«Με τις ασύστολες αναθέσεις έχασαν το ηθικό πλεονέκτημα»
Τους στόχους του για την περιοχή ξεδιπλώνει σε συνέντευξή του ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, με την παράταξη του κ. Π.Ταγκαλή, κ. Στάθης Μαλάκης.
Μιλάει για το παρασκήνιο που οδήγησε στην παραίτησή του από την παράταξη του Δημάρχου κ. Θανάση Παναγιωτόπουλου, τη λειτουργία της ΔΕΥΑ τονίζοντας ότι παράγει ελλείμματα, το Δίκτυο Πολιτισμού και Τουρισμού υποστηρίζοντας ότι σε ένα δήμο που τον χαρακτηρίζει η οικονομική ανέχεια έπεται το «θέαμα».
Επιπλέον αναλύει τις βασικές ανάγκες σε έργα υποδομής και δομές, ενώ δεν διστάζει να αναλάβει τη δέσμευση για την έκθεση στο μουσείο Πόλης στην Ιτέα των μηχανικών τμημάτων του ατμόπλοιου ΚΑΡΤΕΡΙΑ, που όπως εξηγεί θα επιδιώξει με όλες του τις δυνάμεις να φέρει σε πέρας, Δεν παραλείπει να τονίσει ότι η επόμενη Δημοτική αρχή θα πρέπει να ασχοληθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα με την ολοκλήρωση των πολεοδομικών – χωροταξικών σχεδίων, τις χρήσεις γης, την ανάπτυξη των ορεινών όγκων, τους βιολογικούς καθαρισμούς που όλοι έχουν προβλήματα, την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων και των σχολικών κτιρίων και όλα όσα δεν κατάφεραν να γίνουν μέχρι σήμερα, αλλά είναι έργα που έχουμε ανάγκη.
Εντύπωση προκαλεί η απάντησή του, σχετικά με το αν υπάρχει κάτι που τον στεναχωρεί περισσότερο, όπου αναφέρει ότι «σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, από το χαμηλότερο μέχρι το υψηλότερο παρεισφρέουν άνθρωποι που δεν θέλουν να υπηρετήσουν με ανιδιοτέλεια το κοινό συμφέρον».
«Οι παραιτήσεις μας ήταν επιβεβλημένες και υπαγορευμένες για λόγους αξιοπρέπειας»
ΩτΦ: Στις προηγούμενες εκλογές κατεβήκατε στο πλευρό του κ. Παναγιωτόπουλου, ενώ στη συνέχεια και για μεγάλο χρονικό διάστημα παρείχατε εθελοντικά τις υπηρεσίες σας στη Δημοτική Ενότητα Ιτέας. Ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι της αποχώρησής από την παράταξή σας; Έφταιγε η συμπεριφορά του Δημάρχου ή της τότε αντιδημάρχου;
Σ.Μ.: Μιας που μου θέτετε αυτή την ερώτηση θα μου επιτρέψετε να κάνω μια σύντομη ιστορική αναδρομή. Το 2014 κατέβηκα για πρώτη φορά υποψήφιος και όπως γνωρίζετε ήμουν επιλαχών δημοτικός σύμβουλος. Θα μπορούσα λοιπόν αφού δεν εκλέχθηκα να καθίσω στον «πάγκο» και να μην ασχοληθώ με τίποτε. Θεώρησα όμως ότι η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας έπρεπε να τιμηθεί από την πλευρά μου και όπως και εσείς πολύ καλά γνωρίζετε παρείχα τις υπηρεσίες μου εθελοντικά στη Δημοτική Ενότητα Ιτέας. Μάλιστα ο δήμαρχος με είχε ορίσει άμισθο συνεργάτη με στόχο να βοηθώ τον αντιδήμαρχο και να προετοιμάζω τις εισηγήσεις των τοπικών συμβουλίων Ιτέας, Κίρρας και Τριταίας οι οποίες αφού εγκρίνονταν προωθούνταν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο ρόλος μου ήταν συντονιστικός. Προετοίμαζα τα Τεχνικά Προγράμματα, το πενταετές Επιχειρησιακό και όλες τα θέματα γενικότερα. Είχα και συντονιστικό ρόλο στη διαχείριση καθημερινότητας, δηλαδή στα συνεργεία ύδρευσης, αποχέτευσης, δημοτικού φωτισμού και όλα όσα απασχολούν χωρικά μια δημοτική ενότητα.
