Ο Αντιδήμαρχος Δωρίδας Ανδρέας Ευσταθίου σε συνέντευξή του στην ΩτΦ τονίζει: «Κερδίσαμε το στοίχημα της καθημερινότητας»
Ο Αντιδήμαρχος Δωρίδας Ανδρέας Ευσταθίου σε συνέντευξή του στην ΩτΦ τονίζει:
«Κερδίσαμε το στοίχημα της καθημερινότητας»
«Βάλαμε σε μία τάξη τις υπηρεσίες του Δήμου και νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά του».
«Ήμουν και παραμένων στον κέντρο-δεξιό χώρο, από όπου ποτέ δεν έφυγα».
Αναμφισβήτητα από τους λίγους σεμνούς ανθρώπους στην πολιτική είναι ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Ευσταθίου, κατά πολλούς «στυλοβάτης» της διοικητικής ομάδας Καπετζώνη.
Όταν ανέλαβε το πολύ δύσκολο πόστο της καθημερινότητας βρέθηκε να διοικεί με ελάχιστα όπλα. «Τρεις οδηγούς για πέντε απορριμματοφόρα και για όλα τα υπόλοιπα οχήματα του Δήμου. Πέντε εργάτες γενικών καθηκόντων. Δύο χειριστές μηχανημάτων έργων. Έναν υδραυλικό, για να εξυπηρετήσουν τις 55 τοπικές κοινότητες που μαζί με τους οικισμούς φτάνουν στις 78», όπως λέει ο ίδιος στη συνέντευξη που μας παραχώρησε.
Η πολιτική του επιλογή να συνεργαστεί με το σημερινό Δήμαρχο Γιώργο Καπετζώνη, κόντρα στον επίσημο υποψήφιο Τάσο Παγώνη, επικρίθηκε πολύ από μερίδα ομοϊδεατών του. Ο κ. Ευσταθίου έχει άλλη άποψη. Θεωρεί ότι δε πήγε κόντρα σε καμιά άλλη παράταξη, αλλά ακολούθησε την προσωπική του άποψη για μια αυτοδιοίκηση απαλλαγμένη από κομματικές εξαρτήσεις. Όσο για την ΝΔ, δηλώνει πάντα εντός της παράταξης.
Μιλά με καμάρι για όλα όσα κατάφεραν μαζί με τα άλλα μέλη της Δημοτικής Αρχής και τονίζει ότι σε επίπεδο καθημερινότητας έχουν κερδηθεί πολλά.
«Η ισχύς εν τη ενώσει»
ΩτΦ: Καποδιστριακοί ή Καλλικρατικοί Δήμοι και γιατί;
Α.Ε.: Η εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία των δήμων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυρίως όμως από τη δομή και τους όρους ίδρυσης τους, τη γεωγραφική θέση, το νομικό πλαίσιο λειτουργίας τους, τη στελέχωση τους, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, την ηγεσία, την οικονομική δυνατότητα και πάνω απ όλα τη συνεργασία δήμου και δημοτών.
Οι Καλλικαρτικοί δήμοι είναι νεοσύστατοι, με τις επί πλέον αδυναμίες των νεοσύστατων οργανισμών. Η πράξη και η μέχρι τώρα διαμορφωμένη κατάσταση δεν παρέχουν επαρκή συγκρίσιμα στοιχεία για το σχηματισμό ορθής γνώμης, όσον αφορά την επιλογή. Και στις δύο μορφές δήμων ( Καποδιστριακών – Καλλικρατικών ) υπάρχουν τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία. Η αναφορά όμως στο θέμα αυτό είναι απλά θεωρητική. Τώρα δεν τίθεται θέμα επιλογής. Είμαστε προ τετελεσμένου γεγονότος. Έχουμε τον καλλικρατικό δήμο με όλες τις δυνατότητες και αδυναμίες. Επομένως χρέος μας δήμου και δημοτών είναι να αγωνιστούμε για το καλύτερο δυνατόν.
ΩτΦ: Σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι ωφελήθηκε η περιοχή σας από τις συγχωνεύσεις και σε ποιους έχασε προνόμια που υπήρχαν στους ΟΤΑ, αλλά και στις υπηρεσίες που παρείχαν;
Α.Ε.: Η ίδρυση του δήμου Δωρίδος από τη συνένωση των καποδιστριακών δήμων δεν επέφερε μόνο θετικά ή αρνητικά στη λειτουργία του νέου δήμου, υπάρχουν και τα δύο. Εδώ έχει ισχύ το * ουδέν καλόν αμιγές κακού *, η και το αντίστροφο * ουδέν κακόν αμιγές καλού*.
