Home Συνεντεύξεις-Άρθρα “…Η μία έκοβε και η άλλη έραβε…”
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 21 Μαΐου, 2019

“…Η μία έκοβε και η άλλη έραβε…”

  “…. η παράταξη Ταγκαλή έβαλε πλάτη στην παράταξη Παναγιωτόπουλου.. Η μία έκοβε και η άλλη έραβε. Παρά τις όποιες φραστικές τους διαφοροποιήσεις, τα μεγάλα λόγια και τις κοκορομαχίες τους, δεν μπορούν να κρύψουν πως στην ουσία συμφωνούν….”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο υποψήφιος δήμαρχος Δελφών με τη Λαική Συσπειρωση κ Στάθης Λεοντίου ενώ χαρακτηρίζει “πολιτικούς καιροσκόπους”  την παράταξη “Πολίτες στο Προσκήνιο”τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “ Θα μπορούσαν κάλλιστα να φτιάξουν κοινό ψηφοδέλτιο με την παράταξη Παναγιωτόπουλου…”

Για το γεγονός ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να φτιάξει ψηφοδέλτιο τονίζει ότι αυτό έχει να κάνει με το”πόσο βαθειά αντιλαϊκή και αποκρουστική είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που δε βρίσκονται 33 άνθρωποι στον τόπο μας να συνδέσουν το όνομά τους με αυτόν”ενώ σε  ότι αφορά την Χρυσή Αυγή  ο κ Λεοντίου καλεί τους πολίτες να “ μαυρίσουν στο δήμο Δελφών όσους «φιλοξενούν» στα «ανεξάρτητα» ψηφοδέλτιά τους χρυσαυγίτες υποψηφίους (παράταξη Δρακάκη) ή κρατάνε ίσες αποστάσεις και δείχνουν ανοχή στο φασιστικό μόρφωμα, ψαρεύοντας έτσι ψήφους στα βρωμερά νερά της ακροδεξιάς και του φασισμού (παράταξη Ταγκαλή)”

 

ΩτΦ: Αν και τυπικά  έχουμε τελειώσει με τα μνημόνια εντούτοις η οικονομική κρίση δηλώνει παντού παρούσα κάτι που έχει ως άμεση συνέπεια, μεταξύ άλλων, και την κρίση του  θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αλήθεια, ποιό ήταν για εσάς το ερέθισμα μέσα σε αυτές τις συνθήκες να πάρετε τη σκυτάλη από τον έμπειρο Γ. Ιωσηφίδη και να διεκδικήσετε το δήμο Δελφών;

 

Σ. Λ. : Όπως γνωρίζετε, οι κομμουνιστές, οι συναγωνιστές που απαρτίζουν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στους δήμους και στις περιφέρειες της Ελλάδας, συμμετέχουμε με μοναδικό γνώμονα και σκοπό, τον αγώνα του λαού για την επίλυση του συνόλου των προβλημάτων του, απ’ όποια θέση κι αν κληθούμε να προσφέρουμε. Αγωνιζόμαστε συλλογικά για την οργάνωση της αντεπίθεσης, μαζικά και δυναμικά παντού με το λαό, για ν’ ανοίξει επιτέλους ο δικός μας δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών. Σε οποιοδήποτε πεδίο, στο εργατικό-λαϊκό κίνημα κυρίως, αλλά και στην τοπική διοίκηση, δίχως ατομικές φιλοδοξίες ανέλιξης και καριέρας, ανεξάρτητα συνθηκών και συσχετισμού δυνάμεων.  

 

ΩτΦ:Είναι γνωστό ότι η “Λαϊκή Συσπείρωση” στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις δυνάμεις του ΚΚΕ όταν οι επικεφαλής των άλλων ψηφοδελτίων δηλώνουν “ανεξάρτητοι και πολυσυλλεκτικοί”. Τελικά υπάρχουν “ανεξάρτητα” και “εξαρτημένα” ψηφοδέλτια;

 

