Σε συνέντευξή του στην ΩτΦ ο επικεφαλής του «Οράματος για τη Δωρίδα» Θάνος Ασημάκης τονίζει: «Κοινός σκοπός ο τόπος μας»
Σε συνέντευξή του στην ΩτΦ ο επικεφαλής του «Οράματος για τη Δωρίδα» Θάνος Ασημάκης τονίζει:
«Κοινός σκοπός ο τόπος μας»
-Υποστηρίζει ότι ο κ. Καπεντζώνης έχει κάνει σημαία του τη διεκδίκηση ανταποδοτικών και δηλώνει ότι προσποιείται ότι υπολογίζει τη μειοψηφία, ενώ στην ουσία διοικεί με την ομάδα του.
-Τι λέει για ενδεχόμενη συνεργασία της παράταξής του με τις παρατάξεις Καπεντζώνη και Φλώρου, αλλά πως προσδιορίζει τις διαφορές της από την πλειοψηφία.
-Η θέση του για την παραλία Τολοφώνος και την καταγγελία του προέδρου κ.Γκίκα.
Για όλα τα σοβαρά θέματα της Δωρίδας, αλλά και τις διαφορές της παράταξης «Όραμα για τη Δωρίδα» της οποίας ηγείται μιλάει ο κ. Θάνος Ασημάκης σε συνέντευξή του στην ΩτΦ.
Εκφράζει την άποψη ότι «η παρέμβαση που έγινε στην υποεπιτροπή υδατικών πόρων δεν έχει σχέση με τα αντισταθμιστικά, όπως επικοινωνιακά η δημοτική αρχή προσπαθεί να διαφημίσει, αλλά μόνο ως προς την κατασκευή του παραλιμνίου αγωγού ώστε τα νερά της λίμνης του Μόρνου που τροφοδοτούν με πόσιμο νερό την Αθήνα να είναι καθαρά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Μάλιστα εξηγεί πως αν και ο κ. Καπεντζώνης έχει κάνει σημαία τα αντισταθμιστικά, η διεκδίκηση του 1 λεπτού το κυβικό ήδη κατέρρευσε.
Αναφορικά με το έργο στην παραλία Τολοφώνος και την καταγγελία του προέδρου του χωριού κ. Γιώργου Γκίκα εκφράζει την άποψη ότι «υπάρχουν κάποιες σκιές ως προς την αμμοληψία στο ποτάμι». Μάλιστα χαρακτηρίζει «επιτακτική» την ανάγκη «να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό και το έργο της κατασκευής του φράγματος στο Χαρμισκο, μιας και οι ποσότητες των υλικών που παίρνουν είναι μεγάλες, ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή».
Παραδέχεται ότι ο δήμος έχει ανάγκη τουριστικής προβολής εξηγεί όμως τους λόγους που δεν ψήφισε το πρόγραμμα των 7.000 ε, ενώ εξαπολύει δριμεία κριτική για την καθυστέρηση στη σύσταση της επιτροπής τουρισμού.
Απαντά και για το ενδεχόμενο συνεργασίας του με την παράταξη του κ. Καπεντζώνη, ενώ τονίζει ότι έχουν μεγάλη διαφοροποίηση στην προσέγγιση των προβλημάτων. «Είναι πολύ μεγάλη η διαφορά στη φιλοσοφία μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο», τονίζει. Μάλιστα δηλώνει πως «ό,τι έχουμε καταφέρει να εντάξουμε (σ.σ. έργα) είναι από παλαιότερες μελέτες, κυρίως προκατόχων του κυρίου Καπεντζώνη, που επικαιροποιήθηκαν».
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας του με την παράταξη του κ. Φλώρου εξηγεί ότι «για να υπάρξει γάμος πρέπει να υπάρξει πετυχημένη συμβίωση και όχι προξενιό για μια καρέκλα».
Η παράταξή του έχει αμφισβητήσει πολλές φορές τις αναθέσεις έργων και τις διαδικασίες και μιλάει για μια σειρά λόγους που υποκινούν αυτή την αμφισβήτηση. Ό,τι έχουμε καταφέρει να εντάξουμε είναι από παλαιότερες μελέτες, κυρίως προκατόχων του κυρίου Καπεντζώνη, που επικαιροποιήθηκαν
Επιπλέον καταλογίζει στη δημοτική Αρχή «έλλειψη σχεδιασμού για πρόληψη συμβάντων παρά μόνο για εκ των υστέρων μπαλώματα», όπως χαρακτηριστικά λέει.
