορά ότι ο πρόεδρος βάσει νόμου είναι υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας και οφείλει να καταγράψει τα οικόπεδα, για να αναζητήσουν οι υπηρεσίες τους ιδιώτες. Σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού οι κάτοικοι συγκεντρώνονται σε πλατείας. Θα κάνουμε νέα συνάντηση για τους εθελοντές και συμφωνήσαμε να αγοράσουμε δεξαμενές να μπουν σε αγροτικά, ώστε να μην κινδυνεύουν τα χωριά μέχρι να φτάσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες», τόνισε.

 

Να δεσμευτούν όλες οι παρατάξεις ότι θα στηρίξουν τους προέδρους στην καταγραφή των ιδιωτικών οικοπέδων, εντός οικισμών, πρότεινε ο κ. Ασημάκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…