Σ. Λ. : από την ταμπέλα του “ανεξάρτητου”, αυτό που προσπαθούνε να κρύψουνε όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι πως και οι δήμοι και οι περιφέρειες είναι μέρος του κράτους. Μαζί με τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δρουν ενιαία και εχθρικά απέναντι στον λαό και τις ανάγκες του. Έτσι κι εδώ. Δεν κατεβαίνουν σκέτοι υποψήφιοι δήμαρχοι  και σύμβουλοι, αλλά υποψήφιοι κομμάτων που κυβέρνησαν και μας φέραν ως εδώ. Κομμάτων που θέλουν να ξανακυβερνήσουν. Του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, άλλων κομμάτων συμπληρωμάτων του αστικού πολιτικού δίπολου, ακόμα και ακροδεξιούς, χρυσαυγίτες. Εμφανίζονται με την ταμπέλα του ανεξάρτητου και ακομμάτιστου, την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι ήταν και είναι γνωστά κομματικά στελέχη. Μικρός τόπος είμαστε, γνωριζόμαστε. Και σε όσους συμπολίτες μας, καλοπροαίρετα λένε πως στις τοπικές εκλογές ψηφίζουν πρόσωπα, καλά παιδιά και καλούς διαχειριστές των ζητημάτων της πόλης, του χωριού και όχι κόμματα και πολιτικές, τους λέμε να έχουν αυτό κατά νου: Την επόμενη των εκλογών τα ίδια αυτά πρόσωπα, τα καλά παιδιά, οι φίλοι και οι συγγενείς, πρώτοι θα πολιτικοποιήσουν το αποτέλεσμα. Θα βάψουν τον εκλογικό χάρτη των δήμων και των περιφερειών στα χρώματα των κομμάτων τους. Θα εφαρμόσουν τις αντιλαϊκές-αντεργατικές πολιτικές των κομμάτων τους, των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο δήμο. Εμείς απ’ την άλλη, δε δηλώνουμε ανεξάρτητοι, ουδέτεροι, λες και πέσαμε χθες απ’ τον ουρανό. Είμαστε εξαρτημένοι από την ανάγκη της ανάπτυξη της πάλης του λαού για το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν τη λαϊκή οικογένεια. Απολογούμαστε στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και λέμε πως στο δήμο και στην περιφέρεια δεν πρέπει να ψάχνουμε τις διαφορές ανάμεσα στους εκλεκτούς των αστικών κομμάτων, ανεξάρτητα από το μανδύα με τον οποίο εμφανίζονται. Μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά, μόνο με την ενίσχυση του ψηφοδελτίου  της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ.

 

ΩτΦ: Με ποιό κριτήριο θα πρέπει να πάει στην κάλπη ο δημότης κατά τη γνώμη σας; Από τι Δήμαρχο έχει ανάγκη σήμερα ο δήμος Δελφών;

 

Σ. Λ. : Το κύριο, το μοναδικό θα έλεγα κριτήριο ψήφου σε όλες τις κάλπες της 26 του Μάη, είναι η ίδια η ζωή του λαού, η πείρα του όλα αυτά τα χρόνια. Είναι όλα αυτά που τον απασχολούν και τον βασανίζουν καθημερινά: η φτώχεια, η ανεργία, η μισοδουλειά-μισοζωή που του έχουν επιβάλει, οι πετσοκομμένοι μισθοί και συντάξεις, η άμεση και έμμεση φοροληστεία απ’ το κράτος και τους δήμους, η άθλια κατάσταση στην κατ’ όνομα δημόσια υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια, το φάρμακο εμπόρευμα και τόσα άλλα. Είναι όλα αυτά που τσακίζουν τις ζωές μας ως απόρροια των πολιτικών στήριξης του κεφαλαίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ελληνικές κυβερνήσεις και τους εκπροσώπους στους στην τοπική διοίκηση. Με βάση αυτά θα κριθούνε όλες οι δυνάμεις που παίρνουν μέρος στις δημοτικές, περιφερειακές εκλογές και στις ευρωεκλογές. Τι στάση κράτησαν και που στέκονται: στο πλευρό του μεγάλου κεφαλαίου ή του εργαζόμενου λαού; Αν θέλετε και πιο συγκεκριμένα για το δήμο μας και απευθυνόμενος στον εργατικό-λαϊκό κόσμο της περιοχής: Θέλει μια δημοτική αρχή που να το «πηγαίνει το γράμμα» της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή μια δημοτική αρχή που θα είναι στο πλευρό του, θα αγωνίζεται και θα διεκδικεί; Που θα στηρίζει τους εργαζόμενους στις διεκδικήσεις και στα δικαιώματα τους; Που θα στηρίζει το λεηλατημένο εισόδημα του λαϊκών νοικοκυριών; Με αυτό ως κριτήριο ψήφου καλούμε το λαό στις 26 του Μάη να δώσει δύναμη στη δύναμή του με ισχυρό ΚΚΕ παντού, στους δήμους, στις περιφέρειες και  στην ευρωβουλή.  

 

ΩτΦ: Ιεραρχήστε μου τα βασικότερα προβλήματα που κατά τη γνώμη σας αντιμετωπίζει ο δήμος Δελφών και πείτε μου περιληπτικά τι προτείνετε.

