Home Πολιτικά - Φωκίδα Με πολιτική απόφαση το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Να λειτουργήσει το 2ο τμήμα
Πολιτικά - Φωκίδα - 9 Φεβρουαρίου, 2021

Με πολιτική απόφαση το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Να λειτουργήσει το 2ο τμήμα

 Με πολιτική απόφαση το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Να λειτουργήσει το 2ο τμήμα

-Υπενθυμίζουμε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Γεωπονικό και το ΕΚΠΑ είχαν αρνηθεί να αναλάβουν τμήμα στην Άμφισσα. -Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επί Γαβρόγλου το επέβαλε ιδρύοντάς τα.

-Διαμαρτύρονται οι φοιτητές του ΤΕΙ και ζητούν στήριξη για τη λειτουργία του 2ου τμήματος που αποτελεί τη συνέχεια του δικούς τους γνωστικού αντικειμένου.

 

«Όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει» είχε πει ο Ισπανός φιλόσοφος Santayana George και στην περιοχή μας η ρήξη που πέρασε στην ιστορία βρίσκει απόλυτη εφαρμογή αυτό το διάστημα με τις εξελίξεις γύρω από το πανεπιστήμιο.

 

Οριστικά τέλος για το 2ο τμήμα

 

Όπως πρώτοι είχαμε δημοσιοποιήσει μπήκε τέλος σε κάθε πιθανότητα να δραστηριοποιηθεί και να λειτουργήσει το 2ο τμήμα, όπως μας είχε ενημερώσει ο κ. Παπαδάς, πρόεδρος του υφιστάμενου τμήματος. Υπενθυμίζουμε ότι ο πρύτανης κ. Κίντζιος, ο κοσμήτορας κ. Τσιμπούκας και ο πρόεδρος του τμήματος της Άμφισσας κ. Παπαδάς έδωσαν σκληρή μάχη για να πάρει θετική εισήγηση και να ζητηθεί από το πανεπιστήμιο η λειτουργία του. Καθηγητές του γεωπονικού δε στήριξαν το τμήμα, το οποίο είναι και το μοναδικό που πήρε αρνητική εισήγηση. Μάλιστα σε επιστολή της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ στον πρύτανη κ. Κίντζιο για το θέμα μεταξύ άλλων αναφέρει: «Εντούτοις μας προκαλεί εντύπωση, σφοδρή έκπληξη και τεράστια απογοήτευση το γεγονός ότι τα αρμόδια όργανα του Ιδρύματός σας συνέταξαν και κατέθεσαν ΘΕΤΙΚΕΣ μελέτες βιωσιμότητας για όλα τα υπό αναστολή τμήματα που εδρεύουν στην Αθήνα και ΜΙΑ μόνο αρνητική, αυτή που αφορά το δεύτερο τμήμα της Άμφισσας. Να σημειώσουμε ότι η έναρξη λειτουργίας των τμημάτων αυτών γίνεται με απόφαση της Συγκλήτου (Ν. 4589/99). Αναμφίβολα οι εξαίρετοι επιστήμονες συνάδελφοί σας που ανέλαβαν αυτό το έργο θα μελέτησαν με κάθε λεπτομέρεια, θα ήρθαν σε επαφή με αρμόδιους παράγοντες στην Άμφισσα και με παράγοντες της τοπικής κοινωνίας, και αφού αξιολόγησαν τα στοιχεία που συνέλεξαν, θα αιτιολόγησαν την αρνητική τους εισήγηση με επάρκεια. Με δεδομένο ότι η Σύγκλητος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου ενέκρινε, όπως πληροφορηθήκαμε από τον τύπο, όλες τις θετικές εισηγήσεις για όλα τα τμήματα της Αθήνας, ενώ θεώρησε ως μη βιώσιμο μόνο το δεύτερο τμήμα στην Άμφισσα, και επειδή ως πολίτες της Φωκίδας έχουμε κάθε δικαίωμα στην πληροφόρηση, σας ζητούμε να δημοσιοποιήσετε άμεσα τις μελέτες βιωσιμότητας όλων των υπό αναστολή τμημάτων (και βέβαια και αυτή που αφορά το δεύτερο τμήμα της Άμφισσας), τις αποφάσεις του οργάνου που θεώρησε τα τμήματα της Αθήνας βιώσιμα και της Άμφισσας μη βιώσιμο, όπως επίσης και τις πηγές στη Φωκίδα από τις οποίες αντλήσατε ενημέρωση, πληροφορίες και στοιχεία για να συνταχθεί η αρνητική έκθεση για το δεύτερο τμήμα της Άμφισσας».

 

Ούτε και τότε ήθελε το Γεωπονικό

 

Από την επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ καθίσταται σαφές ότι το γεωπονικό πανεπιστήμιο δεν αξιολόγησε θετικά τη λειτουργία του τμήματος ή όπως κάποιοι έσπευσαν να πουν «το πανεπιστήμιο δεν το ήθελε». Η επίρριψη ευθυνών και η αναζήτηση «υπευθύνων» να φορτωθούν το προπατορικό είναι η γνωστότερη πολιτική τακτική, όλων όσων προτάσσουν το προσωπικό τους συμφέρον από το κοινό όφελος! Τις τελευταίες μέρες λοιπόν η φράση: «δεν το ήθελε το γεωπονικό» έχει γίνει καραμέλα που την πιπιλ’άνε όποιος θέλει να αποποιηθεί τη δική του ευθύνη και να την μετατοπίσει αλλού. Τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα όμως είναι αυστηρά κρατικά και έτσι παραμένουν όσο δεν τροποποιείται το άρθρο 16 του Συντάγματος!

