«Η Ελλάδα δεν είναι ψωροκώσταινα
Καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν με ταξικό κριτήριο στις ευρωεκλογές της Κυριακής και τονίζει ότι την ψήφο που θα πάρει το ΚΚΕ θα την καταθέσει στον αγώνα για να μπουν εμπόδια στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης αλλά και τις συνειδητές ψευδαισθήσεις που καλλιεργεί η αξιωματική αντιπολίτευση.
Απαντά στο ερώτημα αν είναι ρεαλιστική η πρόταση του κόμματός του για έξοδο από την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ σημειώνοντας ότι η χώρα μας δεν είναι ψωροκώσταινα, έχει μεγάλο πλούτο και μπορεί να ζήσει αναπτύσσοντας σχέσεις με όλα τα κράτη του κόσμου.
Μιλάει για τις επιπτώσεις της ένταξης στην Ε.Ε. ειδικά στη Στερεά Ελλάδα αναφερόμενος στο παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ και εξηγεί γιατί κατά το ΚΚΕ η συνθήκη του Μάαστριχτ είναι το Μνημόνιο των Μνημονίων .
Ειδικό ενδιαφέρον έχει η απάντηση του στο ερώτημα αν θεωρεί ρεαλιστική την πρόταση , στις σημερινές συνθήκες, για λαϊκή-εργατική εξουσία τονίζοντας ότι οι συνθήκες είναι ώριμες και αναφέρεται στις συνέπειες που υφίσταται σε παγκόσμιο επίπεδο η εργατική τάξη από την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και την ΕΣΣΔ.
Τέλος απαντά στο ενδιαφέρων ερώτημα «αν η κρίση θα είχε τέτοια οξύτητα στην περίπτωση που υπήρχε η ΕΣΣΔ» αλλά και για την άνοδο της ακροδεξιάς και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία
Ο λόγος για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή με το ΚΚΕ , τον κο Παναγιώτη Πολίτη από τη Λαμία , μέλος της Επιτροπής Περιοχής Στερεάς Ελλάδας του ΚΚΕ και μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων ΛΑΡΚΟ.
«Η ψήφος στο ΚΚΕ θα κατατεθεί στον αγώνα για να μπουν εμπόδια στα αντιλαϊκά μέτρα»
-ΩτΦ: Ποιο είναι το διακύβευμα των ερχόμενων ευρωεκλογών για το ΚΚΕ και τι σηματοδοτεί η ψήφος σε αυτό;
Παναγιώτης Πολίτης: Στόχος του ΚΚΕ για τις εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι να βοηθήσει πλατιά λαϊκά στρώματα να προβληματιστούν , μέσα από την πείρα τους , και να ψηφίσουν με ταξικό κριτήριο με βάση τα δικά τους συμφέροντα.
Η ψήφος στο ΚΚΕ θα κατατεθεί στη μόνη πραγματική λύση, που βρίσκεται στην οργάνωση του λαού, στην προσπάθεια ο λαός να αποκτήσει πίστη στη δύναμή του και να μην περιμένει από εναλλαγές κυβερνήσεων, στο έδαφος του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ, για να σωθεί. Θα κατατεθεί στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας, στον αγώνα για να μπουν εμπόδια στα αντιλαϊκά μέτρα, να δυναμώσει η πάλη για όλα τα προβλήματα του λαού και της νεολαίας. Για δυνατή, ισχυρή εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση καθώς οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα αφού σήμερα δεν έχουμε την εξουσία, βρισκόμαστε εκ των πραγμάτων στην αντιπολίτευση. Το ζήτημα είναι να το συνειδητοποιήσουμε, να οργανώσουμε τη δική μας μαχητική εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα χωριά, στους χώρους σπουδών.
