Home Συνεντεύξεις-Άρθρα «Ο κύκλος μου στην κοινότητα ολοκληρώθηκε», τονίζει η πρόεδρος του Δροσοχωρίου κ. Μαρία Τσάφου σε συνέντευξή της «Αν συνεχίσω θα είναι από άλλη θέση»
«Ο κύκλος μου στην κοινότητα ολοκληρώθηκε», τονίζει η πρόεδρος του Δροσοχωρίου κ. Μαρία Τσάφου σε συνέντευξή της «Αν συνεχίσω θα είναι από άλλη θέση»
«Ο κύκλος μου στην κοινότητα ολοκληρώθηκε», τονίζει η πρόεδρος του Δροσοχωρίου κ. Μαρία Τσάφου σε συνέντευξή της
«Αν συνεχίσω θα είναι από άλλη θέση»
Για τα προβλήματα της περιοχής της, τις συνεργασίες μεταξύ παρατάξεων, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, αλλά και για όσα κατάφερε μιλάει η πρόεδρος της Τ.Κ. Δροσοχωρίου κ. Μαρία Τσάφου σε συνέντευξή της στην ΩτΦ.
Ξεκαθαρίζει ότι αν συνεχίσει στην αυτοδιοίκηση θα είναι από άλλη θέση, καθώς ο κύκλος της στην κοινότητα έχει ολοκληρωθεί, όπως η ίδια λέει και μας εξομολογείται ότι έχει δεχτεί ήδη προτάσεις από τους υποψηφίους Δημάρχους κ. Παναγιωτόπουλο και Ταγκαλή.
ΩτΦ: Τι σημαίνει να είσαι πρόεδρος σε μια ορεινή μικρή τοπική κοινότητα;
Μ.Τ.: Στο ερώτημα αυτό αν έπρεπε να απαντήσω με μια λέξη θα έλεγα ότι είναι ΠΡΟΚΛΗΣΗ. Παρά το γεγονός ότι το Δροσοχώρι είναι μια μικρή κοινότητα , η οποία κατοικείται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και το χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι της μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, έχει αρκετές απαιτήσεις και υποχρεώσεις. Πρόκειται για ένα ορεινό χωριό μέσα σε ένα Καλλικρατικό Δήμο που έχει αφενός βασικές ανάγκες, όπως για παράδειγμα καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό, αφετέρου μεγαλύτερες ανάγκες για έργα βελτίωσης του χωριού.
ΩτΦ: Ποια είναι η ευθύνη των μονομελών διοικήσεων, από τη στιγμή που δεν έχουν «αντιπολίτευση»;
Μ.Τ.: Δε σημαίνει ότι ένας Εκπρόσωπος Κοινότητας είναι μόνος του, αποφασίζει και εκτελεί αυτοβούλως. Εγώ τουλάχιστον δεν το αντιλήφθηκα ποτέ με αυτό το τρόπο, αντιθέτως πιστεύω ότι ο Πρόεδρος απλά είναι το μέσον με το οποίο οι κάτοικοι μιας Κοινότητας απαιτούν και διεκδικούν πράγματα προς όφελος του τόπου τους. Αντιπολίτευση εκλεγμένη δεν υπάρχει στα μονομελή , αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει αντίλογος ή διαφοροποίηση απόψεων. Από την πρώτη μέρα της εκλογής μου, για εμένα ήταν θεμιτό να ακούω τις απόψεις των συγχωριανών μου, προηγούμενων προέδρων , του πολιτιστικού συλλόγου , ακόμη και αν ήταν διαφορετικές από τις δικές μου, να τις φιλτράρω και εν συνεχεία να πράττω. Επομένως, επί της ουσίας οι ευθύνες δεν νομίζω ότι διαφέρουν από οποιοδήποτε άλλο συμβούλιο. Αντιπολίτευση και Συμπολίτευση είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι της εκάστοτε κοινότητας και δικαίως, γιατί κανείς άλλος δεν μπορεί να γνωρίζει καλύτερα από τους ίδιους.