«Δήθεν ότι μας υπολογίζει ο Δήμαρχος»
ΩτΦ: Κε Ασημάκη, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο θέσατε εαυτό, όπως και όλα τα μέλη της παράταξής σας στη διάθεσή της δημοτικής αρχής για θέματα πολιτικής προστασίας. Η κίνησή σας είναι σημαντική και ουσιαστική, βρίσκει ανταπόκριση από τη δημοτική αρχή; Σας ενημερώνουν; Σας καλούν να βοηθήσετε;
Από την πρώτη στιγμή που πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με τα κοινά είχα την αίσθηση ότι όλοι έχουν ένα κοινό σκοπό. Να βοηθήσουν τον τόπο τους, τον τόπο που ζουν και αγαπούν. Έτσι θεωρούσα αυτονόητο ότι ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων στις εκλογές εκ των υστέρων θα υπάρχει μία συνεργασία, με την ευρύτερη έννοια και όχι με τις καρέκλες, σχετικά με την κατεύθυνση και την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ο δήμος για να λύσει τα προβλήματα του. Να γίνεται δηλαδή μία ουσιαστική διαβούλευση, πρώτον για το πώς οραματιζόμαστε το δήμο μας σε δέκα χρόνια από τώρα και παράλληλα μία ανταλλαγή απόψεων για τα βασικά καθημερινά προβλήματα. Όμως αυτό που έχουμε αντιμετωπίσει είναι πρωτίστως να μοιραστούν οι θέσεις, όπως είχε πει και ο δήμαρχος προεκλογικά στην ομάδα του, και δευτερευόντως να ψάχνουμε τελευταία στιγμή τη θεματολογία για τα δημοτικά συμβούλια και μάλιστα με αρκετή προχειρότητα καθώς πολλά θέματα έρχονται τελευταία στιγμή ως κατεπείγοντα ενώ αν υπήρχε σωστός σχεδιασμός και πρόβλεψη θα μπορούσαν να ήταν πιο προετοιμασμένα και να είναι στην κυρία θεματολογία. Οπότε μέχρι σήμερα η διοίκηση του κ. Καπεντζώνη είναι με την ομάδα του, με μία εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα όταν μας κάλεσε να βρεθούμε στο γραφείο του για να κάνει ο ίδιος την παρέμβαση του στην υποεπιτροπή υδατικών πόρων στη Βουλή. Δήθεν ότι μας υπολογίζει.
ΩτΦ: Τι γνώμη έχετε για την παρέμβαση στην επιτροπή υδατικών πόρων; Θα φέρει αντισταθμιστικά;
Θ.Α.: Ο κ. Καπεντζώνης έχει κάνει σημαία του τη διεκδίκηση στην αρχή ανταποδοτικών και στη συνέχεια αντισταθμιστικών από τη λίμνη του Μόρνου. Ανταποδοτικά όπως ζητούσε στην αρχή δεν μπορούσε να πάρει, καθώς το νερό είναι δημόσιο αγαθό άρα δεν εμπορεύεται, έτσι η πρότασή του για ένα λεπτό στο κυβικό έπεσε στο κενό. Η διεκδίκηση αντισταθμιστικών είναι πιο ουσιαστική αλλά περισσότερο ως προς τη μορφή έργων που θα ανατρέψουν τις επιπτώσεις του φράγματος που φτιάχτηκε χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Όμως η παρέμβαση που έγινε στην υποεπιτροπή υδατικών πόρων δεν έχει σχέση με τα αντισταθμιστικά, όπως επικοινωνιακά η δημοτική αρχή προσπαθεί να διαφημίσει, αλλά ΜΟΝΟ ως προς την κατασκευή του παραλιμνίου αγωγού ώστε τα νερά της λίμνης του Μόρνου που τροφοδοτούν με πόσιμο νερό την Αθήνα να είναι καθαρά. Έργο που από μόνο του δεν θα λύσει τα προβλήματα της περιοχής αλλά τουλάχιστον θα επιτρέψει να αναπτυχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες που τώρα μπλοκάρουν από το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο και ίσως αξιοποιηθεί και η λίμνη τουριστικά.