Θετικά θεωρούνται κυρίως: Ο μεγαλύτερος δήμος θα έχει και μεγαλύτερες δυνατότητες, « Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ». Η ύπαρξη υπηρεσιών που δεν υπήρχαν και η βελτίωση των όσων υπήρχαν, όπως: Η τεχνική υπηρεσία ( μηχανικοί). Η καλύτερη συγκρότηση της υπηρεσίας ύδρευσης( με την ύπαρξη υδραυλικού και εργατών).Η βελτίωση της υπηρεσίας καθαριότητας ( με το μικτό σύστημα της συμμετοχής δήμου και ιδιώτη εργολάβου). Η υπηρεσία μεταφορών και έργων ( με οδηγούς και χειριστές μηχανημάτων).
Ως αρνητικά εκτιμώνται: Η πολύ μεγάλη έκταση του δήμου και τα πολλά προβλήματα του. Η παραχώρηση επί πλέον αρμοδιοτήτων στο νέο δήμο χωρίς τον απαιτούμενο σχεδιασμό, τις κατάλληλες υποδομές, το αναγκαίο προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τους απαιτούμενους, μειωμένους κατά 60%, πόρους. Αρνητικό είναι ακόμη η μεγάλη αποχώρηση των διοικητικών υπαλλήλων του δήμου λόγω συνταξιοδότησης, με συνέπεια τη δυσλειτουργία του. Ακόμη η κατάργηση και η δυσλειτουργία υπηρεσιών ( εφορία, αγροτικά ιατρεία, υπηρεσίες υγείας, ειρηνοδικεία,σχολεία κ.λ.π.) αναγκάζουν τους πολίτες να προσφεύγουν για επίλυση θεμάτων τους στο δήμο, ο οποίος εκ προοιμίου είναι στη διάθεση τους στα πλαίσια του δυνατού και των αρμοδιοτήτων του. Με όλα αυτά η λειτουργία του δήμου γίνεται πολύ δύσκολη. Ας ελπίζουμε, ότι ο καλλικρατικός δήμος Δωρίδος θα αποδειχθεί ένας δυνατός και αποδοτικός οργανισμός. Ένας δήμος που θα υπηρετήσει κατά τον καλύτερο τρόπο τους δημότες και τον τόπο μας.
ΩτΦ: Οι αποτυχίες και οι παθογένειες σε τι βαθμό οφείλονται κατά τη γνώμη σας σε εξωγενείς παράγοντες και σε τι βαθμό στην εκάστοτε δημοτική αρχή;
Α.Ε.: Οι παθογένειες και οι αποτυχίες στη λειτουργία του δήμου αν υπάρχουν και σε όσο βαθμό κατά καιρούς υπάρχουν οφείλονται κυρίως σε ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες. Εξωγενείς παράγοντες ευρισκόμενοι εντός και εκτός χώρας, λαμβανομένης υπ όψη της ένταξης μας στην Ε.Ε. έχουν αποφασιστικής σημασίας αρμοδιότητες επί ουσιωδών θεμάτων του δήμου, όπως: αναπτυξιακά προγράμματα, οικονομικές ενισχύσεις, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και πολλά άλλα. Η αρνητική στάση επί όλων αυτών οδηγεί σε παθογένειες και αποτυχίες, ενώ το αντίθετο σε επιτυχία.
Η δημοτική αρχή, είναι η διοίκηση του δήμου. Η άξια ηγεσία του δήμου με την άσκηση χρηστής και δημιουργικής διοίκησης και την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων οδηγεί στην αποδοτική λειτουργία του. Βεβαίως το αντίθετο όλων αυτών φέρει αρνητικά αποτελέσματα.
Η σημερινή ηγεσία του δήμου αγωνίζεται με προσοχή και επιμέλεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και τη δημιουργική λειτουργία του, χωρίς βεβαίως να διεκδικεί το αλάθητο. Από τη συνεκτίμηση των παραπάνω σε συνάρτηση με την πολύ κακή οικονομική κατάσταση της χώρας σχηματίζεται η γνώμη ότι πάρα πολλά αρνητικά (παθογένειες και αποτυχίες ) οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες.
