Καθολική απαίτηση ο διαγώνιος
Ο διαγώνιος άξονας αποτελεί καθολικό, ομόφωνο και σύσσωμο αίτημα ολόκληρης της Φωκίδας και ως τέτοιο οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε, στηρίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλει ο Βουλευτής κ. Γιάννης Μπούγας για την ένταξη του έργου, ενώ οι όποιες φωνές αμφισβήτησης της αναγκαιότητάς του, αλλά και της σχέσης κόστους οφέλους, έχουμε υποχρέωση να την απομονώνουμε ως «γραφική» και «πονηρή».
Το έργο αυτό δεν μπορεί να μπαίνει στη ζυγαριά πληθυσμούς – κόστους. Η προσφορά της Φωκίδας στην ανάπτυξη του ελληνικού κράτους είναι αναντίρρητη, από την αρχαιότητα, μέχρι την ελληνική επανάσταση και την πρόσφατη ιστορία του Β παγκοσμίου πολέμου. Με δομές όπως το Δελφικό Τοπίο, τη Λίμνη του Μόρνου και μια πεισμώδη υπομονή και πρωτοφανή ανεκτικότητα αυτοί οι κάτοικοι αντέχουν οι περιουσίες τους να τελούν υπό δέσμευση και οι ίδιοι σε ομηρία. Αν τα βάλουμε στο ζύγι, τότε οι διοικούντες θα διαπιστώσουν ότι αυτά που μας οφείλουν είναι πολύ περισσότερα από όσα διεκδικούμε.
Η παράταξη του κ. Θάνου Ασημάκη έφερε ως ψήφισμα το αίτημα για την μελετητική ωρίμανση του υπολοίπου του διαγωνίου, από Άγιο Νικόλαο έως και την είσοδο του περιφερειακού Ναυπάκτου, ώστε να είναι έτοιμο όλο το έργο για δημοπράτηση. Η συγκεκριμένη παράταξη έθεσε το θέμα σε σωστή βάση εξ ου και στηρίχθηκε από όλες τις παρατάξεις. Δεν χωρούν μεμψιμοιρίες, ανταγωνισμοί και μικροψυχίες. Είναι ελπίδα για την περιοχή μας που όντως βιώνει σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης, όσο και αν κάποιοι σύμβουλοι φοβήθηκαν τη λέξη. Όταν στην περιοχή αυτή δεν υπάρχει ευρωπαϊκός οδικός άξονας, μεγάλο λιμάνι και αεροδρόμιο είναι όντως σε απομόνωση! Και η αλήθεια είναι ότι εμείς ακόμη δεν έχουμε τίποτε από τα τρία!
Αν και κατανοούμε τους φόβους του Δημάρχου κ. Καπεντζώνη και του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Δωρίδας κ. Πάνου Ζέτου είναι ξεκάθαρο ότι με αίτημα για την ολοκλήρωση του δρόμου ούτε επιχειρείται το καπέλωμα κανενός, ούτε και υπονομεύεται η έναρξη εργασιών του έργου. Ξέρουν και οι ίδιοι στα υπουργεία, ότι το έργο Θερμοπύλες – Αντίρριο, πρέπει να ξεκινά από τις Θερμοπύλες και να καταλήγει με ασφάλεια στο Αντίρριο. Απεναντίας το ψήφισμα αυτό, όπως και αντίστοιχο που έχει εκδοθεί στο δήμο Δελφών με πρόταση της παράταξης Παναγιωτόπουλου, όχι μόνο δεν υπονομεύει το έργο και δεν καπελώνει το Βουλευτή, αλλά τον βοηθούν αφάνταστα να διεκδικεί το έργο, μεταφέροντας στο κέντρο την πίεση που ασκεί η τοπική κοινωνία.
