Τον δρόμο της κατάργησης παίρνει η Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή Παρνασσίδας
Αντιρρήσεις και εντάσεις εκφράστηκαν από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών, για το θέμα της κατάργησης της Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής Παρνασσίδας.
Οι αντιδράσεις είχαν να κάνουν κυρίως με τον τρόπο που τέθηκε στο Συμβούλιο, αφού τόσο ο ειδικός αγορητής κ. Θανάσης Μανανάς όσο και ο επικεφαλής της παράταξης κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, επεσήμαναν πως η εισήγηση ήταν ελλιπής και πρόχειρη, αφού δεν υπήρχαν γνωμοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Μάλιστα ζήτησαν την αναβολή του θέματος προκειμένου να συζητηθεί βάσει των γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων Φορέων και των γραπτών απαντήσεων του Υπουργείου και ειδικά στην επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς.
Κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Δελφών κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως για τις ορεινές Τοπικές Κοινότητες το θέμα της Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής είναι κυρίαρχο, ενώ οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων και σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες ζητούν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα τον εξορθολογισμό της κυνηγετικής περιοχής. Μάλιστα ο κ. Δήμαρχος υπενθύμισε πως το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών πριν δύο χρόνια είχε πάρει απόφαση και ζητούσε ως πρώτο σκέλος την αναστολή και ως δεύτερο την αλλαγή του νομικού πλαισίου ώστε να μπορεί να διαχειριστεί την ελεγχόμενη είτε ο δήμος είτε κάποιος ιδιωτικός φορέας.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ κ. Ταγαρα, τον Γ.Γ. κ. Αμοργιανό και με τη βοήθεια της Βουλευτού κ. Μανδρέκα και των εκπροσώπων των Κυνηγετικών Συλλόγων Άμφισσας και Γραβιάς συζητήθηκε εκτενώς και δεσμεύτηκε ο Γ.Γ. ότι θα γίνει συγκεκριμένη πρόταση. Πράγματι ο κ. Αμοργιανώτης επανήλθε μετά από μερικές μέρες ενημερώνοντας πως δεν υπάρχει δυνατότητα αναστολής λειτουργίας και το μόνο που επιτρέπεται είναι η κατάργηση της ελεγχόμενης και η επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς με τις ζώνες διατήρησης άγριας ζωής και τα καταφύγια.
«Αν με ρωτούσε κάποιος τι προτιμώ σίγουρα θα έλεγα ότι η καλύτερη λύση είναι η αναστολή. Φυσικά όμως στη ζωή δεν μπορείς πάντα να τα έχεις όλα και δεν μπορείς πάντα να επιλέγεις ανάμεσα σε αυτά που επιθυμείς κι έτσι αυτή τη στιγμή πρέπει να επιλέξουμε το ρεαλιστικό σενάριο. Εμείς δεν θέλαμε αυτήν την πρόταση να την περάσουμε χωρίς να έχουν ερωτηθεί οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και ζητήσαμε από όλα τα Τοπικά Συμβούλια και τους Εκπροσώπους την γνώμη τους. Όλοι με μία φωνή δήλωσαν ότι έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα προτιμούν την κατάργηση και την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς. Την ίδια άποψη έχουν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της δικής μας παράταξης στις Δημοτικές Ενότητες Γραβιά και Καλλιέων. Νομίζω ότι είναι μια κίνηση που θα φέρει θετικά αποτελέσματα. Ο κυνηγετικός κόσμος και ο τουρισμός που στηρίζεται σε αυτό και η φυσιολατρία πλήγεται ανεπανόρθωτα με τον τρόπο που υπολειτούργησε η κυνηγετική περιοχή τα τελευταία χρόνια, χωρίς προσωπικό, χωρίς καμία οργάνωση. Το μόνο που έκανε ήταν να αποτρέπει οποιονδήποτε να έρθει στην περιοχή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμαρχος.
Θ. Μανανάς: «Πονάει χέρι, κόβει χέρι»
Πρόχειρη και βιαστική χαρακτήρισε την εισήγηση της Αντιδημάρχου κα Μαίρης Ανδρεοπούλου, ο ειδικός αγορητής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Θανάσης Μανανάς. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και σε καμία περίπτωση ο Δήμος δεν πρέπει να στηριχθεί σε προφορικές διαβεβαιώσεις, οποιουδήποτε κυβερνητικού παράγοντα. Αναφερόμενος σε παλαιότερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2012, όπου είχε τεθεί ξανά το θέμα της Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής Παρνασσίδας είχαν ληφθεί από την τότε Δημοτική Αρχή γνωμοδοτήσεις από το Δασαρχείο Άμφισσας, τη Διεύθυνση Δασών Νομού Φωκίδας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και όλα στάλθηκαν οργανωμένα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε αυτή τη βάση ο κ. Μανανάς ξεκαθάρισε πως πρέπει απαραίτητα να έχει ο Δήμος γραπτή απάντηση των κυβερνητικών εκπροσώπων.
