Home Συνεντεύξεις-Άρθρα «Η αυτοδιοίκηση δε θέλει ευχολόγια. Θέλει δουλειά»
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 24 Μαΐου, 2019

«Η αυτοδιοίκηση δε θέλει ευχολόγια. Θέλει δουλειά»

  Για τις συνθήκες διοίκησης στην αυτοδιοίκηση, την αναγκαιότητα να συναινέσεων και συγκλήσεων, τις δυσκολίες στην ωρίμανση των έργων και τον γραφειοκρατικό  κυκεώνα που απαιτούν οι αδειοδοτήσεις, μιλάει η Περιφερειακή Σύμβουλος και εκ νέου υποψήφια  κ. Πέγκυ Αραβαντινού.

Εξηγεί ότι όσα προγραμματίστηκαν στην παρούσα θητεία θα ολοκληρωθούν την επόμενη και τονίζει ότι ο ικανός πολιτικός θα πρέπει να έχει αποδείξει έμπρακτα τη διαχειριστική του ικανότητα, την παραγωγικότητά του, την αποτελεσματικότητα του στην επίλυση των προβλημάτων, το ήθος του και την ειλικρίνεια του. Αλλά πάνω από όλα θα πρέπει να εμπνέει τους πολίτες και να τους ενεργοποιεί.   

Αναφορικά με τον Κλεισθένη και τις αλλαγές που έχει φέρει υποστηρίζει ότι αυξάνει τον ανταγωνισμό των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων το γεγονός ότι δεν προκαθορίζεται ο επικεφαλής των περιφερειακών ενοτήτων.

 

 

«Βραχνάς η διαδικασία των αδειοδοτήσεων»

 

ΩτΦ: Αυτό το χρονικό διάστημα που ασχολείστε με την περιφέρεια, τι σας δυσκόλεψε περισσότερο;

 

Π.Α.: Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχω εκλεγεί τα τελευταία τρία χρόνια. Μέσα σε αυτά τα χρόνια εργαστήκαμε σε πείσμα των καιρών πάρα πολύ σκληρά, επίμονα, μεθοδικά, βάζοντας ως απόλυτη προτεραιότητα τα αιτήματα που οι αρμόδιοι φορείς αλλά και οι πολίτες μας έθεταν.

Ωστόσο αντιμετωπίσαμε ένα εξαιρετικά δύσκολο και ανελαστικό θεσμικό πλαίσιο. Οι αδειοδοτήσεις των μελετών πολλές φορές ξεπερνούσαν κάθε λογική, για παράδειγμα για να αδειοδοτήσουμε ένα έργο σε χερσαία ζώνη έπρεπε να γνωμοδοτήσουν 13 διαφορετικές υπηρεσίες. Άρα πρακτικά χρειαζόμαστε, δύο χρόνια για τη σύνταξη και την ωρίμανση μιας μελέτης και ένα επιπλέον χρόνο για τη δημοπράτηση και τη συμβασιοποίηση της εργολαβίας. Ένα έργο, εφόσον το παρακολουθείς και πιέζεις για την πορεία του- και εφόσον κάποιο από τα συναρμόδια υπουργεία δεν ζητήσει αλλαγή μελέτης- θέλει τρία τουλάχιστον χρόνια, για να ωριμάσει και να ξεκινήσει, με ότι σημαίνει αυτό για την πορεία των έργων. Σε όλο αυτό το κομφούζιο βρέθηκε στο δρόμο μας και η αλλαγή της νομοθεσίας (Ν.4412/2016) όπου πάγωσε εντελώς για ένα χρόνο τις δημοπρασίες των έργων.   