Η Δημοτική Ενότητα Ιτέας είναι μια μεγάλη και δύσκολη στη διαχείριση της περιοχή, καθώς συγκεντρώνει πολύ μεγάλο αριθμό κατοίκων του δήμου μας, οι οποίοι θα πρέπει να εξυπηρετούνται με επάρκεια και να τους παρέχονται ικανοποιητικές υπηρεσίες. Εκείνο το διάστημα δεν υπήρχε το απαιτούμενο προσωπικό, ούτε και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός, με αποτέλεσμα καθημερινά να δίνουμε τιτάνιο αγώνα για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα αυτονόητα. Ο Δήμαρχος είχε εκπονήσει μια μελέτη, μέσω ιδιωτικής εταιρείας για την αξιολόγηση των δομών και υπηρεσιών του δήμου, αλλά και ανά Δημοτική Ενότητα. Εκεί προβλεπόταν να καταθέσουν εισηγήσεις οι κατά τόπον αντιδήμαρχοι προκειμένου να τις υποβάλλουν στην Εκτελεστική Επιτροπή για τη βελτίωση των δομών του δήμου, αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αυτή η εισήγηση μου ανατέθηκε για τη ΔΕ Ιτέας από την τότε αντιδήμαρχο κ. Πιλάλα, η οποία μόλις είχε αναλάβει καθήκοντα. Σε εκείνη την εισήγηση προτείναμε την αποκέντρωση των υπηρεσιών σε Νότιο Τομέα, όπως η εταιρεία είχε εισηγηθεί αντίστοιχα, και τη σύσταση Βορείου Τομέα , όπως ο νόμος Καλλικράτη του 2010 μας δίνει το δικαίωμα, προβλέποντας την αποκέντρωση των υπηρεσιών σε μεγάλες Δημοτικές Ενότητες. Εκείνη η εισήγηση λοιπόν παραπέμφθηκε στις καλένδες, χωρίς ουδείς να τη λάβει υπόψη. Η δεύτερη διαφωνία με το δήμαρχο, παρότι όλοι βλέπαμε ότι τίθεται σοβαρό θέμα διαχείρισης της καθημερινότητας στην Ιτέα, ήταν η μετακίνηση ακόμη δυο υπαλλήλων από την πόλη σε άλλες δημοτικές ενότητες. Για πρώτη φορά λοιπόν, εκεί έθεσα θέμα παραίτησης, όπως και άλλοι δυο τοπικοί σύμβουλοι, προκειμένου να μην αποψιλωθεί έτι περαιτέρω σε προσωπικό η Ιτέα. Οι αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου με πρόσχημα ότι έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα δεν παραπέμπονταν στο Δημοτικό Συμβούλιο και δε γινόντουσαν εκτελεστές, με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωσή του. Σας υπενθυμίζω ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε εκλεγεί με σύνθημα την αναβάθμιση του ρόλου των Τοπικών Συμβουλίων. Παράλληλα δεν υπήρχε συνεργασία μεταξύ των αντιδημάρχων, αλλά και των τοπικών συμβούλων με τη Δημοτική Αρχή, ενώ δεν υλοποιούσαμε και το Τεχνικό Πρόγραμμα. Παρ’ όλες τις εκκλήσεις μου δεν υπήρχε ανταπόκριση από το Δήμαρχο. Μετά τα παραπάνω καταλαβαίνετε ότι οι παραιτήσεις μας, η δική μου και των τοπικών συμβούλων ήταν επιβεβλημένες και υπαγορευμένες για λόγους αξιοπρέπειας.
ΩτΦ: Γιατί επιλέξατε να κατεβείτε με τον κ. Ταγκαλή;
Σ.Μ.: Ο Δήμαρχος πρέπει να αντιλαμβάνεται τις πραγματικές ανάγκες, να τις αξιολογεί σωστά, να είναι σε θέση να επεξεργαστεί και να υλοποιήσει τις λύσεις, μα προπάντων να είναι σε θέση να ακούει τους συμπολίτες μας και φυσικά τους συνεργάτες του. Θεωρώ ότι ο Παναγιώτης Ταγκαλής πληροί όλα τα παραπάνω προσόντα και οπωσδήποτε του αξίζει μια ευκαιρία να το αποδείξει.
ΩτΦ: Οι επικεφαλής που κατεβαίνουν στην Ιτέα περιορίζουν τις έδρες και αυξάνουν πολύ τον ανταγωνισμό. Πόσο εύκολο είναι να μπει κάποιος σε τέτοια διαδικασία;
Σ.Μ.: Πράγματι η Δ.Ε. Ιτέας σε αυτές τις εκλογές παρουσιάζει τις πιο ανταγωνιστικές συνθήκες, αφού στην υπόθεση εργασίας ότι οι επικεφαλής λάβουν έδρα στην περιοχή, από τις 7 μένουν μόνο 4 να τις διεκδικήσουν περίπου 50 υποψήφιοι.