Αντιπολίτευση στην εργοδοσία, στο κεφάλαιο, στις κυβερνήσεις τους, συνολικά στην εξουσία τους, στην ΕΕ. Δυνατή εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση για να ανασυνταχθεί ταξικά το εργατικό κίνημα, να ισχυροποιηθεί η λαϊκή συμμαχία των εργατών, φτωχών ΕΒΕ, αγροτών, γυναικών, σπουδαστών σε αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Αυτός είναι άλλωστε ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για να δοθεί απάντηση σήμερα στην αντιλαϊκή επίθεση, για να αμβλυνθούν οξυμμένα λαϊκά προβλήματα, για να μπουν εμπόδια στα αντιλαϊκά μέτρα. Αλλά και για να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων, να αποκτήσει ο λαός τη δύναμη, την απαραίτητη αυτοπεποίθηση και ικανότητα για να ανατρέψει αύριο την εξουσία των μονοπωλίων, να γίνει αυτός κυρίαρχος στον τόπο του, με αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με εργατική – λαϊκή εξουσία.
Το ΚΚΕ συμμετέχει στις ευρωεκλογές στηρίζοντας, στο μέτρο των δυνάμεών του, κάθε προσπάθεια ώστε να μπαίνουν εμπόδια στην αντιλαϊκή επίθεση χωρίς να έχει ψευδαισθήσεις ότι αυτοί οι θεσμοί μπορούν να γίνουν φιλολαϊκοί, να γίνουν εργαλεία για τη διέξοδο υπέρ του λαού.
«Ρεαλιστική η πρόταση για έξοδο από την Ε.Ε.»
ΩτΦ : Πρόταση σας είναι η έξοδος από την ΕΕ . Πόσο θεωρείτε ότι είναι ρεαλιστικό αυτό; Δεν νομίζετε ότι επειδή ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία όποιο κράτος επιλέξει να ζει εκτός διαφόρων συνασπισμών (είτε αυτό λέγεται στρατιωτική ένωση ‘όπως το ΝΑΤΟ, είτε οικονομική όπως η ΕΕ ) θα αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα;
Π. Πολίτης : Αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία. Παίρνοντας υπόψη πως η χώρα μας δεν είναι ψωροκώσταινα, έχει τρομερό πλούτο. Έχει πρώτα απ΄όλα έδαφος, κλίμα, γεωργική και τροφική τεχνογνωσία που μπορεί πραγματικά να υπερκαλύψει τις διατροφικές ανάγκες του λαού.
Έχει ορυκτό πλούτο, σίδηρο, νικέλιο, αλουμίνιο και άλλα έχει πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υποδομές κατασκευής και επισκευής μεταφορικών μέσων, υποδομές κατασκευής και επισκευής ναυπήγησης, τηλεπικοινωνίες, δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια, υποδομές κατασκευής και επισκευής αεροπλάνων, υποδομές φαρμακοβιομηχανίας, κτηριακές υποδομές νοσοκομείων, ιατρείων, σχολείων, αθλητικές, τουριστικές κ.α.
Παίρνοντας υπόψη λοιπόν όλες τις υπάρχουσες υποδομές που υπάρχουν λίγο πολύ σε όλους σχεδόν τους κλάδους και παίρνοντας υπόψη το επιστημονικό και ειδικευμένο εργατοτεχνικό προσωπικό που ήδη υπάρχει, εμείς λέμε πως η πρότασή μας είναι ρεαλιστική.
Σήμερα το 2014 υπάρχουν όλα τα υλικά στη χώρα μας που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για να καλυφθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες του λαού.
Αυτό που δεν έχει ο λαός είναι την εξουσία την ιδιοκτησία δηλαδή όλων αυτών των μέσων παραγωγής. Αυτό χρειάζεται για να μπορεί να σχεδιάσει και να παράγει σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες. Αυτό και μόνο αυτό μπορεί να του λύσει στο 100% προβλήματα όπως η ανεργία, υγεία, παιδεία, στέγη, διασκέδαση κ.λ.π.
Τώρα για το αν η αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα φέρει προβλήματα στο λαό, το ΚΚΕ βάζει ανοιχτά το ερώτημα στο λαό.
Η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ εξασφαλίζει την ειρήνη και την οικονομική ευημερία του λαού μας ;
Η ίδια η ζωή απαντά πως όχι μόνο δεν εξασφαλίζει τίποτα από τα δύο για το λαό αλλά απεναντίας η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ σε αναγκάζει να συμμετέχεις σε πολεμικές επεμβάσεις που κάνουν τα μονοπώλια για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους απέναντι σε λαούς. Βλέπε: Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Ουκρανία σήμερα.
