Home Καλαθοσφαίριση «Η καρέκλα του προπονητή δεν είναι καρέκλα εκκλησίας»
Καλαθοσφαίριση - 24 Οκτωβρίου, 2017

«Η καρέκλα του προπονητή δεν είναι καρέκλα εκκλησίας»

 Στην καθιερωμένη , πλέον, συνέντευξη που ευγενικά μας παραχωρεί κάθε αρχή της νέας σεζόν ο προπονητής του Μάκαρου τονίζει ότι ο φετινός στόχος είναι η παραμονή στην κατηγορία.

Από εκεί και ύστερα μιλάει για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της φετινής ομάδας , τις αλλαγές στο ρόστερ, το πάθος που τον διακρίνει και επιπλέον προτιμά να μην απαντήσει στο ερώτημα γιατί φέτος ο ΓΣ Ιτέας δεν πήρε μέρος στα «Φωκικά 2017». Τέλος αναφέρεται στη βοήθεια του Δήμου και του κ. Μαντούβαλου και απαντά στην ερώτηση «αν ενδιαφέρεται ο ίδιος να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση»

 

-Για μια ακόμη χρονιά  στο τιμόνι της ομάδας. Πόσο ενδιαφέρον έχει  να συνεχίζεις σε μια ομάδα που σχεδόν κάθε χρόνο έχει αντικειμενικό στόχο την παραμονή;

Αναλαμβάνοντας την ομάδα πριν από πέντε χρόνια, είχαμε θέση σαν στόχο την άνοδο στην Α΄ΕΣΚΑΣΕ, εκεί που πραγματικά πρέπει να παίζει ο  σύλλογος της Άμφισσας και ταυτόχρονα να οργανώσουμε όλα τα τμήματά μας. Ο Μάκαρος ανέβηκε αμέσως στη μεγάλη κατηγορία και στόχος μας τα δύο πρώτα χρόνια ήταν να καθιερωθούμε σε αυτήν. Νομίζω πως το καταφέραμε. Σε αυτό το πρωτάθλημα όμως οι στόχοι σου κινούνται συνήθως σε δύο επίπεδα. Ή θέτεις από την αρχή το στόχο της ανόδου ή το στόχο της παραμονής. Ο  ενδιάμεσος στόχος της τετράδας έρχεται στην πορεία και μετά τα πρώτα αποτελέσματα. Εμείς δεν είμαστε αυτή τη στιγμή σε θέση να πούμε πως πάμε για άνοδο, οπότε και τη νέα χρονιά θα ασχοληθούμε με την παραμονή μας. Το ενδιαφέρον σε όλο αυτό το πράγμα είναι πως έχουμε μία νέα γενιά ταλαντούχων παικτών που αγαπάνε την ομάδα και το μπάσκετ και είναι αρκετά ενδιαφέρον να δουλεύεις μαζί τους.

 

-Στον πρώτο σας επίσημο φετινό αγώνα θριαμβευσατε εκτός έδρας με 74-56 επί της ΑΓΕ Χαλκίδας. Θα ήθελα να μου κάνετε μια γενική αποτίμηση της μέχρι σήμερα προετοιμασίας σας και να μας ενημερώσετε ποια θεωρείτε τα φετινά  πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της ομάδας σας.

      Θα ξεκινήσω γυρίζοντας πίσω το χρόνο. Πέρυσι κάναμε μια πολύ καλή προετοιμασία, παίξαμε δυνατά φιλικά με στόχο να είμαστε έτοιμοι την πρώτη αγωνιστική. Δυστυχώς συγκυρίες όπως τραυματισμοί, στρατιωτικές θητείες, αρρώστιες μας αποδυνάμωσαν αρκετά με αποτέλεσμα να κάνουμε ένα ξεκίνημα πολύ κακό. Φέτος προκειμένου να έχουμε περισσότερους ετοιμοπόλεμους παίκτες «ανεβάσαμε» στο αντρικό αρκετά παιδιά από τις υποδομές μας. Παίξαμε φιλικά με αξιόλογες ομάδες είδαμε τα θετικά και αρνητικά μας σημεία, αλλά τα φιλικά δεν είναι πρωτάθλημα.  Έχουμε πολλούς παίκτες στις προπονήσεις και το κυριότερο οι μικροί μας δείχνουν διάθεση και ακολουθούν την ομάδα.  Πλεονέκτημα του  φετινού  Μάκαρου είναι η ομοιογένειά  και η διάθεση να παίξουμε άμυνα σε συνδυασμό με την εμπειρία των τριών παιδιών που έρχονται να ενισχύσουν το σύλλογο από μακριά. Επίσης, σημαντικό θετικό στοιχείο είναι και η διοικητική ενίσχυση του Μάκαρου, αφού στην ομάδα ήρθαν  αξιόλογοι άνθρωποι με νέες ιδέες και  διάθεση να προσφέρουν  Τα μειονεκτήματα της – σε αγωνιστικό επίπεδο -  είναι πως πρέπει να δείξουμε περισσότερο πλουραλισμό στην επίθεση με συμμετοχή όλων των παικτών που βρίσκονται στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

