Ως υποψήφιος κατηγορούμενος ο «μισός» δήμος Δελφών Σε ανωμοτί καταθέσεις 13 στελέχη του
Ως υποψήφιος κατηγορούμενος ο «μισός» δήμος Δελφών
Σε ανωμοτί καταθέσεις 13 στελέχη του
-Η υπόθεση αφορά καταγγελία συντοπίτη μας από τα παράλια για τους πόρους από ΑΠΕ και τη χρήση τους.
-Οι υποψήφιοι «κακούργοι» φέρονται να είχαν αγοράσει όργανα και στολές για τη Φιλαρμονική και να είχαν εγκρίνει δαπάνες που δεν εναρμονίζονται με περιβαλλοντικές δράσεις.
Σε κρεσέντο υπερβολής αποδίδουν πολλά στελέχη της αυτοδιοίκησης την έκβαση της διερεύνησης καταγγελίας που αφορά δαπάνες από ΑΠΕ, οι οποίες δε έγιναν στα πλαίσια των περιβαλλοντικών δράσεων, από την πλευρά της Δικαιοσύνης καθώς φέρονται να κλήθηκαν σε ανωμοτί καταθέσεις για ενδεχόμενο «κακούργημα» 13 στελέχη του δήμου Δελφών!
Η υπόθεση
Για την ιστορία θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αφορά καταγγελία συντοπίτη μας από τα παράλια του δήμου Δελφών, ο οποίος κατήγγειλε πως από χρήματα που προέρχονται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η τότε Δημοτική Αρχή Παναγιωτόπουλου κάλυψε δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα.
Μάλιστα, οι «υποψήφιοι κατηγορούμενοι» φέρονται να δαπάνησαν χρήματα από ΑΠΕ για να αγοράσουν στολές και όργανα της Φιλαρμονικής, όπως και καρναβαλικές στολές και δαπάνες! Κοινώς, αντί για περιβαλλοντικές δράσεις, χρηματοδότησαν και κοινωνικές. Αυτό είναι το «έγκλημά τους»! Η δε Δικαιοσύνη δείχνοντας μεγάλη ευαισθησία κινητοποιήθηκε να επιληφθεί του θέματος, αν και δε δείχνει την ίδια ευαισθησία με το σπουδαίο και μεγάλο ζήτημα του Γηροκομείου Άμφισσας, που σύντομα θα εκθέσει την περιοχή στα μάτια ολόκληρης της χώρας.
Μετά την καταγγελία του συντοπίτη μας ακολούθησε οικονομικός έλεγχος, ο οποίος παρέλυσε το δήμο και πήγε πίσω τον προϋπολογισμό του 2021, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα οι προμηθευτές του να είναι απλήρωτοι.
Οι κλήσεις
Μετά το πέρας του ελέγχου ο κ.Εισαγγελέας κάλεσε σε ανωμοτί καταθέσεις 13 άτομα. Μεταξύ αυτών τέσσερις αυτοδιοικητικοί, όλοι μέλη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και εννέα διοικητικά στελέχη του δήμου. Στην υπόθεση εμπλέκονται η Οικονομική Υπηρεσία, το τμήμα Προγραμματισμού, η Τεχνική Υπηρεσία.
Κλήση σε ανωμοτί κατάθεση σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί καλούνται ως «υποψήφιοι κατηγορούμενοι», διότι πρόκειται για κλήση χωρίς όρκο. Μάλιστα, ο κ. εισαγγελέας τους καλεί με ενδεχόμενη παραπομπή κακουργηματικού χαρακτήρα, αν και όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας, ο ένας εκ των υποψηφίων κατηγορούμενων», που είναι ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και τότε αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος πρόκειται για καθαρά πλημμεληματικές πράξεις. «Τα περί κακουργηματικού χαρακτήρα δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, διότι το ποσό δεν ξεπερνά τις 120.000 ευρώ που είναι το διαχωριστικό όριο», τόνισε ο κ. Αναγνωστόπουλος. Έδειξε μάλιστα να μην έχει καμιά ανησυχία για την υπόθεση ξεκαθαρίζοντας ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του. «Δεν κάναμε έγκλημα. Στολές για τη Φιλαρμονική και όργανα πήραμε. Στην τοπική κοινωνία πήγαν τα χρήματα», είπε και συμπλήρωσε πως βάσει νόμου επιτρέπονται και οι κοινωνικού χαρακτήρα δαπάνες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αποδειχθεί στην πορεία το δίκαιο των πράξεων τούς. Προς το παρόν πάντως έχουν ήδη καταθέσει απολογητικό υπόμνημα οι εμπλεκόμενοι.
