Τι αλλάζει στους πλειστηριασμούς ακινήτων και τι θα ισχύει για την α’ κατοικία
Μεγάλες αλλαγές έρχονται στους πλειστηριασμούς ακινήτων σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που κατατέθηκε στην Βουλή.
Όπως αναφέρεται στο νέο κώδικα, οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία του ακινήτου ενώ την ίδια στιγμή, διευρύνεται η δυνατότητα κατασχέσεων και παράλληλα αλλάζει το υφιστάμενο καθεστώς προνομιακής ικανοποίησης των εργαζομένων σε περιπτώσεις αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμών.
Το σχέδιο νόμου στηρίζεται στο νομοθέτημα που επεξεργάστηκε πέρσι το φθινόπωρο η τότε ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης με ελαφρές τροποποιήσεις, καθώς ήταν το μόνο που είχε τη συγκατάθεση των θεσμών και δεν υπήρχε χρόνος για νέα διαβούλευση.
Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι θα ψηφίσει νόμο που θα αναστέλλει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ διευκρινίζει ότι ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που εμπεριέχει αυτές τις ρυθμίσεις, θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2016.
Οι πλειστηριασμοί θα ξεκινούν από χαμηλότερη τιμή εκκίνησης, αφού οι εμπορικές αξίες στις περισσότερες περιοχής της χώρας είναι αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με τις αντικειμενικές. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, η διαφορά είναι μεγαλύτερη ακόμη και από 30%.
Παράλληλα, αλλάζει η θέση των τραπεζών στην είσπραξη των ποσών που προκύπτουν από πλειστηριασμούς, καθώς μετατρέπονται στους πρώτους δικαιούχους και αποκτούν ισχυρό κίνητρο για να προχωρούν σε διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Θα ακολουθούν οι εργαζόμενοι και στην τρίτη θέση θα βρίσκεται το Δημόσιο.
Με το νομοσχέδιο ανοίγει παράθυρο και για την μείωση του ακατάσχετου των 1.500 ευρώ που μπορεί να έχει ένας ληξιπρόθεσμος οφειλέτης κατατεθειμένο σε μία τράπεζα, καθώς καταργείται η απαρίθμηση των ακατάσχετων πραγμάτων και αντικαθίσταται από μία γενικής έννοιας διατύπωση. Αλλαγές προκύπτουν και όσο αφορά στα δικαιώματα των οφειλετών, που περιορίζονται.
Συγκεκριμένα, δεν θα μπορούν πλέον να αμφισβητούν τις διαδικασίες ενώπιον ακροατηρίου δικαστηρίου, καθώς αποκτούν σημαντική ισχύ τα κείμενα των συμβάσεων.
Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως το σχέδιο με τις προϋποθέσεις για να μην βγαίνει η πρώτη κατοικία σε πλειστηριασμό είναι έτοιμο και μπορεί να ενταχθεί στην ελληνική νομοθεσία.
Εξέφραζαν, μάλιστα, τη σιγουριά ότι όλες οι διαδικασίες για να υπάρξει «ασπίδα» για τους δανειολήπτες που έχουν αδυναμία πληρωμών θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2016, όταν δηλαδή θα τεθεί σε ισχύ ο νέος Κώδικας.
Οι προϋποθέσεις για να μην βγει η πρώτη κατοικία στο «σφυρί» θα είναι οι εξής:
– Η αντικειμενική αξία του ακινήτου, η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ
– Το οικογενειακό εισόδημα, να φθάνει έως τις 35.000 ευρώ (και ούτε ευρώ παραπάνω)
– Το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη να μην ξεπερνά τις 270.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των καταθέσεων, οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 15.000 ευρώ
– Ανάλογα με το εισόδημά τους, οι δανειολήπτες θα οφείλουν να καταβάλλουν δόσεις στην τράπεζα. Για παράδειγμα: Για εισόδημα 5.000 ευρώ η μηνιαία δόση προβλέπεται στα 8 ευρώ. Για εισόδημα 10.000 ευρώ, η δόση φθάνει τα 50 ευρώ.
Άλλωστε, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών με ανακοίνωση της επισημαίνει ότι οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα θα συνεχίσουν, μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, να παρέχουν προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών με βάση το προϊσχύσαν νομοθετικό πλαίσιο.
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…