Επίσης μεγάλος ανασταλτικός παράγοντας, αποτελεί η ύπαρξη πολύ αυστηρών και περιορισμένων αρμοδιοτήτων που έχει η Περιφέρεια. Προσπαθήσαμε πολλές φορές να γίνουμε χρήσιμοι και να αντιμετωπίσουμε θέματα υπουργείων – τα οποία ούτε μπορούν να κατανοηθούν ούτε να λυθούν από την πρωτεύουσα. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η υποστελέχωση των νοσοκομείων, με ότι αντίκτυπο έχει στην καθημερινή ζωή των πολιτών της Φωκίδας. Προσπαθήσαμε και κάναμε ολόκληρη νομοθετική ρύθμιση, ώστε από τα αδιάθετα χρήματα της περιφέρειας, να καλύψουμε το ενοίκιο των γιατρών (σημαντικό κίνητρο για να έρθουν οι γιατροί), και να καλύψουμε και το φαρμακευτικό υλικό που έχει ανάγκη η νοσοκομειακή δομή.

Θα μπορούσαμε όλοι να δουλεύουμε καλύτερα και ποιο αποτελεσματικά, αν τα θέματα περιφερειακής εμβέλειας τα αντιμετωπίζαμε και τα λύναμε τοπικά και όχι κεντρικά με τα υπουργεία, με πολύ λιγότερη γραφειοκρατία.

 

«Ως εκεί που μπορούσαμε να ανταποκριθούμε πήγαμε το διαγώνιο»

 

ΩτΦ: Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε το πρώτο τμήμα του διαγωνίου, ωστόσο  είδαμε παράπονα γιατί δεν προτάχθηκε το τμήμα Ιτέα – Γαλαξίδι. Γιατί επελέγη το συγκεκριμένο τμήμα;

 

Π.Α.: Για την υπάρχουσα Περιφερειακή Αρχή, ο διαγώνιος άξονας Θερμοπύλες-Αντίρριο (κομμάτι του Ε65), υπήρξε η απόλυτη και πρώτη προτεραιότητα μας. Το πρόβλημά όμως είναι ότι η κατασκευή του στοιχίζει περί τα 664.000.000 ευρώ και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν έχει τόσο μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η Περιφέρεια διαθέτει από το επιχειρησιακό της πρόγραμμα για διευρωπαϊκά δίκτυα, συνολικά 15.000.000 ευρώ, για όλη την επικράτειά της, μέσω της ανοικτής πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-20»-Άξονας Προτεραιότητας 07, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης χωρίς δεύτερη σκέψη, τον Μάρτιο του 2017, μας ενημέρωσε ότι είναι διατεθειμένος να δώσει όλα τα χρήματά που διαθέτει για τα διευρωπαϊκά δίκτυα, στην κατασκευή αυτού του άξονα. Με το οικονομικό αυτό δεδομένο έπρεπε να προσαρμοστούμε σε κάποιο τμήμα του άξονα. Εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με τη βοήθεια των μελετητών. Δυστυχώς το τμήμα Ιτέα-Γαλαξίδι το οποίο έχει σοβαρά προβλήματα, όταν μελετήθηκε για να ενταχθεί διαπιστώθηκε ότι, η κατασκευή του στοιχίζει 40.000.000 ευρώ, χωρίς μάλιστα τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις που θα τίναζαν ακόμη περισσότερο τον προϋπολογισμό του έργου. Οπότε, επιλέχθηκε η αφετηρία του Οδικού Άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο, η οποία και είναι το πρώτο ανοικτό τμήμα του άξονα, από παράκαμψη Γραβιάς μέχρι τον κόμβο της Βάργιαννης. Μετά από πάρα πολλές οχλήσεις από εμάς, από τον Ιούλιο του 2017, το Υπουργείο ανταποκρίθηκε και κατέθεσε στην διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας, τον φάκελο ένταξης του έργου Γραβιά-Βάργιαννη μόλις τον Αύγουστο του 2018! Στη συνέχεια ζητήθηκαν στο Υπουργείο, από τη διαχειριστική μας να προστεθούν συμπληρωματικά στοιχεία στον Φάκελο ένταξης (π.χ γνωμοδότηση ΚΑΣ κτλ), τα οποία κατατέθηκαν πριν λίγες μέρες όπου αξιολογήθηκαν άμεσα και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το έργο εντάχθηκε με ΑΔΑ:6ΗΩ37ΛΗ-ΗΤΖ.