Ο δήμος, οι παραπομπές και η νομοθεσία
Στο σενάριο που όλη αυτή υπόθεση καταλήξει σε παραπομπές, ο δήμος θα υποστεί μεγάλη ανωμαλία, καθώς η εμπλοκή εννέα διοικητικών στελεχών δεν είναι καθόλου αστεία υπόθεση και απλή διαδικασία.
Έχει μεγάλη αξία να μελετήσει κανείς γιατί κατηγορούνται αυτοί οι άνθρωποι! Συμμετείχαν σε απάτη; Έβαλαν χρήματα στην τσέπη; Προφανώς και όχι. Κατηγορούνται ότι παρέκκλιναν και κάλυψαν δαπάνες που φέρονται να μην είχαν δικαίωμα να καλύψουν.
Ωστόσο, το να σέρνεται κάποιος ως κατηγορούμενος, είτε είναι πολιτικό πρόσωπο, είτε διοικητικό δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε ανώδυνο και μόνο όποιος έχει περάσει αυτές τις πόρτες ξέρει πως είναι. Προφανώς η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα κρίνει την ουσία της υπόθεσης, που είναι και η μόνη αρμόδια, αλλά το να εξαντλείται η αυστηρότητα του νομικού πλαισίου, σε κάτι που δεν ενέχει ζητήματα δόλου, απάτης και δεν παραπέμπει σε προσπορισμό προσωπικών ωφελημάτων στην κοινωνική του διάσταση φαντάζει υπερβολή.
Απαιτούνται αλλαγές του νομικού πλαισίου
Μιας που η αυτοδιοίκηση έχει την τιμητική της με την επικείμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, είναι καλό να δουν, τόσο η ΚΕΔΕ, όσο και το υπουργείο Εσωτερικών όλα τα μελανά σημεία που πρέπει να αλλάξουν και η χρήση των πόρων είναι ένα από αυτά!
Το να αντιμετωπίζονται ως κακούργοι αυτοδιοικητικοί και υπάλληλοι επειδή με ονομαστικούς πόρους κάλυψαν άλλες ανάγκες είναι κάτι που πρέπει προφανώς να μας απασχολήσει. Ο καθένας από εμάς αν έχει να πληρώσει το ρεύμα που η ΔΕΗ τον απειλεί με διακοπή ή το ενοίκιο, προφανώς θα πάρει τα χρήματα του ενοικίου να τα δώσει στο ρεύμα και ας προηγείται το ενοίκιο ως οφειλή. Κάπως έτσι είναι και τα οικονομικά του δήμου. Ειδικά ο συγκεκριμένος δήμος έχει ζήσει πολλές στιγμές απελπισίας με τον εκάστοτε Δήμαρχο να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και να μην ξέρει τι να κάνει ή καλύτερα τι να πρωτο-πληρώσει. Ο δήμος Δελφών εξάλλου από το 2016 και εντεύθεν συχνά απειλείται με χρεοκοπία!
Στο κάτω – κάτω και οι Φιλαρμονικές, η μουσική γενικότερα, τα όργανα και οι στολές, περιβάλλον είναι. Έχει δει ποτέ κανείς κοινωνίες που να μην είναι αναπόσπαστο μέρος του περιβάλλοντος; Εκτός πια και αν φτάσαμε στο άλλο άκρο που οι πέτρες και το χώμα έχουν μεγαλύτερη αξία από τον άνθρωπο.
Η υπόθεση αυτή θα μας απασχολήσει σημαντικά επί μακρόν, γιατί είναι ορόσημο ως το τι εννοούμε «χρηστή ή μη διαχείριση». Που ξεκινά η υπερβολή. Που είναι τα όρια της ελαστικής διαχείρισης!
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…