Επτά προτεραιότητες για την ανάπτυξη της Φωκίδας
Οι προσεχείς εκλογές σηματοδοτούν τη μετάβαση από την κυριαρχία του εύκολου λαϊκισμού, στη συνειδητοποίηση της κοινής ευθύνης, ανέφερε χτες το βράδυ ο υποψήφιος βουλευτής Φωκίδας με τη ΝΔ κ Ιωάννης Μπούγας μιλώντας στο κατάμεστο ξενοδοχείο «Αμαλία» όπου μίλησε στους ετεροδημότες των Αθηνών.
Επιπλέον, ο τ. υφυπουργός και βουλευτής ,αναλύοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, σημείωσε ότι πρωταρχικός στόχος θα είναι η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με την ενθάρρυνση επενδύσεων
Σε ότι αφορά τη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων και της οικογένειας ο κ Μπούγας τόνισε, καταχειροκροτούμενος ,ότι στόχος είναι ο φορολογικός συντελεστής στα φυσικά πρόσωπα από 22% που είναι σήμερα να πέσει στο 9% με επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Επιπλέον σημείωσε ότι η ΝΔ θα μειώσει το ΦΠΑ σε 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.
Για την Προστασία της κατοικίας και την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας ο κ Μπούγας προανάγγειλε την μείωσε κατά 30% του ΕΝΦΙΑ μέσα στην πρώτη διετία και ακόμη
έκπτωση 40 – 50% για όλες τις εργασίες που αφορούν ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων.
Σε ότι αφορά τη Φωκίδα ο κ Μπούγας αφού σημείωσε ότι ο νομός δεν αποτελεί προτεραιότητα για το ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τις επτά προτάσεις του για την ανάπτυξη
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του υποψηφίου βουλευτή:
Φίλες και φίλοι,
Οι προσεχείς εκλογές δεν σηματοδοτούν απλώς την ευκαιρία μιας κυβερνητικής αλλαγής, την εναλλαγή στην εξουσία καθ’ αυτήν, όπως τόσες φορές στο παρελθόν.
Αφορούν κάτι ακόμη πιο σημαντικό: την πολιτική αλλαγή, τη μετάβαση από την κυριαρχία του εύκολου λαϊκισμού, στη συνειδητοποίηση της κοινής ευθύνης.
Από τ’ αμέτρητα ψέματα του Σύριζα και των συνοδοιπόρων του, στη σοβαρότητα και το μέτρο που εγγυάται η Νέα Δημοκρατία.
Από το διχαστικό λόγο και την έξαψη του φανατισμού, στο προσκλητήριο ενότητας για το μέλλον της χώρας.
Ένα προσκλητήριο που απευθύνουμε σε όλους και που αφορά όλους, πέρα από ό,τι μπορεί ο καθένας να ψήφιζε μέχρι χθες.
Γιατί σήμερα ο καθένας γνωρίζει πόσο στοίχισαν στη χώρα οι «αυταπάτες» της τελευταίας πενταετίας.
Ο καθένας βίωσε στην καθημερινότητά του την υπέρογκη φορολογία χωρίς αντίκρισμα σε καλύτερες υπηρεσίες, τις μειώσεις σε παλιές και νέες συντάξεις, την έλλειψη ασφάλειας, την παράδοση των συνόρων της χώρας στους διακινητές μεταναστών.
Το κόστος των ψεμάτων
Κανείς δεν ψήφισε την απερχόμενη κυβέρνηση του Σύριζα για τα δεινά που προκάλεσε, με τη σύμπραξη βέβαια των ευκαιριακών συμμάχων της:
Για την τυχοδιωκτική τακτική του πρώτου επταμήνου του 2015, την παρ’ ολίγον χρεοκοπία και έξοδο της χώρας από το ευρώ και την Ευρώπη.
Για τη ζημιά των 100 δισεκ. ευρώ από τους χειρισμούς Τσίπρα – Βαρουφάκη.
