Home Κοινωνικοί φορείς Μεσοθεραπεία
Κοινωνικοί φορείς - 18 Σεπτεμβρίου, 2017

Μεσοθεραπεία

 Γράφει ο Κων/τίνος Κουτρολίκος του Γεωργίου, 

Πλαστικος Χειρουργος 
εξειδικευμένος στην Αισθητική και Επανορθωτική Χειρουργική.
Καραϊσκάκη 76 και Μεταμορφώσεως, Ιτεα
Τηλέφωνα επικοινωνίας 22650 34341 – 697 3000 005
 
Τι είναι η μεσοθεραπεία 
 
Η μεσοθεραπεία είναι μία τεχνική και όχι ένα συγκεκριμένο είδος θεραπείας. Η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαφορετικά είδη προβλημάτων. Στην πλαστική χειρουργική χρησιμοποιείται για διαδικασίες όπως: βελτίωση της υφής του δέρματος, ρυτίδων, τοπικού πάχους, ουλών, κυτταρίτιδας, τριχόπτωσης και διάφορες άλλες. Ονομάζεται μεσοθεραπεία διότι συνίσταται στο να εγχύονται με ενέσιμο τρόπο ουσίες στο μεσόδερμα, δηλαδή στο λίπος και το συνδετικό ιστό, που βρίσκεται κάτω από το δέρμα. 
 
Πως γίνεται.
 
Πρόκειται για ένα ενέσιμο τρόπο διοχέτευσης υλικών στο μεσόδερμα. Ο γιατρός χρησιμοποιεί μια μικρή σύριγγα με πολύ λεπτή βελόνα (περίπου όσο μία τρίχα), γίνονται πολλαπλές εγχύσεις στην ενδιαφερόμενη περιοχή. Λόγω του ότι η βελόνα είναι πάρα πολύ λεπτή ο βαθμός του πόνου είναι ελάχιστος. Γίνεται αισθητός σαν ένα ελαφρύ τσίμπημα. Σε κάποια σημεία μπορεί να μην γίνεται και καθόλου αισθητός. Η διαδικασία μπορεί να γίνει με το χέρι ή με μηχανισμό που είναι ειδικός γι’ αυτό. Κανένα από τα δύο δεν είναι καλύτερο ή χειρότερο, αλλά εξαρτάται από την εμπειρία και συνήθεια του γιατρού. Σε κάθε τσίμπημα ο γιατρός εναποθέτει μία πολύ μικρή ποσότητα του υλικού.
 
Που χρησιμοποιείται 
 
Χρησιμοποιείται σε πολλές και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους διαδικασίες. Επίσης το βάθος τοποθέτησης του υλικού είναι διαφορετικό. Οι δύο βασικές εφαρμογές της μεσοθεραπείας είναι στη βελτίωση της υφής του δέρματος του προσώπου αφενός και στη θεραπεία της κυτταρίτιδας αφετέρου. Βέβαια, η μεσοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε ραγάδες (ραβδώσεις), απώλεια μαλλιών, διόρθωση ρυτίδων κτλ. Στη βελτίωση της υφής του προσώπου απευθύνεται σε δέρματα που έχουν υποστεί αφυδάτωση και έχουν λεπτές ρυτιδώσεις. Στην κυτταρίτιδα βοηθά στις περιπτώσεις εκείνες όπου δεν υπάρχει μεγάλη χαλάρωση και ανάλογα με τις ουσίες που θα περιέχονται μπορεί να εφαρμοστεί και για λιποδιάλυση σε συγκεκριμένα σημεία με παρουσία τοπικού πάχους. 
 