«Μετά από δική μας πίεση ξεκίνησαν να ομαδοποιούν τα έργα»
ΩτΦ: Στο δημοτικό συμβούλιο σας είδαμε να αμφισβητείτε ευθέως τις διαδικασίες της δημοτικής αρχής, τόσο ως προς τις αναθέσεις, όσο και ως προς την καλή εκτέλεση των έργων. Έχετε συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν πολιτική διακρίσεων από την πλευρά τους;
Θ.Α.: Στοιχεία υπάρχουν πολλά. Αρχικά να σας πω ότι ο δήμος τα τελευταία χρόνια εκτελεί κυρίως έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα, σπασμένα σε 7χιλιαρα, παίρνοντας τις περισσότερες φορές χρήματα από τη ΣΑΤΑ. Δικαιολογώντας την τακτική αυτή, πως δήθεν το ζήτησε ο πρόεδρος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην επαρκούν τα χρήματα για έργα στα χωριά και για αυτό τα βλέπουμε να μαραζώνουν.
Επίσης τα περισσότερα μικρά έργα γίνονταν με πρόχειρες περιγραφές που δεν επέτρεπαν σωστό έλεγχο, ούτε με σωστή ενημέρωση, ώστε ο ελεγκτής να μπορεί να παρευρεθεί την ώρα που φτιάχνεται ένα έργο ώστε να δει εργασίες που μετά πρέπει να θαφτούν. Σημαντικό ακόμα είναι πώς έχουν έρθει στην παράταξή μας έργα για έλεγχο και παραλαβή τα οποία δεν πληρούσαν τις εθνικές τεχνικές περιγραφές (ΕΤΕΠ), και τα οποία όπως είναι φυσικό δεν έχουμε παραλάβει, όπως σωλήνες για πόσιμο νερό στην επιφάνεια του εδάφους εκτεθειμένες: είτε στον ήλιο (αλλοίωση και μείωση ποιότητας νερού), είτε σε κακόβουλες πράξεις ( όπως τις έκοψαν στο Διακόπι με αλυσοπρίονο) είτε σε φωτιές (όπως στο Κουπάκι που είναι μέσα στο δάσος και σε μια φωτιά το χωριό θα μείνει από νερό αρά και δυνατότητες πυρόσβεσης). Ευτυχώς με τις δικές μας συνεχείς πιέσεις πλέον έχουν αρχίσει κάποιες ομαδοποιήσεις έργων ώστε να υπάρχουν εκπτώσεις και όφελος για τα χωριά μας, και κάποιες βελτιώσεις στις περιγραφές ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε ότι αξιοποιήθηκε μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Πέρα από αυτά όμως πιέζουμε και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για να δημιουργηθεί μητρώο προμηθευτών, εργολάβων, μηχανικών κλπ ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων των δημοτών.
«Άμεσα να ξεκινήσει το έργο της κατασκευής του φράγματος στο Χαρμισκο»
ΩτΦ: Θα σας ρωτήσω έντιμα και θέλω μία εξίσου έντιμη και καθαρή απάντηση. Πιστεύετε ότι έχει δίκιο ο κ Γιώργος Γκίκας σε όσα καταγγέλλει για το έργο της παραλίας;
Θ.Α.: Θα πρέπει εδώ να διευκρινίσουμε πώς είναι διαφορετικό θέμα η κατασκευή του έργου στην παραλία Τολοφώνας και διαφορετικό θέμα η τοποθεσία της αμμοληψίας και οι ποσότητες που μπορούν να πάρουν. Νομίζω πώς και ο πρόεδρος συμφωνεί με το έργο στην παραλία όπως και όλοι άλλωστε. Προσωπική μου άποψη είναι πως υπάρχουν κάποιες σκιές ως προς την αμμοληψία στο ποτάμι. Όμως αρμόδιος για τη νομιμότητα της διαδικασίας είναι ο εισαγγελέας. Οι δικές μου ενστάσεις έχουν να κάνουν περισσότερο με τις επιπτώσεις από τις μεγάλες ποσότητες της αμμοληψίας. Δηλαδή παίρνουμε μεγάλες ποσότητες υλικού, από ένα σημείο, με μελέτη για άλλο έργο, το οποίο δεν έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται. Θεωρώ λοιπόν επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό και το έργο της κατασκευής του φράγματος στο Χαρμισκο, μιας και οι ποσότητες των υλικών που παίρνουν είναι μεγάλες, ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή.