«Στόχος μας η άμεση επίλυση καθημερινών προβλημάτων, για την εξυπηρέτηση του πολίτη»
ΩτΦ: Είστε άνθρωπος ήπιων τόνων με μακρά πορεία στην αυτοδιοίκηση. Πόσο ικανοποιημένος είστε από τη θητεία σας ως Δημοτική αρχή, σε ποιους τομείς και για ποιους λόγους;
Α.Ε.: Παρά τις δυσκολίες που προανέφερα, βάλαμε σε μία τάξη τις υπηρεσίες του Δήμου και νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά του. Εξοφλήσαμε σχεδόν όλες τις οφειλές των παρελθόντων ετών και τολμώ να πω ότι διατηρούμε πλέον σε αξιοζήλευτη θέση τον Δήμο μας, ειδικά σήμερα που αρκετοί δήμοι της χώρας χαρακτηρίζονται ως «κόκκινοι Δήμοι».
Το μεγαλύτερο στοίχημα της δημοτικής αρχής και η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα προσωπικά μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου – ως αρμόδιος αντιδήμαρχος καθημερινότητας- ήταν είναι και θα είναι η άμεση επίλυση καθημερινών προβλημάτων, στα πλαίσια του δυνατού, για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Θεωρώ ότι το κερδίσαμε. Σίγουρα μπορούμε και καλύτερα και γι αυτό προσπαθούμε διαρκώς, άλλωστε η καθημερινή μου επαφή με τους συνδημότες μας αποδεικνύει ότι οι ίδιοι το βλέπουν, το εισπράττουν και το αναγνωρίζουν. Και όλα αυτά όταν σε μεγαλύτερους , προϋπάρχοντες , δήμους με υποδομές, εξοπλισμό, προσωπικό, περισσότερους πόρους και σχεδιασμό, βλέπουμε από τα ΜΜΕ τα σκουπίδια να γίνονται βουνά σχεδόν μέρες η εβδομάδες αμάζευτα, ενώ στο δήμο μας δεν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα στα απορρίμματα, στις βλάβες της ύδρευσης, στον ηλεκτροφωτισμό (οδών και κοινοχρήστων χώρων) καθώς και στην καθαριότητα των κοιμητηρίων.
ΩτΦ: Προέρχεσθε από το χώρο της Ν.Δ., δεν έχετε σκεφτεί να συνεργαστείτε ξανά με συνδυασμό του χώρου σας;
Α.Ε.: Πιστεύω ότι οι δήμοι είναι καιρός πλέον να αποδεσμευτούν από τα κόμματα, δεν πρέπει να λειτουργούν σαν παραρτήματα τους. Αυτό το φαινόμενο πολύ έβλαψε την λειτουργία των δήμων.
Οι συνδυασμοί που διεκδικούν τη διοίκηση των δήμων, κατά τη γνώμη μου, είναι σωστό να καταρτίζονται με κριτήριο την καλύτερη λειτουργία των δήμων και όχι το κομματικό συμφέρον. Από ανάλογες απόψεις θα πρέπει να διακατέχονται και οι δημότες ψηφοφόροι. Ο συνδυασμός που σήμερα βρίσκομαι κινείται στο πνεύμα αυτό και παρέχει τις δυνατότητες συνεργασίας, δραστηριότητας και προσφοράς στους προτιθέμενους και δυνάμενους να προσφέρουν στους συνδημότες και τον τόπο μας.
ΩτΦ: Η συνεργασία σας με το δήμαρχο επικρίθηκε πολύ από ομοϊδεάτες σας και κυρίως από το περιβάλλον του κ. Παγώνη, που ισχυρίζεται ότι μπήκατε απέναντι γιατί θέλατε να είστε υποψήφιος δήμαρχος. Για ποιους λόγους πραγματικά αποφασίσατε να μπείτε απέναντι στο συνδυασμό του κόμματος σας;
Α.Ε.: Εκτιμώ ότι η ερώτηση αυτή καλύπτεται από την απάντηση του αμέσως προηγούμενου ερωτήματος με την προσθήκη ότι σήμερα σαν αντιδήμαρχος είμαι απέναντι στα προβλήματα του δήμου, δίπλα στους συνδημότες μου και όχι απέναντι σε άλλους συνδυασμούς. Πρόθεση μου είναι να προσφέρω όσο μπορώ στους συνδημότες μου και τον τόπο μου συνεργαζόμενος με όσους θέλουν και μπορούν να εργαστούν για το καλό του τόπου μακράν από τακτικές και μεθόδους καιροσκοπισμού, υποκρισίας και ιδιοτέλειας.