Η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ σου επιβάλλει για να εξυπηρετηθούν ντόπια και ξένα κεφάλαια, την οικονομική πολιτική που τα αποτελέσματά της βιώνουμε μέχρι σήμερα.
Από αυτή τη σκοπιά, ανεξάρτητα το συσχετισμό δύναμης που υπάρχει σήμερα και το παίρνουμε υπόψη, λέμε πως εάν ο λαός πάρει την απόφαση να τραβήξει το δρόμο που λέμε εμείς τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει και οι θυσίες που θα χρειαστεί να κάνει θα είναι πολύ λιγότερες από αυτές που κάνει σήμερα, θα πιάνουν πραγματικά τόπο διότι ότι θα ξεπερνά θα το ξεπερνά δια παντός και προς όφελός του.
Η θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία για κάθε χώρα της Ευρώπης και για την Ελλάδα, είναι θέση ταξική, απεγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις από την παγίδα να ταυτίσουν τα συμφέροντά τους με τα συμφέροντα μερίδων της αστικής τάξης που ανταγωνίζονται, συγκρούονται για το ποιος θα χάσει λιγότερα και ποιος θα κερδίσει περισσότερα.
Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί καλλιεργούν αυταπάτες, μαζί τρομοκρατούν, με τα περί απομόνωσης για να πείσουν έναν λαό ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο από το να υποκύψει και να παραμείνει αλυσοδεμένος με τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων, να εγκαταλείψει τελικά οποιαδήποτε προσδοκία, να εγκαταλείψει τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο γι’αυτόν και τα παιδιά του.
Αν αυτό, το να εγκαταλείψεις κάθε αγώνα για ένα καλύτερο αύριο για σένα και τα παιδιά σου δεν είναι απομόνωση, τότε τι είναι; Άν το να συμβιβαστείς με τη φτώχεια και την ανεργία δεν είναι απομόνωση, τότε τι είναι;
Και ο καθένας ας απαντήσει: Είναι ή δεν είναι απομόνωση σήμερα η ανεργία που πλήττει κάθε λαϊκό σπίτι; Είναι ή δεν είναι απομονωμένος ο άνεργος που δεν έχει καμμία στήριξη για να επιβιώσει, που απογοητεύεται γιατί δεν βρίσκει μεροκάματο;
Υπάρχει μεγαλύτερη απομόνωση από τον καθημερινό γολγοθά ακόμα κι αυτών που έχουν δουλειά να τα βγάλουν πέρα με το μειωμένο μισθό, τη φοροληστεία, την εμπορευματοποίηση της παιδείας, της υγείας; Είναι ή δεν είναι απομόνωση η φτώχεια, η ανέχεια, ο υποσιτισμός;
Είναι ή δεν είναι απομόνωση για έναν λαό να μην μπορεί να αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η χώρα του για να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του; Να μην μπορεί να αξιοποιήσει τον ορυκτό πλούτο, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, το έμπειρο εργατικό και τεχνικό επιστημονικό δυναμικό της χώρας του;
Να μην μπορεί, για παράδειγμα, να αξιοποιήσει το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει η χώρα του να θρέψει το λαό της και να κάνει εισαγωγές σε ότι μπορεί εκείνη να παράγει ; Είναι ή δεν είναι πραγματικά απομονωμένος ο Έλληνας αγρότης που ξεκληρίζεται ελέω ΚΑΠ και ΕΕ;
Είναι ή δεν είναι απομόνωση να οδηγείται σε κλείσιμο η αμυντική βιομηχανία της χώρας, η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, άλλοι κλάδοι, να καταστρέφονται μέσα παραγωγής, να απολύονται ικανοί εργάτες, επιστήμονες, τεχνίτες, εργαζόμενοι;
Μέσα στην ΕΕ, ο κάθε λαός είναι μόνος του. Και ο ελληνικός λαός είναι μόνος του, μέσα εδώ, αντιμέτωπος και γυμνός με τα θηρία που τον κατασπαράζουν. Στην πάλη για την αποδέσμευση οι λαοί πραγματικά θα ενώνονται, δεν θα είναι μόνοι τους, ο ελληνικός λαός και τα παιδιά του θα έχουν συμμάχους.