Ζημιά που πληρώσαμε με τους φόρους του τρίτου μνημονίου, αλλά και την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να προχωρήσει σε γενναίες διαγραφές δανείων πολιτών και επιχειρήσεων.
Ζημιά που πληρώσαμε και πληρώνουμε με τη μεταβίβαση ακόμη και της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου σ’ ένα υπερ-ταμείο υπό διεθνή έλεγχο, παραχώρηση που καμιά ελληνική κυβέρνηση ποτέ πριν δεν είχε δεχθεί καν να συζητήσει!
Τα επίχειρα της ανερμάτιστης πολιτικής του Σύριζα μετράμε στις απογοητευτικές επιδόσεις της χώρας σε μια σειρά από δείκτες:
Είμαστε η χώρα με τα μεγαλύτερα φορολογικά βάρη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη δυσκολία στη δημιουργία και λειτουργία μιας επιχείρησης.
Σε δαπάνες ΕΣΠΑ 2014-2020 (απορρόφηση), βρισκόμαστε – με ποσοστό μόλις 20% – στην 21η θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή σε χρήματα που έχουν πραγματικά φτάσει στους δικαιούχους.
Με τέτοιες επιδόσεις δεν είναι ν’ απορεί κανείς γιατί η Ελλάδα κατέγραψε για το 2018 τη χειρότερη επίδοση επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης Σύριζα.
Αυτό είναι το κόστος των ψεμάτων που πληρώνει η ελληνική κοινωνία.
Μεγαλύτερη όμως ζημιά είναι αυτή, που προκάλεσε η αλλοπρόσαλλη πολιτική του στους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη, Με παραδείγματα, όχι μακρινά αλλά της τελευταίας κοινοβουλευτικής περιόδου. Σας υπενθυμίζω 4 κορυφαία κατά την άποψή μου θεσμικά ολισθήματα.
1ον. Ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την εξόντωση των πολιτικών του αντιπάλων, ενώ αντίθετα με τις ίδιες διαδικασίες προστάτευε τα δικά του στελέχη,
2ον. Ευτέλισε την κοινοβουλευτική διαδικασία με καταιγισμούς άσχετων και αντισυνταγματικών τροπολογιών της τελευταίας στιγμής, με σκοπό την παροχή προσωπικών εξυπηρετήσεων
3ον. Δέσμευσε την επόμενη Κυβέρνηση με την ψήφιση μέτρων, όπως η επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, το αιωνόβιο υπερταμείο και τα πολυετή υπεπλεονάσματα και
4ον. Με διαδικασίες εξπρές ψήφισε το νέο Ποινικό Κώδικα, που με την εφαρμογή του θα απαλλαγούν ή δεν θα οδηγηθούν καθόλου ενώπιον των δικαστικών αρχών, εγκληματίες που έχουν διαπράξει βαρύτατα κακουργήματα, ενώ άλλοι θα αποφυλακιστούν άμεσα, ενδεχομένως δε και τα μέλη της 17.Νοέμβρη, καθώς πολλοί αποδίδουν σε αυτό το λόγο την σπουδή της Κυβέρνησης.
Γι΄ αυτό πιο επιτακτική από την δημοσιονομική ανασυγκρότηση είναι η αποκατάσταση των θεσμών, που μόνο η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να εγγυηθούν.
Οι βασικοί άξονες του σχεδίου μας
Τα γεγονότα κατέδειξαν ότι η τετραετής διακυβέρνηση του Σύριζα όχι μόνον διέψευσε τις προσδοκίες που είχε προηγουμένως καλλιεργήσει, αλλά υπονόμευσε πολλαπλώς τις προοπτικές της χώρας:
Με τα λάθη, την απειρία και την ιδεοληψία που διέκριναν κάθε έκφανση της κυβερνητικής του δράσης, ο Σύριζα αφήνει πίσω του μια χώρα παραδομένη στη στασιμότητα και την κατάθλιψη.
