Home Δήμος Δελφών Μανίνα Κοντονίκου: Κυνήγι εξόντωσης των αδέσποτων
Δήμος Δελφών - 19 Φεβρουαρίου, 2013

Μανίνα Κοντονίκου: Κυνήγι εξόντωσης των αδέσποτων

Σε κυνήγι εξόντωσης για τα δέσποτα της Άμφισσας έχουν επιδοθεί κάποιοι που τα θεωρούν ζημιά για την πόλη και τ’ αντιμετωπίζουν ως σκουπίδια φωλιάζοντάς τα μαζικά.

Το πρόβλημα με τις φόλες το τελευταίο διάστημα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις με το Αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Στάθη Μαντζώρο να καταθέτει μήνυση κατ’ αγνώστων στην Ασφάλεια Φωκίδας την Τετάρτη και να ζητεί την συνδρομή της Αντεισαγγελέας, ώστε να εντοπιστούν οι ένοχοι. Μάλιστα, στην Αντιεισαγγελέα δόθηκαν συγκεκριμένα ονόματα, όπως τόνισε σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας μας η Πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου κ. Μανίνα Κοντονίκου. «Μπορώ να εκθέσω ανθρώπους που γνωρίζω ότι στο παρελθόν πέταγαν φόλες, και το γνωρίζω πολύ καλά πιστέψτε με. Όχι ακόμη όμως. Σας υπόσχομαι ότι θα είστε οι πρώτοι που θα το μάθετε, ανάλογα όμως με τα αποτελέσματα της νεκροψίας», υποστηρίζει.
Η κ. Κοντονίκου εξηγεί ότι υπάρχουν κάποιοι που ενοχλούνται επειδή μια ομάδα ανθρώπων φροντίζει τα ζώα, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν κατά καιρούς εκτοξεύσει απειλές για τη ζωή των αδέσποτων. «Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το νόημα των στειρώσεων, διότι χάσαμε σε διάστημα τριών ημερών 9 σκυλιά και 25 γάτες. Τα 3 σκυλιά ήταν στειρωμένα με χρήματα από τις συνδρομές των μελών μας. Αναρωτιέμαι λοιπόν, γιατί ο Δήμος Δελφών, οι κτηνίατροι και τα μέλη μας να μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία όταν ο κόσμος δεν έχει την παιδεία να καταλάβει την προσπάθειά μας», τονίζει. Σημειώνει δε ότι σήμερα αγνοούνται έξι ζώα.
Δηλώνει περήφανη για όσα έχουν καταφέρει μέχρι τώρα και παραδέχεται ότι τα βήματα είναι αργά αλλά σταθερά, ενώ γνωρίζει ότι δεν μπορούν να γίνουν θαύματα και να λυθεί αυτομάτως το πρόβλημα με τα αδέσποτα. Τονίζει όμως ότι ο χώρος που έχει παραχωρηθεί μπορεί να φιλοξενήσει 13 με 15 ζώα και αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 25. «Έχω άλλα 10 σκυλιά στο σπίτι μου, δεν γινόταν διαφορετικά», υποστηρίζει η κ. Κοντονίκου. «Έχουμε πολλά ζώα στους δρόμους. Υπάρχουν τα μόνιμα αδέσποτα, όπως τα λέμε και αυτά που κατά καιρούς ξεφυτρώνουν από το πουθενά. Τα 9-10 είναι παρατημένα κυνηγόσκυλα, τα οποία ήταν δεν κάνουν για τη «δουλειά», όπως λένε οι κυνηγοί, είτε χάνονται στα βουνά και κατεβαίνουν στις πόλεις και τα χωριά ψάχνοντας τροφή», τονίζει.
«Όλοι αυτοί που φωνάζουν “μαζέψτε τα” νομίζει ότι αυτός είναι ο ρόλος της Φιλοζωικής. Δεν έχουμε ούτε την υποχρέωση, ούτε τα μέσα, ούτε το χώρο για να μαζέψουμε όλα τα’ αδέσποτα του νομού», σχολιάζει. «Κανένας νόμος δε λέει πως οι Φιλοζωικές είναι υπεύθυνες για τα αδέσποτα. Το γεγονός όμως ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τα ζώα που παράτησαν κάποιοι άλλοι στη μέση του πουθενά και χάνουν χρόνο από την καθημερινότητά τους για να τα εμβολιάζουν, ταΐζουν, περιθάλπουν, στειρώνουν κάποτε πρέπει να γίνει σεβαστό», λέει.
Ανάμεσα στα ζώα που αγνοούνται είναι και μια σκυλίτσα γνωστή σε όλη την πόλη. Πρόκειται για το ζώο με την πρόπτωση μήτρας. Απαντώντας σχετικά η κ. Κοντονίκου αναφέρει ότι αυτό το ζώο είναι μεγάλο κεφάλαιο. «Φυσικά και δε γεννήθηκε έτσι. Πριν από ενάμισι χρόνο περίπου, τη στιγμή του ζευγαρώματος, κάποιος έξυπνος την κλώτσησε, με αποτέλεσμα να συμβεί αυτό. Υπάρχει και μάρτυρας στο περιστατικό. «Αναγνωρίζω ότι το ζώο υποφέρει και το θέαμα είναι αντιαισθητικό. Θα σας πω όμως μια – μια τις προσπάθειες που έχουμε κάνει:

1)Προσπαθήσαμε να το προσεγγίσουμε μέσω τροφής για να μας εμπιστευτεί και να του δίνουμε αντιβίωση. Αυτό μας πήρε μήνες.
2)Κάναμε επί δυο συνεχόμενες μέρες απόπειρες να το πιάσουμε με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής. Η τελευταία ευκαιρία μας ήταν να το ναρκώσουμε με ταμπλέτες με κίνδυνο το ζώο, εφόσον δεν θα καταλάβαινε τι του συμβαίνει να μας επιτεθεί. Στις προσπάθειές μας να το πιάσουμε, κανένας από όλους αυτούς που φώναζαν δεν ήρθε να βοηθήσει. Σήμερα το ζώο αυτό αγνοείται από την περασμένη εβδομάδα», τόνισε.
«Η πλειονότητα των πολιτών δεν θεωρεί την κακοποίηση των ζώων έγκλημα. Όμως ο τρόπος που η κοινωνία αντιμετωπίζει τα ζώα θ’ αλλάξει μόνο όταν πάψουμε να σιωπούμε για τα εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος τους. Το πρόβλημα δεν είναι στις ποινές, διότι ο νόμος είναι αυστηρός. Οι ποινές που προβλέπονται για τους παραβάτες είναι φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο από 5000 ε  έως 15.000 ε συν διοικητικό πρόστιμο 30.000 ε. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι ελάχιστα περιστατικά καταγγέλλονται», υποστηρίζει η κ. Κοντονίκου, απαντώντας σχετικά.
Στην ερώτησή μας που αφορά την άποψη που διατυπώνεται από πολλούς ότι «εδώ πεινάνε άνθρωποι, τα ζώα θα κοιτάμε» η πρόεδρος του Συλλόγου υποστηρίζει κάθετα ότι αυτοί που διατυπώνουν τέτοιες απόψεις είναι κοινωνικά και πολιτικά αδιάφοροι για όλα. «Αυτή την άποψη δεν τη δέχομαι. Αυτά τα λένε κάποιοι που δεν ενδιαφέρονται ούτε για ζώα, ούτε για ανθρώπους. Εκείνοι που είναι κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι είναι για όλα», τονίζει.
Τέλος η κ. Κοντονίκου εκφράζει τις ευχαριστίες της σε όσους συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια. «Μιας που μου δίνετε την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου. Πάνω από όλα τον κ. Στάθη Μαντζώρο, ο οποίος έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για την υπόθεση. Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους υπαλλήλους της υπηρεσίας καθαριότητας της Δημοτικής Ενότητας Άμφισσας. Τελειώνοντας να πω πως φιλόζωος είναι εκείνος που έχει τη στοιχειώδη αυτογνωσία και αντιλαμβάνεται ότι δεν είμαστε μόνοι μας στον πλανήτη. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γιατί μεγάλωσα σε περιβάλλον όπου οι άνθρωποι εκτιμούσαν και σεβόντουσαν τα ζώα», κατέληξε και υπενθύμισε για μια ακόμη φορά ότι όποιος ενδιαφέρεται να υιοθετήσει ένα ζώο μπορεί να ν’ απευθύνεται στη Φιλοζωική.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…