  

-  Τι άλλαξε στο φετινό ρόστερ της ομάδος;

Έφυγαν από την ομάδα ο Αμπλάς που επέστρεψε στη Ναύπακτο, ο Γιαννακόπουλος που πήγε στην Καλαμάτα και ο Χατζηστάμου που θα παίζει στο ΧΒΑ. Ήρθαν στο σύλλογο ο πολύπειρος Κουτσογιάννης από την Παναγίτσα και ο Φωτητζόγλου από την ΑΓΕΧ,  δύο παιδιά με πολλές αγωνιστικές συμμετοχές  στην κατηγορία και όχι μόνο.  Στόχος μας όμως είναι να προωθηθούν στην αντρική ομάδα και να παίξουν παιδιά από το παιδικό και εφηβικό τμήμα του συλλόγου, αφού πρόκειται για καλές φουρνιές παικτών με όρεξη για μπάσκετ.

– Ενώ σε γενικές γραμμές είστε ήρεμος άνθρωπος έχω παρατηρήσει ότι μέσα στον αγωνιστικό χώρο μεταμορφώνεστε . Να υποθέσω ότι για  εσάς το πάθος είναι η κινητήρια δύναμη που καθοδηγεί τη σκέψη σας και τη συμπεριφορά σας ;;

Είναι δύσκολο από μέσα σου να βγάλεις την ψυχή, το πνεύμα και την εικόνα  του αθλητή, όταν μάλιστα έχεις παίξει 30 χρόνια ως παίκτης στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.  Μερικές φορές νομίζω πως θα ήθελα να αγωνίζομαι την ώρα που ένα παιχνίδι είναι σε εξέλιξη.  Πάντως η καρέκλα του προπονητή δεν είναι καρέκλα εκκλησίας. Εμένα ούτε μου αρέσει να φωνάζω ούτε καν να μιλάω δυνατά. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού όμως, χρειάζεται να δώσεις κάποιες οδηγίες και αναγκάζεσαι να υψώσεις τη φωνή σου, αφού είτε λόγω του κόσμου το μήνυμα δεν μπορεί να φτάσει στο δέκτη είτε εκείνη την ώρα τυχαίνει  ο παίκτης να μη βλέπει τον προπονητή που του μιλάει. Στις μεγάλες ομάδες βλέπεις πως οι παίκτες με την εμπειρία που έχουν κοιτάζουν τον  πίνακα του σκορ, τον  προπονητή τους για να παίρνουν εντολές και τους συμπαίκτες τους.  Θεωρώ όμως πως μετά από τόσα χρόνια στα γήπεδα,  το να διαχειριστώ ένα παιχνίδι από τον πάγκο δεν είναι κάτι δύσκολο σε αυτήν την κατηγορία.