Ας κάνουμε όμως μια πολύ σύντομη ιστορική διαδρομή στο πρόσφατο παρελθόν για να δούμε τι ήθελε και τι δεν ήθελε το πανεπιστήμιο, τι ήθελε και τι δεν ήθελε το υπουργείο και τι αναγκάστηκαν να κάνουν τελικά.

Από τους πρώτους μήνες του 2018 αναπτύσσεται έντονη φημολογία για τις εξελίξεις στην τριτοβάθμια. Για να αποφύγει την κατάργηση το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας προτείνει τη μετάλλαξή του σε Δελφικό πανεπιστήμιο, ενώ το τμήμα της Άμφισσας δεν περιλαμβάνεται. Ακολουθεί διόρθωση και το τμήμα συμπεριλαμβάνεται. Η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας αναλαμβάνει τα ηνία και εκπονεί μελέτη, με πρόεδρο της επιτροπής τον ακαδημαϊκό κ. Πανούση. Φυσικά, ενώ όλοι αντάλλασσαν συγχαρητήρια για την τέλεια πρόταση που είχαν προετοιμάσει, το υπουργείο και ο κ. Γαβρόγλου ήταν έτοιμος να αλώσει την τριτοβάθμια σε Θεσσαλία και Στερεά, αλλά και να θυσιάσει σαν «αμνό» το μοναδικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη στερεά, η οποία σε ένα βράδυ μόνο, έγινε η μοναδική περιφέρεια που δεν διαθέτει δικό της πανεπιστήμιο. Όταν παρουσιάστηκε η πρόταση των εμπειρογνωμόνων, στην Άμφισσα, εννοείται πως, τμήμα δεν υπήρχε. Προφανώς ξέσπασε «πόλεμος», όπου η ΩτΦ και ο δήμος Δελφών πρωτοστάτησαν, αναγκάζοντας και μέλη της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ να μη δεχτούν μια τέτοια απώλεια για την περιοχή, σε όλα τα επίπεδα. Εκείνο το διάστημα, από κάποιους που σήμερα κόπτονται και ρίχνουν πολλά λίτρα κροκοδείλια δάκρυα για το δεύτερο τμήμα του Γεωπονικοού, τότε μας κατηγορούσαν δημοσίως για λαϊκισμό και τόνιζαν ότι το τμήμα η τοπική κοινωνία το θέλει για τα σουβλάκια, τους καφέδες και τα νοίκια. Σήμερα, ευτυχώς αναθεώρησαν τη στάση τους και ευχόμαστε πραγματικά να κατανόησαν το λάθος τους και να μην οφείλεται αυτή η αλλαγή σε ταπεινά κομματικά ελατήρια.

Ολοκληρώνοντας αυτή τη μικρή ιστορική αναδρομή, θα σημειώσουμε ότι στις 30-01-19 Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο νόμος Γαβρόγλου με τίτλο: «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις». Στο νόμο αυτό προβλεπόταν η ίδρυση δυο τμημάτων στην Άμφισσα και η άμεση λειτουργεία του ενός!

Το τέλος του δράματος φαίνεται πως ολοκληρώνεται στα χέρια της σημερινής υπουργού κ. Νίκης Κεραμέως, όπου το πανεπιστήμιο έδωσε θετική εισήγηση για τα κάτωθι:

Σχολή Επιστημών των Ζώων: Τμήμα Υδροβιολογίας και Υδατοκαλλιεργειών*

Σχολή Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής: Τμήμα Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής*

Γ. Σχολή Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής: Τμήμα Πληροφορικής στη Γεωργία και το Περιβάλλον*

Και αρνητική για τη Στη Σχολή Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών. Το υπό αξιολόγηση τμήμα δεν πήρε έγκριση παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του πρύτανη κ. Κίντζιου, του Κοσμήτορα κ. Τσιμπούκα και του προέδρου του ετέρου τμήματος κ. Παπαδά! Δε χρειάζεται δε μεγάλη φαντασία για να καταλάβουμε πως μιλάμε για το  Τμήμα Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού με έδρα την Άμφισσα.

 

SOS εκπέμπουν οι φοιτητές του ΤΕΙ

 

Από την πλευρά τους οι φοιτητές του ΤΕΙ διεκδικούν τα υπεσχημένα, υπενθυμίζοντας ότι τους είχαν διαβεβαιώσει ότι με τέσσερα επιπλέον εξάμηνα θα λάμβαναν και πανεπιστημιακό πτυχίο!

Με έγγραφα αιτήματά τους έχουν ζητήσει εισαγωγή του θέματός τους στα Δημοτικά Συμβούλια Δελφών και Δωρίδας, ενώ ήδη έχει συζητηθεί στην τοπική κοινότητα Άμφισσας.

Τέλος, η διαμαρτυρία των φοιτητών είναι απολύτως δικαιολογημένη γιατί η πολιτεία αποδείχθηκε ανακόλουθη, ενώ μέχρι στιγμής στο πλευρό τους έχουν ταχθεί ο Σύλλογος Εστίασης Άμφισσας και η Κινηματογραφική Λέσχη Άμφισσας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…