Για τη Φωκίδα είναι όντως το σημαντικότερο έργο που έχει ανάγκη ο νομός. Είναι αλήθεια ότι  μέχρι τώρα είχε καταντήσει αστικός μύθος. Μεγάλωσα ακούγοντας για αυτό. Το πιο τραγικό όμως ήταν και είναι ότι το θυμούνται όλοι κατά την περίοδο των εκλογών. Είναι εξαιρετικά ενοχλητικό να ακούς ευχολόγια πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση. Είναι κρίμα να γίνεται πιπίλα στο στόμα κάθε πολιτικού ή μικροπολιτικού. Είναι κρίμα να διαβάζεις βαρύγδουπες αναρτήσεις και παρεμβάσεις μόνο για το θεαθήναι και μόνο την περίοδο των εκλογών. Το έργο αυτό το πήραμε πάνω μας στο επίπεδο που μπορούσαμε να ανταποκριθούμε ως Περιφέρεια και το δουλεύουμε εντατικά, τα τελευταία δύο χρόνια. Ας σταματήσουν τα ευχολόγια και η κριτική του καναπέ και να δούμε μεθοδικά και με προγραμματισμό και ομόνοια πως μπορούμε να το εξασφαλίσουμε και να το υλοποιήσουμε, επιτέλους πάνω από κομματικές σημαίες και ιαχές, απαιτώντας από τους κυβερνώντες το καλύτερο για τον τόπο μας, ανεξάρτητα εάν είναι ημέτεροι ή μη.  

 

ΩτΦ: Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσαρμονίες στην ανάπτυξη της Φωκίδας;

 

Π.Α.: Η Φωκίδα είναι ένας νομός με λίγο πληθυσμό, εξαιρετικά αραιοκατοικημένος, με έντονη γεωγραφική ανομοιογένεια. Έχει μόνο δύο Δήμους, ενώ θα έπρεπε να είχε τουλάχιστον τέσσερεις. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της βρίσκεται στο πεδινό τμήμα του Κρισσαίου Πεδίου, ενώ τα άκρα της μαγνητίζονται χωρικά από κέντρα όμορων νομών, Ναύπακτο για τη ΔΕ Ευπαλίου – Βαρδουσίων και Λαμία για τη Δημοτική Ενότητα Γραβιάς- Καλλιέων και Παρνασσού. Ως Υφιστάμενη Περιφερειακή Αρχή, καλλιεργήσαμε πάρα πολύ έντονα την Περιφερειακή συνείδηση, για το λόγο αυτό κάναμε τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου σε κάθε Δήμο εναλλάξ. Αυτή τη λογική την περάσαμε και στην διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας της Φωκίδας. Αγκαλιάσαμε πάρα πολύ κάθε κομμάτι της Φωκίδας – ισόποσα, καλλιεργώντας τη συνείδηση της κοινής αντιμετώπισης προς όλους, ως αδιάσπαστο και ενιαίο Νομό. Για το λόγο αυτό βάλαμε έργα σε όλο το Νομό, με κριτήριο την αναγκαιότητά τους. Η ανταπόκριση υπήρξε θερμή από όλους, με αυτή τη λογική πορευόμαστε και με αυτήν θα συνεχίσουμε.      

