Home Πολιτισμός Κώστας Παπαθανασίου παίρνει θέση για το φυσικό αέριο : «Ιδού, πεδίον δόξης λαμπρόν!»
Κώστας Παπαθανασίου παίρνει θέση για το φυσικό αέριο : «Ιδού, πεδίον δόξης λαμπρόν!»
Θέση παίρνει ο υποδιοικητής του ΙΚΑ και πολιτευτής Φωκίδας κ. Κώστας Παπαθανασίου, υπενθυμίζοντας το διαχρονικό ενδιαφέρον του για την έλευση του φυσικού αερίου, θεωρώντας ότι θα επιλύσει οριστικά και με χαμηλό κόστος τα ενεργειακά προβλήματα της περιοχής.
Ο κ. Παπαθανασίου, με αφορμή τη νέα δημοσιότητα που έλαβε το θέμα υπενθυμίζει την ερώτηση που είχε καταθέσει στην περιφέρεια από τη θέση του περιφερειακού συμβούλου και τονίζει ότι ουδέποτε διεκδικήθηκε δυναμικά και από κανέναν να έρθει το φυσικό αέριο στη Φωκίδα. «Είμαι κάθετος. Οι προηγούμενες διοικήσεις, όλων των επιπέδων δεν διεκδίκησαν ούτε εξ απαλών ονύχων το μεταφορά του στη Φωκίδα. Για τις νέες διοικήσεις θα πω μόνο: “Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό”, να το διεκδικήσουν και να το φέρουν, γιατί εκεί είναι η λύση του προβλήματος».
Ο κ. Παπαθανασίου υπενθυμίζει την ερώτηση που είχε καταθέσει στην περιφέρεια, όσο και την απάντηση που είχε πάρει από την οποία προέκυπτε ότι όχι μόνο δεν εξαιρείται η Άμφισσα αλλά και είναι στα σχέδια της ΔΕΠΑ.
Η ερώτηση του κ. Παπαθανασίου το 2012
Η ερώτηση που είχε καταθέσει ο κ. Κώστας Παπαθανασίου στις 15/1/2012 μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:
«Από σχετική ανακοίνωση της εταιρείας ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΠΑ) ΑΕ, πληροφορηθήκαμε ότι προκηρύχθηκαν τρείς νέοι διαγωνισμοί για τις αντίστοιχες ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδος, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Όμως, στην εν λόγω προκήρυξη για την ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδος δεν συμπεριλαμβάνεται η Άμφισσα (όπως και καμία άλλη πόλη της Π.Ε. Φωκίδας) στις περιοχές πού θα συνδεθούν στο δίκτυο παροχής φυσικού αερίου. Επίσης, στη Φωκίδα δεν έχει πραγματοποιηθεί από τη ΔΕΠΑ ΑΕ, μέχρι σήμερα κανένα έργο υποδομής, αναφορικά με το δίκτυο παροχής φυσικού αερίου σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά της περιοχής. Την ίδια ώρα η νομοθεσία απαιτεί να υφίσταται ανάλογη υποδομή φυσικού αερίου στις νεόδμητες οικοδομές της Άμφισσας.
Η ίδρυση της ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδος θα συντελέσει στην μείωση της ανεργίας στην περιοχή με τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων λόγω μείωσης του κόστους λειτουργίας, στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως επίσης και στη σημαντική μείωση των δαπανών του οικογενειακού προϋπολογισμού για τα νοικοκυριά πού θα επιλέξουν το φυσικό αέριο ως ενεργειακή επιλογή. Προκαλεί λοιπόν δυσάρεστη εντύπωση το γεγονός της αυθαίρετης εξαίρεσης της Άμφισσας και συνολικά της Φωκίδας, από τις περιοχές πού συμπεριλαμβάνει το δίκτυο φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι η μετοχική σύνθεση κάθε ΕΠΑ προβλέπεται να είναι : ΔΕΠΑ ΑΕ σε ποσοστό 65% και ιδιώτες στρατηγικοί επενδυτές τουλάχιστον 35%. Πρόκειται δηλ. για κρατική επιχείρηση, η οποία έχει υποχρέωση να καλύψει το σύνολο της Περιφέρειας.
Τέλος, σημειώνεται το γεγονός ότι η ΔΕΠΑ ΑΕ έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα επενδύσεις ύψους 148 εκ. ευρώ, ενώ προβλέπεται τα επόμενα τρία χρόνια οι ΕΠΑ να προχωρήσουν σε επενδύσεις άνω των 150 εκ. ευρώ., από τα οποία το 1/3 περίπου αποτελούν ευρωπαϊκή συμμετοχή. Από τα ανωτέρω κονδύλια στη Φωκίδα δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ, ούτε έχει προγραμματιστεί στο άμεσο μέλλον η σύνδεσή της με το δίκτυο φυσικού αερίου».
