Το πρόβλημα των αδέσποτων και η αδέσποτη πολιτική του δήμου Δελφών
Με αφορμή μια ανάρτηση έρχεται στη δημοσιότητα ένα μεγάλο πρόβλημα
Το πρόβλημα των αδέσποτων και η αδέσποτη πολιτική του δήμου
Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και κυρίως τα σκυλιά είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που πολλές φορές έχει επιπτώσεις, ακόμη και ζημιές ή τραυματισμούς. Ο νόμος όμως είναι ξεκάθαρος: «η διαχείριση των αδέσποτων είναι αποκλειστική ευθύνη των δήμων».
Μια ανάρτηση του γνωστού συμπολίτη μας κ. Γιάννη Χριστόπουλου, επιχειρηματία, φέρνει στην επιφάνεια ένα πολύ σοβαρό θέμα, που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση μελών των φιλοζωικών οργανώσεων, αλλά και γενικά των φιλόζωων. Έχουμε ενημερωθεί κατ’ επανάληψη από πολλούς συμπολίτες μας που απευθύνονται στο δήμο για παράπονα (σ.σ. σε υπαλλήλους και αιρετούς) πως τους παραπέμπουν σε μέλη της φιλοζωικής ή ακόμη χειρότερα επιρρίπτουν ευθύνες σε πολίτες που δήθεν μαζεύουν και ταΐζουν το ζώο. Με αυτό τον τρόπο στοχοποιούνται άνθρωποι, οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να βοηθούν στη ουσία το δήμο για τη διαχείριση του προβλήματος και να τον απαλλάσσουν από έναν επιπλέον μπελά.
Οποιοσδήποτε δημότης που αποφασίζει να δαπανήσει χρόνο από τη ζωή του και χρήμα από την οικογένειά του, το κάνει με αγαθές προθέσεις και δεν περιμένει παράσημο ή έστω «ευχαριστώ». Δεν μπορεί όμως να δέχεται, όχι μόνο την αχαριστία, αλλά και τη στοχοποίησή του.
Αν το πρόβλημα του δήμου είναι οι φιλοζωικές και οι φιλόζωοι, το πιο εύκολο είναι να διαλυθούν και να μην ασχοληθεί ποτέ κανένας δημότης ξανά με το πρόβλημα, αφήνοντάς όλο στις πλάτες του δήμου που εκ νόμου είναι και ο αρμόδιος.
Δημοσιεύουμε τη διαμαρτυρία του συμπολίτη μας με στόχο να ευαισθητοποίησουμε τη Δημοτική Αρχή, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ο νύν δήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής διακατέχεται από φιλοζωικά αισθήματα και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος με το θέμα.
ΠΕΡΙ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΩΝ
Αναρωτιέμαι αν οι αιρετοί μας – κυρίως αυτοί που αναλαμβάνουν ανώτερες θέσεις ευθύνης- φροντίζουν να ενημερώνονται για τους νόμους που αφορούν στα αδέσποτα ζώα, τα σκυλιά κατά κύριο λόγο.
Γιατί δεν είναι δυνατόν όταν δέχονται παράπονα πολιτών να αποποιούνται τις ευθύνες που ο νόμος ορίζει και να στοχοποιούν πολίτες-μέλη φιλοζωικών οργανώσεων δίνοντας διευθύνσεις και ονόματα. Καταλαβαίνουν τι κάνουν;
Έχουμε ένα πολύ καλό νομοθετικό πλαίσιο που καλύπτει σχεδόν τα πάντα και κατανέμει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις αρχών και πολιτών για δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα. Όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται μπορεί εύκολα να βρει και να διαβάσει τη νομοθεσία και στο διαδίκτυο.
Τα αδέσποτα είναι ένα πρόβλημα που κανείς δεν το αρνείται, ούτε αυτοί που τα φροντίζουν και που είναι οι πρώτοι που θέλουν να τα δούν σε προστατευμένο περιβάλλον, είτε καταλήξουν σε καταφύγιο είτε έχουν την τύχη να υιοθετηθούν.
Η δε επιθετικότητα κάποιων οφείλεται στην κακοποίηση που έχουν υποστεί, πολλές φορές από τους ίδιους που διαμαρτύρονται γι’ αυτά.
Όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμες υποδομές να τα φιλοξενήσουν, η ιατρική φροντίδα και η διατροφή επιβάλλονται ώστε ούτε νοσήματα να μεταδίδονται από ζώο σε ζώο ή από ζώο σε άνθρωπο, ούτε η πείνα να τα καταστήσει επιθετικά ή να τα εξοντώσει. Υπάρχει και το ηθικό κομμάτι αλλά δεν είναι κανένας υποχρεωμένος να το δεχθεί. Δεν έχουμε όλοι την ίδια συνείδηση.
Όποιος λοιπόν θεωρεί πως τα αδέσποτα είναι κάτι το κακό για την ασφάλεια ή την αισθητική του ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο, και δεν μπορεί να βγάλει άκρη με τις απαντήσεις των αυτοδιοικητικών μας, προτείνω να πάει στον εισαγγελέα. Μπορεί να υποβάλλει και μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου και ο νόμος γνωρίζει ποιός είναι ο πραγματικά υπεύθυνος.