Προσωπικά, θα μου επιτρέψετε να εκφράσω το σεβασμό και την εκτίμηση μου σε όλους τους συνυποψηφίους μου, όλων των συνδυασμών και να εκφράσω την ευχή την 26η Μαΐου να αναδειχθούν από την κάλπη εκπρόσωποι που έχουν χρόνο και διάθεση, αλλά και γνώση σε θέματα αυτοδιοίκησης και διαχείρισης του δήμου.
ΩτΦ: Ποιες υποδομές θεωρείτε ότι χρειάζεται η Φωκίδα και ιδιαίτερα ο δήμος Δελφών και η Ιτέα;
Σ.Μ.: Δε νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για υποδομές και κατ’ επέκταση για ανάπτυξη, αν δεν αρθεί η απομόνωσή μας. Αν δεν είναι εύκολα προσβάσιμη η Φωκίδα, δια ξηράς και θαλάσσης δεν κάνουμε τίποτε. Δε θα σταθώ μόνο στους δυο οδικούς άξονες, τον Λαμία – Άμφισσα – Αντίρριο και τον Λιβαδειά – Δελφοί – Ιτέα αλλά θα τονίσω και την ανάγκη δια θαλάσσης διασύνδεσης της περιοχής μας με άλλα τουριστικά λιμάνια που θα επιτρέψουν την περαιτέρω ανάπτυξη της επισκεψιμότητας και φυσικά αυτό προϋποθέτει την εκβάθυνση και επέκταση του λιμένα Ιτέας. Η αξιοποίηση της μαρίνας, όπως και η διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου ώστε να έχουμε ελκυστικές στον επισκέπτη παραλίες είναι ζητήματα απολύτου προτεραιότητας κατά την άποψή μου.
Από τα κορυφαία έργα υποδομής είναι η αναβάθμιση του Διυλιστηρίου της Άμφισσας και η επέκταση του ταχυδιυληστηρίου της Δεσφίνας ώστε να μπορούν να υδροδοτούνται η Κίρρα και ένα μέρος της Ιτέας. Είναι απαραίτητο να απαλλαγούν από τις γεωτρήσεις.
Η επόμενη Δημοτική αρχή θα πρέπει να ασχοληθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα με την ολοκλήρωση των πολεοδομικών – χωροταξικών σχεδίων, τις χρήσεις γης, την ανάπτυξη των ορεινών όγκων, τους βιολογικούς καθαρισμούς που όλοι έχουν προβλήματα, την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων και των σχολικών κτιρίων και όλα όσα δεν κατάφεραν να γίνουν μέχρι σήμερα, αλλά είναι έργα που έχουμε ανάγκη.
«Η συνετή και διαφανής οικονομική διαχείριση, αλλά και η δίκαιη διοίκηση είναι θέματα που δε χωρούν συζήτηση»
ΩτΦ: Για ποια πράγματα δεσμεύεστε ότι θα υλοποιηθούν αν εκλεγείτε; Ποιο είναι το δικό σας όραμα;
Σ.Μ.: Η επίλυση των προβλημάτων στα δίκτυα και τις υποδομές ύδρευσης, για εμένα είναι βασικό θέμα και αδιαπραγμάτευτο στο σύνολο του δήμου. Η συνετή και διαφανής οικονομική διαχείριση, αλλά και η δίκαιη διοίκηση επίσης είναι θέματα που δε χωρούν συζήτηση. Βάζω και ένα στόχο, που θεωρώ απαράβατο. Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να μας αποδοθούν από το Πολεμικό Ναυτικό τα μηχανικά μέρη του πρώτου ατμοκίνητου πλοίου ΚΑΡΤΕΡΙΑ, προς έκθεση στο Μουσείο της Πόλης. Εξάλλου, είναι ένα θέμα που το προσπαθώ από το 2017, χρονικό διάστημα που αποκαλύφθηκε ότι τα μηχανικά μέρη του πλοίου είναι στο κτίριο της κίνησης Λιμένος, της Διεύθυνσης Διοικήσεως Ναύσταθμου Σαλαμίνας.
ΩτΦ: Πως κρίνετε τη λειτουργία του Δικτύου Πολιτισμού και Τουρισμού και τη ΔΕΥΑ και τι θα προτείνατε να γίνει;
Σ.Μ.: Επιτρέψτε μου να σας διορθώσω, διότι από το λεγόμενο “Δίκτυο Πολιτισμού” στο μέρος του Τουρισμού δεν είδαμε μέχρι σήμερα κάτι. Σε ένα δήμο που έχει βρεθεί τόσες φορές αντιμέτωπος με τη χρεοκοπία, πρώτα κοιτάει κανείς να εκτελέσει ένα επιθετικό πρόγραμμα τουριστικής προβολής για προσελκύσει επισκέπτες και επενδυτές και δευτερευόντως, αν του περισσέψουν πόροι κάνει και θεάματα!