ΩτΦ: Τι καταφέρατε αυτά τα χρόνια που βρίσκεστε στο τιμόνι του χωριού;
Μ.Τ.: Το 2014, ξεκινώντας την αυτοδιοικητική μου θητεία δεν διέθετα ιδιαίτερες γνώσεις σχετικά με τη διαχείριση μιας Κοινότητας, καθώς στερούμουν προηγούμενης εμπειρίας, αλλά είχα ισχυρή θέληση να μάθω και να καταφέρω από τη πλευρά μου να προσφέρω στο χωριό του πατέρα μου. Παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν θεωρώ ότι πραγματοποιήθηκαν βασικές παρεμβάσεις στην Κοινότητα , όπως για παράδειγμα:
α. Τακτοποίηση του Κοινοτικού Καταστήματος
β. Εργασίες επισκευής του Κοινοτικού Καταστήματος
γ. Επισκευή σκεπής και αντικατάσταση όλων των κεραμιδιών στο Κοινοτικό Σχολείο
δ. Πραγματοποίηση νέες καλλιέργειας με σκοπό την ενίσχυση της ποσότητας του νερού και παράλληλα “καθαρισμός” και εκ νέου υδρομάστευση της βασικής πηγής νερού του χωριού
ε. Σύνδεση των 2 δεξαμενών της Κοινότητας και ενεργοποίηση της ηλεκτροβάνας που προϋπήρχε, με αποτέλεσμα την ορθή διαχείριση του νερού και τη λύση ενός βασικού χρόνιου προβλήματος
στ. Ηλεκτροδότηση του Σχολείου για πρώτη φορά
ζ. Βελτίωση εσωτερικής οδοποιίας κάνοντας μικρές παρεμβάσεις σε αρκετά σημεία που ήταν κατεστραμμένα σε όλο το χωριό
η. Διάνοιξη και κλαδοκοπή του κεντρικού οδικού δικτύου από το Καλαμόρεμα μέχρι την είσοδο του χωριού
θ. Βελτίωση του Κοινοτικού φωτισμού με λαμπτήρες τύπου LED
ι. Συντήρηση αγροτικής οδοποιίας κατά τους θερινούς μήνες
ια. Εντατικές εργασίες καθαριότητες κατά τους θερινούς μήνες
ΩτΦ: Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε;
Μ.Τ.: Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν η έλλειψη οικονομικών πόρων, διότι παρά το γεγονός ότι το Δροσοχώρι είναι μια κοινότητα εξαιτίας της οποίας μπαίνουν μεταλλευτικά στο ταμείο του Δήμου Δελφών, θεωρώ πως δεν της ανταποδίδουν αυτά που θα έπρεπε μέσω των χρηματοδοτήσεων για έργα.
ΩτΦ: Η συνεργασία σας, τόσο εντός της παράταξής σας, όσο και με τις άλλες παρατάξεις, πως είναι;
Μ.Τ.: Η συνεργασία μου ήταν κυρίως με τους δυο αντιδημάρχους της Δ.Ε. Άμφισσας , τον κ. Καραγιάννη αρχικά και στη συνέχεια με τον κ. Αγγελόπουλο, όπου και οι δυο έδειξαν έκδηλα το ενδιαφέρον τους σε βασικά θέματα που αφορούσαν την Κοινότητα και ανταποκρίθηκαν στο βαθμό που μπορούσε ο καθένας.
Δοθείσης ευκαιρίας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Αγγελόπουλο για την ευκαιρία που μου έδωσε να συμμετάσχω εθελοντικά στο τμήμα της Πρόνοιας για περισσότερο από ένα χρόνο, μετά από πρόταση του και να προσφέρω από τη πλευρά μου τις υπηρεσίες μου σε ένα κομμάτι του Δήμου που χρίζει ανάγκη ιδιαίτερης φροντίδας και προσοχής, κατά τη γνώμη μου.
