Home Πολιτικά - Φωκίδα ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ – ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ – Άρθρο παρέμβαση του Βουλευτή Φωκίδας Γιάννη Μπούγα
ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ – ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ – Άρθρο παρέμβαση του Βουλευτή Φωκίδας Γιάννη Μπούγα
ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ – ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
Άρθρο παρέμβαση του Βουλευτή Φωκίδας Γιάννη Μπούγα
Οι πολίτες πρέπει να είμαστε πλήρως ενημερωμένοι, όχι μόνο για τα ζητήματα, που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της, αλλά και για τον τρόπο, με τον οποίο θεσμοθετούνται τα μέτρα, που λαμβάνονται από την Πολιτεία, καθώς αυτονόητα εξακολουθούν να λειτουργούν οι θεσμοί και οι κανόνες της Δημοκρατίας μας και όλες οι αποφάσεις των οργάνων της Πολιτείας, υπακούον σ΄αυτούς.
Η κατάσταση που βιώνουμε είναι έκτακτη και επιβάλει κατεπείγοντα μέτρα, ώστε να περιοριστεί η διάδοση του κορωνοϊού, αλλά και οι συνέπειές του.
Μέτρα όπως το κλείσιμο των Σχολείων, των Καταστημάτων, του περιορισμού των μετακινήσεων και των συναθροίσεων, που αγγίζουν τον πυρήνα θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων, θα απαιτούσαν υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας των κρατικών εξουσιών, προηγούμενο τυπικό νόμο, που ψηφίζεται από την Βουλή, με τη διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός του Κοινοβουλίου (διαβούλευση, συζήτηση των νομοσχεδίων στις αρμόδιες επιτροπές, συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια κλπ).
Σε περίπτωση που τα μέτρα πρέπει να ληφθούν άμεσα, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η Βουλή υπολειτουργεί, όπως στην παρούσα συγκυρία, εφαρμόζεται το «δίκαιο της ανάγκης», βάσει του οποίου παρέχεται δυνατότητα αυτόνομης κανονιστικής αρμοδιότητας στην εκτελεστική εξουσία σε εξαιρετικές περιστάσεις και για περιορισμένο χρόνο.
Η έκτακτη και επείγουσα νομοθέτηση γίνεται με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που προβλέπονται στο άρθρο 44 παρ.1 του ισχύοντος Συντάγματος, το οποίο ορίζει τα εξής: «…Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου…». Εντός προθεσμίας 40 ημερών από την έκδοσή τους οι ΠΝΠ υποβάλλονται στην Βουλή προς κύρωση. Αν δεν υποβληθούν εμπρόθεσμα ή δεν κυρωθούν από την Βουλή εντός τριών μηνών παύουν να ισχύουν.
Πρόκειται λοιπόν για μια εξαιρετική μεν, αλλά συνταγματικώς επιτρεπτή διαδικασία για ν΄ αντιμετωπιστούν έκτακτες και απρόβλεπτες συνθήκες.
Η παρούσα κατάσταση που διέρχεται η Χώρα μας προφανώς επιβάλει την εφαρμογή του «δικαίου της ανάγκης», ώστε να διευθετηθούν άκρως σοβαρά και κατεπείγοντα ζητήματα.
Χρήσιμο ωστόσο είναι να επισημανθεί ότι η προσφυγή σε ΠΝΠ πρέπει να γίνεται με φειδώ, καθώς είναι νωπές οι μνήμες της περιόδου της οικονομικής κρίσης που με ΠΝΠ, εισάγονταν μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, προκαλώντας τετελεσμένα στη Βουλή.
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…