Home Πολιτικά - Φωκίδα Σε συνέντευξή τους οι εκπρόσωποι του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Δρόσος και Ντελής:Εκπέμπουν S.O.S. για την έλλειψη προσωπικού
Πολιτικά - Φωκίδα - 8 Μαρτίου, 2013

Σε συνέντευξή τους οι εκπρόσωποι του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Δρόσος και Ντελής:Εκπέμπουν S.O.S. για την έλλειψη προσωπικού

Για τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τόσο στο νομό μας , όσο και γενικότερα ο κλάδος τους, μίλησαν στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Σωματείου Αστυνομικών υπαλλήλων Φωκίδας κ.κ.  Παρασκευάς Δρόσος και Χρήστος Ντελής.

Σε απόλυτη προτεραιότητα για το Σωματείο είναι η έλλειψη προσωπικού  που φτάνει τους μείον 50 αστυνομικούς υπαλλήλους, η οποία σε συνδυασμό με τον τεράστιο φόρτο από «πάρεργα», όπως αποκαλούν τις αγγαρείες που τους έχει φορτώσει το κράτος, δημιουργούν μεγάλα ζητήματα για τη λειτουργία της Αστυνομίας.
Παράλληλα αμφισβητούν τα επίσημα στοιχεία που φέρνουν τη Φωκίδα στους νομούς με πολύ χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας  τονίζοντας ωστόσο  ότι θα ήταν μεγαλύτερη αν τα προηγούμενα χρόνια οι αστυνομικοί της Φωκίδας δεν  δούλευαν επίμονα γι’ αυτά.

Για το θέμα των μεταγωγών με τις οποίες είναι φορτωμένη η Αστυνομική Διεύθυνση, λόγω της λειτουργίας των δυο σωφρονιστικών καταστημάτων στη Φωκίδα θα πουν: «Ο αστυνομικός της Φωκίδας κουβαλάει κατά μέσο όρο 28 βαρυποινίτες την ημέρα. Αυτό και επικίνδυνο για τον ίδιο είναι και εμποδίζει τον πραγματικό του ρόλο που είναι η αστυνόμευση και η προστασία του πολίτη», τονίζουν οι κ.κ. Δρόσος και Ντελής.

Για τα κρατητήρια  που φιλοξενούν καθημερινά περισσότε ρα από  30 άτομα, κυρίως λαθρομετανάστες,  για διάστημα που μπορεί να φτάσει και τους έξι μήνες θα πουν:
«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περνάμε τη μισή μας βάρδια στο νοσοκομείο, διότι καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούν να τηρηθούν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής σε ένα μπουντρούμι  λίγων τετραγωνικών και με ανθρώπους που όταν φτάνουν σε εμάς είναι ήδη καταβεβλημένοι. Παλέψαμε πολύ για το νόμο που ψηφίστηκε το 2008 περί υγιεινής, αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόζεται».
Ακόμη θέτουν το ζήτημα της μετακίνησης αστυνομικής δύναμης από τη Φωκίδα σε άλλες περιοχές, όπως πρόσφατα με τα αγροτικά συλλαλητήρια ή τους αγώνες, όπου κάθε φορά που έχει εκτός έδρας παιχνίδια μετακινούνται από 15 έως και 25 αστυνομικοί.
«Είμαστε πάντα ένα βήμα πίσω. Όταν μας έδωσαν το 2010-2011 περίστροφα, οι ληστές είχαν ήδη καλάσνικωφ και χειροβομβίδες. Ο στόλος των οχημάτων μας είναι πλούσιος αριθμητικά, γιατί είχαμε πάρει πολλά με την ολυμπιάδα, όμως τα οχήματα που έχουμε πραγματικά είναι όσα βλέπετε τις Κυριακές στο γήπεδο του Φωκικού», διότι όλα τ’ άλλα είναι διαλυμένα με πάνω από 300.000 χλμ το καθένα», υποστηρίζουν.

Αναφερόμενοι στο θέμα των πέντε αστυνομικών που ήρθαν πρόσφατα στην Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας τονίζουν ότι αντί να μοιραστούν στα τμήματα οι περισσότεροι πήγαν στο μεταγωγών. Βέβαια, ακόμη και έτσι αποφορτίζουν λίγο την κατάσταση υπό την έννοια ότι αν δεν ερχόντουσαν θα φορτωνόντουσαν και αυτό.