«Θεωρώ ότι ένα άλλο βασικό στοιχείο που αποδεικνύει ότι ήρθε στο Συμβούλιο το θέμα βιαστικά, είναι η προεκλογική σας δέσμευση όσον αφορά στους κυνηγούς της περιοχής. Βέβαια η περιβαλλοντική ευαισθησία που έχουμε σε άλλα θέματα θεωρώ ότι θα πρέπει λίγο να σας διακατέχει και σε αυτό το θέμα. Διότι το κυνήγι έχει και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, δεν είναι μόνο η ικανοποίηση αυτών που κυνηγάνε το θήραμα. Στην εισήγηση μπορεί να αναφέρεται ότι λάβατε προφορική ενημέρωση ότι θα επανέλθει η προηγούμενη κατάσταση, αυτό που ίσχυε με τους πυρήνες και τα καταφύγια, αλλά αν δεν υπάρχει και γραπτή δέσμευση τα πράγματα είναι αμφίβολα», ανέφερε ο κ. Μανανάς. Συνεχίζοντας τόνισε πως κανείς δεν γνωρίζει τη θέση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου για το τι θα κάνουν πολιτικά και διαχειριστικά για τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, ξεκαθαρίζοντας πως αυτή τη στιγμή ο Δήμος Δελφών πάει μεμονωμένα. «Έχουμε ρωτήσει τι γίνεται στις άλλες κυνηγετικές περιοχές; Έχουμε τη θέση του υπουργείου; Ξέρουμε αν λειτουργούν και πως σε άλλες περιοχές τη χώρας; Τι θα ισχύσει μετά από λίγο χρονικό διάστημα, θα ισχύσουν τα καταφύγια ή θα λειτουργήσουν ελεγχόμενες σε όμορες περιοχές που τις διεκδικούν εδώ και χρόνια και τότε η δική μας θα είναι πραγματικά χαμένη», διερωτήθηκε ο κ. Μανανάς. Κλείνοντας επεσήμανε πως η διαδικασία όντως βασανίζει πολύ τις ορεινές τοπικές κοινότητες τα τελευταία χρόνια, αλλά σε καμία περίπτωση ο Δήμος δεν πρέπει να ακολουθήσει τη φιλοσοφία «Πονάει χέρι, κόψει χέρι».
Μ. Ανδρεοπούλου: «Έτσι όπως λειτουργεί οδηγεί τις ορεινές Κοινότητες σε απομόνωση»
Απαντώντας η Αντιδήμαρχος κα Μαίρη Ανδρεοπούλου αναφέρθηκε στην κακή λειτουργία της ελεγχόμενης στη Δημοτική Ενότητα Καλλιέων, ξεκαθαρίζοντας πως είχε σοβαρές επιπτώσεις σε όλα τα χωριά. «Θα ήθελα να ενημερώσω το Σώμα για την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον στη ΔΕ Καλλιέων, από τότε που η ελεγχόμενη υπολειτουργεί και έπαψε οποιαδήποτε δραστηριότητα υπάρχει στην περιοχή διότι αν γνωρίζεται κ. Μανανά η ελεγχόμενη πέρσι δούλεψε τρεις μέρες από το δασαρχείο ολόκληρη τη σεζόν που σημαίνει ότι οι κυνηγοί ήρθαν τρεις μέρες στην περιοχή και πρόπερσι πάλι για 2-3 μέρες. Δεν μπορείς λοιπόν να δεσμεύσεις χωρίς νόημα μία περιοχή, από τη στιγμή που η ζώνη υπολειτουργεί», υποστήριξε η κα Αντιδήμαρχος. Συνεχίζοντας τόνισε πως όσο λειτουργούσε η Κυνηγετική Περιοχή από το Δασαρχείο, με προλήψεις, με τη λειτουργία του πυρήνα και την παραγωγή πουλιών, είχε πράγματι παρουσιαστεί ανάκαμψη στην περιοχή. Ωστόσο όπως η ίδια τόνισε η αδυναμία του Δασαρχείου και η αδυναμία του ελληνικού κράτους να δουλεύει την ελεγχόμενη, έθεσε περιοχή σε απομόνωση. Τέλος, ανέφερε πως την η πρόταση αυτή δεν προήλθε από αποκλειστική έμπνευση της Δημοτικής Αρχής, αλλά από ομόφωνη απόφαση όλων των Τοπικών Συμβουλίων των Δημοτικών Ενοτήτων Γραβιάς και Καλλιέων.