 

-Ποιες ομάδες θεωρείτε φαβορί για την τετράδα και ποιες για υποβιβασμό;(εννοείται ότι το δικαιολογείς και δεν πετάς 4 ξερά ονόματα)

      Μέχρι αυτή τη στιγμή οι ομάδες που θα παλέψουν για την άνοδο στη Γ΄ Εθνική φαίνεται πως θα είναι ο Άρης Θηβών και η Μαλεσίνα. Έχουν ενισχυθεί με πολλούς και καλούς παίκτες και αυτό που μένει είναι να το αποδείξουν και στο γήπεδο. Επίσης, ενισχυμένη φαίνεται πως είναι και η ομάδα του Απόλλων Λιβαδειάς, αλλά δε νομίζω πως αυτή τη στιγμή τους ενδιαφέρει η άνοδος. Ύστερα υπάρχει ένα γκρουπ ομάδων που θα παλεύουν κάθε Σάββατο για τη νίκη και για καλύτερο πλασάρισμα στο βαθμολογικό πίνακα. Αδύναμος κρίκος του πρωταθλήματος, πιθανόν να είναι φέτος ο Σύλλας Αιδηψού, ο οποίος την τελευταία στιγμή δέχτηκε να συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Α΄ΕΣΚΑΣΕ, παρότι θεωρείται από τα πιο οργανωμένα σωματεία της Ένωσης.  Από την εμπειρία μου θέλω να πω πως ένα καλό ξεκίνημα είναι σημαντικό για τις ομάδες, όπως και η αγωνιστική συντήρηση την περίοδο των Χριστουγέννων, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα τα σωματεία για το δεύτερο γύρο. Το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο και το σίγουρο είναι πως πρέπει να μείνεις ενωμένος μέχρι το τέλος. Εμείς και τα τρία χρόνια στην κατηγορία είτε λόγω άσχημου προγράμματος είτε λόγω τιμωριών είχαμε άσχημο ξεκίνημα, μείναμε όμως μέχρι τέλους μαζεμένοι και σώναμε την κατηγορία. Φέτος ελπίζουμε το ξεκίνημά μας να είναι καλύτερο.

 

-Παρατήρησα ότι από το φετινό τουρνουά απουσίαζε, αν και είχε προσκληθεί, ο ΓΣ Ιτέας. Θα θέλατε να μου εξηγήσετε τους λόγους;

Το τουρνουά μπάσκετ του Μάκαρου ξεκίνησε από πέρυσι με το σκεπτικό να αποτελέσει αναβίωση των τουρνουά που γίνονταν στη δεκαετία του 1980 και στα πέτρινα χρόνια του μπάσκετ στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων ΦΩΚΙΚΑ που οργάνωνε ο τότε Δήμος Άμφισσας. Με τη βοήθεια του Δήμου ξεκίνησε πάλι πέρυσι με σκοπό να γίνει θεσμός. Σίγουρα ο Δήμος τώρα είναι Δήμος Δελφών και νομίζω πως προσκλήσεις συμμετοχής στέλνονται πρώτα στις ομάδες που είναι στο Δήμο. Ο ΓΣ Ιτέας τίμησε πέρυσι με την παρουσία του το τουρνουά, φέτος όμως δεν ήταν παρών και στη θέση του ήρθε ο Άρης Αμφίκλειας.  Σίγουρα για τη μη συμμετοχή του νομίζω πως αρμόδια να απαντήσει είναι η διοίκηση και όχι ο προπονητής. Η διοίκηση οργανώνει το τουρνουά και ο προπονητής ετοιμάζει την ομάδα.  Είναι ευχή μας όμως το τουρνουά να συνεχιστεί και να γίνεται κάθε χρόνο, ενταγμένο στο πολιτιστικές εκδηλώσεις ΦΩΚΙΚΑ που οργανώνει ο Δήμος αυτή την περίοδο.

 

-Είστε ένα ιστορικό σωματείο που όμως διαθέτει περιορισμένους οικονομικούς πόρους. Η ερώτηση είναι αν ο Δήμος ή η Περιφέρεια στέκονται στο ύψος τους και βοηθάνε την προσπάθεια σας.