Απέναντι στο Σύριζα αλλά και σε ό,τι κράτησε τη χώρα μας σε υστέρηση μέχρι χθες, η Νέα Δημοκρατία θέτει στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας ένα συνεκτικό πολιτικό πρόγραμμα.
Εισηγούμασθε συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε ανάκαμψη και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με την ενθάρρυνση επενδύσεων
Η Ελλάδα είναι 1η στην ανεργία μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ (18,9%) με πάνω από τις μισές νέες θέσεις εργασίας να αφορούν σε μερική απασχόληση.
Για να δημιουργήσουμε νέες δουλειές χρειαζόμαστε παραγωγικές επενδύσεις και για να προσελκύσουμε επενδύσεις προτείνουμε:
•Μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων, μικρών ή μεγάλων, από το 29% το 2018 στο 20% σε δύο φάσεις.
•Μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα από το 15% το 2018 στο 5% που ευνοεί κυρίως τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
•Αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ στις 25.000 € από τις 10.000 €.
•Φορολογικά κίνητρα για όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε επενδύσεις και προσλήψεις προσωπικού.
•Ευνοϊκή φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10%.
Στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων και της οικογένειας
Παρ’ ότι η κυβέρνηση του Σύριζα ισχυριζόταν ότι τάχα μεριμνούσε για τους «πολλούς» και «αδύναμους», στην πραγματικότητα ήταν αυτοί που επλήγησαν περισσότερο:
Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, τη μείωση παλαιών και νέων συντάξεων, την κατάργηση του ΕΚΑΣ και των βοηθημάτων της τρίτεκνης και πολύτεκνης οικογένειας, την πρωτοφανή αύξηση των έμμεσων φόρων, που αποτελούν το 40% του συνόλου των φόρων.
Για να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη προτείνουμε και υλοποιούμε:
•Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα 9%, από 22% που είναι σήμερα.
•Επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
•Μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση τελικά δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.
•Αξιοπρεπείς συντάξεις με βιώσιμο ασφαλιστικό / συνταξιοδοτικό σύστημα τριών πυλώνων, όπως στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.
•Αύξηση του προϋπολογισμού για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τα επιδόματα ανεργίας.
•Επαναφορά των επιδομάτων για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες που κατήργησε ο Σύριζα (ν.4512/18).
•Μέριμνα ώστε κάθε παιδί που το χρειάζεται να βρίσκει θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό.
Παιδεία
•Αναβάθμιση του δημοσίου σχολείου και απόκτηση πιστοποιητικών πληροφορικής και γλωσσομάθειας μέσα στο σχολείο.
•Επέκταση του θεσμού των προτύπων και πειραματικών σχολείων σε ολόκληρη τη χώρα.
•Ίδρυση προτύπων επαγγελματικών λυκείων.
•Διασύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά και την επιχειρηματικότητα ώστε οι απόφοιτοι να έχουν περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας.
Προστασία της κατοικίας –
αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας
Προκειμένου να προστατεύσουμε την κατοικία και ν’ αναθερμάνουμε την οικοδομική δραστηριότητα προτείνουμε:
•Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας.
•Έκπτωση 40 – 50% για όλες τις εργασίες που αφορούν ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων.
•Αναστολή του Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα και του φόρου υπεραξίας,
•Μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για όλα τα νοικοκυριά με τον περιορισμό των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και μείωση στο μισό του ειδικού τέλους της ΕΡΤ. Κάθε νοικοκυριό θα εξοικονομήσει 18 από τα 36 ευρώ που πληρώνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Ασφάλεια
Με την ελλιπή αστυνόμευση από τα σύνορα ως την ενδοχώρα, η κυβέρνηση ύψωσε λευκή σημαία στα κυκλώματα της παράνομης μετανάστευσης και την εγκληματικότητα που αυξήθηκε δραματικά από το 2014 μέχρι σήμερα.
