Home Πολιτισμός Οι βουλευτές και η πολιτική τους κινητικότητα:Η ακτινογραφία των μονοεδρικών
Πολιτισμός - 1 Οκτωβρίου, 2014

Οι βουλευτές και η πολιτική τους κινητικότητα:Η ακτινογραφία των μονοεδρικών

 Την ώρα που όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε καθ’ οδόν για την κάλπη, έστω και αν προσπαθεί να αιφνιδιάσει ο κ. Σαμαράς με τη στάση που τηρεί, οι βουλευτές αρχίζουν να επιδίδονται σε επικοινωνιακή τακτική που προδίδει την είσοδο της χώρας σε προεκλογική περίοδο.

Το άγχος των βουλευτών αυτών είναι έντονο, καθώς οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι δεν είναι εύκολο να επανεκλεγούν. Ειδικά δε, στις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες το άγχος είναι πολλαπλάσιο, αφού η μια έδρα περιορίζει πολύ τις δυνατότητες εκλογής των υποψηφίων. 
Στην παρούσα Βουλή είδαμε να καταλαμβάνουν έδρες για πρώτη φορά μεσαία κομματικά στελέχη τα οποία στερούνται εμπειρίας και γνώσεων περί πολιτικής σε πολλές περιπτώσεις. Αυτό, σε συνάρτηση και με την είσοδο της Χρυσής Αυγής οδήγησε στην κατακόρυφη πτώση του κοινοβουλευτικού επιπέδου.


Το πορτρέτο των Βουλευτών μονοεδρικών περιοχών


Οι μονοεδρικές περιοχές διαχρονικά είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρώτο κόμμα, ενώ και σε όλες τις αλλαγές του εκλογικού νόμου είχαν βαρύνουσα σημασία. Ευεργετικό ήταν όμως και για τις ίδιες τις περιοχές όπου είχαν πάντα προνομιακή μεταχείριση από την εκάστοτε κυβέρνηση, ωφελούμενες πραγματικά από έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό. 
Οι πέντε αρχικά μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες έγιναν οκτώ με την απογραφή του 2001, στην οποία και η Φωκίδα από διεδρική μετατράπηκε σε μονοεδρική. 
Στις διπλές εκλογές του 2012 η ΝΔ κέρδισε τις πέντε και ο ΣΥΡΙΖΑ τις τρεις. 


Οι γαλάζιες μονοεδρικές


Την εκλογική περιφέρεια Γρεβενών και στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις κέρδισε η ΝΔ και ο κ. Τιμολέων Κοψαχείλης που δοκίμαζε για πρώτη φορά την τύχη του. Έχει καταθέσει 104 ερωτήσεις στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου εκ των οποίων μόνο οι 6 αφορούν τοπικά θέματα. Στη γενικότερη πολιτική του δράση για την περιοχή του έχει πιέσει με παρεμβάσεις για την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων και του νομού που έχει μεγάλα προβλήματα. 

Στην κοντινή μας Ευρυτανία ο κ. Κώστας Κοντογεώργος απασχόλησε ακόμη και τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης όταν παραπέμφθηκε για απιστία σε βαθμό κακουργήματος για την αναπτυξιακή εταιρεία ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε. την οποία χειριζόταν ως νομάρχης. Έχει καταθέσει 100 ερωτήσεις και αναφορές, ελάχιστες όμως αφορούν την περιοχή του. 

Ο κ. Αντώνης Μπέζας, βουλευτής Θεσπρωτίας, είναι πολιτικός με τεράστια εμπειρία, καθώς έχει αρκετές θητείες μέχρι σήμερα. Για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο έχει καταθέσει 60 ερωτήσεις, οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους αφορούν την περιοχή του. Αν και έχει αναλάβει κυβερνητικά πόστα εξακολουθεί να είναι δημοφιλής στην περιοχή του. 

Ο βουλευτής Λευκάδας κ. Θοδωρής Σολδάτος απασχόλησε έντονα τον τύπο με τη διαγραφή του από τη ΝΔ, όταν ψήφισε «παρών» σε νομοσχέδιο που αφορούσε δυο υπουργεία. Διαγράφηκε από τον κ. Σαμαρά μαζί με τον κ. Μαρκόπουλο το Νοέμβριο του 2012, ενώ τον Ιούλιο του 2013 επαναπατρίστηκαν πάλι με εντολή Σαμαρά.
Στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου έχει έντονη δραστηριότητα με 200 ερωτήσεις, αναφορές κλπ, εκ των οποίων η πλειονότητα αφορά την περιοχή του. 
Η βουλευτής Φωκίδας κ. Ασπασία Μανδρέκα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η παρουσία της στη Βουλή δεν έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή, ούτε έχει απασχολήσει ποτέ τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης. Συντάσσεται πάντα στη γραμμή της κυβέρνησης, ενώ ουδέποτε έχει προκύψει ή διαρρεύσει αντίδρασή της σε μέτρα και μνημόνια. Έχει καταθέσει 57 στοιχεία στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες και όταν κατέστη εμφανές ότι οδηγούμαστε σε εκλογές άρχισε να σηκώνει «το λάβαρο της επανάστασης» καταθέτοντας την πρώτη ερώτηση σε συνδυασμό με αίτηση κατάθεσης εγγράφων, μια τακτική που βλέπουμε συχνά σε βουλευτές της αντιπολίτευσης. Από τις ερωτήσεις και τις αναφορές που έχει καταθέσει ελάχιστες αφορούν τη Φωκίδα. 


Οι μονοεδρικές του ΣΥΡΙΖΑ



Ο κ. Σταύρος Κοντονής είναι γνωστό και παλιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στη Ζάκυνθοι, όπου παρέμενε καρτερικά πιστός στο χώρο όταν ήταν στο 3%, ακόμη και όταν ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δεν είχε μπει στη Βουλή. Η μέχρι τώρα πορεία του ως βουλευτής δείχνει ότι ασχολήθηκε πολύ περισσότερο με την κεντρική στρατηγική του κόμματός του και λιγότερο με την εκλογική του περιφέρεια. Η έντονη κόντρα του με τον πρώην Δήμαρχο ο οποίος ανήκει στην  κεντροαριστερά έχει διχάσει τον κόσμο και δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί στη σταυροδοσία των εθνικών εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν.
Η κοινοβουλευτική του δραστηριότητα είναι έντονη με 210 πράξεις, ενώ οι περισσότερες αφορούν την εκλογική του περιφέρεια. 

Η βουλευτής Κεφαλλονιάς κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου έχει έντονη πολιτική παρουσία στην περιοχή της και αρκετές ενέργειες για την ανάδειξη και επίλυση προβλημάτων. Ιδιαίτερα δε, η στάση της κατά το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου εκτιμήθηκε από τους συντοπίτες της, οι οποίοι έχουν σε γενικές γραμμές καλή εικόνα για τη βουλευτή τους. Έχει καταθέσει 127 ερωτήσεις που σχεδόν όλες  αφορούν την Κεφαλλονιά.

Την πιο έντονη δραστηριότητα στον κοινοβουλευτικό έλεγχο παρουσιάζει η βουλευτής Σάμου κ. Αγνή Καλογέρη, με 284 πράξεις κατατεθειμένες εκ των οποίων σχεδόν όλες αφορούν προβλήματα της Σάμου. 

Από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται να ξεχωρίζουν ο κ. Αντώνης Μπέζας βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ και η Αγνή Καλογέρη βουλευτής Σάμου με το ΣΥΡΙΖΑ, ως πιο δραστήριοι και παραγωγικοί για τις εκλογικές τους περιφέρειες στην παρούσα θητεία.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…