 

«Οι νέοι επιστήμονες πρέπει να γυρίσουν πίσω»

 

ΩτΦ: Ζήσατε για χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Τι εντέλει απωθεί έναν επιστήμονα από μια μικρή περιοχή;

 

Π.Α.: Μεγάλωσα και έζησα τα πρώτα καθοριστικά χρόνια μου, στην Ιτέα και στη συνέχεια τα φοιτητικά μου χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασα Οικονομικά, και Αρχιτεκτονική. Εκεί ολοκλήρωσα και τις μεταπτυχιακές και την διαδακτορική μου διατριβή. Πάρα πολύ συνειδητά επέστρεψα στον τόπο μου και έκανα οικογένεια.

Ο τόπος μου, δεν με απώθησε ποτέ, τον αγαπώ πολύ και η εξέλιξη και ανάπτυξή του είναι για εμένα προσωπικό στοίχημα. 

Βρισκόμαστε ακριβώς στο κέντρο της χώρας, δίπλα στο κέντρο του κόσμου, τους Δελφούς. Ακούγεται τετριμμένο αλλά μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα. Η Οικονομική Ύφεση μας ταρακούνησε, ως Ελληνική κοινωνία. Αναθεωρήσαμε και είδαμε ξανά ποια θα πρέπει να είναι η αφετηρία μας. Είχαμε επαναπαυθεί σε ένα λάθος πρότυπο ζωής- απόλυτα καταναλωτικό και έχοντας στραμμένο το βλέμμα μας έξω από την επαρχεία μας– προς τις μητροπόλεις. Το μοντέλο αυτό-μετά την ύφεση άλλαξε – και όσο ποτέ, έγινε η αποκέντρωση, ο δρόμος για την επανεκκίνηση. 

Οπότε οι νέοι επιστήμονες πρέπει να γυρίσουν πίσω!

Το Οικονομικό Φόρουμ που γιγαντώνεται τα τελευταία 4 χρόνια είναι ένα τρανό παράδειγμα ότι κάτι αλλάζει. Ας το εκμεταλλευτούμε και να φέρουμε επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα εδώ, ας φτιάξουμε δομές, ας κάνουμε πιο ευέλικτο το πλαίσιο αδειοδοτήσεων, ώστε να προσελκύσουμε και επιχειρηματικό κεφάλαιο. 

 

 

«Η κατάργηση του  επικεφαλής στις  περιφερειακές ενότητες  δημιουργεί μεγαλύτερο  ανταγωνισμό»

 

 

ΩτΦ: Είστε ικανοποιημένη από τη ροή της προεκλογικής περιόδου και το εσωπαραταξιακό κλίμα;

 

Π.Α.: Η εμπειρία μου στον αυτοδιοικητικό στίβο και στην πολιτική δεν είναι μεγάλη. Το σίγουρο είναι ότι αυτές οι εκλογές, είναι τελείως διαφορετικές από τις προηγούμενες. Καταργώντας ο Κλεισθένης, τον επικεφαλής ανά νομό, άλλαξε τα δεδομένα. Σίγουρα η επιλογή του Αντιπεριφερειάρχη είναι ουσιαστικά στα χέρια των ψηφοφόρων. Αυτό δημιουργεί μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων ενός συνδυασμού. Καλό είναι ο καθένας να διεκδικεί ορθά την στήριξη από τους συμπολίτες μας! Να υπάρχει και να τηρείται ένας κώδικας δεοντολογίας, που να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό. 

 

ΩτΦ: Ποια θεωρείτε ότι πρέπει να είναι τα κριτήρια των πολιτών για την επιλογή των πολιτικών της τοπικής αυτοδιοίκησης;

 

Π.Α.: Για εμένα, ένας ικανός πολιτικός που θα υπηρετεί σωστά την τοπική αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να έχει αποδείξει έμπρακτα τη διαχειριστική του ικανότητα, την παραγωγικότητά του, την αποτελεσματικότητα του στην επίλυση των προβλημάτων, το ήθος του και την ειλικρίνεια του. Αλλά πάνω από όλα θα πρέπει να εμπνέει τους πολίτες και να τους ενεργοποιεί.   