 

Σ. Λ. : Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε εδώ απ’ όσα εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του δήμου. Για παράδειγμα το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης των σχολικών μονάδων, που αν και είναι υποχρέωση των δήμων, δεν προχωράει επειδή κοστίζει. Λογίζεται ως κόστος, ως αποτέλεσμα των τεράστιων περικοπών στην κρατική χρηματοδότηση των δήμων όλα αυτά τα χρόνια, αλλά κι εξαιτίας της απαράδεκτης πολιτικής να μεταβιβάζονται στην τοπική διοίκηση αρμοδιότητες του κράτους, δίχως να συνοδεύονται από το απαραίτητο προσωπικό και πόρους. Άλλο ζήτημα είναι η έλλειψη βρεφονηπιακών σταθμών με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό, που να καλύπτουν όλα τα παιδάκια, σε κάθε πόλη και χωριό του δήμου, δίχως όρους και προϋποθέσεις.

Η ανεπαρκής πολιτική προστασία, δίχως τον απαραίτητο εξοπλισμό, έργα υποδομών και προσωπικό ώστε να φτάνουμε στο σημείο να αποκλείονται ορεινά χωριά του δήμου μας για μέρες με λίγο παραπάνω χιονόπτωση απ’ το κανονικό, όπως είχαμε φέτος. Αυτά είναι μερικά απ’ τα ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητες στο πρόγραμμα της Λαϊκής Συσπείρωσης και για τα οποία παλεύει και διεκδικεί. Δηλαδή την κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, ελεύθερων χώρων. Τη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, την προστασία των ΑμΕΑ, των ηλικιωμένων μέσα από ένα διευρυμένο κρατικό δίκτυο δομών με το αναγκαίο για τη λειτουργία τους προσωπικού.

Το συνολικό σχεδιασμό και χρηματοδότηση από το κράτος όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς κ.λπ.), της μεγάλης έκτασης βιομηχανικών και άλλων ατυχημάτων,       μολυσματικών εστιών. Με βασικό στόχο πάλης την πλήρη χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης από το κράτος, για να μην πληρώνει διπλά και τριπλά το λαϊκό νοικοκυριό για βασικές του ανάγκες. Όλα αυτά είναι θέσεις και προτάσεις που έχουν οικονομικό και πολιτικό κόστος για την εξουσία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για το πολιτικό προσωπικό που τους στηρίζει κεντρικά και τοπικά. Αποτελούν όμως όαση ανακούφισης, ανάσα ζωής για τα εργατικά λαϊκά στρώματα και τους νέους. Είναι ρεαλιστικές, φιλολαϊκές και απαντούν στις διευρυμένες κοινωνικές ανάγκες του σήμερα.

 

ΩτΦ: Από τη στιγμή που το νομοθετικό πλαίσιο είναι πολύ σφιχτό ακόμη και να εκλεγεί ένας δήμαρχος με πρωτοποριακές και προοδευτικές ιδέες πόσο εύκολο θα είναι να εφαρμόσει το πρόγραμμά του;

 

Σ. Λ. :  και δεν είναι κάτι εύκολο. Δείτε τους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης στους πέντε δήμους που άσκησαν διοίκηση: Πάτρα, Καισαριανή, Χαϊδάρι, Ικαρία και Πετρούπολη. Μπήκαν μπροστά στον αγώνα ενάντια στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς, μείωσαν τη δημοτική φορολογία, στήριξαν τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, στήριξαν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στους δήμους, διεκδίκησαν έργα υποδομής και ελεύθερους χώρους. Όλα αυτά κόντρα στο αστικό κράτος και τους νόμους του. Σύρθηκαν και σέρνονται στα αστικά δικαστήρια γιατί πήραν πραγματικά φιλολαϊκά μέτρα. Είχαν όμως στο πλευρό τους την πλειοψηφία των δημοτών τους, που αναγνωρίζουν ποιος στηρίζει τα συμφέροντα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Μαζί πάλεψαν, διεκδίκησαν και κέρδισαν. Και αυτή είναι αν θέλετε η διαφορά μεταξύ των αγωνιστών κομμουνιστών δημάρχων με τους δημάρχους της μοιρολατρίας, της υποταγής και του συμβιβασμού. 