ΩτΦ: Διαχρονικά έχουμε χαλάσει πολύ μελάνι στην κριτική μας για το γεγονός ότι δεν ασκεί προγράμματα τουριστικής προβολής ο δήμος σας. Τώρα που το αποφάσισαν και έφεραν ένα μικρό πρόγραμμα 7.000 ευρώ γιατί δεν το ψηφίσατε.
Θ.Α.: Όπως σας είπα και στην αρχή η διοίκηση του δήμου και η διαχείριση των χρημάτων πρέπει να γίνεται με ειλικρίνεια και σύνεση. Το ότι ο δήμος έχει ανάγκη τουριστικής προβολής είναι δεδομένο. Όμως θα πρέπει να υπάρχουν και απαραίτητες προϋποθέσεις. Έχουμε ζητήσει να εφαρμοστεί πρόταση της δημοτικής αρχής και να συσταθεί επιτροπή τουρισμού από το Δεκέμβριο του 2019. Επιτροπή που θα είχε στελέχη με μεγάλη εμπειρία σε θέματα τουρισμού. Άρα η ηθική μας δεν μας επιτρέπει να ψηφίσουμε και να σπαταλήσουμε 7.000 ευρώ τελευταία στιγμή, σε δουλειές του ποδαριού, χωρίς διαφάνεια απλά για να λέμε στις τουριστικές επιχειρήσεις ότι κάτι κάναμε. Ζητήσαμε έστω και την ύστατη στιγμή τη σύσταση της επιτροπής. Μάλλον όμως ο ένας ξέρει καλύτερα από τους πολλούς. Και κάποια στιγμή στο μέλλον, τελευταία στιγμή, θα φέρουν σαν θέμα την σύσταση της επιτροπής, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, απλά για να πούμε 10 ονόματα και να πούμε ότι κάτι κάναμε.
«Όχι προξενιό για μια καρέκλα»
ΩτΦ: Σας έχουμε δει πολλές φορές να συνεννοείστε με τον κύριο Φλώρο για πολλά θέματα του δήμου ακόμη και κατά τη ροή της συνεδρίασης. Θεωρείτε ότι έχετε τόσα κοινά ώστε να μπορείτε και να συνεργαστείτε;
Θ.Α.: Το βασικότερο κοινό που έχουμε σαν παρατάξεις είναι ότι δεν θεωρούμε ικανό τον κύριο Καπεντζώνη και την παράταξή του, να διοικήσει πλέον το δήμο και για αυτό κατεβήκαμε στις εκλογές. Από κει και πέρα υπάρχουν θέματα στα οποία συμφωνούμε κι άλλα που διαφωνούμε. Επίσης είναι στην κοινή μας πεποίθηση πώς η διαβούλευση είναι πολύ καλύτερη από τη γνώμη του ενός. Όμως για να υπάρξει γάμος πρέπει να υπάρξει πετυχημένη συμβίωση και όχι προξενιό για μια καρέκλα.
ΩτΦ: Ο προκάτοχος σας ο κύριος Γιώργος Αρτινόπουλος είχε επιλέξει μία πολύ διαφορετική στρατηγική. Στήριζε τη δημοτική αρχή σε όλα τα σοβαρά θέματα διαφωνώντας μόνο σε ζητήματα αρχών. Γιατί τη θεωρήσατε λάθος και επιλέξατε την ευθεία και πολωτική κατεύθυνση;
Θ.Α.: Από την προεκλογική περίοδο βλέπω μία σταθερή αντιμετώπιση σας ως προς το συνδυασμό μας ως κομματικό συνδυασμό ή ως συνέχεια προηγουμένου συνδυασμού. Επανειλημμένως σας έχω τονίσει ότι ο συνδυασμός μας είναι ανεξάρτητος χωρίς κομματικές δεσμεύσεις.
Όπως σε όλους τους συνδυασμούς έχουν υπάρξει κάποιες μετακινήσεις στελεχών έτσι και σε μας υπήρξαν και κάποιοι από τον κύριο Αρτινόπουλο. Όπως και κάποιοι που πήγαν στον κύριο Καπεντζώνη. Και κάποιοι παλαιότερα από τον κύριο Καπεντζώνη ήρθαν σε μας ή πήγαν στον κύριο Φλώρο. Ή κάποιοι από τον κ. Κουλούλα στον κ. Καπεντζώνη.