Το αίτημα των πολιτών για ασφάλεια δεν είναι ούτε αριστερό, ούτε δεξιό, είναι θεμελιώδες δικαίωμα σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας αποτελούν:
•Η φύλαξη των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της χώρας με σύγχρονα τεχνικά μέσα, εντατικές και συντονισμένες περιπολίες σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
•Η ενίσχυση της αστυνόμευσης, πεζής και εποχούμενης, σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου.
Η Φωκίδα υπήρξε Νομός χαμηλής
προτεραιότητας για την κυβέρνηση Σύριζα
Φίλες και φίλοι,
Η ιδιαίτερη πατρίδα μας η Φωκίδα τα πέντε τελευταία χρόνια δεν είχε ν’ αντιπαλέψει μόνο με τις συνέπειες της κρίσης, όπως ολόκληρη η χώρα.
Βρέθηκε αντιμέτωπη και με την αρνητική προκατάληψη της απερχόμενης κυβέρνησης που μας θεωρούσε νομό χαμηλής πολιτικής κι εκλογικής προτεραιότητας που δεν άξιζε ν’ ασχοληθούν μαζί μας.
Η χαμηλή προτεραιότητα που μας επεφύλαξε η κυβέρνηση αποτυπώθηκε σε εξίσου χαμηλές επιδόσεις: βρεθήκαμε μεταξύ των τελευταίων Νομών σε δημόσιες επενδύσεις, μεταξύ των τελευταίων Νομών σε δηλούμενα εισοδήματα.
Την Κυριακή 7 Ιουλίου σας ζητώ να τιμωρήσουμε με την ψήφο μας τον ΣΥΡΙΖΑ για το κακό, που έκανε στην Φωκίδα μας.
Σας ζητώ να επιβεβαιώσουμε τελεσίδικα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και να δώσουμε στη Νέα Δημοκρατία τη δυναμική μιας μεγάλης νίκης στη Φωκίδας και σ’ όλη την Ελλάδα.
Επτά (7) προτεραιότητες για τη Φωκίδα
Με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με ισχυρή φωνή στη Βουλή και την κυβερνητική πλειοψηφία, σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους, είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε για τη Φωκίδα σοβαρούς στόχους και να τους υπηρετήσουμε με συνέπεια.
1. Διεκδικούμε για τη Φωκίδα υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Εργαλείο για να το πετύχουμε αυτό θα είναι το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με αυξημένες πιστώσεις 19,2 δισεκ. ευρώ και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε θέση ν’ απορροφήσει περισσότερους πόρους καθώς εντάσσεται στην κατηγορία των «λιγότερο ανεπτυγμένων περιφερειών» και όχι των «περιφερειών σε μετάβαση».
. Θέτουμε ως προτεραιότητα την άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης του Νομού μας και τη σύνδεσή του με το σύγχρονο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων της χώρας.
Σ’ αυτό το πλαίσιο δεσπόζουσα θέση κατέχει η αναβάθμιση του οδικού άξονα Λαμία – Άμφισσα – Ιτέα – Αντίρριο, έργο που για πρώτη φορά βάλαμε στο χάρτη των μεγάλων παρεμβάσεων την περίοδο 2004-2009 επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή.
. Διεκδικούμε την αλλαγή του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων και του Αναπτυξιακού Νόμου (ν.4399/2016).
Βάσει της νέας κατάταξης της Περιφέρειας, μια επιχείρηση που υλοποιεί ένα επενδυτικό σχέδιο στη Φωκίδα να λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή ενίσχυση, είτε από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ είτε από τον αναπτυξιακό νόμο, δηλ. 35% αν είναι μεγάλη, 45% αν είναι μεσαία και 55% αν είναι μικρή επιχείρηση (σήμερα τα ποσοστά είναι 25-35-45% αντίστοιχα).