 

ΩτΦ: Έχω ακούσει από κάποιους πολίτες την επιθυμία ότι οι παρατάξεις της αριστεράς (Λαϊκή Συσπείρωση και Πολίτες στο Προσκήνιο) θα μπορούσαν να φτιάξουν κοινό ψηφοδέλτιο. Αν και πλέον αυτό δεν μπορεί να γίνει επειδή έγινε η ανακήρυξη συνδυασμών εντούτοις η απάντησή σας έχει θεωρητικό ενδιαφέρον…

 

Σ. Λ. :Πρώτα απ’ όλα σημασία δεν έχει πως αυτοχαρακτηρίζεται κάποιος, αλλά το τι λέει και κυρίως τι κάνει στην πράξη, πως πολιτεύεται. Και μην ξεχνάμε πως οι Πολίτες στο Προσκήνιο μέχρι το 2015 ήταν η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοτικό συμβούλιο. Συνεχίζουν να λένε και να πολιτεύονται όπως τότε, όμως σήμερα υπάρχει αρκετή εμπειρία από την «πρώτη φορά αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ και ο κόσμος δεν πρέπει να ξεγελαστεί με την επανάληψη του ίδιου έργου, σα φάρσα πλέον. Όταν λοιπόν μια παράταξη ψηφίζει «παρών» στον προϋπολογισμό του δήμου -ο οποίος προϋπολογισμός αποτυπώνει λογιστικά την αντιλαϊκή πολιτική της δημοτικής αρχής- με το σκεπτικό πως ο δήμαρχος δεν τους κάλεσε να τον συντάξουν μαζί, άρα δεν μπορούν και να υπερψηφίσουν, ε, δε τη λες και αριστερή μια τέτοια παράταξη. Όταν σε ζητήματα εγκατάστασης ανεμογεννητριών, άλλοι τους εκλεγμένοι υπερψηφίζουν στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και άλλοι καταψηφίζουν στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, τότε μάλλον για πολιτικούς καιροσκόπους τους λες. Όταν στο κρίσιμο ζήτημα των απολύσεων στα μεταλλεία, απ’ τη μια στηρίζουν στα λόγια τους εργαζομένους και απ’ την άλλη αποδέχονται τις μελέτες-δώρα της εταιρίας στο δήμο στο όνομα της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» και της ανταποδοτικότητας μαζί με τις άλλες παρατάξεις, τότε αυτή η παράταξη δεν είναι τίποτα περισσότερο από τον καλύτερο υποστηρικτή του μεγάλου κεφαλαίου με αριστερό μανδύα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Θα μπορούσαν κάλλιστα να φτιάξουν κοινό ψηφοδέλτιο με την παράταξη Παναγιωτόπουλου, με την οποία συνεργάστηκαν αρκετά καλά μέχρι σήμερα σε κύρια και σημαντικά ζητήματα.             

ΩτΦ: Αν δεν καταφέρετε να πάτε στο δεύτερο γύρο θα στηρίξετε κάποιον άλλο υποψήφιο ή θα παραμείνετε σταθεροί στη γραμμή του “Λευκό-άκυρο”;

 

Σ. Λ. :Όπως είπα και νωρίτερα, εμείς καλούμε το λαό να ψηφίσει, να στηρίξει σε όλες τις κάλπες το ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση. Να μην «τσιμπήσει» στα κάλπικα διλλήματα του δίπολου ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και των συμπληρωμάτων τους στις ευρωεκλογές, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, με όποια μορφή κι αν εμφανίζονται. Να μην εγκλωβιστεί στη λογική του «μικρότερου κακού». Διαλέγοντας το «μικρότερο κακό», διαλέγοντας ΠΑΣΟΚ «για να μην έρθει η δεξιά» και ΣΥΡΙΖΑ «για να φύγει ο Σαμαράς», πήγαμε απ’ το κακό στο χειρότερο. Αυτή η λογική μάς παγιδεύει να δεχόμαστε κάθε φορά πως «ό,τι χάσαμε, χάσαμε» από την επίθεση του κεφαλαίου και πως πρέπει να διαλέξουμε με κριτήριο να μην υπάρξουν νέες απώλειες. Αυτή η λογική οδηγεί να λέμε και ευχαριστώ όταν μας επιστρέφουν κάποια ψίχουλα από τα καρβέλια που μας κλέψανε. Όμως έτσι δεν πρόκειται να σταματήσουμε την επίθεση διαρκείας του κεφαλαίου για να ανακάμψουν και να αυξηθούν τα κέρδη του. Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ και στη Λαϊκή Συσπείρωση είναι αυτή που την επομένη των εκλογών θα μεταφραστεί σε δύναμη για την οργάνωση της αντεπίθεσης απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, για ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη βουλή, την ευρωβουλή, τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

 

ΩτΦ:  Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να στήσει ψηφοδέλτιο με επικεφαλή τον κ. Εμμανουήλ αλλά τελικά δεν το κατάφερε. Θα ήθελα το σχόλιο σας πάνω σε αυτό.

