Home Δήμος Δελφών Το Κληροδότημα Χηρόπουλου στη Δεσφίνα μπαίνει στο “μικροσκόπιο” των ελεγκτών
Δήμος Δελφών - 3 Απριλίου, 2019

Το Κληροδότημα Χηρόπουλου στη Δεσφίνα μπαίνει στο “μικροσκόπιο” των ελεγκτών

 Από την έντυπη έκδοση

-Εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δημοσιονομικού Ελέγχου ζήτησαν διευκρινήσεις από υπηρεσιακά και πολιτικά στελέχη του δήμου Δελφών.

-Προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν διαχειριστικά κενά και να εντοπίσουν 1700 ανώνυμες μετοχές, όπως μας εξήγησαν η κ. Καμπαφλή και ο κ. Μίχος.

 –«Όλες οι μετοχές έχουν παραδοθεί στην εταιρεία ΜΙΔΑΣ από την κυρία Καμπαφλή και είναι διαθέσιμη η σχετική απόδειξη παραλαβής», τονίζει ο κ. Μαντζώρος, ο οποίος δεν παρέστη στη διαδικασία για προσωπικούς λόγους.

Σε μεγάλο χρονικό εύρος, από το 1998 και μέχρι σήμερα ερευνάται το Κληροδότημα Χηρόπουλου στη Δεσφίνα, καθώς χθες βρέθηκε στην Άμφισσα κλιμάκιο τριών ελεγκτών της Διεύθυνσης Δημοσιονομικού Ελέγχου, μετά από εντολή της Διεύθυνσης  Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, όπου και συνομίλησαν με διοικητικά και πολιτικά στελέχη. 

 
Η διαδικασία
 
Πιο συγκεκριμένα επισκέφθηκε χθες κλιμάκιο τριών ελεγκτών από τη Φθιώτιδα την περιοχή για προγραμματισμένο έλεγχο, καθώς είχε ειδοποιήσει το γραφείο δημάρχου από τις 13/3 και είχε ζητήσει να παραβρίσκονται οι δήμαρχοι της περιόδου 1998 έως και 2006, ο σημερινός αντιδήμαρχος, ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας, ο προϊστάμενος των Κληροδοτημάτων, όπως και οποιοσδήποτε άλλος θεωρούν ότι απαιτείται. Στη διαδικασία συμμετείχαν οι τρεις ελεγκτές, τρεις υπηρεσιακοί και η π.Δήμαρχος Δεσφίνας κ. Γιώτα Καμπαφλή, ο Αντιδήμαρχος κ. Νεκτάριος Μίχος, ενώ απουσίασε ο π.Δήμαρχος κ. Στάθης Μαντζώρος γιατί είχε ανειλημμένη προσωπική υποχρέωση εκτός νομού και είχε ενημερώσει τους ελεγκτές. 
 
Η ιστορία και η ουσία
 
Ο Χρήστος Χηρόπουλος ήταν κοινοτάρχης της Δεσφίνας τα έτη 1982-1986 και άφησε δυο διαθήκες, όπου στη μια όριζε Διαχειριστική Επιτροπή ενώ με βάση την άλλη, δεν οριζόταν διαχειριστής, οπότε αυτοδίκαια αναλάμβανε ο δήμος. 
Ειδικότερα, το Κληροδότημα Χηρόπουλου είχε δυο κτίρια τα οποία πουλήθηκαν και είναι κατατεθειμένο στην τράπεζα ποσό 180.000 ευρώ, ενώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπάρχει ποσό  82.000 ε από τις μετοχές που στο μεταξύ αποϋλοποιήθηκαν. Τα δυο κτίρια πουλήθηκαν καθώς ο διαθέτης όριζε τα χρήματα να δαπανηθούν για την ανέγερση κλειστού Γυμναστηρίου, ενώ για τις μετοχές βούλησή του ήταν να μην πουληθούν ποτέ και τα μερίσματα να διατίθενται στους μαθητές της περιοχής. Ο τότε δήμαρχος του καποδιστριακού δήμου κ. Στάθης Μαντζώρος είχε παραδώσει τις μετοχές μία προς μία στη διάδοχό του κ. Γιώτα Καμπαφλή, η οποία με τη σειρά της τις κατέθεσε στη χρηματιστηριακή εταιρεία ΜΙΔΑΣ, με συνοδεία δικηγόρου και του τότε αντιδημάρχου. 
Για την χθεσινή διαδικασία ελέγχου ο αντιδήμαρχος κ. Νεκτάριος Μίχος δήλωσε ότι «δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πολλά. Σέβομαι τους προκατόχους μας και όλα τα πρόσωπα που διαχειρίστηκαν το κληροδότημα. Από όσο μας ενημέρωσαν οι ελεγκτές, προσπαθούν να καλύψουν κάποια διαχειριστικά κενά και να εντοπίσουν που βρίσκονται σήμερα 1700 ανώνυμες μετοχές του κληροδοτήματος, εκ των οποίων οι 1600 είναι της EUROBANK».
 