Θα πρέπει να σημειώσουμε, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, ότι αν και ο κ. Μπούγας ξεκίνησε το έργο με την ένταξη των μελετών, η συμβολή της κ. Παπαθανάση που τον διαδέχθηκε και του κ. Μανιάτη που φρόντισε προσωπικά τις αδειοδοτήσεις –κομμάτι που είναι και το δυσκολότερο στη φάση της ωρίμανσης – ήταν καθοριστική και οφείλουμε να τη μνημονεύουμε. Τίποτε δεν έχει ξεκινήσει. Τίποτε δεν έχει ενταχθεί και αυτό έχουμε ιερή υποχρέωση στα παιδιά μας να μην το ξεχνάμε. Η Πολιτεία κατά τη γνωστή τακτική του «στρίβειν δια του αρραβώνος» θα εκπονήσει μελέτη βιωσιμότητας, με πρόσχημα ότι είναι απαιτητή για τη χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Αυτή η μελέτη είναι άκρως επικίνδυνη για την εκτέλεσή του, όπως και θα προκαλέσει μεγάλη καθυστέρηση.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να το διατηρούμε στην επικαιρότητα, να το θέτουμε ως πρώτη και απόλυτη διεκδίκηση στα αιτήματά μας και να υποστηρίζεται πολιτικά η αναγκαιότητά του. Δεν σηκώνει πονηριές. Δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση. Το χρειαζόμαστε. Μας αξίζει. Το διεκδικούμε. Θα το πετύχουμε.
Η απομόνωση, ο Βουλευτής και η υπονόμευση
Το θέμα εισηγήθηκε η παράταξη του κ. Θάνου Ασημάκη με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει ότι «διαβλέπουμε μια πρόθεση να γίνει το έργο. Οι μελέτες σταματούν στον Άγιο Νικόλαο. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της Δωρίδας, όπου κάθε χρόνο σημειώνονται πολλά τροχαία ατυχήματα. Θα άρει την απομόνωση και θα συμβάλλει καθοριστικά στις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου μας. Μειώνοντας τις αποστάσεις δημιουργούνται ισχυρά επιχειρήματα για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Το ψήφισμα θα το πάμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπάκτου γιατί αφορά και αυτούς, αλλά και θα ζητήσουμε να συνυπογράψουν οι πρόεδροι», όπως συγκεκριμένα ανέφερε.
Στο κείμενο του ψηφίσματος αναφέρονται τα κάτωθι:
«Το τελευταίο διάστημα συζητείται πολύ έντονα το θέμα του διαγωνίου, όπου ο διαγώνιος είναι ένας σύγχρονος δρόμος που ενώνει το Αντίρριο με τις Θερμοπύλες. Είναι ο δρόμος που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας για τους οδηγούς μειώνοντας τα θανατηφόρα τροχαία, αλλά και που θα βγάλει τη Δωρίδα από την απομόνωση μειώνοντας τις αποστάσεις από τα αστικά κέντρα δίνοντας ελπίδες και προοπτική τουριστικής ανάπτυξης.
Μετά από δικές μας έρευνες διαπιστώσαμε ότι οι μελέτες, αλλού ολοκληρωμένες και αλλού σχεδόν ολοκληρωμένες υπάρχουν μόνο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο. Από εκεί και ως το Αντίρριο δεν έχει γίνει κάποιος σχεδιασμός. Όμως επειδή αυτός ο οδικός άξονας θα ορίσει το μέλλον της Δωρίδας και δεν πρέπει να χαθεί ζητούμε:
1.Την άμεση όχληση όλων των συναρμόδιων φορέων και
2.Την άμεση έναρξη όλων των εργασιών που απαιτούνται για να γίνουμε μελέτες και να ληφθούν αδειοδοτήσεις για το τμήμα Άγιος Νικόλαος – Αντίρριο, ώστε είτε να προλάβουμε την ενιαία δημοπράτηση, είτε σε δεύτερο χρόνο να ξεκινήσει η κατασκευή σαν συνεχιζόμενο έργο».
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πένυ Σπυροπούλου αν και συμφώνησε με την ουσία του ψηφίσματος, ζήτησε να απαλειφθεί η φράση ότι η Δωρίδα είναι σε απομόνωση.
Ο κ. Πάνος Ζέτος στην τοποθέτησή του εμφανίστηκε αρνητικός στη λήψη τέτοιου ψηφίσματος. «Πρόκειται για ένα έργο – όνειρο για το νομό Φωκίδας», είπε ο κ. Πάνος Ζέτος και επεσήμανε ότι πρωτεργάτης και εμπνευστής είναι ο σημερινός Βουλευτής κ. Γιάννης Μπούγας, τον οποίο έχουμε την τιμή να έχουμε βουλευτή και σήμερα. Τώρα που φτάσαμε σε σημείο να συζητιέται μέσα στη Βουλή, είναι πολύ σημαντικό. Μην έχουμε αυταπάτες, δεν θα γίνει μονοκόμματα το έργο. Θα ξεκινήσουν με τα επικίνδυνα σημεία. Όσα ψηφίσματα έχουμε πάρει καλό δεν έκαναν. Θα παρακαλούσα να μην τεθεί το ψήφισμα τώρα», τόνισε και πρότεινε να μη συζητηθεί.