Η θέση για αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία για κάθε χώρα της Ευρώπης και για την Ελλάδα είναι αυτή που οδηγεί στην κατάργηση της ΕΕ, στην ενωμένη Ευρώπη του Σοσιαλισμού. Αυτή η θέση είναι η πιο φιλοευρωπαϊκή, γιατί ενώνει τους λαούς με σχέσεις ισότιμης συνεργασίας, φιλίας και αλληλεγγύης.
Δεν λέμε ότι αυτός ο δρόμος είναι εύκολος, σπαρμένος με ρόδα. Φυσικά και έχει εμπόδια, δυσκολίες, ανηφοριές, έχει όμως σίγουρο προορισμό, τη λαϊκή ευημερία, σε αυτή τη ζωή και όχι σε μια άλλη, στη Δευτέρα Παρουσία.
ΩτΦ: Θα ήθελα να μου τεκμηριώσετε την άποψή σας ότι η ΕΕ εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων .Ρωτώ διότι αρκετοί πολίτες θεωρούν ότι η ΕΕ είναι μια ουδέτερη , από άποψη εξυπηρέτησης ταξικών συμφερόντων, ένωση κρατών;
Π. Πολίτης: Είναι αμέτρητα τα παραδείγματα που μπορώ να σας δώσω, θα σας πω ΔΥΟ που ο λαός της Στερεάς τα βίωσε από πρώτο χέρι.
Α) Η ΕΕ χάραξε την ΚΑΠ και στη χώρα μας. Σε μια χώρα που μπορεί να παράγει τα πάντα της έδωσε ποσοστώσεις παραγωγής. Αποτέλεσμα σήμερα να παράγουμε το 15% των προϊόντων που καταναλώνουμε. Αυτή τη στρατηγική την πλήρωσαν οι μικροαγρότες, οι εργαζόμενοι στη μεταποίηση, οι καταναλωτές; Από αυτή τη στρατηγική κέρδισαν οι γεωργικές επιχειρήσεις, οι μεγαλέμποροι, οι μεγαλοεισαγωγείς.
Β) ΛΑΡΚΟ μια επιχείρηση που μπορεί να αποτελέσει ραχοκοκαλιά μιας λαϊκής βιομηχανικής ανάπτυξης. Στα πλαίσια όμως της καπιταλιστικής ανάπτυξης η ΛΑΡΚΟ πάντα παρήγαγε με βάση τα συμφέροντα των πολυεθνικών του κλάδου. Η ΛΑΡΚΟ όλα τα χρόνια της λειτουργίας της μέχρι και σήμερα, ενώ βγάζει ποιοτικά το καλύτερο μέταλλο παγκοσμίως, παρόλα αυτά ποτέ δεν αξιοποίησε ούτε ένα γραμμάριο σιδηρονικελίου εγχώρια, το 100% το εξάγει την ίδια ώρα που ο λαός έχει ανάγκη από ανοξείδωτο χάλυβα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πολυεθνικές του κλάδου Γερμανικών, Γαλλικών και Ιταλικών συμφερόντων ήθελαν το σιδηρονικέλιο φτηνό έτσι ώστε να το αξιοποιήσουν αυτοί και να υπερκερδίσουν. Με απόφαση της ΕΕ δεν κατασκευάστηκε ποτέ μονάδα παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα. Με την τελευταία απόφαση της ΕΕ, η ΛΑΡΚΟ εκποιείται δίνεται σε ιδιώτες με πιθανό κίνδυνο μέχρι και το οριστικό κλείσιμό της. Από αυτή την στρατηγική κέρδισαν οι πολυεθνικές την πλήρωσαν και την πληρώνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, ο ελληνικός λαός γενικότερα. Σαν αυτά τα παραδείγματα είναι η κατάσταση λίγο πολύ σε όλους τους κλάδους π.χ. Ναυπηγίας, ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΒΟ, λιπασματοβιομηχανίας, βιομηχανίες ζάχαρης κλπ.