Γιατί αν ο Δήμος ξαναδώσει το όνομά μου σε συμπολίτη που διαμαρτύρεται με αποτέλεσμα να δεχθώ υποδείξεις και έμμεσες ή άμεσες απειλές, θα είμαι εγώ αυτός που θα πάει στον εισαγγελέα. Εξηγήσεις και συγγνώμες εκ των υστέρων δεν θα γίνουν δεκτές.
Γιάννης Χριστόπουλος
Μέλος της Φιλοζωικής Ομάδας Φωκίδας
Σε περαιτέρω επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Χροσόπουλο αναφέρθηκε σε μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα. Μας εξήγησε ότι «αν υπήρχε προοπτική να περισυλλεγούν τα αδέσποτα ζώα από τους Δελφούς αυτή την στιγμή θα ήταν το καλύτερο και γι’ αυτά και για όσους γκρινιάζουν. Είναι γεγονός πως δεν υπάρχει κανονικό καταφύγιο για τα αδέσποτα και το μικρό οίκημα της Φιλοζωικής στην Άμφισσα είναι ασφυκτικά γεμάτο. Μακάρι να ολοκληρωθεί σύντομα αυτό που έχει ήδη εξαγγελθεί από τον Δήμο αλλά φοβάμαι πως θα πάρει χρόνο», τόνισε.
Απαντώντας σχετικά με το μέγεθος του προβλήματος και κάποιες καταγγελίες για ζημιές σε οχήματα, εξήγησε ότι «η αλήθεια είναι πως στο διάστημα της καραντίνας ο αριθμός αυτών που είναι μέσα στην πόλη των Δελφών έχει αυξηθεί (στο κέντρο είναι κατά διαστήματα 4-7 ζώα) και κάποιες φορές λειτουργούν σαν αγέλη κυνηγώντας αυτοκίνητα. Σε γενικές γραμμές δεν είχαμε επιθέσεις σε ανθρώπους από τα αδέσποτα αντίθετα τα προηγούμενα χρόνια έχει συμβεί δεσποζόμενα σκυλιά τοπικού βοσκού να επιτεθούν και να δαγκώσουν κατοίκους ακόμα και τουρίστες αλλά εκτός της πόλης.
Έχουμε τα γνωστά γαυγίσματα σε διερχόμενα αυτοκίνητα αλλά και ένα “παραβατικό” ζώο που επειδή έχει κακοποιηθεί, κάποιες φορές προξενεί ζημιές σε προφυλακτήρες και λαμαρίνες αυτοκινήτων. Πριν χτυπηθεί το ίδιο είχε άλλη ήρεμη συμπεριφορά. Εχουν γίνει γι αυτό ακόμη και έγγραφες καταγγελίες στον Δήμο αλλά χωρίς να απομακρυνθεί το ζώο. Ποιός φταίει λοιπόν;»
Μάλιστα, σχετικά με την ανάρτηση δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω έκταση τονίζοντας «για την ανάρτησή μου δεν έχω να πω κάτι περισσότερο από αυτά που γράφω. Οι φιλόζωοι στην ουσία κάνουμε μια εργασία που ο Δήμος δεν έχει τα άτομα και την οργάνωση να κάνει. Είναι μια συνεργασία -εθελοντική από την πλευρά μας- αφού το μεγαλύτερο μέρος τροφών και φαρμάκων μας παραχωρείται από τον ίδιο τον Δήμο. Δεν καταλαβαίνω γιατί βάζει τους πολίτες σε αυτή την αντιπαράθεση.
Τέλος ο κ. Χριστόπουλος θέτει κάποια πολύ σοβαρά ερωτήματα, τα οποία οφείλει να απαντήσει ο δήμος.
«Τα ερωτήματα αυτή την στιγμή είναι 2+1 και χρειάζεται να απαντηθούν μονολεκτικά και χωρίς πολιτικάντικες σάλτσες:
1. Έχει δυνατότητα και πρόθεση ο Δήμος να απομακρύνει τα αδέσποτα απο τους Δελφούς; Ναι ή Οχι,
2. Αν απομακρυνθούν, υπάρχει χώρος να τα φιλοξενήσει; Ναι ή Οχι.
Αν και οι δύο απαντήσεις μέχρι εδώ είναι “Ναί”, η απορία είναι γιατί δεν το κάνει να ηρεμήσουμε όλοι, κι εμείς και τα ζώα.
Αν μια τουλάχιστον απάντηση είναι “Οχι”, υπάρχει και τρίτο ερώτημα:
3. Αφού δεν υπάρχει χώρος φιλοξενίας άρα δεν απομακρύνονται τα αδέσποτα προτείνει ο Δήμος να αφεθούν χωρίς τροφή, νερό και φάρμακα να περιφέρονται μέσα στην πόλη; Ναι ή Όχι, (ή υπάρχει η ελπίδα πως νηστικά και διψασμένα θα απομακρυνθούν οικειοθελώς από τον τόπο που ζουν, για χρόνια κάποια από αυτά -πέρα του ότι αυτό θα ήταν αντίθετο από τη νομοθεσία)», καταλήγει ο κ. Χριστόπουλος!
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…