 

Χαρακτηρίζουν το ρουσφέτι «γάγγραινα» και τονίζουν ότι ζει και βασιλεύει. «Κάποιοι επιτήδειοι έχουν κάνει τον κώδικα μεταθέσεων κουρελόχαρτο. Έχοντας ανακαλύψει τη μέθοδο της προσωρινής μετάθεσης, για την οποία δεν διευκρινίζεται χρονικό όριο, μπορεί και να υπερβεί τα 20 χρόνια, δεν τους βλέπουν ποτέ οι θέσεις τους. Εμείς ως ομοσπονδία δεν συμμετέχουμε πια σε αυτή τη διαδικασία και το έχουμε καταγγείλει. Για το θέμα αυτό το 2009 φτάσαμε στον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και στο Συνήγορο του Πολίτη και η απάντηση που πήραμε ήταν «αφού έτσι λειτουργεί το σύστημα», υποστηρίζουν και τονίζουν ότι στην προσπάθειά τους ήταν μόνοι τους, ενώ τους βοήθησε μόνο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, το Σωματείο της Ευρυτανίας και της Αττικής, ενώ δεν παραλείπουν να αναφερθούν στις μεγάλες ευθύνες που έχουν οι συνδικαλιστές για το «ρουσφέτι».
«Ενδεικτικά δε αναφέρουν ότι ο Αρχηγός της αστυνομίας τους είχε απαντήσει «βρείτε τα με τους δικούς σας», φράση που δίνει το μέγεθος του προβλήματος και τονίζουν ότι όταν χτυπάει το τηλέφωνο από πολιτικό είναι μόνο για ρουσφέτια. «Εμείς έχουμε κάνει παρέμβαση για τις κρίσεις, διότι όπως γίνονται η Ομοσπονδία μας δεν τις αναγνωρίζει. Να σας θυμίσω τον Αστυνομικό Διευθυντή στην Κρήτη που όταν εξάρθρωσε σπείρα ναρκωτικών με 35 άτομα, την επόμενη μέρα το πρωί τον περίμενε στο γραφείο του η απόφαση για την αποστράτευσή του από το Σώμα.
Το συνδικαλιστικό κίνημα μέσα στην αστυνομία προσπαθεί να την κάνει καλύτερη, πιο λειτουργική και να ξεφύγει από τις αγκυλώσεις και τις δυσλειτουργίες που φορτώνεται από τις εργασίες δευτερευούσης σημασίας με τις οποίες έχουμε χρεωθεί.
«Όπως ξέρετε εμείς δεν δικαιούμαστε να κάνουμε απεργία. Προσπαθούμε με τη βοήθεια συνταγματολόγου να πετύχουμε το δικαίωμα της λευκής απεργίας, δηλαδή να μην πηγαίνουμε δικόγραφα, να μην καλύπτουμε ποδοσφαιρικούς αγώνες κα άλλες δευτερεύουσες εργασίες. Το υπουργείο ενοχλείται από το συνδικαλισμό στην Αστυνομία και σε συνεργασία με το Αρχηγείο προσπαθεί με τη μέθοδο των διώξεων ν’ αλλάξει το συνδικαλιστικό νόμο», δηλώνουν.
 

Για το θέμα της βίας που ασκούν οι αστυνομικοί, κυρίως τα ΜΑΤ, σε διάφορες διεκδικήσεις του κόσμου οι δύο συνδικαλιστές δηλώνουν απερίφραστα ότι η βία είναι καταδικαστέα από όπου και αν προέρχεται και αναφέρονται στην ημερίδα που είχε γίνει στο Αρχηγείο με αυτό το θέμα με ομιλητές τον Μανώλη Γλέζο και τον δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο,  που έμεινε ανάπηρος από τη βία των ΜΑΤ.
 Ξεκαθαρίζουν όμως ότι όταν πάρουν εντολή δεν μπορούν να μην υπακούσουν.
«Ο αγώνας μας επικεντρώνεται στο να πάψουμε να είμαστε κατασταλτικός μηχανισμός και να επιτελούμε το πρωταρχικό μας καθήκον που είναι η αστυνόμευση και η προστασία του πολίτη. Πάγια θέση μας είναι ότι τα προβλήματα λύνονται στα πλαίσια ενός κοινωνικού διαλόγου και πιστεύουμε ότι δεν ευνοούνται οι Δημοκρατίες όταν έρχονται αντιμέτωπες κοινωνικές ομάδες», υποστηρίζουν.
Ενημερώνουν ότι πάγιο αίτημα των αστυνομικών είναι να συσταθεί διακομματική επιτροπή κυρίως για το θέμα της βίας στις διαδηλώσεις. «Δυστυχώς συμφέρει κάποιους να γίνονται επεισόδια στις διαδηλώσεις με τους κουκουλοφόρους. Ποιοι είναι επιτέλους αυτοί οι κουκουλοφόροι που δεν τους ξέρουν τόσα χρόνια. Εμείς τους συλλαμβάνουμε κατά δεκάδες. Μετά τι γίνονται, γιατί τα ίχνη τους χάνονται», αναρωτιούνται.
 

