Στους 60 ανήλθαν οι νεκροί από το μακελειό στο Αφγανιστάν
Σχεδόν 60 πολίτες, σιίτες στην πλειονότητά τους, σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου 120 τραυματίστηκαν το πρωί της Κυριακής στην Καμπούλ από την επίθεση βομβιστή-καμικάζι, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Η τζιχαντιστική οργάνωση έβαλε στο στόχαστρό της κέντρο έκδοσης ταυτοτήτων κι εγγραφής των ψηφοφόρων στους καταλόγους ενόψει των βουλευτικών εκλογών, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους περί κύματος βίας με σκοπό την αποτροπή της συμμετοχής στη διαδικασία, που προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον Οκτώβριο.
Ο καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος ενώ βρισκόταν μέσα στο μεγάλο πλήθος που περίμενε για να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους. Από εκείνη την στιγμή, ο απολογισμός των θυμάτων δεν έπαψε ν’ αυξάνεται.
Το βράδυ της Κυριακής, είχαν καταμετρηθεί 57 νεκροί και 119 τραυματίες, στη συντριπτική τους πλειονότητα μέλη της σιιτικής μειονότητας των Χαζάρων, η οποία βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο των σουνιτών εξτρεμιστών του ΙΚ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
«Θάνατος στην κυβέρνηση»
Ανάμεσα στους νεκρούς υπήρχαν τουλάχιστον 21 γυναίκες και πέντε παιδιά, διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ενώ 47 γυναίκες και δεκαέξι παιδιά συγκαταλέγονται στους τραυματίες.
«Ξέρουμε τώρα ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να μας προστατεύσει», δήλωσε κάτοικος, ο Ακμπαρ, μετά την τραγωδία και πριν αρχίσει να βρίζει χυδαία τον πρόεδρο Ασραφ Γάνι με αποτέλεσμα το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Tolo News να διακόψει την απευθείας σύνδεση.
«Θάνατος στην κυβέρνηση, θάνατος στους Ταλιμπάν», κραύγαζε το πλήθος γύρω του, δείχνοντας έγγραφα και φωτογραφίες βουτηγμένες στο αίμα.
Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν αμέσως ότι δεν είχαν «καμιά σχέση» με την επίθεση της Κυριακής, υποδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η ευθύνη ανήκε στο ΙΚ, το οποίο λίγο αργότερα πράγματι ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση μέσω του οργάνου προπαγάνδας του, του πρακτορείου «ειδήσεων» Αμακ.
Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την «κτηνωδία»
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδίκασε την «κτηνωδία» της επίθεσης εναντίον πολιτών που ήθελαν ν’ ασκήσουν «θεμελιώδη δημοκρατικά τους δικαιώματα», με τον υπηρεσιακό αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν να καταγγέλλει την «άφρονα» αυτή ενέργεια και να επαναλαμβάνει από το Τορόντο τη δέσμευση της Ουάσιγκτον να «καταστρέψει» το ΙΚ.
Η επίθεση διαπράχθηκε σε δυτική συνοικία της Καμπούλ όπου κατοικούν κυρίως σιίτες.
Επρόκειτο για την πρώτη επίθεση στην Καμπούλ, από την έναρξη των εγγραφών, στις 14 Απριλίου, σε ένα από τα κέντρα όπου καταρτίζονται οι κατάλογοι των ψηφοφόρων ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου. Οι εκλογές αυτές θα είναι οι πρώτες από το 2010 και η ψηφοφορία, η πρώτη μετά τις προεδρικές του 2014, θα προηγηθεί αυτής του 2019.
Αλλα δύο κέντρα εγγραφής των ψηφοφόρων στην επαρχία έγιναν στόχοι επιθέσεων την περασμένη εβδομάδα. Την Παρασκευή, ρουκέτα χτύπησε ένα στην Μπάντγις (βόρεια), με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας από τους αστυνομικούς που το φρουρούσαν και να τραυματιστεί άλλος, σύμφωνα με εκπρόσωπο των αρχών της επαρχίας, που επέρριψε την ευθύνη στους Ταλιμπάν.
Την Τρίτη, τρία στελέχη της εκλογικής επιτροπής και δύο αστυνομικοί απήχθησαν στην επαρχία Γορ, πριν απελευθερωθούν 48 ώρες αργότερα ύστερα από προσπάθειες προεστών. Και εκεί, αξιωματούχοι κατηγόρησαν τους Ταλιμπάν.
Θα ήθελαν να τιμωρήσουν τους κοινοβουλευτικούς
Η βία και οι επιθέσεις είναι τα κυριότερα εμπόδια για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, παραδέχεται η εκλογική επιτροπή, η οποία έχει ανοίξει κέντρα εγγραφής ψηφοφόρων σε σχολεία και τεμένη, πάντα φρουρούμενα από αστυνομικούς που κάνουν σωματικό έλεγχο στους πολίτες στις εισόδους.
Πολλοί Αφγανοί λένε ότι θα ήθελαν να τιμωρήσουν στις κάλπες τους κοινοβουλευτικούς (249 συνολικά), τους οποίους θεωρούν οκνηρούς ή διεφθαρμένους και παραμένουν στα έδρανά τους μολονότι η εντολή τους τυπικά έληξε πριν από τέσσερα χρόνια.
Αλλά φοβούνται ότι η ψηφοφορία θα γίνει για το τίποτα, θα κυριαρχήσει η νοθεία και η βία θα κλιμακωθεί. Μπροστά στον συγκρατημένο ενθουσιασμό των πολιτών, ο πρόεδρος Γάνι έδωσε την Πέμπτη εντολή στους κυβερνήτες των 34 επαρχιών να επιταχύνουν τη διαδικασία εγγραφής, στους δημόσιους λειτουργούς να εγγραφούν μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, και στους μουλάδες να ευαισθητοποιήσουν τους πιστούς.
Η πιο πρόσφατη επίθεση – την ευθύνη ανέλαβε το ΙΚ – στην αφγανική πρωτεύουσα είχε διαπραχθεί την πρώτη ημέρα του περσικού νέου έτους, στις 21 Μαρτίου. Σκοτώθηκαν πάνω από τριάντα άτομα
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…