Να διεκδικηθεί η επιστροφή του κτιρίου από το Υπουργείο
Ένα από τα προβλήματα του δήμου Δελφών είναι και η στέγαση του Μουσικού Σχολείου. Και δε μιλάμε φυσικά για την προσωρινή λύση της ενοικίασης κτιρίου, αλλά για την οριστική που θα επιχειρήσει να δώσει μετά τη μετακόμιση του ΤΕΙ με την εγκατάσταση του σχολείου στο κτίριο του ΕΟΜΜΕΧ.
Η οριστική λύση είναι πανάκριβη
Το θέμα αυτό έχει συζητηθεί και το κτίριο φαίνεται να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για τη στέγαση του Μουσικού, ενός σχολείου ιδιαίτερα απαιτητικού στους εσωτερικούς και εξωτερικούς του χώρους.
Ωστόσο, στο θέμα υπάρχει ένα μεγάλο «αγκάθι». Το κτίριο είναι του ΕΟΜΜΕΧ, ο οποίος όμως έχει καταργηθεί, αλλά αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο, καθώς έχει περάσει στην περιουσία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Και αν κάποιοι νομίζουν ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα πλανώνται πλάνην οικτράν. Διότι ο νέος του ιδιοκτήτης θα αξιώσει ένα πολύ υψηλό ενοίκιο, όπως δίνει και σήμερα το υπουργείο Παιδείας για τη στέγαση του ΤΕΙ. Το συγκεκριμένο κτίριο κουβαλά μια βαριά ιστορία. Το οικόπεδο, ιδιοκτησίας του Γιάγτζειου Κληροδοτήματος, παραχωρήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και επί δημαρχίας Καμπεράκη, στον ΕΟΜΜΕΧ, υπό την αυστηρή προϋπόθεση εντός τριετίας να κατασκευάσει κτίριο και να λειτουργήσει χειροτεχνικό κέντρο. Μεγάλο δε μειονέκτημα είναι ότι πέρα από τη χρήση του οικοπέδου παραχωρήθηκε και η κυριότητα. Αν και το κτίριο έγινε, το κέντρο ουδέποτε ξεκίνησε. Αντί όμως η νέα διοίκηση του κληροδοτήματος πια, επί δημαρχίας Γαζή, να διεκδικήσει πίσω το κτίριο μιας που αθετήθηκε από τον Οργανισμό η συμφωνία, όταν ιδρύθηκε η Αναπτυξιακή Φωκική στεγάστηκε στο χώρο. Η συνέχεια είναι λίγο έως πολύ γνωστή, καθώς ο ΕΟΜΜΕΧ το ενοικίασε στο ΤΕΙ με ένα πολύ τσουχτερό ποσό.
Το θέμα μετά περιπλέχθηκε, καθώς υπήρχαν διαρκώς προβλήματα με την ανέγερση του κτιρίου του ΤΕΙ, αλλά και δημιουργήθηκε επισφάλεια για την παραμονή του τμήματος. Αυτός είναι ίσως ένας από τους λόγους που δεν ώθησαν το κληροδότημα στην διεκδίκηση της επιστροφής του στο δήμο.
Σήμερα, έχει ήδη ξεκινήσει μια παραφιλολογία για το κτίριο αυτό, και αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρέπει να διεκδικηθεί. Λέγεται, από νομικούς κύκλους ότι είναι δύσκολη και πάρα πολύ αμφίβολη μια τέτοια δικαστική διαμάχη, δεδομένου ότι έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα της 25ετίας που δεν κινήθηκε απαίτηση κατά του ΕΟΜΜΕΧ και άρα εγείρεται ζήτημα παραγραφής.