Η απάντηση της περιφέρειας τότε
Η απάντηση της αντιπεριφερειάρχου κ. Γιώτας Γαζή στις 31 Ιανουαρίου του 2012 ανέφερε μεταξύ άλλων και τ’ ακόλουθα:
«Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν έχει καμία αρμοδιότητα σύμφωνα με το Ν. 3852/07 – 07 – 2010 αρθ. 18 με την ΔΕΠΑ, η οποία είναι ένας σύγχρονος και ανταγωνιστικός όμιλος εταιρειών.
Επειδή όμως είναι έντονο το ενδιαφέρον μας για την ανάπτυξη της οικονομίας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Στερεάς Ελλάδας, έχουμε ασχοληθεί με το θέμα.
Η Δ.Ε.Π.Α. έχει προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ιδιωτών επενδυτών για τη συμμετοχή τους στη σύσταση των Εταιρειών Παροχής Αερίου (Ε.Π.Α.) «Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας Α.Ε.», του οποίου η ημερομηνία λήξης είναι 28/02/2012.
Με την αρ. πρωτ. Δ1/Α/25302/9 – 11 – 2011 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κου Γιάννη Μανιάτη, καθορίζονται οι όροι διενέργειας και των προϋποθέσεων συμμετοχής σε διεθνείς διαγωνισμούς για την ανάδειξη ιδιωτών επενδυτών στις εταιρείες παροχής αερίου (Ε.Π.Α.) Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αντίστοιχα.
Στην απόφαση ρητά αναφέρεται: Η ΕΠΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΟΡΙΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας και στη Β’ φάση του διαγωνισμού οι προεπιλεγείσες επιχειρήσεις Αερίου θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικό πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο. Στην απόφαση επίσης αναφέρεται ότι μια από τις βασικές παραμέτρους του 5ετούς επιχειρηματικού σχεδίου είναι και η γεωγραφική διασπορά, αναφορικά με την κατασκευή του επιδιωκόμενου δικτύου.
Σε απάντηση δε του Υπουργού Γεώργιου Παπακωνσταντίνου στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτού Φθιώτιδας Ν. Τσώνη, ο Υπουργός τόνισε, ότι η λειτουργία των ΕΠΑ είναι έτσι σχεδιασμένη, ώστε στην περίπτωση της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, να αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης για όλη την περιφέρεια, ανεξάρτητα που θα είναι η έδρα.
Όλες δε τις αποφάσεις, ακόμα και την έδρα της εταιρείας, θα τις λαμβάνει η διοίκηση της νέας εταιρείας με βάση τεχνοοικονομικά και επιχειρηματικά κριτήρια.
Στο επίσημο site της Δ.Ε.Π.Α., τμήμα του οποίου σας επισυνάτπω, στις εταιρείες υπό ίδρυση αναφέρεται η Ε.Π.Α. Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας και συγκεκριμένα: «Η ΔΕΠΑ έχει ήδη κατασκευάσει υποδομές διανομής φυσικού αερίου περίπου 160χιλιμέτρων δικτύου διανομής μέσης και χαμηλής πίεσης, ενώ τα γεωγραφικά όρια άσκηση της δραστηριότητας της είναι οι νομοί Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδος και Φωκίδος.
Η ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας θα καλύπτει μια έκταση 15.549 τετραγωνικών χιλιόμετρων, η οποία αντιπροσωπεύει το 11,8% της συνολικής έκταση της Ελλάδας. Εντός της αρμοδιότητας της ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας γεωγραφικά, θα βρίσκονται επίσης οι βιομηχανικές ζώνες των Οινοφύτων και του Σχηματαρίου, καθώς και οι πόλεις της Θήβας, Λειβαδιάς, Άμφισσας, Λαμίας και Χαλκίδας.»
Άρα, από πουθενά δεν συνάγεται ότι η Φωκίδα εξαιρείται σκανδαλωδώς από τον ενεργειακό χάρτη της χώρας, αντίθετα είναι στους σχεδιασμούς της ΔΕΠΑ, και η νομοθεσία μάλιστα απαιτεί να προβλεφθεί ανάλογη υποδομή φυσικού αερίου στις νεόδμητες οικοδομές της Άμφισσας.
Επομένως δεν υπάρχει αυθαίρετη εξαίρεση της Άμφισσα και της Φωκίδας, γιατί η προκήρυξη γίνεται κατά γεωγραφική περιφέρεια και στα όρια της δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία περιοχή.
Η εταιρεία που θα συσταθεί θα λειτουργήσει με προτεραιότητες και όχι με αποκλεισμούς».
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…