Μεγάλος ο αριθμός που απασχολείται στα γραφεία

Δυσανάλογος, σε σχέση με τις δυνάμεις του νομού μας, είναι ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται σε γραφεία, όπως αναφέρουν, ενώ μιλούν και για την αναδιάρθρωση των τμημάτων και των σταθμών, υποστηρίζοντας ότι η Φωκίδα μπορεί να εξυπηρετηθεί από τρία κέντρα. Αναφέρονται  μάλιστα σε έγγραφη πρόταση που είχαν αποστείλει παλαιότερα στο υπουργείο. Ξεκαθαρίζουν όμως ότι αν δεν απαλλαγούν από τα πάρεργα δεν θα βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη, ότι και αν γίνει.

 

Στη Φωκίδα σήμερα λειτουργούν 15 υπηρεσίες:
Στην Άμφισσα έχουμε το Επιτελείο, το Μεταγωγών, την Ασφάλεια, την Τροχαία, το Τμήμα, ενώ στην Ιτέα έχουμε Τμήμα, Σταθμό Διαβατηρίων, και Τροχαία συν τα τμήματα στους Δελφούς, τη Γραβιά, το Γαλαξίδι, την Ερατεινή, το Λιδωρίκι και το Ευπάλιο. Όλες αυτές οι υπηρεσίες χρειάζονται προσωπικό και στα γραφεία κάθε μέρα. «Για τα τμήματα και τους σταθμούς έχει βρεθεί λύση στο κτιριακό τους. Αν σταθούν στο οικονομικό τότε δεν υπάρχει θέμα καταργήσεων σταθμών. Αυτό όμως που μετράει δεν είναι τα ντουβάρια, αλλά το προσωπικό. Τι να το κάνουν οι πολίτες το κτίριο αν είναι άδειο», αναρωτιούνται.

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τονίζουν ότι το ενοίκιο για την Αστυνομική Διεύθυνση είναι πολύ υψηλό παρότι τελευταία έχει μειωθεί και από τις 20.000 έπεσε στις 13.000 ευρώ. «Εμείς δεν έχουμε σχέση με τη Διοίκηση, συνδικαλιστές είμαστε και δεν αποφασίζουμε για τέτοια θέματα, ωστόσο είναι πραγματικά υψηλό το ενοίκιο και θα μπορούσε τόσα χρόνια να έχει φτιαχτεί κτίριο. Έστω, θα μπορούσαν να μεταφέρουν και κάποιες άλλες υπηρεσίες εκεί για να εξοικονομούνται κάποια χρήματα. Τα έχουμε αναδείξει όλα αυτά τα προβλήματα, αλλά δεν έχουμε λόγο σε επίπεδο διοίκησης», τονίζουν.
 

