Home Δήμος Δελφών «Να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία!»
Δήμος Δελφών - 1 Δεκεμβρίου, 2020

«Να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία!»

  «Να επικεντρωθούμε στα πολύ σημαντικά, που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο μας και όχι στα λιγότερο επείγοντα» παροτρύνει ο τ.Δήμαρχος κ.Θανάσης Παναγιωτόπουλος.

Τονίζει ,μάλιστα, σε άρθρο παρέμβασή του,  πως έχουμε ένα ολοκληρωμένο συνεκτικό πλαίσιο, που ανταποκρίνεται σε ουσιαστικές ανάγκες της κοινωνίας μας και ταυτόχρονα αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο για τον τόπο μας.

Επιπλέον, αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή ο δήμος Δελφών ‘εχει ενταγμένα ,σε κεντρικά ή περιφερειακά χρηματοδοτικά προγράμματα (Ε.Σ.Π.Α., Π.Δ.Ε., Leader), έναν τεράστιο αριθμό έργων και αναπτυξιακών προγραμμάτων (περί τα 40).

Για   να μπορέσει ο Δήμος Δελφών να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτές , τονίζει στο κείμενο του ο τ. Δήμαρχος, “απαιτείται μια πανστρατιά των στελεχών του και η στοχοπροσήλωση όλου του μηχανισμού του, ιδιαίτερα των κρίσιμων Υπηρεσιών (Τεχνικής, Οικονομικής και Προγραμματισμού).”

 

Αναλυτικά στο κείμενό του αναφέρει τα εξής:

 

Να μην χαθεί αυτή

η ευκαιρία

 

Πλησιάζοντας στο 2021, οι προκλήσεις για το Δήμο Δελφών γιγαντώνονται.

Πέραν της πατρότητας και ευσήμων, υπάρχει μια αντικειμενική πραγματικότητα, η οποία αποτελεί βάση συζήτησης, αλλά και προβληματισμού: Ο Δήμος μας έχει σήμερα στα χέρια του, ενταγμένα σε κεντρικά ή περιφερειακά χρηματοδοτικά προγράμματα (Ε.Σ.Π.Α., Π.Δ.Ε., Leader), έναν τεράστιο αριθμό έργων και αναπτυξιακών προγραμμάτων (περί τα 40).

Ας αναφερθώ εδώ για λόγους οικονομίας μόνο στην Άμφισσα (μιας και σήμερα φέρω πλέον την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου της Δημοτικής Ενότητας Άμφισσας):

α) Περιφερειακός Δρόμος Άμφισσας (προς Κάστρο),

β) Πλατεία Ησαΐα,

γ) Κατασκευή νέας πτέρυγας 1ου Δημοτικού Σχολείου – Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, 

δ) Ταρτάν Στίβου δημοτικού σταδίου,

ε) Αναβάθμιση Διυλιστηρίου,

στ) Αναβάθμιση Βιολογικού Καθαρισμού, ζ) Πράξη Εφαρμογής Επέκτασης Σχεδίου Πόλης,

η) Αναβάθμιση του Χ.Υ.Τ.Υ. Φωκίδας σε πλήρη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων,

θ) Αντιπλημμυρικό έργο από Φιλαρμονική έως Τράπεζα Πειραιώς,

ι) νέα Δημοτική Πινακοθήκη στην οικία Γαζή,

ια) Επισκευή γηπέδου Ε.Π.Σ.,

ιβ) Παιδικές Χαρές σε οικισμό Δροσοχωρίου – Αγία Ευθυμία – Σερνικάκι,

ιγ) Προμήθεια ηλεκτρικών mini-bus,

ιδ) Εγκατάσταση νέου εορταστικού φωτισμού στο κέντρο της πόλης,

ιε) Γήπεδα τένις στην πλατεία Παπανδρέου,

 ιστ) Ασφαλτόστρωση δρόμου προς Μυκηναϊκό Τάφο και θέση «Ζαζάνια»,

ιζ) Πληροφοριακή σήμανση μνημείων και ψηφιακή εφαρμογή ενημέρωσης επισκεπτών,

ιη) Μετατροπή του παλιού κλειστού της Άμφισσας (Μπαλόνι) σε χώρο εκπαίδευσης ομάδων διάσωσης κ.α.

 

Σε επίπεδο ολόκληρου του  Δήμου Δελφών τα νούμερα είναι πολλαπλάσια, με έργα και δράσεις που στους περισσότερους συμπολίτες μας είναι ήδη γνωστά ανά περιοχή.

Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι ο αριθμός των έργων και τα πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν σε αυτά, το σημαντικό σκέλος της υπόθεσης. Και στο παρελθόν δαπανήθηκαν εκατομμύρια, κάποιες φορές όμως με άστοχο τρόπο, χωρίς ιεράρχηση και χωρίς προσανατολισμό.

Το σημαντικότερο σήμερα είναι ότι έχουμε ένα ολοκληρωμένο συνεκτικό πλαίσιο, που ανταποκρίνεται σε ουσιαστικές ανάγκες της κοινωνίας μας και ταυτόχρονα αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο για τον τόπο μας.

Για να φτάσεις σε αυτόν το βαθμό ωριμότητας απαιτείται δουλειά πολλών ετών (πολιτικός σχεδιασμός, μελέτες, αδειοδοτήσεις, υποβολή τεχνικών δελτίων σε ανταγωνιστικά προγράμματα, παρακολούθηση σε Υπουργεία – Περιφέρειες, ενστάσεις κ.λπ.), η οποία όντως έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια και για την οποία είμαστε περήφανοι.

Η εκτέλεση όμως των ίδιων των έργων και των αναπτυξιακών προγραμμάτων είναι μια επίσης δύσκολη δουλειά. Απαιτεί σύνθετες διαδικασίες δημοπράτησης και συμβασιοποίησης, αρκετές φορές απαιτεί προσαρμογές στις μελέτες και στα τεχνικά δελτία, ενώ κάποιες φορές δημιουργούνται σοβαρά απρόβλεπτα προβλήματα, είτε με τους αναδόχους είτε με κάποιες από τις συμπράττουσες Υπηρεσίες.

Για να μπορέσει ο Δήμος Δελφών να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτές απαιτείται μια πανστρατιά των στελεχών του και η στοχοπροσήλωση όλου του μηχανισμού του, ιδιαίτερα των κρίσιμων Υπηρεσιών (Τεχνικής, Οικονομικής και Προγραμματισμού).

Είναι απαραίτητο, προκειμένου να επικεντρωθείς στα μείζονα, να ελαφρύνεσαι από διαχειριστικά αντικείμενα, που καταλαμβάνουν μεγάλο όγκο από την καθημερινή ενασχόληση Υπηρεσιών και Συλλογικών Οργάνων.

Αυτό το νόημα είχε κατά πρώτο λόγο η ίδρυση και λειτουργία της Δ.Ε.Υ.Α. (στην ύδρευση – αποχέτευση), η στενή συνεργασία με το Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας (στα απορρίμματα), η παραχώρηση της λειτουργίας του συστήματος οδοφωτισμού επί 12ετία σε ανάδοχο σύμπραξη, η ίδρυση του Δικτύου Δελφών (για τα πολιτιστικά κ.λπ.). Τα έτη 2018 και 2019 (που δεν υπήρχε η ανωμαλία της πανδημίας) παρατηρήσαμε τεράστιο «ξεφόρτωμα» των κεντρικών υπηρεσιών του Δήμου μας από τη λειτουργία αυτών των παράλληλων εξειδικευμένων μηχανισμών.

Σήμερα η δημοτική μας αρχή καλείται να υπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την μεγάλη πρόκληση που περιγράφω παραπάνω. Δυστυχώς μέχρι σήμερα οι ρυθμοί της δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικοί και αυτό είμαι υποχρεωμένος να το επισημάνω. Ο χρόνος όμως που διαθέτουμε δεν είναι απεριόριστος, καθώς πολλές φορές οι χρηματοδοτήσεις ανακαλούνται ή διακόπτονται.

Ο Δήμος μας διαθέτει αξιόλογα στελέχη και έχει τη δυνατότητα με αναδιάταξη των δυνάμεών του να επιταχύνει. Απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση και ιεράρχηση στόχων και αναγκών: Τι είναι σημαντικό και τι δευτερεύον.

Παροτρύνω με κάθε καλή προαίρεση να επικεντρωθούμε στα πολύ σημαντικά, που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο μας και όχι στα λιγότερο επείγοντα.

Εύχομαι ειλικρινά ο Δήμος Δελφών να πετύχει στην πρόκληση που υπάρχει μπροστά μας και να μην αφεθεί αυτή η μεγάλη ευκαιρία να χαθεί!

 

—————————————–

 

Άμφισσα 1η Δεκεμβρίου 2020

Αθανάσιος Ηλ. Παναγιωτόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Δ.Ε. Άμφισσας του Δήμου Δελφών

πρώην Δήμαρχος Δελφών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…