Μεσοθεραπεία στο πρόσωπο 
 
Πληθώρα υλικών έχουν χρησιμοποιηθεί ή συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ως υλικά μεσοθεραπείας. Τα υλικά που περιέχονται είναι διαφορετικά είδη βιταμινών, ιχνοστοιχείων και πολλά άλλα διαφορετικών κατηγοριών. Στο υλικό στο οποίο κατά βάση οφείλεται το αποτέλεσμα της μεσοθεραπείας είναι το υαλουρονικό. Αυτό χρησιμοποιείται λόγω της ιδιότητας που έχει να συγκρατεί μόρια νερού. Λειτουργεί δηλαδή σαν σφουγγάρι. Τοποθετώντας το διάλυμα μεσοθεραπείας σε όλο το πρόσωπο, τα μόρια του υαλουρονικού συγκρατούν νερό μέσα στο δέρμα, δηλαδή το ενυδατώνουν. Είναι σαν να τοποθετεί κανείς πολλά μικρά σφουγγάρια στο δέρμα, τα οποία θα συγκρατήσουν νερό. Το υαλουρονικό βέβαια έχει χρησιμοποιηθεί και σε κρέμες για τη βελτίωση της υφής του προσώπου. Επειδή όμως το μόριο του είναι μεγάλο δεν μπορεί να διεισδύσει μέσα στο δέρμα από την επιφάνεια. Εάν όμως μπει με ενέσιμο τρόπο τότε μένει εκεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και συγκρατεί νερό. Δεν προσθέτει όγκο στο πρόσωπο και δεν αλλοιώνει καθόλου το σχήμα του. Ταυτόχρονα λειτουργεί και ως διεγέρτης. Διεγείρει δηλαδή το δέρμα στο να παράγει δικό του κολλαγόνο. Έχει αποδειχθεί ότι και τα τσιμπήματα της βελόνας από μόνα τους κάνουν διέγερση. Δηλαδή η μεσοθεραπεία βοηθάει το δέρμα ποικιλοτρόπως. Προκειμένου να ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα της μεσοθεραπείας χρειάζονται μερικές συνεδρίες, που συνήθως έχουν απόσταση μεταξύ τους είκοσι με τριάντα ημέρες. Καλό είναι να συντηρεί κανείς το αποτέλεσμα, κάνοντας εφαρμογές μεσοθεραπείας σε πιο αραιά διαστήματα. Υπάρχουν και είδη μεσοθεραπείας που περιέχουν μόνο υαλουρονικό. Συνήθως αυτά απευθύνονται σε μεγαλύτερο βαθμό προβλήματος. 
 