ΩτΦ: Οργιάζει η φημολογία ότι μετακομίζετε στο κεντρικό ψηφοδέλτιο και σε άλλη παράταξη. Αν ισχύουν οι πληροφορίες, ποιοι λόγοι σας οδήγησαν σε αυτή σας την απόφαση;
Μ.Τ.: Έχω δεχτεί πρόταση από τον κ.Ταγκαλή και από τον κ. Παναγιωτόπουλο να συμμετάσχω στα ψηφοδέλτια τους και τους ευχαριστώ και τους 2 πάρα πολύ , αλλά ακόμη δεν έχω αποφασίσει το αν θα συμμετάσχω στις εκλογές του Μαΐου, καθώς οι υποχρεώσεις της δουλειάς μου είναι αρκετά απαιτητικές.
ΩτΦ: Ο εκλογικός νόμος ορίζει ποσόστωση των δυο φύλων. Συμφωνείτε με αυτό;
Μ.Τ.: Η συμμετοχή των γυναικών πλέον στα ψηφοδέλτια σε ποσοστό 40%, θεωρώ ότι είναι ένα θετικό βήμα για την ενίσχυση της θέσης της γυναίκας στη πολιτική σκηνή και γενικότερα στη κοινωνία, όμως δεν είναι αρκετό. Γνώμη μου είναι ότι για τον αποκλεισμό της ανισότητας μεταξύ των 2 φύλων, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια ίση κοινωνικοποίηση μεταξύ των ανδρών και των γυναικών από μικρή ηλικία, η οποία θα ξεκινά από τους πρώτους φορείς κοινωνικοποίησης, όπως το σχολείο και θα καταλήγει και στη πολιτική σκηνή .
ΩτΦ: Η απλή αναλογική είναι το εκλογικό σύστημα των συνεργασιών. Ποια είναι η άποψή σας;
Μ.Τ.: Είμαι θετική σε αυτό και θεωρώ πως μπορεί να επιτευχθεί συνεργασία, όταν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κοινό στόχο την προσφορά στον τόπο τους, με βασικό γνώμονα τη βελτίωση και τη πρόοδο του.
ΩτΦ: Ως νέα επιστήμων που ζει στη Φωκίδα, ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα προβλήματα του νομού;
Μ.Τ.: Κατά τη γνώμη μου η Φωκίδα αποτελεί ένα νομό της Στερεάς Ελλάδας που παρουσιάζει έντονα χαρακτηριστικά γήρανσης και χαμηλά επίπεδα ευημερίας και αυτό έρχεται σε αντιδιαστολή με τις δυνατότητες που διαθέτει λόγω της θέσης και πλούτου της. Τα σημαντικότερα προβλήματα που εγώ εντοπίζω είναι τα εξής:
α. υψηλά ποσοστά ανεργίας ή υποαπασχόλησης των κατοίκων όλων των ηλικιών , αλλά κυρίως εντοπίζεται σε νέους ανθρώπους το οποίο είναι ιδιαίτερα λυπηρό
β. αναπτυξιακή ύφεση και υποβάθμιση της τοπικής οικονομίας
γ. έλλειψη τεχνογνωσίας ή αδυναμία στήριξης νέων επιστημόνων για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών
δ. έλλειψη ενός πλαισίου στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων
ΩτΦ: Ποιες είναι οι επιδιώξεις σας για τη νέα δημοτική περίοδο, αναφορικά με την περιοχή σας και όχι μόνο;
Μ.Τ.: Ο αυτοδιοικητικός μου κύκλος ως Εκπρόσωπος της Κοινότητας Δροσοχωρίου ολοκληρώθηκε και αν ασχοληθώ εκ νέου θα έχει να κάνει με ένα νέο κομμάτι.
Από την Έντυπη Έκδοση της Ώρας της Φωκίδας
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…