 

Δεν περιμέναμε τον  Κλεισθένη για να  μπορέσουμε να  συνεργαστούμε»

 

ΩτΦ: Ο Κλεισθένης απαιτεί συνεργασίες. Είστε πρόθυμη να δεχτείτε όποια παράταξη αποφασίσει ο επικεφαλής σας για συνεργασία, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται να διατεθούν χωρικές αντιπεριφέρειες σε άλλες παρατάξεις;

 

Π.Α.: Δεν περιμέναμε τον Κλεισθένη για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε. Η εν ενεργεία  Περιφερειακή Αρχή περνούσε κατά το πλείστον τα θέματα στο Περιφερειακό συμβούλιο, με κατά πολύ μεγάλη Πλειοψηφία. Όταν αυτό που υλοποιείς είναι αντικείμενο διαβούλευσης με τους θεσμούς και τους πολίτες και έχεις τεκμηριωμένα επιχειρήματα και πολύ καλή τεχνογνωσία, κανείς δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο. Εκτός και αν αυτό γίνεται εσκεμμένα, ως στείρα αντιπολίτευση που υπηρετεί μικροπαραταξιακά και προσωπικά συμφέροντα. 

Για το λόγο αυτό οι πολίτες ειδικά στην αυτοδιοίκηση, πρέπει να επιλέγουν να τους εκπροσωπούν ποιοτικά και καθαρά σε σκέψη και ήθος άτομα. Η δημοκρατία δίνει το δικαίωμα έκφρασης εξάλλου σε όλους!

Η δύναμη της επιλογής των ατόμων του Περιφερειακού Συμβουλίου, άρα και του Αντιπεριφερειάρχη είναι στα χέρια των ψηφοφόρων!

 

ΩτΦ: Συνηθίζεται προεκλογικά οι υποψήφιοι να τοποθετούνται ιδιωτικά και δημόσια ασκώντας σκληρή κριτική στους αντίπαλους συνδυασμούς. Εσείς γιατί επιλέξατε να μην το κάνετε;

 

Π.Α.: Δεν μου αρέσει η μικροπολιτική! Την απεχθάνομαι! Θεωρώ ότι θα πρέπει όλοι να βλέπουμε το πρόβλημα και να θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε, να φωνάζουμε για το πρόβλημα, όχι για την κριτική του δόλου και της υπεροχής. Πρώτα από όλα όμως πιστεύω πάρα πολύ στον Άνθρωπο και στον Σκεπτόμενο Ψηφοφόρο. Ο Έλληνας σήμερα, είναι πάρα πολύ θυμωμένος και κουρασμένος από τις ανούσιες μόνο προεκλογικές φωνές και από τους Μεσσίες. Αυτό που λείπει στον σημερινό ψηφοφόρο, είναι άνθρωποι που να θέλουν να ακούσουν το πρόβλημά του! Να ενδιαφερθούν για το πρόβλημά, σαν να ήταν δικό τους. Που να τους λέει αλήθειες και όχι να τους χτίζει ψεύτικες προσδοκίες. Έχει χορτάσει από αυτές. 

 

«Όσα προγραμματίστηκαν και προετοιμάστηκαν τώρα θα ξεδιπλωθούν στην  επόμενη θητεία»

 

ΩτΦ: Γιατί διεκδικείτε δεύτερη θητεία. Είχατε την επιλογή του δήμου και μπορούσατε άνετα να μετακινηθείτε σε όποιο ψηφοδέλτιο θέλατε, γιατί επιμένετε στην περιφέρεια;

 

Π.Α.: Η θητεία μου ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια. Σε αυτά τα τρία χρόνια δουλέψαμε πάρα πολύ. Ξεκινήσαμε πάρα πολλά πράγματα και έργα. Εξαιτίας των επίπονων σε χρόνο αδειοδοτήσεων αυτά τα έργα, τώρα αρχίζουν να υλοποιούνται. Όλα αυτά θα ξεδιπλωθούν στην επόμενη θητεία. Έχουμε την ευθύνη να τα προστατεύσουμε και να τα ολοκληρώσουμε! Έχουμε χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες, επικοινωνούμε συνεχώς μαζί τους, βασιζόμαστε σε αυτούς και προχωράμε!