Μιλάνε για τις τραγικές οικονομικές περικοπές που έχουν γίνει στο εισόδημά τους και εκφράζουν παράπονα για την Βουλευτή κ. Ασπασία Μανδρέκα:
«Πέντε μέρες πριν την ψηφοφορία των μέτρων είχε έρθει και την είχαμε ρωτήσει τι θα κάνει. Μας είχε απαντήσει ότι δεν γνωρίζει τι θα γίνει. Δηλαδή δεν είχε αποφασίσει τίποτε. Και λίγες μέρες αργότερα, μέσα σε λίγα λεπτά με ένα «ναι, σε όλα», μας ανέτρεψαν όλη μας τη ζωή. Για να πάρει ένας πρωτοδιορισμένος 780 ευρώ καθαρά θα πρέπει να κάνει 6 νυχτερινά, όλα τα Σαββατοκύριακα και όλες τις βάρδιες, ενώ όταν σε κάποια στιγμή πάρει τη νόμιμη άδειά του, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, ο λογαριασμός του θα πιστωθεί με 580 ευρώ, στα οποία είναι ο βασικός μισθός και τα επιδόματα. Ο αστυνομικός υπάλληλος αισθάνεται παραγκωνισμένος. Είναι πολλοί που νοιώθουν περιθωριοποιημένοι και σε αυτούς καταγράφονται και τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής. Μίλησαν κάποιοι για τα αποτελέσμα στα τμήματα που ψήφιζαν αστυνομικοί και ήρθε η Χρυσή Αυγή πρώτο κόμμα, κανένας όμως δεν είπε ότι ήρθε δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι αστυνομικοί αισθάνονται αδικημένοι από την ίδια την Πολιτεία και τον τρόπο που τους αντιμετωπίζει», υποστηρίζουν.
 

Στην ερώτηση αν οι μειώσεις στις αποδοχές τους επηρεάζουν την απόδοσή τους, τονίζουν ότι «δουλεύουμε με το φιλότιμο, αλλά είμαστε άνθρωποι και σαφώς επηρεαζόμαστε».
Οι κύριοι Δρόσος και Ντελής μιλούν για το ενδεχόμενο να βγουν σε πρόωρη σύνταξη φέτος 8000 αστυνομικοί, καθώς αν εφαρμοστεί το μνημόνιο οι απολαβές τους θα μειωθούν κατά 40% ετησίως.
 

Εξηγούν δε ότι και στο νομό μας που η εγκληματικότητα είναι μειωμένη, για τον αστυνομικό η επικινδυνότητα είναι η ίδια. «Έχουμε δυο φυλακές και τις μεταγωγές που αυτές συνεπάγονται. Κάθε μέρα συνοδεύουμε έγκλειστους στο νοσοκομείο και συνήθως είμαστε δυο άτομα. Αν μας στείλουν τρίτο χτυπάμε τις καμπάνες», λένε.
 

Για τα καύσιμα που δεν τους προμηθεύουν τα πρατήρια, υποστηρίζουν ότι τα περιπολικά πλέον αναγκάζονται από το Λιδωρίκι και όλους τους μακρινούς σταθμούς να προμηθεύονται από πρατήρια στην Άμφισσα και στην Ιτέα με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να κάνουν μεγάλες αποστάσεις καταναλώνοντας ακόμη περισσότερα καύσιμα.
 

Ξεκαθαρίζουν ότι η εκλογή των Σωματείων τους δεν έχει κομματικά ερείσματα και υποστηρίζουν ότι όποιος επιχειρήσει να βγει με κομματικό ψηφοδέλτιο θα βρει μόνο την ψήφο του.

Απαντώντας σε όσους τους θεωρούν «άφιλους» τονίζουν ότι ο κόσμος τους αποδέχεται και τους εκτιμάει. «Απόδειξη είναι ότι όσοι συνάδελφοι αποφάσισαν να εμπλακούν στα κοινά έχουν εκλεγεί. Αυτό δείχνει ότι η κοινωνία μας εμπιστεύεται».
 

Ακόμη, απαντώντας σχετικά με το βουλευτή που βοήθησε στην επίλυση των προβλημάτων, δηλώνουν ότι «κανένας δε βοήθησε. Μόνο η κ. Παπαθανάση και η κ. Μανδρέκα επισκέφθηκαν μια φορά την Αστυνομική Διεύθυνση και αυτό είναι όλο», τονίζουν.
 

Τέλος αναφέρονται στο θέμα των αθίγγανων για τους οποίους το ενδιαφέρον του κόσμου είναι αυξημένο, τονίζοντας ότι γίνονται συνέχεια εξορμήσεις στους καταυλισμούς, όσο αυτό επιτρέπεται από τις δυνάμεις της Διεύθυνσης. «Εντοπίζουμε πολλά κλεμμένα αντικείμενα. Στην Αστυνομία έχουμε διάφορα κλοπιμαία που πολλές φορές δεν τα ζητούν και οι κάτοχοί τους που πλέον τα έχουν ξεχάσει», καταλήγουν.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…