Πόλη υπόδειγμα στη φιλοξενία προσφύγων η Λιβαδειά
Φιλοξενία που αγγίζει τα όρια του προτύπου παρέχει η Λιβαδειά καθώς μισθωμένα διαμερίσματα από τη Δημοτική Επιχείρηση παρέχουν λύση στο στεγαστικό τους πρόβλημα και μάλιστα χωρίς να τους γκετοποιούν.
Στη Λιβαδειά σύμφωνα με τα όσα μας δήλωσε χτες ο δήμαρχος της πόλης κ Γιάννης Ταγκαλέγκας εδώ και περίπου ένα χρόνο διαμένουν στην πόλη 400 πρόσφυγες από τη Συρία οι οποίοι είναι διασκορπισμένοι σε σπίτια και ενταγμένοι στον ιστό της πόλης. Οι πρόσφυγες λαμβάνουν επίδομα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ,από το ευρωπαϊκό ταμείο έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας (ECHO), τo οποίο είναι κυμαινόμενο και διαφέρει από τον αριθμό ατόμων της οικογένειας. Ξεκινά από περίπου 200 ευρώ ανά άτομο να αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό μελών της κάθε οικογένειας. Τα βασικό ωστόσο είναι ότι δεν έχουν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στην πόλη, απεναντίας έχουν συνεισφέρει στην οικονομία της περιοχής και μάλιστα σημαντικά.
Το πρόγραμμα αυτό που αναλύουμε παρακάτω πως λειτουργεί, χρηματοδοτεί τη Δημοτική Επιχείρηση, η οποία συνάπτει συμβόλαια με τους ιδιωκτήτες των διαμερισμάτων. Η επιδότηση του ενοικίου σταματά και αναλαμβάνει η οικογένεια το βάρος του ενοικίου, μετά την παροχή ασύλου και αφού αποκατασταθεί επαγγελματικά τουλάχιστον ένα μέλος. Σε αυτό το τρίτο στάδιο του προγράμματος που είναι και το τελευταίο διακόπτεται σταδιακά και η παροχή του επιδόματος, καθώς η οικογένεια φτάνει σε σημείο πλήρους ένταξης, σύμφωνα με τα πρότυπα μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή Βουλευτής Βοιωτίας κ. Γιώτα Πούλου χάραξε σοβαρή πολιτική στο προσφυγικό και εξασφάλισε την ομαλή λειτουργία του προγράμματος.
Πως λειτουργεί το πρόγραμμα
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συνεργάζεται με την ελληνική Κυβέρνηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την παροχή στέγασης σε διαμερίσματα και τη στήριξη μέσω προπληρωμένων καρτών των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση – ESTIA, με την χρηματοδότηση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η στέγαση σε διαμερίσματα βελτιώνει την καθημερινότητα των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες, συμπεριλαμβανόμενης και της εκπαίδευσης. Με αυτό τον τρόπο σταδιακά υποστηρίζεται η ένταξη αυτών που θα παραμείνουν στη χώρα. Η τοπική κοινωνία εμπλουτίζεται με τη συνύπαρξη με τα νέα μέλη της ενώ η τοπική οικονομία ενισχύεται με την ενοικίαση των διαμερισμάτων.
Η οικονομική υποστήριξη μέσω προπληρωμένων καρτών ενισχύει το αίσθημα αξιοπρέπειας και ενδυναμώνει τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιλέξουν πώς θα καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Παράλληλα ενισχύεται άμεσα η τοπική αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.
Τα Κέντρα φιλοξενίας, ο ρόλος τους και η ιδιαίτερη σημασία τους
Στη Στερεά Ελλάδα έχουμε αρκετά κέντρα υποδοχής, τα λεγόμενα hot spots, τα οποία και φιλοξενούν 3000 άτομα, όσες και οι θέσεις χωρητικότητάς τους. Σημειώνοιυμε αναλυτικά ότι η Θήβα έχει μέγιστη χωρητικότητα 993 άτομα, η Ριτσώνα 900, τα Οινόφυτα έχουν μέγιστη χωρητικότητα 565 άτομα, ενώ στις Θερμοπύλες η μέγιστη χωρητικότητα είναι 560 άτομα.
Tα Hot Spots είναι βασικές δομές για την παροχή ασύλου, καθώς στην ουσία αποτελούν κέντρα υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων. Εκεί μέσα γίνεται το πιο σημαντικό μέρος της επεξεργασίας των στοιχείων των επισκεπτών της χώρας μας και συγκεκριμένα:
1. Διαχωρίζει τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας από τους παράτυπους μετανάστες, προκειμένου οι πρώτοι να προστατευθούν σύμφωνα με τις διεθνείς, ευρωπαϊκές συμβάσεις αλλά και τον ελληνικό Νόμο, και οι δεύτεροι να επιστραφούν εκούσια ή ακούσια στη χώρα προέλευσής τους ή στην Τουρκία μέσω του Συμφώνου Επανεισδοχής.
2. Προστατεύει τους πρόσφυγες αλλά και τις τοπικές κοινωνίες από τις δυσμενείς συνέπειες της αιφνίδιας έλευσης μεγαλύτερων ή μικρότερων ομάδων διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκειών
3. Αποτελεί προϋπόθεση για την ικανοποίηση υποχρεώσεων της χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης (hotspots) λειτουργούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα. Στις δομές, που ήδη λειτουργούν ή κατασκευάζονται στα σημεία εισόδου, καταγράφονται, ταυτοποιούνται και διαχωρίζονται όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας από όσους θα επιστραφούν, χορηγείται ιατρικός έλεγχος, ενώ λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια τόσο των εισερχομένων, όσο και του ντόπιου πληθυσμού.
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…