4. Θέτουμε ως προτεραιότητα την αύξηση της απασχόλησης στη Φωκίδα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα:
Στον ιδιωτικό τομέα μέσω της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων και της αξιοποίησης δράσεων του τρέχοντος και του νέου ΕΣΠΑ που δίνει έμφαση στην απασχόληση των ανέργων, ιδίως των νέων, και των μη ενεργών ατόμων.
Στο δημόσιο τομέα με την ενίσχυση νευραλγικών υπηρεσιών όπως οι δομές υγείας, παιδείας και ασφάλειας.
Πολύτιμο εργαλείο για την κατά προτεραιότητα πρόσληψη νέων από τη Φωκίδα είναι η κατ’ απόλυτη πρόταξη εφαρμογή του κριτηρίου εντοπιότητας που ως μέλος της κυβέρνησης Καραμανλή είχα την τιμή να εισηγηθώ και να νομοθετηθεί και για τη Φωκίδα.
5. Χρειαζόμαστε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θ’ αναδεικνύει και θα συνδέει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού μας: το παγκόσμιο σημείο αναφοράς των Δελφών, την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά της ορεινής και της παραλιακής Φωκίδας, τον καρπό του ελαιώνα της Άμφισσας.
Η δημιουργία μεγαλύτερων ή μικρότερων ξενοδοχείων και ξενώνων μπορεί να προσφέρει δεκάδες νέες θέσεις εργασίας από τους Δελφούς, την Ιτέα και το Γαλαξίδι ως τον Αθανάσιο Διάκο και το Μαραθιά. Σ’ αυτό ακριβώς μπορεί να βοηθήσει η ενίσχυση τέτοιων επενδυτικών σχεδίων μέσω του ΕΣΠΑ ή του αναπτυξιακού νόμου.
Η Μαρίνα Ιτέας είναι ένα εμβληματικό έργο για την προσέλκυση υψηλού επιπέδου τουρισμού που πρέπει οπωσδήποτε ν’ αξιοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν και όχι να παραπέμπεται στις καλένδες του ΤΑΙΠΕΔ.
Ο ελαιώνας της Άμφισσας μπορεί να προσφέρει ξανά αξιοπρεπές εισόδημα στους παραγωγούς μας:
6. Διεκδίκηση αντισταθμιστικών οφελών για το Μόρνο.
Η Φωκίδα διαθέτει στην εθνική οικονομία πολύτιμους φυσικούς πόρους, όπως το πόσιμο νερό που προμηθεύεται από τη λίμνη του Μόρνου και εμπορεύεται η ΕΥΔΑΠ.
Το αίτημά μας για αντισταθμιστικά οφέλη προς το Λιδωρίκι, τη Δωρίδα και το Νομό μας εν συνόλω παραμένει επίκαιρο, διαρκές και έχουμε τα επιχειρήματα και τη διάθεση να διεκδικήσουμε την ικανοποίησή του.
7. Λειτουργία ενός βιώσιμου πόλου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Άμφισσα.
Η απερχόμενη κυβέρνηση επιδόθηκε σε πρωτοφανείς πειραματισμούς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανακατατάσσοντας ΑΕΙ και ΤΕΙ με αμφίβολα επαγγελματικά δικαιώματα και μεταφέροντας Τμήματα από πόλη σε πόλη.
Θύμα αυτής της σύγχυσης υπήρξε και η Άμφισσα. Ενώ η κυβέρνηση βρήκε στην πόλη ένα εν λειτουργία ίδρυμα με αξιόλογο αντικείμενο σπουδών και ολοκαίνουργιες – τις καλύτερες στη χώρα – κτιριακές υποδομές, έκανε ότι μπορούσε για να το κλείσει και τελικά αυτό διασώθηκε την τελευταία στιγμή υπό τη μορφή ενός συν ενός Τμήματος στο πλαίσιο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…