Σε μια εποχή που οι περισσότερες ομοειδείς επιχειρήσεις έχουν κλείσει καταχρεωμένες, εμείς θεωρήσαμε σκόπιμο να ιδρύσουμε άλλο ένα εργαλείο παραγωγής ελλειμμάτων και μάλιστα το παρουσιάζουν ως καινοτόμο κατόρθωμα. Ας μη γελιόμαστε, αυτά τα εργαλεία εξυπηρετούν μόνο μια ανάγκη, να διευκολύνουν τις απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους, υποστηρικτές και διαφημιστές. Αναλογιστείτε μόνο τι πάγια έξοδα έχει η συντήρησή της και πόσα χρήματα θα μπορούσε να έχει εξοικονομήσει ο δήμος, επενδύοντάς τα στην αγορά του αναγκαίου εξοπλισμού.
ΩτΦ: Ποια ήταν η μεγαλύτερη αστοχία της παρούσας δημοτικής αρχής;
Σ.Μ.: Η έλλειψη παραγωγής έργου είναι πασιφανής και νομίζω ότι δεν αμφισβητείται από κανέναν. Η διάλυση της Τεχνικής Υπηρεσίας έχει οδηγήσει στην αδυναμία παραγωγής έργου και υλοποίησης των Τεχνικών Προγραμμάτων.
Σας θυμίζω ότι σε ολόκληρη την παρούσα Δημοτική περίοδο, στο ΤΑΙΠΕΔ απευθύνθηκε μόνο μια επιστολή του δήμου για τη μαρίνα Ιτέας, ενώ η διαχείριση λιμένος της Ιτέας (Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας) δεν πέρασαν στη διοίκησή του, με αποκλειστική ευθύνη του δημάρχου.
Επιπλέον οι ασύστολες αναθέσεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, οδηγώντας τη Δημοτική Αρχή και την παράταξη του κ. Παναγιωτόπουλου να χάσει το «ηθικό πλεονέκτημα».
«Τα δύσκολα και μεγάλα προβλήματα απαιτούν ευρεία αποδοχή και
κοινωνική συναίνεση»
ΩτΦ: Η απλή αναλογική είναι το εκλογικό σύστημα των συνεργασιών, εσείς τι θα κάνετε αν προκύψει συνεργασία των δυο μεγάλων παρατάξεων;
Σ.Μ.: Τα δύσκολα και μεγάλα προβλήματα απαιτούν ευρεία αποδοχή και κοινωνική συνέναιση. Σας θυμίζω ότι το κυκλοφοριακό της Άμφισσας και ο οικισμός των Ρομά επιχειρήθηκαν δίχως να είναι εξασφαλισμένη η αποδοχή της κοινωνίας με τα γνωστά αποτελέσματα. Βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο που έχει αποδείξει ότι η συνεργασία επιβάλλεται για την αντιμετώπιση κρίσεων.
ΩτΦ: Τι σας έχει στενοχωρήσει περισσότερο, από τότε που αναμειχθήκατε με τα κοινά;
Σ.Μ.: Αυτό που με στεναχωρεί πραγματικά είναι ότι σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, από το χαμηλότερο μέχρι το υψηλότερο παρεισφρέουν άνθρωποι που δεν θέλουν να υπηρετήσουν με ανιδιοτέλεια το κοινό συμφέρον, αλλά προσεγγίζουν τη δημόσια διοίκηση με αλλότρια προσωπικά συμφέροντα.
ΩτΦ: Τι δε θα θέλατε να συμβεί σε αυτή την προεκλογική περίοδο, από όσα είχαν γίνει την προηγούμενη;
Σ.Μ.: Θα προτιμούσα να γίνει ένας δημόσιος διάλογος, στον οποίο οι επικεφαλής να κατέθεταν τις προγραμματικές θέσεις τους, τις προθέσεις τους, το διαχειριστικό μοντέλο που θέλουν να εφαρμόσουν. Θα είχε ενδιαφέρον να το παρακολουθήσουμε, τόσο κατά τη ροή της προεκλογικής περιόδου, όσο και σε ένα debate.
Δε θα σας πω τι δεν θέλω να συμβεί, αλλά τι θέλω να γίνει. Το δικαίωμα του «εκλέγειν» και του «εκλέγεσθαι» είναι το ιερότερο κατά την άποψή μου. Όσοι αποζητούμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, οφείλουμε να έχουμε πλήρη συνείδηση της ευθύνης που επιδιώκουμε να αναλάβουμε. Ωστόσο και όλοι μας ως ψηφοφόροι έχουμε υποχρέωση φτάνοντας στην κάλπη να έχουμε αξιολογήσει τους ικανότερους που μπορούν να προσφέρουν πραγματικά στο κοινό όφελος.
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…