Δεν το κρύβω ότι μου έγιναν προτάσεις!  Παρότι με τιμούν πάρα πολύ οι προτάσεις που δέχτηκα, επέλεξα χωρίς δεύτερη σκέψη να παραμείνω στην Περιφέρεια, γιατί γνωρίζω πάρα πολύ καλά το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης και μπορώ να είμαι πολύ παραγωγική και αποδοτική σε αυτόν. Συνεχίζουμε όπως ξεκινήσαμε με το ίδιο πείσμα και την ίδια αγάπη, να ολοκληρώσουμε ότι ξεκινήσαμε!

 

«Ο πολίτης έχει ανάγκη να είναι ρυθμιστής των  εξελίξεων»

 

ΩτΦ: Ποια είναι η αξία του δημοσίου έργου για εσάς ως επιστήμονα και κάτοικο αυτής της περιοχής;

 

Π.Α.: Ο νομός μας είναι ο πάρα πολύ ανομοιογενής γεωγραφικά, ίσως μαζί με το νομό Μαγνησίας να είναι οι μοναδικοί που έχουν τόσο έντονο ανάγλυφο. Η πολιτεία και ιδιαίτερα η αυτοδιοίκηση πρέπει να χαράσσει και να υλοποιεί βασικά δημόσια έργα υποδομής με αναπτυξιακό χαρακτήρα- όπως είναι ο δρόμος Θερμοπύλες-Αντίρριο, το Λιμάνι της Ιτέας, τα μεγάλα Αρδευτικά, που ήδη δρομολογούμε. Ταυτόχρονα πρέπει στοχοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα κάθε Δημοτικής Ενότητας- ισόποσα – να στοχεύει σε δημόσια έργα κινητήριας τοπικής λογικής, όπως η αποκατάσταση της Αναστήλωση Θεάτρου Δελφών, Μητρόπολη της Άμφισσας, Αθλητικούς χώρους, σημαντικά έργα οδοποιίας και κόμβοι, που εξασφαλίζουν την οδική ασφάλεια, τα οποία επίσης δρομολογούνται.

Πάνω από όλα όμως θα πρέπει να βάζει τις προτεραιότητες των δημόσιων έργων, στην κρίση και την υπόδειξη τόσο των αρμόδιων φορέων, όσο και των πολιτών. Με λογική συνεργασίας με όλους Υπουργεία, Δήμους, Λιμενικά Ταμεία και Συλλόγους.

Τα δημόσια έργα είναι το Ά και το Ώ, μιας Περιφερειακής Αρχής, και πρέπει να υλοποιούνται στοχευμένα με γνώμονα την αναγκαιότητα τους. Αυτά είναι που θα αλλάξουν την καθημερινότητα μας! Δεν μπορείς να μιλήσεις για προώθηση και εξωστρέφεια αν πρώτα δεν εξασφαλίσεις τις υποδομές σου – Δημόσιες αλλά και Ιδιωτικές. Ο ρόλος της πολιτείας είναι αυτός, να υλοποιεί Δημόσια έργα οφέλους και ταυτόχρονα να βοηθά και να στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Αυτό θέλει καθημερινή δουλειά με τους πολίτες, πολύ καλή γνώση των δημόσιων έργων, αυταπάρνηση και ηθική άσκηση δημόσιας διοίκησης. Ο πολίτης έχει ανάγκη να βασιστεί σε ένα ανθρώπινο μοντέλο πολιτικού, που οι αποφάσεις να λαμβάνονται από “Κάτω προς τα Πάνω”, ώστε να είναι αυτός ο ρυθμιστής, των εξελίξεων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…