 

Σ. Λ. : γεγονός ότι το κυβερνητικό κόμμα, που έχει και το βουλευτή του νομού, δε κατάφερε να φτιάξει συνδυασμό στο δήμο Δελφών, ανεξαρτήτως του προσώπου του επικεφαλή,  αποδεικνύει τούτο: Το πόσο βαθειά αντιλαϊκή και αποκρουστική είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που δε βρίσκονται 33 άνθρωποι στον τόπο μας να συνδέσουν το όνομά τους με αυτόν. Και βέβαια αυτό πρέπει να εκφραστεί με την καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ και της πολιτικής του σε όλες τις κάλπες.  

 

ΩτΦ: Ποια είναι η άποψή σας για το κ. Δρακάκη σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή; Πως κρίνετε το γεγονός πως συγκεκριμένες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου δέχτηκαν να παραχωρήσουν δημοτική αίθουσα στην Ιτέα για ομιλία από ευρωβουλευτή του ναζιστικού κόμματος;

 

Σ. Λ. :  εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Πρώτα απ’ όλα καλούμε τη δημοτική αρχή να μην δώσει καμία προεκλογική διευκόλυνση στο ναζιστικό αυτό κόμμα. Το σημαντικότερο όμως είναι, ο λαός να στείλει στον αγύριστο την εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στις ευρωεκλογές, το συνδυασμό της στις περιφερειακές εκλογές. Να μαυρίσει στο δήμο Δελφών όσους «φιλοξενούν» στα «ανεξάρτητα» ψηφοδέλτιά τους χρυσαυγίτες υποψηφίους (παράταξη Δρακάκη) ή κρατάνε ίσες αποστάσεις και δείχνουν ανοχή στο φασιστικό μόρφωμα, ψαρεύοντας έτσι ψήφους στα βρωμερά νερά της ακροδεξιάς και του φασισμού (παράταξη Ταγκαλή). Να μη γίνουν αυτές οι εκλογές κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις δολοφονίες, το ρατσισμό, τις επιθέσεις σε εργάτες και μετανάστες, σε κομμουνιστές συνδικαλιστές. Ούτε στις κάλπες για τα κοινοτικά συμβούλια, που στο όνομα του τοπικού βλέπουμε ενιαία ψηφοδέλτια εκπροσώπων των αστικών κομμάτων μαζί με χρυσαυγίτες. 

 

 

ΩτΦ: Μια τελευταία ερώτηση. Θα ήθελα με δύο λόγια να μου χαρακτηρίσετε τη θητεία του νυν δημάρχου κ. Παναγιωτόπουλου όπως και τη δράση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Παναγιώτη Ταγκαλή.

 

Σ. Λ. :Τα τελευταία χρόνια, οι δήμοι με τις διαφόρων ειδών συμπράξεις με επιχειρηματίες, τις δημοτικές επιχειρήσεις, τα διαδημοτικά δίκτυα, εξοπλίστηκαν για να στηρίζουν σε τοπικό επίπεδο τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, να υλοποιούν τους αντιλαϊκούς ευρωενωσιακούς και επιχειρηματικούς σχεδιασμούς. Έτσι και ο δικός μας μετατράπηκε σε αρωγό της ανταποδοτικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, των προγραμμάτων ανακύκλωσης των ανέργων, «των ελάχιστων κοινωνικών παροχών». Εκτοξεύτηκε η απασχολησιμότητα και η ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις. Μειώθηκε κατακόρυφα το μόνιμο προσωπικό. Συρρικνώθηκαν κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες, που τις υποκαθιστούν ιδιώτες, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, οι φορείς της περιβόητης «κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας». Δεν υλοποιούνται έργα υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες, γιατί δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ, αφού δεν προσφέρουν τα προσδοκώμενα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Απογειώθηκε η φοροεπιδρομή για τα λαϊκά νοικοκυριά. Χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά είναι σήμερα αντιμέτωπα με τις κατασχέσεις και την απειλή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακόμα και για «οφειλές» 500 ευρώ. Αυτή την πολιτική υπηρέτησε πιστά η παράταξη Παναγιωτόπουλου.

Σε αυτή έβαλε πλάτη η παράταξη Ταγκαλή. Η μία έκοβε και η άλλη έραβε. Παρά τις όποιες φραστικές τους διαφοροποιήσεις, τα μεγάλα λόγια και τις κοκορομαχίες τους, δεν μπορούν να κρύψουν πως στην ουσία συμφωνούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κατευθύνσεις της, που τόσο πολύ πλήγωσαν και πληγώνουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…