ΩτΦ: Συνεχώς , ως κόμμα, μιλάτε για το μνημόνιο των μνημονίων, όπως το αποκαλείτε, τη λεγόμενη συνθήκη του Μάαστριχτ. Τι τέλος πάντως σηματοδοτεί ακριβώς αυτή η συνθήκη;
Π. Πολίτης: Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, που την υπερψήφισαν όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ, είναι αυτή που με τη βούλα δίνει το δικαίωμα στο κεφάλαιο να μεταφερθεί και να αναπτυχθεί, όπου αυτό θεωρεί πιο κερδοφόρο.
Η Συνθήκη του Μάαστριχτ έδωσε τη δυνατότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους να κλείσουν χιλιάδες εργοστάσια στη χώρα μας πετώντας στο δρόμο εκατομμύρια εργαζόμενους, τους έδωσε τη δυνατότητα να μεταφερθούν σε χώρες με πιο φτηνά μεροκάματα, πιο πολλά προνόμια για να μεγαλώσουν την κερδοφορία τους.
Η Συνθήκη του Μάαστριχτ είναι αυτή που έβαλε τις βάσεις για την κατάργηση των ΣΣΕ, των επιδομάτων, των συντάξεων.
Όσοι αμφισβητούσαν ότι ο καπιταλιστικός «ευρωμονόδρομος» θα φέρει δεινά στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουν παρά να κοιτάξουν όχι μόνο την κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και την κατεδάφιση εργατικών δικαιωμάτων σε ισχυρά μάλιστα καπιταλιστικά κράτη της Ευρώπης. Στη Γερμανία, π.χ., χωρίς μεγάλο χρέος, μνημόνια και εποπτείες έχουν εφαρμοστεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που περιλαμβάνονται στην τελευταία συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα! Για παράδειγμα, πάνω από 7,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι δουλεύουν με μισθό 400 ευρώ.
Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι η πολιτική της ΕΕ εκφράζει τις σύγχρονες ανάγκες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, του ανταγωνισμού των ευρωπαϊκών κεφαλαίων με αυτά των λεγόμενων αναδυόμενων οικονομιών της Κίνας, της Ινδίας κ.λπ.
Αντίθεση στην ΕΕ υπέρ του λαού δεν μπορεί να υπάρξει όπως υποστηρίζουν οι δυνάμεις του λεγόμενου «ευρωσκεπτικισμού». Εξοδος από την ΕΕ αλλά με την οικονομία και την εξουσία στα χέρια των μονοπωλίων σημαίνει υλοποίηση των ίδιων αντιλαϊκών στόχων με άλλες όμως διεθνείς συμμαχίες.
Από την πλευρά του το ΚΚΕ είπε «όχι» στην ένταξη στην ΕΟΚ, στη συνέχεια αντιτάχθηκε στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και σε όλες τις ευρωπαϊκές συνθήκες, ενώ σήμερα προβάλλει το στόχο της αποδέσμευσης από την ΕΕ με την εργατική τάξη, το λαό στην εξουσία. Αυτό πρέπει να αποτελέσει κριτήριο για τους εργαζόμενους στις εκλογές του Μάη.
«Ώριμες οι συνθήκες για λαϊκή εξουσία»
ΩτΦ: Τελευταία , ένα από τα συνθήματα που ακούγονται στις διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ είναι «εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά»Μιλάτε ευθέως για εργατική εξουσία. Θα ήθελα να μου πείτε αν αυτό μπορεί να συμβεί σε μια χώρα όπως την Ελλάδα, όταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπάρχουν άλλα εργατικά κράτη και μάλιστα σε πολλά από αυτά τα ΚΚ είναι στην παρανομία.
Π. Πολίτης: Εάν το θέλει ο λαός τα πάντα μπορεί να κάνει.
Σας είπα και πριν, αντικειμενικά οι συνθήκες για μια λαϊκή εξουσία είναι ώριμες. Υπάρχουν σήμερα όλες οι προϋποθέσεις για να έχουμε όλοι σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες, να ζούμε χωρίς το βραχνά της ανασφάλειας και της ανεργίας, να είμαστε όλοι καλυμμένοι από ένα ευρύ σύστημα κοινωνικής φροντίδας. Δεν τα έχουμε όλα αυτά ενώ υπάρχει δυνατότητα, διότι τα μέσα παραγωγής είναι στα χέρια των κεφαλαιοκρατών.
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…