     Οι εποχές είναι πολύ δύσκολες για τα σωματεία, αφού τα έξοδα είναι πολλά, οι ομάδες αναγκάζονται να πληρώνουν διαιτητές, γραμματεία,  έκδοση δελτίων, -που παλιότερα δεν πλήρωναν – μετακινήσεις και πολλά ακόμη.  Δεν ξέρω αν έχουμε απευθυνθεί στην Περιφέρεια για οικονομική στήριξη, αυτή τη στιγμή δε μας βοηθά και δεν ξέρω αν μπορεί. Ο Δήμος κάλυψε πέρυσι κάποιες μετακινήσεις μας, στήριξε το τουρνουά 3Χ3 το καλοκαίρι, όπως και το τουρνουά του Σεπτεμβρίου,  πήραμε χρηματική ενίσχυση από ένα κονδύλι  και έκανε σημαντικά έργα στο γήπεδο όπως την τοποθέτηση τζαμιών, τα πλέγματα, τους ηλιακούς συλλέκτες, την κατασκευή του λεβητοστασίου με αποτέλεσμα το ΧΡΙΣΤΟΛΙΑΣ ΚΑΜΠΕΡΑΚΗΣ να είναι από τα ελάχιστα γήπεδα στην Ελλάδα που θα έχει άδεια λειτουργίας. Χρειάζεται όμως να δείξει μία δυναμική ο Δήμος στο θέμα της καθαριότητας του γηπέδου, αφού είμαστε αναγκασμένοι να το καθαρίζουμε εμείς παρότι δεν είναι η δουλειά μας. Επίσης, σημαντική είναι και η οικονομική βοήθεια από ιδιώτες πολίτες και ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο νομό μας και φέτος είχαμε τη στήριξη από τον δικηγόρο – ποινικολόγο κ. Πέτρο Μαντούβαλο ο οποίος ανέλαβε όλες τις μετακινήσεις της ομάδος.

 

-Μια τελευταία ερώτηση. Βλέπουμε ότι γενικότερα ως άνθρωπος και ως δάσκαλος είστε πολύ δραστήριος, ότι αγαπάτε τα κοινά. Να θεωρήσουμε ότι το επόμενο βήμα σας θα είναι η κάθοδος στην πολιτική, σε κάποιο αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο;

     Αυτή τη στιγμή η ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση δεν είναι κάτι που με ενδιαφέρει. Μου αρέσει να κάνουμε δράσεις με το σχολείο, τα παιδιά, τους δασκάλους, αλλά και η καλλιέργεια της καλαθοσφαίρισης στην πόλη.  Δεν μπορούμε όμως να καθόμαστε σε μία καρέκλα και να περιμένουμε τους άλλους να μας σώσουν και να λύσουν τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας. Το να βρίσκεσαι στον καναπέ και να ασκείς κριτική είναι το μόνο εύκολο. Καλό  είναι να βγαίνεις και μπροστά και να δοκιμάζεις τις δυνάμεις σου. Σίγουρα η πόλη μας και ο Δήμος γενικότερα έχουν τεράστιες δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν

ΡΟΣΤΕΡ ΜΑΚΑΡΟΥ

 
Νασάκης Θύμιος        35 χρονών 1.92 μ. Σέντερ
Φωτητζόγλου Δημήτριος 26 χρονών 1,94μ. Σέντερ
Κουτσογιάννης Κώστας 38 χρονών 1,80μ Πλέι μέικερ
Λεοντίου Γιώργος        23 χρόνων 1,78μ. Γκαρντ
Λούπουλ Δημήτριος 18 χρόνων 1,92μ. Γκάρντ
Οικονόμου Θανάσης 35 χρονών 1,91μ. Πλέι μέικερ
Βίλλιας Ηλίας        24 χρονών 1,96μ. Σέντερ
Μουτζούρης Ιωάννης 19 χρονών 1,95μ. Σέντερ
Φουσέκης Νίκος 20 χρονών 1,90μ. Γκαρντ
Τσικνής Οδυσσέας       17 χρονών 1,80μ. Πλέι μέικερ
Φέλλος Ηλίας        17 χρονών 1,84μ. Γκαρντ
Κρικέλας Γιώργος        17 χρονών 1,93μ. Γκαρντ
Βουρνούς Δημήτριος 17 χρονών 1,90μ. Γκαρντ
Παπαδήμας Θύμιος        16 χρονών 1,95μ. Σέντερ
Μαμαρέλης Δημήτρης 16 χρονών 1,90μ. Γκαρντ
Αχιλλέας Διαμάντης        15 χρονών 1,.85μ. Γκαρντ
Δρίβας Γιώργος 16 χρονών 1,78μ. Γκαρντ
Προπονητές = Παπούλιας Νίκος
                      Ψιμούλης Δημήτρης
                      Καρόζης Νίκος
 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…