Παρά τις εκτιμήσεις για πολύ χαμηλές βάσεις στο τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης στην Άμφισσα Τέλος οι μεταγραφές και οι διαρροές
Παρά τις εκτιμήσεις για πολύ χαμηλές βάσεις στο τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης στην Άμφισσα
Τέλος οι μεταγραφές και οι διαρροές
-Σταμάτησε η διασύνδεση με το τμήμα της Παντείου που μας στοίχισε περίπου 60 φοιτητές.
-Με όριο τους 220 εισακτέους ετησίως αναμένουμε την ανακοίνωση των βάσεων από το υπουργείο Παιδείας.
Πολύ καλά είναι τα νέα για το μοναδικό τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργεί στην περιοχή μας, το οποίο από τον Οκτώβρη θα υποδεχθεί τους φοιτητές του με μόνιμο διδακτικό προσωπικό, ενώ διαφύγαμε τον κίνδυνο της διαρροής φοιτητών με την απόφαση της υπουργού Παιδείας να μη συνδεθεί με το αντίστοιχο τμήμα της Παντείου.
Η διασύνδεση και οι μεταγραφές
Το νεοϊδρυθέν τμήμα κατά το πρώτο έτος της λειτουργίας του ήταν διασυνδεδεμένο με το αντίστοιχο της Παντείου. Αυτή η σύνδεση έδινε το δικαίωμα μεταγραφής, υπό τις προϋποθέσεις που θέτει η οικεία νομοθεσία, ενώ μας στοίχισε σε ένα μόλις χρόνο 56 εισακτέους, οι οποίοι πήραν μεταγραφή για Αθήνα.
Φέτος, αυτή η διασύνδεση δεν υφίσταται, οπότε το τμήμα δεν θα έρθει αντιμέτωπο με το φαινόμενο των μαζικών μεταγραφών φοιτητών. Το όριο εισακτέων ετησίως είναι 220 άτομα, όπου πέρυσι μαθήματα παρακολούθησαν μόλις οι 60.
Οι θέσεις ΔΕΠ
Το τμήμα φέτος θα είναι αισθητά αναβαθμισμένο, καθώς θα διαθέτει και μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι όλα τα μαθήματα καλύφθηκαν με αναπληρωτές. Η υπουργός κ. Νίκη Κεραμέως μεσούσης της περσινής ακαδημαϊκής χρονιάς υπέγραψε τις θέσεις ΔΕΠ που είχε πάρει ως «υποσχετική» το Γεωπονικό για να αναλάβει το τμήμα της Άμφισσας.
Οι εκτιμήσεις
Ωστόσο, για το νέο τμήμα αναμένεται να παραμείνει πολύ χαμηλή η βάση εισαγωγής, όπου οι εκτιμήσεις τη φέρουν στα 5100 – 4308 μόρια. Αυτή η βάση είναι άκρως επικίνδυνη καθώς στο ενδεχόμενο που η Υπουργός αποφασίσει να κάνει πράξη τις απειλές της για επιβολή της «βάσης του 10», τότε το τμήμα θα περάσει στην ιστορία.
Προς το παρόν πάντως αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου για τις βάσεις.
Η έλλειψη της φοιτητικής εστίας
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, παρά τη μεγάλη χιλιομετρική απόσταση έχει πάρει πολύ σοβαρά τη λειτουργία του τμήματος, το οποίο φαίνεται ότι αποτελεί και μια μεγάλη πρόκληση για τον πρόεδρό του κ. Παπαδά, ο οποίος ενημερώνεται με κάθε λεπτομέρεια και φροντίζει να λύνει όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται.
Ένα μεγάλο όμως πρόβλημα είναι η έλλειψη φοιτητικής εστίας που στερεί από την περιοχή φοιτητές χαμηλότερων οικονομικά δυνατοτήτων, οι οποίοι αν και εγγράφονται δε μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα.
Η στήριξη των φορέων
Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το τμήμα δεν στηρίχθηκε όπως θα έπρεπε από τους τοπικούς φορείς και συγκεκριμένα τους δυο δήμους και την περιφέρεια. Όλοι θυμόμαστε τη γενέθλια ημερίδα που ήθελε να κάνει στην Άμφισσα και την άρνηση δήμου και περιφέρειας να καλύψουν μέρος των εξόδων.