Για το Κληροδότημα Χηρόπουλου και κυρίως τις μετοχές του η κ. Γιώτα Καμπαφλή είχε οδηγηθεί σε κόντρα κορυφής με τον κ. Μαντζώρο το 2001, με αποκορύφωμα να χάσει ο δεύτερος τις εκλογές. Η κ. Καμπαφλή για τη χθεσινή διαδικασία δηλώνει τα εξής: «Ήμουν πρόεδρος του Συλλόγου Δεσφινιωτών και με τον κ. Μαντζώρο είχαμε έντονη διαφωνία για τις μετοχές αυτές, καθώς τις είχε σηκώσει από τη χρηματιστηριακή εταιρεία που τις διαχειριζόταν. Ως δήμαρχος τις παρέλαβα «με πάσα επιφύλαξη». Στη συνέχεια τις κατέθεσα με δικηγόρο και μαζί με τον αντιδήμαρχο στη χρηματιστηριακή εταιρεία ΜΙΔΑΣ, όπου πήραμε τα νόμιμα παραστατικά. Έκτοτε δε γνωρίζω απολύτως τίποτε για αυτές τις μετοχές. Οι ελεγκτές μας ενημέρωσαν ότι εντοπίζουν κάποια διαχειριστικά κενά και ότι λείπουν πολλές ανώνυμες μετοχές. Δεν θυμάμαι πόσες αλλά είναι πάνω από 1000», τόνισε η κ. Καμπαφλή. 
Ο κ. Στάθης Μαντζώρος με τη σειρά του δήλωσε ότι «όλες οι μετοχές έχουν παραδοθεί στην εταιρεία ΜΙΔΑΣ από την κυρία Καμπαφλή και είναι διαθέσιμη η σχετική απόδειξη παραλαβής». 
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ανάμεσα σε όσα ερευνά η υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου είναι και κάποιες αναλήψεις ποσών που δεν εντόπιζαν τα παραστατικά, ωστόσο αυτά τα ποσά φέρονται να είναι δαπάνες για τα λειτουργικά έξοδα των κτιρίων και τις συμβολαιογραφικές πράξεις για την αγοροπωλησία των κτιρίων, σύμφωνα με πληροφορίες.
 
Οι τρεις ελεγκτές ωστόσο έχουν απευθύνει ερώτημα στη χρηματιστηριακή εταιρεία προκειμένου να απαντήσουν ποια είναι η πορεία των μετοχών. Το πόρισμα των ελεγκτών αναμένεται να εκδοθεί εντός των επομένων ημερών. 
 
Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ή το κλειστό Γυμναστήριο στη Δεσφίνα δεν έγινε ποτέ, καθώς οι 180.000 ε δεν επαρκούν για την κατασκευή της, η οποία κοστολογείται στο 1 εκ ευρώ. Τελευταία απόπειρα έκανε ο κ. Μίχος το 2015, χωρίς ευτυχή κατάληξη. 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…