Μεσοθεραπεία στο σώμα 
 
Η μεσοθεραπεία, που γίνεται στο σώμα, αποσκοπεί κυρίως στη διόρθωση της κυτταρίτιδας και του τοπικού λίπους (με την έγχυση κυρίως διαλυμάτων φωσφατιδιλχολίνης) . Το αποτέλεσμα στην κυτταρίτιδα συνήθως είναι προσωρινό, εάν δεν ακολουθήσουν θεραπείες συντήρησης. Με τις θεραπείες συντήρησης μπορεί κανείς να διατηρήσει το αποτέλεσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η μεσοθεραπεία χρησιμοποιείται και για τη σμίλευση περιοχών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τοπικού πάχους (Λιποδιάλυση). Η μέθοδος αυτή στοχεύει τους υποδοχείς των λιποκυττάρων όπου γίνεται η παραγωγή και η απώλεια λίπους. Οι υποδοχείς που κάνουν τη λιπόλυση (απώλεια λίπους) είναι γνωστοί ως υποδοχείς Β και αυτοί που κάνουν τη λιπογέννεση (παράγουν λίπος) ως υποδοχείς Α. Και στους άντρες και στις γυναίκες η αναλογία μεταξύ των 2 αυτών υποδοχέων είναι 1/1 επάνω από τη μέση. Κάτω από τη μέση οι γυναίκες έχουν 6 με 8 υποδοχείς Α για κάθε υποδοχέα Β. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που στις γυναίκες υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα να απαλλαγούν από το λίπος κάτω από τη μέση (τα γνωστά «ψωμάκια») και στους γλουτούς. Το σώμα τους είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να γίνεται κατακράτηση του λίπους σε αυτές τις περιοχές. Με τη βοήθεια του Ιατρού δημιουργείται ένα μείγμα κατάλληλων συστατικών το οποίο εμποδίζει τη λειτουργία των υποδοχέων Α και ενισχύεται η λειτουργία των υποδοχέων Β. Όταν ενίονται τα συστατικά αυτά στο δέρμα εισχωρούν στις περιοχές που είναι συγκεντρωμένο το λίπος και το διασπούν. Η έκταση της διάσπασης αυτής και το πόσο βάρος θα αφαιρεθεί εξαρτάται από άτομο σε άτομο. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι και μόνιμο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορεί κανείς να αφαιρέσει την ποσότητα λίπους που θα αφαιρούσε με μία λιποαναρρόφηση. Για μικρές ποσότητες λίπους όμως, η μεσοθεραπεία είναι αποτελεσματική. Η επιτυχία στην μεσοθεραπεία βασίζεται στην επιστημονική κατάρτιση του θεράποντα ιατρού, στην σωστή λήψη του Ιατρικού ιστορικού και την φυσικής εξέτασης. Η κατάλληλη επιλογή του υποψηφίου αλλά και η εξατομίκευση του διαλύματος σε κάθε διαφορετική περίπτωση αποτελούν το κλειδί της επιτυχίας. Τα διαλύματα που αφορούν στην κυτταρίτιδα συνήθως περιέχουν πολλές ουσίες μεταξύ των οποίων οι πιο σημαντικές είναι η καφεΐνη και κάποιοι ενεργοποιητές του μεταβολισμού. Συνήθως οι συνεδρίες γίνονται ανά μία εβδομάδα για την κυτταρίτιδα και ανά δεκαπέντε μέρες για τη λιποδιάλυση. Χρειάζονται αρκετές συνεδρίες για να δει κανείς το αποτέλεσμα. Ο αριθμός τους εξαρτάται από τον βαθμό του προβλήματος. Συνήθως πάντως, οι θεραπείες πρέπει να είναι περισσότερες από δέκα. Μπορεί να συνδυαστεί με χειρομασάζ ή με μηχανήματα όπως το LPG ENDERMOLOGIE. Το λίπος που διαλύεται συνήθως αποβάλλεται από τον οργανισμό με την φυσική οδό. Επειδή πολλές τοξίνες αποβάλλονται από τον οργανισμό συστήνεται στα ενδιαφερόμενα άτομα να πίνουν αρκετό νερό και να ακολουθούν υγιεινή διατροφή. Επίσης η γυμναστική και η κίνηση γενικότερα βοηθούν τη θεραπεία. 
 
Κατάλληλοι υποψήφιοι
 
 Άτομα από δεκαοχτώ έως ογδόντα ετών σε καλή κατάσταση υγείας μπορούν να κάνουν μεσοθεραπεία. Θα πρέπει βέβαια ο γιατρός να κρίνει ότι το πρόβλημα που υπάρχει είναι κατάλληλο για την διαδικασία αυτή. Για παράδειγμα άτομα που θεωρούν ότι έχουν κυτταρίτιδα, αλλά στην πράξη έχουν ψευδοκυτταρίτιδα (χαλάρωση του δέρματος που μοιάζει με κυτταρίτιδα), δεν θα δουν ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Αντένδειξη στην εφαρμογή της θεραπείας είναι οι γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, διαβητικά άτομα, άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό, πρόσφατο καρκίνο, άτομα με συγκεκριμένες διαταραχές πηκτικότητας στο αίμα ή καρδιοπαθείς. Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι η μεσοθεραπεία στο σώμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη λιποαναρρόφηση, αλλά αντίθετα μπορεί να λειτουργήσει ως συμπληρωματική μέθοδος.
 
 
 
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…