Home Δήμος Δελφών Καταλογισμοί, ισολογισμοί και υπερεκτιμήσεις εσόδων στην ατζέντα
Δήμος Δελφών - 9 Μαΐου, 2019

Καταλογισμοί, ισολογισμοί και υπερεκτιμήσεις εσόδων στην ατζέντα

 Κοινωνικό και πολιτικό σεισμό με απρόβλεπτες συνέπειες προκαλεί η πρόσκληση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και συγκεκριμένα του “Συμβουλίου Κοινωφελών Περιουσιών” προς τα μέλη της διαχειριστικής επιτροπής του Γηροκομείου με θέματα στην ημερήσια διάταξη καταλογισμούς ποσών, ισολογισμούς και απολογισμούς τους ιδρύματος, αλλά και υπερεκτιμήσεις των εσόδων που οδήγησαν σε οφειλές σχεδόν 2,2 εκ ευρώ.

Με εισήγηση που αφορά καταλογισμό ποσού 350.000 για δυο διαφορετικά ζητήματα, αλλά και το αν υπερεκτιμήθηκαν τα έσοδα με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν χρέη 2,5 εκ ε περίπου, όπως και την παντελή απουσία ισολογισμών στο Στάλειο Γάτειο Γηροκομείο Άμφισσας, καλούνται τα μέλη που πέρασαν διαχρονικά από τη Διαχειριστική Επιτροπή να δώσουν εξηγήσεις.

 

Το πόρισμα του 2016

 

Το Γηροκομείο Άμφισσας ταλαιπώρησε πολύ την τοπική κοινωνία και συνεχίζει να είναι στη δημοσιότητα, γιατί ποτέ κανένας δεν κατάλαβε πως εξαϋλώθηκε η τεράστια περιουσία του και αν η χρεοκοπία θα μπορούσε να αποφευχθεί με ένα πιο συνετό μοντέλο διαχείρισης.

Την Πέμπτη 16 Μαΐου στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας καλούνται από το Συμβούλιο Κοινωφελών Περιουσιών τα μέλη που έχουν διατελέσει διαχρονικά στη Διαχειριστική Επιτροπή και είναι εν ζωή, να παράσχουν εξηγήσεις για σωρεία σημαντικών θεμάτων που προκύπτουν από το πόρισμα διαχειριστικού ελέγχουν που συνέταξαν δυο υπάλληλοι της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου Μαγνησίας. Το πόρισμα αυτό με αρ. πρωτ. 2280/22-11-2016 οριστικοποιήθηκε με το αριθμ. 56/9-5-2017 πρακτικό της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων. Μάλιστα, όπως μας εξήγησαν από την ΥΔΕ Μαγνησίας τα στοιχεία του πορίσματος έχουν αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα.

 

Τα πέντε καυτά θέματα στα οποία θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις

 

Το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη αφορά τους απολογισμούς του Γηροκομείου από το 2005 έως και το 2014 που μπήκε σε αναστολή λειτουργίας.

Το δεύτερο αφορά τους ισολογισμούς των ίδιων ετών, καθώς φέρεται να μην έχει συνταχθεί ποτέ ισολογισμός.

Το τρίτο θέμα αφορά τον καταλογισμό συνολικού ποσού 292.546 ευρώ, πλέον των τόκων υπερημερίας από την 1-1-2015 μέχρι τις 16 Μαΐου 2019 που γίνεται η συνεδρίαση σε βάρος των μελών της Διαχειριστικής Επιτροπής του ιδρύματος έτους 2014 διότι λόγω παράλειψης καταγγελίας εκ μέρους τους των συμβάσεων των εργαζομένων στο Γηροκομείο, το ίδρυμα επιβαρύνθηκε αναίτια με το ανωτέρω ποσό για δαπάνες μισθοδοσίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ατζέντα των θεμάτων του συμβουλίου. Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι καταλογισμός σημαίνει ότι αν τελικά το συμβούλιο εγκρίνει την εισήγηση θα κληθούν να τα πληρώσουν από δικούς τους πόρους. Έχουν δικαίωμα να επιχειρήσουν νομικά την ακύρωση της απόφασης και να προσπαθήσουν να μην καταβάλλουν το ποσό που στο μεταξύ θα έχει βεβαιωθεί στη ΔΟΥ.

Το τέταρτο θέμα αφορά άλλο ένα καταλογισμό ποσού και συγκεκριμένα 48.209,196 ε στα μέλη όλων των Διαχειριστικών Επιτροπών του κοινωφελούς ιδρύματος της ελεγχόμενης περιόδου, γιατί λόγω παράλειψης εκ μέρους  τους δεν έχουν εισπραχθεί τα οφειλόμενα ποσά από μισθώματα.

Το πέμπτο και τελευταίο θέμα αφορά την «παραπομπή προς εξέταση και γνωμοδότηση του θέματος διαπιστωθεισών σωρρευθεισών οφειλών του κοινωφελούς ιδρύματος συνολικού ποσού 2.258.657,04 ε εξαιτίας του ότι οι Διαχειριστικές Επιτροπές του ιδρύματος συστηματικά προέβαιναν σε υπερεκτίμηση των εσόδων του ιδρύματος», όπως αναφέρει η πρόσκληση.

Τα παραπάνω θέματα θα συζητηθούν στο Συμβούλιο, όπως μας εξήγησε η κ. Ρακατσάνη Σοφία, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινοφελών Περιουσιών και τα μέλη του συμβουλίου θα αποφασίσουν αν θα τα εγκρίνουν ή μη.

Ωστόσο, είναι ασύνηθες να παραπέμπονται ποσά για καταλογισμό με πορίσματα Οικονομικών Επιθεωρητών και να μην εγκρίνονται ή αυτά να αλλάζουν στο Συμβούλιο, όπως πληροφορηθήκαμε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

 

Στην αρχή του τέλους

 

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που απασχόλησαν την περιοχή και προκάλεσαν το κοινό αίσθημα, όσο κανένα άλλο φαίνεται να βρίσκεται στην αρχή του τέλους. Ένα τέλος που δεν μπορεί να δοθεί αν δεν αποδειχθεί αν υπήρχαν ευθύνες που έκλεισε το Γηροκομείο και που η περιουσία του έγινε φύλλο και φτερό. Το Γηροκομείο ήταν μια δομή που χρειαζόταν η περιοχή και το απέδειξε όσα χρόνια λειτούργησε. Οι διαθέτες άφησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία για να γίνει κάτι επ ωφελεία της κοινωνίας. Αν δεν ασκήθηκε σωστή διαχείριση, είτε συνολικά είτε περιοδικά θα πρέπει να αναδειχθεί. Η κοινωνία και οι απόγονοι των δωρητών δικαιούνται να ξέρουν τι έγινε και αν κάποιοι φταίνε θα πρέπει να πληρώσουν. 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…