ΩτΦ: Διοικείτε ένα ιδιαίτερα νευραλγικό τομέα. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε και ποιες απ αυτές εξακολουθούν να υφίστανται;
Α.Ε.: Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ;από την 1-1-2011 ήταν η έλλειψη προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών της καθημερινότητας. Έτσι με σωστό σχεδιασμό, εκμεταλλευόμενοι τα πρόγραμμα πρόσλησης 8μήνου ή 5μήνου προσωπικού και σε συνδυασμό με την συντονισμένη προσπάθεια ύστερα από τη συναίνεση με άλλους δήμους για την μετάταξη προσωπικού προς εμάς, καταφέραμε και ξεπεράσαμε τις αρχικές δυσκολίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όταν αναλάβαμε τον Καλλικρατικό πλέον δήμο, αποτελούμενο από τέσσερεις πρώην καποδιστριακούς δήμους , το προσωπικό που υπήρχε ήταν : α. Τρεις οδηγούς για πέντε απορριμματοφόρα και για όλα τα υπόλοιπα οχήματα του Δήμου β. Πέντε εργάτες γενικών καθηκόντων γ. Δύο χειριστές μηχανημάτων έργων και δ. Έναν υδραυλικό , για να εξυπηρετήσουν τις 55 τοπικές κοινότητες που μαζί με τους οικισμούς φτάνουν στις 78.
ΩτΦ: Πιστεύετε ότι θα μπορέσει η Δωρίδα να γίνει ένας πραγματικά ενιαίος, αυτάρκης και αυτοσυντήρητος δήμος;
Α.Ε.: Πιστεύω ότι ο δήμος πρέπει να είναι και να λειτουργεί ως ενιαίος τύποις και ουσίας. Το αντίθετο είναι πολύ επιζήμιο. Η πρόσφατη σύσταση των καλλικρατικών δήμων δεν έγινε με τις καλύτερες προϋποθέσεις και τον ορθότερο τρόπο. Η συνένωση των καποδιστριακών δήμων με όλες τις ανομοιογένειες θέλει ανάλογη πίστωση χρόνου για την πλήρη εξομάλυνση. Παρ όλα αυτά όμως πιστεύω ότι ο δήμος Δωρίδος λειτουργεί ως ενιαίος και όντως είναι. Η σημερινή δημοτική αρχή, η πρώτη του δήμου Δωρίδος, προσπαθεί και επιτυγχάνει την συνεχή εδραίωση της ενιαίας μορφής του δήμου. Όσον αφορά την αυτάρκεια και την αυτοσυντήρηση του δήμου πιστεύω ότι δεν έχει ακόμα τη δυνατότητα αυτή. Δεν έχει επαρκείς οικονομικούς πόρους, δεν είναι πλούσιος. Έχει όμως δυνατότητες βελτίωσης της οικονομικής του κατάστασης.
Όλα αυτά όμως εξαρτώνται κυρίως από το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του , τις υποχρεώσεις του έναντι τρίτων, τα αναγκαία αναπτυξιακά έργα, την οικονομική κατάσταση της χώρας, την ικανότητα της εκάστοτε ηγεσίας, την αποδοτική λειτουργία του δήμου και πολλούς άλλους παράγοντες επηρεάζοντες τη λειτουργία αυτού. Πέρα από όλα αυτά η εκάστοτε δημοτική αρχή πρέπει να αποβλέπει και να προσπαθεί για την ισχυροποίηση του δήμου.
ΩτΦ: Τι ρόλο παίζει στη διοίκηση του νέου δήμου ο τοπικισμός, τόσο των διοικούντων όσο και πολύ περισσότερο των διοικουμένων;
Α.Ε.: Το στοιχείο του τοπικισμού με την ακριβή έννοια της λέξης δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρχει στο χώρο της διοίκησης. Η δημοτική αρχή βλέπει το δήμο ως ένα ενιαίο σύνολο και έχει το ίδιο ενδιαφέρον για όλα τα διαμερίσματα της περιοχής ευθύνης της. Η ηγεσία και οι υπηρεσίες του δήμου, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, δεν διακατέχονται από σκέψεις και προθέσεις τοπικισμού. Δεν δικαιούνται άλλωστε να συμπεριφέροντε άδικα και μεροληπτικά.
