Επτά (7) προτεραιότητες για τη Φωκίδα θέτει ο υποψήφιος Βουλευτής Ι.Μπούγας
Με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με ισχυρή φωνή στη Βουλή και την κυβερνητική πλειοψηφία, σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους, είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε για τη Φωκίδα σοβαρούς στόχους και να τους υπηρετήσουμε με συνέπεια.
1. Διεκδικούμε για τη Φωκίδα υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Εργαλείο για να το πετύχουμε αυτό θα είναι το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με αυξημένες πιστώσεις 19,2 δισεκ. ευρώ και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε θέση ν’ απορροφήσει περισσότερους πόρους καθώς εντάσσεται στην κατηγορία των «λιγότερο ανεπτυγμένων περιφερειών» και όχι των «περιφερειών σε μετάβαση».
2. Θέτουμε ως προτεραιότητα την άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης του Νομού μας και τη σύνδεσή του με το σύγχρονο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων της χώρας.
Σ’ αυτό το πλαίσιο δεσπόζουσα θέση κατέχει η αναβάθμιση του οδικού άξονα Λαμία – Άμφισσα – Ιτέα – Αντίρριο, έργο που για πρώτη φορά βάλαμε στο χάρτη των μεγάλων παρεμβάσεων την περίοδο 2004-2009 επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή.
3. Διεκδικούμε την αλλαγή του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων και του Αναπτυξιακού Νόμου (ν.4399/2016).
Βάσει της νέας κατάταξης της Περιφέρειας, μια επιχείρηση που υλοποιεί ένα επενδυτικό σχέδιο στη Φωκίδα να λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή ενίσχυση, είτε από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ είτε από τον αναπτυξιακό νόμο, δηλ. 35% αν είναι μεγάλη, 45% αν είναι μεσαία και 55% αν είναι μικρή επιχείρηση (σήμερα τα ποσοστά είναι 25-35-45% αντίστοιχα).
4. Θέτουμε ως προτεραιότητα την αύξηση της απασχόλησης στη Φωκίδα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα:
Στον ιδιωτικό τομέα μέσω της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων και της αξιοποίησης δράσεων του τρέχοντος και του νέου ΕΣΠΑ που δίνει έμφαση στην απασχόληση των ανέργων, ιδίως των νέων, και των μη ενεργών ατόμων.
Στο δημόσιο τομέα με την ενίσχυση νευραλγικών υπηρεσιών όπως οι δομές υγείας, παιδείας και ασφάλειας.
Πολύτιμο εργαλείο για την κατά προτεραιότητα πρόσληψη νέων από τη Φωκίδα είναι η κατ’ απόλυτη πρόταξη εφαρμογή του κριτηρίου εντοπιότητας που ως μέλος της κυβέρνησης Καραμανλή είχα την τιμή να εισηγηθώ και να νομοθετηθεί και για τη Φωκίδα.
5. Χρειαζόμασθε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θ’ αναδεικνύει και θα συνδέει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού μας: το παγκόσμιο σημείο αναφοράς των Δελφών, την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά της ορεινής και της παραλιακής Φωκίδας, τον καρπό του ελαιώνα της Άμφισσας.
Η δημιουργία μεγαλύτερων ή μικρότερων ξενοδοχείων και ξενώνων μπορεί να προσφέρει δεκάδες νέες θέσεις εργασίας από τους Δελφούς, την Ιτέα και το Γαλαξίδι ως τον Αθανάσιο Διάκο και το Μαραθιά. Σ’ αυτό ακριβώς μπορεί να βοηθήσει η ενίσχυση τέτοιων επενδυτικών σχεδίων μέσω του ΕΣΠΑ ή του αναπτυξιακού νόμου.
Η Μαρίνα Ιτέας είναι ένα εμβληματικό έργο για την προσέλκυση υψηλού επιπέδου τουρισμού που πρέπει οπωσδήποτε ν’ αξιοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν και όχι να παραπέμπεται στις καλένδες του ΤΑΙΠΕΔ.
Ο ελαιώνας της Άμφισσας μπορεί να προσφέρει ξανά αξιοπρεπές εισόδημα στους παραγωγούς μας:
6. Διεκδίκηση αντισταθμιστικών οφελών για το Μόρνο.
Η Φωκίδα διαθέτει στην εθνική οικονομία πολύτιμους φυσικούς πόρους, όπως το πόσιμο νερό που προμηθεύεται από τη λίμνη του Μόρνου και εμπορεύεται η ΕΥΔΑΠ.
Το αίτημά μας για αντισταθμιστικά οφέλη προς το Λιδωρίκι, τη Δωρίδα και το Νομό μας εν συνόλω παραμένει επίκαιρο, διαρκές και έχουμε τα επιχειρήματα και τη διάθεση να διεκδικήσουμε την ικανοποίησή του.
7. Λειτουργία ενός βιώσιμου πόλου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Άμφισσα.
Η απερχόμενη κυβέρνηση επιδόθηκε σε πρωτοφανείς πειραματισμούς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανακατατάσσοντας ΑΕΙ και ΤΕΙ με αμφίβολα επαγγελματικά δικαιώματα και μεταφέροντας Τμήματα από πόλη σε πόλη.
Θύμα αυτής της σύγχυσης υπήρξε και η Άμφισσα. Ενώ η κυβέρνηση βρήκε στην πόλη ένα εν λειτουργία ίδρυμα με αξιόλογο αντικείμενο σπουδών και ολοκαίνουργιες – τις καλύτερες στη χώρα – κτιριακές υποδομές, έκανε ότι μπορούσε για να το κλείσει και τελικά αυτό διασώθηκε την τελευταία στιγμή υπό τη μορφή ενός συν ενός Τμήματος στο πλαίσιο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Θεωρούμε ότι η προχειρότητα αυτή του κυβερνητικού σχεδιασμού αδικεί το Νομό μας, το Ίδρυμα και τη δημόσια επένδυση που έγινε τα προηγούμενα χρόνια.
Θα προσπαθήσουμε, ωστόσο, με κάθε δυνατό μέσο να διασφαλίσουμε για την Άμφισσα και τη Φωκίδα τη λειτουργία μιας ανταγωνιστικής μονάδας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε συνέργεια και όσμωση με την τοπική κοινωνία.
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…