Ακόμη και τώρα όμως η περιφέρεια δείχνει να ενδιαφέρεται μόνο για το τμήμα του Καρπενησίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι προ μιας εβδομάδας πέρασαν δαπάνη στην οικονομική επιτροπή για εκδήλωση του πανεπιστημίου στο Καρπενήσι, ενώ χθες ανακοίνωσε το γραφείο του περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανού μνημόνιο συνεργασίας με το Γεωπονικό μόνο για το τμήμα της Ευρυτανίας. Συγκεκριμένα και αναφορικά με τη συνεργασία των δυο φορέων στο δελτίο τύπου αναφέρονταν τα εξής:
«Μνημόνιο Συνεργασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ευρυτανία
Συγκεκριμένα, το πρώτο θεματικό πεδίο του Μνημονίου αφορά:
• Στη ριζική ανακαίνιση του κτηρίου της Φοιτητικής Εστίας, με προϋπολογισμό 1.000.000 €
• Στην από κοινού αξιοποίηση του κτηρίου του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και λοιπών κτηριακών εγκαταστάσεων για:
⮚ Τη στέγαση των Εργαστηριακών Δομών του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος
⮚ Την κάλυψη αναγκών για τη λειτουργία του Κέντρου Καινοτομίας Αγροδιατροφής και αντιμετώπισης Αγροδιατροφικών Κρίσεων
⮚ Την κάλυψη αναγκών για τη λειτουργία δομών διασύνδεσης στο πλαίσιο του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου
⮚ Την κάλυψη αναγκών για τη λειτουργία προγραμμάτων επιμόρφωσης στο πλαίσιο του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ)
⮚ Την κάλυψη αναγκών για τη λειτουργία των προγραμμάτων του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης «Διοίκησης Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας» και «Τεχνολογίας και Προηγμένων Μεθόδων Ελέγχου και Ιχνηλασιμότητας Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων»
• Στην αξιοποίηση χώρων και κτηρίων της Π.Ε. Ευρυτανίας, του Δήμου Καρπενησίου και του Δήμου Αγράφων από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου «EU-CONEXUS».
• Στην από κοινού σύνταξη από την Π.Ε. Ευρυτανίας και το Γ.Π.Α. ολοκληρωμένης πρότασης για τη διερεύνηση ίδρυσης νέας σχολής στο Καρπενήσι, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του Γ.Π.Α., με προτεραιότητα στην Κτηνιατρική Σχολή.
Το δεύτερο θεματικό πεδίο του Μνημονίου αφορά στην από κοινού συνεργασία των συμβαλλομένων μερών για την σχηματοποίηση της αγροτικής ανάπτυξης εντός της Π.Ε. Ευρυτανίας μέσω της διερεύνησης ζητημάτων και εκπόνησης Ερευνών και Μελετών όπου αυτό απαιτείται, και τη διάχυση των αποτελεσμάτων σε κάθε ενδιαφερόμενο».
Το δεύτερο τμήμα και η αδράνεια των πάντων
Μαζί με το τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης η έναρξη του οποίου ορίστηκε από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 με το νόμο Γαβρόγλου είχε ανακοινωθεί και το τμήμα Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού το οποίο θα ξεκινούσε με απόφαση Συγκλήτου και όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Η αλλαγή της κυβέρνησης έφερε και το φρενάρισμα αυτών των τμημάτων, τα οποία «παραδόθηκαν» στο Συμβούλιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Κανένας μας δεν άκουσε ποτέ τίποτε.
Πέρα όμως από τις προθέσεις της κυβέρνησης έχουν μεγαλύτερη αξία οι προθέσεις της τοπικής κοινωνίας όπως αυτές εκφράζονται δια των εκλεγμένων εκπροσώπων της. Οι Δήμαρχοι Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, Δωρίδας κ. Γιώργος Καπεντζώνης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Δελμούζος και ο Περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός ουδόλως ασχολήθηκαν, ούτε φυσικά μπήκαν στον κόπο να πάνε επικοινωνήσουν με το Συμβούλιο ή έστω να συνυπογράψουν μια επιστολή προς το Συμβούλιο και την Υπουργό για την τύχη του τμήματος και τις καθυστερήσεις!
Η περιοχή μας ευτυχώς έχει ένα κτίριο με μεγάλες δυνατότητες που άνετα μπορεί να στεγάσει σχολή. Τα ιδιαίτερα δε χαρακτηριστικά της δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες μορφές ανάπτυξης. Αντί λοιπόν οι τοπικοί άρχοντες να πιέζουν ασφυκτικά για τη λειτουργία του τμήματος, προτιμούν να σιωπούν και να ασχολούνται με θέματα ήσσονος σημασίας!
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…