Στο χώρο των δημοτών φαίνεται να υπάρχει το συναίσθημα αυτό του τοπικισμού σε ήπια μορφή και εκδηλώνεται διαφοροτρόπως κατά περίπτωση, χωρίς όμως να έχει καμία επίπτωση στην ομαλή λειτουργία του δήμου. Κατανοητό και ανθρώπινο είναι άλλωστε οι άνθρωποι να έχουν ιδιαίτερη αγάπη στον τόπο που γεννήθηκαν. Τέλος απαντώ με ειλικρίνεια στο ερώτημα σας, ότι σήμερα τουλάχιστον ο τοπικισμός δεν παίζει κανένα ρόλο στη διοίκηση του δήμου.
«Δεν θα επιστρέψω εκεί απ’ όπου ποτέ δεν έφυγα»
ΩτΦ: Σας είδαμε ν ακολουθείτε την κ. Μπακογιάννη κατά την αποχώρηση της από τη ΝΔ στη ΔΗΜ.ΣΥ. Σήμερα έχετε επιστρέψει στον «μητρικό» πολιτικό χώρο;
Α.Ε.: Πολιτικά ανδρώθηκα μέσα σε δημοκρατικό κοινωνικό περιβάλλον με πίστη σε αρχές και αξίες, ιδέες και ιδανικά, εμφορούμενος πάντοτε από αγάπη στις πνευματικές αξίες και τον άνθρωπο. Οδηγός μου στην πολιτική πορεία και τις πολιτικές επιλογές μου ήταν και είναι οι ιδέες μου αυτές. Παραμένω πιστός στις χριστιανικές αξίες και τις δημοκρατικές αρχές. Ήμουν και παραμένων στον κέντρο-δεξιό χώρο, από όπου ποτέ δεν έφυγα, με τη γνώμη ότι από το χώρο αυτό εκφράζονται και υπηρετούνται καλύτερα οι ιδεολογικές μου πεποιθήσεις. ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ ΕΚΕΙ, ΑΠ ΟΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΦΥΓΑ.
ΩτΦ: Σας τρομάζει η πολιτική και οικονομική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια;
Α.Ε.: Δυστυχώς η χώρα μας βρίσκεται σε παρακμή.
Δεν έχουμε μόνο οικονομική κρίση. Έχουμε και κρίση αξιών και κρίση πολιτική και κοινωνική. Όλα αυτά προκαλούν φόβο και ανησυχία και δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα. Κανένας ορθά σκεπτόμενος άνθρωπος δεν μπορεί να αισθάνεται ήσυχος με την παρούσα κατάσταση και το σκοτεινό και αβέβαιο μέλλον. Παρ όλα αυτά όμως οι άνθρωποι πρέπει να ελπίζουν και να αισιοδοξούν. Να αγωνίζονται με κάθε σωστό τρόπο για την βελτίωση της κατάστασης και την προστασία του εαυτού τους.
ΩτΦ: Εσείς πως φαντάζεστε το τέλος αυτού του οικονομικού και πολιτικού λαβυρίνθου;
Α.Ε.: Δεν μπορώ να προβλέψω με σιγουριά πιο θα είναι το τέλος αυτής της τραγικής κατάστασης που βρίσκεται δυστυχώς η χώρα μας. Εύχομαι και ελπίζω να μην είναι καταστροφική για τους Έλληνες. Φαντάζομαι ότι η κυβέρνηση και όλη η ηγεσία της χώρας μας με τη βοήθεια των αρμοδίων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πράξουν ότι είναι δυνατό για την αποφυγή της καταστροφής και τη διάσωση της χώρας. Πολιτικοί και πολίτες πρέπει να εξυγιανθούμε, να συνειδητοποιήσουμε τον κίνδυνο που διατρέχουμε και όλοι να συμβάλλουμε για το καλύτερο. Είναι Εθνικό χρέος όλων των πολιτικών να αποφύγουν δημαγωγίες, φαυλότητες, ιδιοτέλειες, υποκρισίες και κάθε είδος καταστροφικής συμπεριφοράς. Η χώρα μας δεν αντέχει άλλες δοκιμασίες και καταστροφικούς πειραματισμούς. Οι έχοντες την τύχη της χώρας μας στα χέρια τους και πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιτελέσουν το Εθνικό καθήκον τους όπως οι περιστάσεις επιβάλλουν και το συμφέρον της Πατρίδας υπαγορεύει.
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…