Μια δικαστική διαμάχη λοιπόν κρίνεται ιδιαίτερα αμφίβολη. Ωστόσο, το κτίριο χρειάζεται για τις ανάγκες της περιοχής και θα πρέπει άμεσα ή έμμεσα να περάσει στο δήμο. Ο Δήμαρχος Δελφών Νίκος Φουσέκης, ερωτώμενος από την εφημερίδα μας, απάντησε ότι θα κάνει μια πρώτη επαφή με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Θανάση Σκορδά για το θέμα, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα παραχώρησης της χρήσης του κτιρίου. Σήμερα πάντως το κράτος μπορεί να παραχωρήσει κρατική περιουσία σε ΟΤΑ, πόσο μάλλον στην περίπτωση αυτή που πολύ κακώς αποτελεί δικό τους περιουσιακό στοιχείο και όχι της τοπικής κοινωνίας της Άμφισσας.
Να αναφέρουμε δε, ότι για την εξέλιξη στην υπόθεση αυτή έχουν διαχρονική ευθύνη οι διοικήσεις του ΓΙΑΓΤΖΕΙΟΥ που έβλεπαν ότι ο ΕΟΜΜΕΧ δεν κινεί διαδικασία ίδρυσης Χειροτεχνικού Κέντρου και δεν ξεκίνησαν εγκαίρως δικαστικό αγώνα να διεκδικήσουν την επιστροφή του ακινήτου.
Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η βούληση του διαθέτη είναι το ακίνητο να περάσει στη χρήση της τοπικής κοινωνίας προς εξυπηρέτηση των κοινών συμφερόντων της και όχι να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κράτους, εξασφαλίζοντάς του ένα μηνιαίο εισόδημα αρκετών χιλιάδων ευρώ από ενοίκια.
Η επιστροφή του κτιρίου πρέπει να διεκδικηθεί επίμονα, είτε δικαστικά, είτε πολιτικά. Αυτό που έχει σημασία είναι να διατεθεί προς χρήση στην τοπική κοινωνία, δίχως το δημόσιο να αξιώνει αντίτιμο.
Το τριάρι διαμέρισμα και η αγωνία να λειτουργήσει επαρκώς το σχολείο
Προσωρινή λύση για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου επιχειρεί να δώσει ο δήμος Δελφών με την ενοικίαση κτιρίου, μέχρι να ολοκληρωθεί το κτίριο του ΤΕΙ και αυτό διότι ο σχεδιασμός είναι να μετακομίσει το Μουσικό στο κτίριο του ΕΟΜΜΕΧ, το οποίο κατά την άποψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι η καλύτερη δυνατή λύση.
Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Ταγκαλή, σε αυτή τη φάση θα επιχειρηθεί η εξασφάλιση επάρκειας χώρου, ώστε να μη θιγεί η ορθή λειτουργία του σχολείου, έστω και με μικρές θυσίες. Για την ακρίβεια οι λύσεις που έχουν στη διάθεσή τους είναι είτε η προμήθεια κοντέινερ (έχει ήδη μπει ένα), είτε η ενοικίαση κτιρίου. Στην πρώτη περίπτωση, η οποία δεν έχει αποκλειστεί, υπάρχουν αρκετά αρνητικά. Η διεξαγωγή των μαθημάτων σε μια τέτοια αίθουσα δεν είναι και η καλύτερη δυνατή λύση. Επιπλέον, στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η οριστική επίλυση του προβλήματος με ένα χρόνο καθυστέρηση και άρα η προμήθεια κοντέινερ και μεγάλο κόστος έχει και μετά δεν θα χρειάζεται.
Η δεύτερη επιλογή, την ενοικίασης κτιρίου, έστω παραμένοντας εκεί που είναι σήμερα με ένα διαμέρισμα που θα λειτουργήσει ενισχυτικά. Μάλιστα, όπως πληροφορηθήκαμε, υπάρχει ένα τριάρι διαμέρισμα απέναντι από το σχολείο, το οποίο πιθανόν να μπορεί να συμπληρώσει το χώρο που απαιτείται. Το σενάριο αυτό μπορεί να μην αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση, σίγουρα όμως δίνει μια διέξοδο στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της λειτουργίας του σχολείου. Σε κάθε περίπτωση για την ενοικίαση του κατάλληλου κτιρίου θα βγει προκήρυξη, η οποία ήδη προετοιμάζεται.
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…