Home Κοινωνικοί φορείς Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Όσα δεν πρέπει να ξεχνάμε..
Κοινωνικοί φορείς - 12 Δεκεμβρίου, 2017

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Όσα δεν πρέπει να ξεχνάμε..

Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS από το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο ιός πρωτοεμφανίστηκε το 1981, κι από τότε μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο αγωνίζονται εντατικά κατά του AIDS. 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS ως ευκαιρία για να ενημερώσει το κοινό σε μία ευρεία, παγκόσμια κλίμακα σχετικά με αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια, αλλά και για να τιμήσει τα σπουδαία επιτεύγματα της ιατρικής που πλέον προσφέρουν πολλές εναλλακτικές πρόληψης της ασθένειας, καθώς και μέσα αντιμετώπισης και ανακούφισης των έντονων και σοβαρών συμπτωμάτων της. Επιπλέον, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS έχει και ως βασική επιδίωξή της να στηρίξει ηθικά τους φορείς του ιού, και να τους παροτρύνει να αντιμετωπίσουν με επιμονή και σθένος την ασθένειά τους.
Το AIDS δυστυχώς είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, γύρω στα 35.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (2015), ενώ 78.000.000 είναι φορείς του ιού HIV (2015). 
Το AIDS (= Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας) είναι μια ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού μας, σεξουαλικά μεταδιδόμενη, που προκαλείται από έναν ιό που πιθανότατα προήλθε από την Κεντρική Αφρική. 
Θα πρέπει να κάνουμε μια διάκριση ανάμεσα στη νόσο του AIDS (που είναι η εκδηλωθείσα ασθένεια) και στο φορέα (που είναι το άτομο που έχει έρθει σε επαφή με τον ιό). Ένα ποσοστό των φορέων του ιού θα αναπτύξει τελικά AIDS.
Από το 1981, που απομονώθηκε ο ιός του AIDS, ξέρουμε πώς δρα και πώς μεταδίδεται. Απομένει τώρα να λύσουμε το πρόβλημα της εφαρμογής στην πράξη μιας αποτελεσματικής θεραπείας, ικανής να καταστρέψει τον ιό στους σημερινούς ασθενείς και ένα εμβόλιο που να προστατεύει το σύνολο του πληθυσμού.
Οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο ασχολούνται σήμερα με αυτό. Μέχρι να βρεθεί η λύση, μόνο τα μέτρα συλλογικής και ατομικής πρόληψης, στηριγμένα σε σαφή  πληροφόρηση και στις προσπάθειες του καθενός μας, μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας.
 
Βασίλης Αθ. Παπαευθυμίου
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…