Γ. Ιωσηφίδης: Αν συνεχίσει να υπάρχει η ελεγχόμενη, σίγουρα σε λίγο θα οδηγηθεί σε χέρια ιδιωτών»
Σωστή χαρακτήρισε τη βάση που έθεσε η Δημοτική Αρχή το θέμα της Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιώργος Ιωσηφίδης. Όπως ο ίδιος τόνισε αν συνεχίσει να υπάρχει η ελεγχόμενη πάρα πολύ σύντομα θα περάσει σε χέρια ιδιωτών. Επιπλέον ανέφερε πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αύριο – μεθαύριο να κληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση όχι ως ελεγχόμενη αλλά με παρόμοια μορφή την οποία θα διαχειρίζεται ανώνυμη εταιρεία. Ανέφερε δε, πως όσο λειτουργούσε η Κυνηγετική Περιοχή ευνοούσε τους πολύ φανατικούς κυνηγούς που στερούνταν πράγματα για να πάνε για κυνήγι αλλά και τους έχοντες ς, αφού για κάποιους λόγω του αντιτίμου ήταν απαγορευτικό το συγκεκριμένο χόμπι . «Το βασικότερο όλων όμως είναι πως ακόμα και να υπάρχει ελεγχόμενη δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ελεγχθούν άλλα πράγματα όπως λαθροξυλεία, λαθροθηρία που έχουν να κάνουν με τη δουλειά του Δασαρχείου όταν δεν υπάρχει πλέον Δασαρχείο, αφού είναι υποστελεχωμένο στο χειρότερο βαθμό
Π. Μέγκος: «Έπρεπε να υπάρχουν και γνωμοδοτήσεις από τις υπηρεσίες»
Στο θέμα των γνωμοδοτήσεων των υπηρεσιών αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής των Πολιτών στο Προσκήνιο κ. Παναγιώτης Μέγκος, ο οποίος συμφώνησε με τα λεγόμενα του κ. Μανανά, ότι έπρεπε να είχε ζητηθεί η γνώμη του Δασαρχείου και της Διεύθυνσης Δασών. Ωστόσο ο κ. Μέγκος διαφώνησε με την τοποθέτηση του κ. Ιωσηφίδη υποστηρίζοντας πως διαλύεται ο κρατικός μηχανισμός και αν θέλουν να περάσει σε ιδιωτικά χέρια δεν θα τους σταματήσει η παύση της λειτουργίας της ελεγχόμενης στην περιοχή μας. Ο ίδιος ξεκαθάρισε κλείνοντας πως η παράταξή του σέβεται απόλυτα την άποψη των Τοπικών ζήτησε όμως την κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
«Δεν παίρνουμε απόφαση. Εμείς απλά γνωμοδοτούμε», ανέφερε ο κ. Δήμαρχος
Σε μία προσπάθεια να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, ο Δήμαρχος Δελφών, ενημέρωσε το Σώμα πως δεν λαμβάνει καμία απόφαση ο Δήμος αλλά το ελληνικό Δημόσιο. «Στην πραγματικότητα εμείς γνωμοδοτούμε και με βάση την πολιτική τοποθέτηση θα ακολουθήσει η διοικητική διαδικασία. Συγκεκριμένα θα ζητηθεί η γνώμη του Δασαρχείου, της Διεύθυνσης Δασών, και αφού γνωμοδοτήσει και ο Γ.Γ. κ. Αμοργιανιώτης θα πάει στην Αποκεντρωμένη η οποία θα λάβει και την τελική απόφαση. Για να προχωρήσει το θέμα εμείς απλά δίνουμε το πολιτικό έναυσμα. Μακάρι να αποφασίζαμε! Σήμερα έχουμε ένα δίλλημα και στα διλλήματα πρέπει να απαντάμε και στη συγκεκριμένη περίπτωση η πιο συμφέρουσα επιλογή από αυτές που μας δίνονται είναι να καταργηθεί η ελεγχόμενη», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…