Κατά την ψηφοφορία για την αναβολή του θέματος, οι κ. Ταράτσας και Διαμαντόπουλος ψήφισαν λευκό, η μειοψηφία σύσσωμη αποφάσισε να συζητηθεί με εξαίρεση τον κ. Δρόσο που ψήφισε να συζητηθεί. Μέλη της πλειοψηφίας όπως οι κ. Σπυροπούλου και Παπαγεωργίου, και οι κ. Χαρδαλούπας, Φλέγγας, Πολίτης, Παλασκώνης, Μαυρομάτης, Γλυμίτσας και Καραχάλιος επίσης θέλησαν να συζητηθεί.
Ο κ. Φλώρος ζήτησε να αντικατασταθεί η φράση για την απομόνωση με την αναγραφή να μη μείνει στην απομόνωση. «Είναι η στιγμή όλοι να πιέσουμε όσο μπορούμε» είπε.
Ο κ.Γιάννης Λάιος τόνισε ότι το τμήμα Άμφισσας – Γραβιά είναι το πιο δύσκολο και επικίνδυνο, ενώ σημείωσε ότι δεν είναι αντίθετος να γίνει και η μελέτη του Αγίου Νικολάου.
Ο κ. Σταύρος Πολίτης τόνισε ότι πρέπει να είναι πιο στοχευμένο και σημείωσε ότι δεν έχουν μελέτες τα τούνελ. «Καλύτερα να λάβουμε μια πιο ουσιαστική ενημέρωση. Δεν έχουμε την ενημέρωση για να εκφράσουμε τις προτάσεις μας. Αν πάει μια εβδομάδα πίσω, δεν έγινε και κάτι», τόνισε.
Ο κ. Δημήτρης Καραχάλιος πρότεινε να ψηφιστεί μεν, αλλά το τελικό Σώμα να διαμορφωθεί από όλες τις παρατάξεις.
Ο κ. Ασημάκης εξήγησε ότι τη χώρα διασχίζουν μεγάλα διευρωπαϊκά δίκτυα, εκτός από τη Φωκίδα. «Όταν μιλάμε για απομόνωση, αναφερόμαστε ακριβώς σε αυτό το κομμάτι. Στο βόρειο κομμάτι του Κορινθιακού δεν υπάρχει ασφαλές οδικό δίκτυο. Μας παρακάμπτουν, όσο προχωρούν όλα τα οδικά δίκτυα τις χώρας και εδώ δε γίνεται τίποτε. Εμάς μας ενδιαφέρει και αυτό το κομμάτι να ετοιμαστεί σύντομα», υποστήριξε.
«Προφανώς και πρέπει να γίνει η μελέτη» είπε ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Καπεντζώνης και τόνισε ότι «γίνεται υπερπροσπάθεια να ξεκινήσει το ένα από τα τέσσερα μελετημένα κομμάτια να κατασκευάζεται και εξήγησε ότι η ενημέρωση που έχουν από το Βουλευτή και από την περιφέρεια είναι θετική. Έχουμε ένα κομμάτι από Ελαιώνα προς Γραβιά, ένα από Γραβιά προς Βάργιανη, ένα από Ιτέα προς Γαλαξίδι και ένα από Γαλαξίδι ως Άγιο Νικόλαο. Αυτά τα τέσσερα μελετημένα κομμάτια είναι εδώ και αρκετά χρόνια. Το έργο αυτό δε μπορεί να γίνει μονοκόμματο, ούτε με τα μελετημένα κομμάτια, πόσο μάλλον να μεγαλώσει κι άλλο. Την ώρα που είναι έτοιμο να ξεκινήσει, δεν τους λές φτιάξε μου άλλο ένα ακόμη. Σε αυτή τη φάση να επικεντρωθούμε σε αυτό που πάει να γίνει. Δε χρειάζεται να είναι στα γεωγραφικά όρια της Δωρίδας, μας αφορά και το θέλουμε. Δεν υπονομεύουμε το έργο, ούτε τα ζητάμε όλα μαζί», κατέληξε.
Να αφήσουν το Βουλευτή να κάνει τη δουλειά του, επέμεινε ο κ. Ζέτος, ο οποίος και ήταν ο μόνος που καταψήφισε το ψήφισμα, ενώ ο κ. Διαμαντόπουλος επέμεινε στο «λευκό».
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…