Επίσης πρέπει πλέον να συνειδητοποιήσουμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Δεν μπορούν να υπάρχουν κομματικές διαφοροποιήσεις στον τρόπο που βουλώνεις μία λακκούβα, που ελέγχεις την ποιότητα του νερού στα χωριά, που φροντίζεις για την καθαριότητα.
Για αυτό το λόγο και δεν ζητήσαμε ούτε δεχτήκαμε καμία πολιτική στήριξη ή χρίσμα.
Καμία ειλικρινής διαβούλευση με τους προέδρους και τους δημότες για τις ανάγκες των χωριών
ΩτΦ: Θέλω να μου πείτε όλα όσα έκανε λάθος αυτό το διάστημα η δημοτική αρχή και πώς θα τα κάνατε εσείς αν ήσασταν στη θέση του δημάρχου. Ποιες είναι οι βασικές διαφορές της παράταξης σας με αυτές της παράταξής του κυρίου Καπεντζώνη; Το ρωτάω γιατί μέχρι τώρα δεν έχουμε δει διαφωνία σε επίπεδο αρχών. Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με την παράταξη Καπεντζώνη;
Θ.Α.: Η ερώτηση που μου κάνετε θέλει 10 μήνες απάντηση γιατί τόσα είναι τα λάθη που κάνουν καθημερινά και η διαφοροποίηση στην προσέγγιση των προβλημάτων. Σε συντομία θα μπορούσα να πω ότι μετά από δέκα χρόνια δεν έχουν καταφέρει να έχουν οργάνωση και πρόγραμμα. Θέματα για συζήτηση μονίμως καθυστερημένα η έκτακτα. Κανένας σχεδιασμός για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που αναμένονται να προκηρυχθούν. Ό,τι έχουμε καταφέρει να εντάξουμε είναι από παλαιότερες μελέτες, κυρίως προκατόχων του κυρίου Καπεντζώνη, που επικαιροποιήθηκαν. Καμία ειλικρινής διαβούλευση με τους προέδρους και τους δημότες για τις ανάγκες των χωριών. Κανένας σχεδιασμός για πρόληψη συμβάντων παρά μόνο για εκ των υστέρων μπαλώματα. Είναι πολύ μεγάλη η διαφορά στη φιλοσοφία μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο. Για παράδειγμα έχουμε ζητήσει να αντικατασταθούν όλα τα παλιά οχήματα του δήμου με καινούργια με τη μορφή leasing. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσουμε μεγάλα ποσά από τη μείωση της κατανάλωσης σε καύσιμα αλλά κυρίως από τη συντήρηση των οχημάτων τα οποία είναι τα περισσότερα άνω των 10 και 15 ετών με πολλά προβλήματα και ζημιές. Μιλάμε για ένα όφελος που μπορεί να ξεπεράσει και τις 100.000 ετησίως. Επίσης έχουμε ζητήσει να μπούνε GPS σε όλα τα οχήματα για να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται αλλά και στα οχήματα των εργολάβων που αναλαμβάνουν έργα του Δήμου με χρονοχρέωση ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε τον πραγματικό χρόνο που πρέπει να πληρώσουμε. Έχουμε ζητήσει να δημιουργηθεί πραγματική αποθήκη στο δήμο ώστε να μπορούμε όσα προϊόντα προμηθευόμαστε να γνωρίζουμε πότε και ποιος τα πήρε, γιατί ο δήμος τώρα δεν έχει εικόνα. Έχουμε ζητήσει να μη γίνονται έργα στο «μιλητό» γιατί ο δήμος, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου, ακόμα χρωστάει παλαιότερα, χωρίς υπογραφές. Οπότε νομίζω είναι εμφανείς οι διαφορές στις αρχές μας και αυτονόητη η απάντηση σε θέμα συνεργασίας.
ΩτΦ: Όταν ένας Δήμος έχει στη γεωγραφική περιφέρεια μονές όπως η Βαρνάκοβα αλλά και εξωκλήσια με μοναδικά κειμήλια που αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών δεν πρέπει να μεριμνά για τη διασφάλιση τους από όλους τους κινδύνους όπως φωτιά σεισμό πλημμύρες και φυσικά κλοπές;
Θ.Α.: Αν και θα έπρεπε να είναι αυτονόητη η απάντηση, στο δικό μας δήμο δυστυχώς δεν είναι. Πιστεύω πώς ο δήμος θα έπρεπε να προστατεύει και να βοηθάει στην αξιοποίηση όλων των μνημείων όπως η μονή Βαρνάκοβας.
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…