Home Δήμος Δελφών Διαφωνία Παναγιωτόπουλου – Ταγκαλή για την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης στην Άμφισσα
Διαφωνία Παναγιωτόπουλου – Ταγκαλή για την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης στην Άμφισσα
Το ζήτημα της ελεγχόμενης στάθμευσης στην Άμφισσα, συζητήθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών, με αφορμή την μεταφορά αρμοδιοτήτων της καταργημένης Δημοτικής Αστυνομίας, σε υπαλλήλους του Δήμου.
Αυτό που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση, κάτι που είχαμε αναφέρει και πριν το Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν ότι από τις αρμοδιότητες των Δημοτικών Αστυνόμων που μεταβιβάζονται σε υπαλλήλους, εξαιρέθηκε από το Δήμο Δελφών ο έλεγχος της κυκλοφορίας, κάτι που θα βοηθούσε πολύ στη λειτουργία του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, το οποίο θα τοποθετηθεί στην πόλη το επόμενο διάστημα αφού το συγκεκριμένο έργο που εκπονείται μέσω του «Πράσινου Ταμείου» βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης.
Το εύλογο αυτό ερώτημα –για την εξαίρεση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας- έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, με δεδομένο ότι το έργο βρίσκεται σε τελικό στάδιο, τους επόμενους μήνες θα τοποθετηθούν τα κολονάκια για την ελεγχόμενη και από τη στιγμή που ο Δήμος δεν μετέφερε στους υπαλλήλους την αρμοδιότητα για τον έλεγχο της κυκλοφορίας, το μέτρο για μία ακόμη φορά δεν θα λειτουργήσει. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το σύστημα της ελεγχόμενης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την μεταβίβαση των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων και το μόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσει είναι ένας υπάλληλος.
Απαντώντας ο δήμαρχος κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε πως έλεγχο κυκλοφορίας μπορεί να κάνει πλέον μόνο η Τροχαία και η Αστυνομία, αφού το συγκεκριμένο κομμάτι που κατείχε η Δημοτική Αστυνομία ανατέθηκε εκεί. Μάλιστα ως επιχείρημα ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε σε ένα σύστημα που προσπάθησε ο Δήμος Αθηναίων με την ίδρυση ενός τμήματος ελέγχου το οποίο θα υποκαθιστούσε την Δημοτική Αστυνομία, το όποιο όπως τόνισε απέτυχε και αντιμετώπισε προβλήματα στη λειτουργία του. Ανέφερε δε πως με δύο υπαλλήλους, ειδικά στις μεγάλες πόλεις όπως η Άμφισσα και η Ιτέα δεν μπορούν να ελεγχθούν οι τροχαίες παραβάσεις ενώ υπενθύμισε τη δέσμευσή του για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε όλες τις μεγάλες Δημοτικές Ενότητες. Ξεκαθάρισε δε πως με τα τωρινά δεδομένα προφανώς και δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο της ελεγχόμενης, επισημαίνοντας πως ούτως ή άλλως από την στιγμή που καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία σταμάτησε. «Προσωπικά αυτό το έργο μου φαίνονταν περιττό από το καλοκαίρι. Ωστόσο εσείς επιλέξατε να το προχωρήσετε γιατί είχε εγκριθεί από το Πράσινο Ταμείο και στη λογική να μην χαθούν τα χρήματα. Θα προτιμούσα να είχε τροποποιηθεί η ένταξη του έργου σε μία άλλη λογική. Ποιος θα ελέγξει την ελεγχόεμενη και με ποιο κέντρο ελέγχου; Είναι αδύνατο και ανέφικτο αυτό. Όπως και να έχει όταν τοποθετηθεί το σύστημα θα δούμε τι παράλληλες ωφέλειες έχει», ανέφερε ο κ. Δήμαρχος.
Σε κάθε περίπτωση από τη στιγμή που πρόκειται για ένα έργο το οποίο είναι στο τελικό του στάδιο, όταν με το καλό υλοποιηθεί η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να λειτουργήσει την ελεγχόμενη στάθμευση αφού το σύστημα απαιτεί μόνο έναν υπάλληλο, τουλάχιστον για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Πάντα σε συνάρτηση με τα όσα έχει οραματιστεί ο δήμαρχος για την λύση των κυκλοφοριακών προβλημάτων σε όλες τις πόλεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Πως λειτουργεί το σύστημα αυτοποιημένης ελεγχόμενης στάθμευσης που θα εγκατασταθεί στην Άμφισσα
Με την ευκαιρία της συζήτησης της ελεγχόμενης στάθμευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο σας παραθέτουμε τον τρόπο που θα λειτουργεί το σύστημα:
– Από πληροφοριακές πινακίδες ή από κινητό smart Phone θα μπορεί ο πολίτης θα μπορεί να ενημερώνεται για την ύπαρξη κενών θέσεων όπου μπορεί να σταθμεύσει το όχημά του σε υφιστάμενη κενή θέση. Σημειώνεται ότι το σύστημα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για την ύπαρξη κενών θέσεων.
– Ο πολίτης παρκάρει το όχημά του στην υπάρχουσα κενή θέση, αφού έχει προμηθευτεί κάρτα από τα σημεία που θα υποδείξει ο Δήμος. Σε περίπτωση που κάποιος έχει κατεβάσει τη σχετική εφαρμογή I-Parking μπορεί να χρησιμοποιήσει το Smart Phone του.
– Στην συνέχεια ο πολίτης πλησιάζει την κάρτα στο κολονάκι ή επιβεβαιώνει τη θέση στάθμευσης μέσω του Smart Phone. Το κολονάκι ενημερώνει οπτικά και ηχητικά για το μέγιστο χρονικό διάστημα που έχει στη διάθεσή του ο πολίτης με βάση το υπόλοιπο της κάρτας στάθμευσης ή τους λογαριασμούς τους ή τους τοπικούς χρονικούς περιορισμούς. Εάν η χρέωση γίνει μέσω Smart Phone εμφανίζονται τα αντίστοιχα δεδομένα στην οθόνη του κινητού.
– Τρόπος λειτουργίας: Ενεργοποιείται η χρέωση, ο πολίτης κάνει τις δουλειές του, επιστρέφει και φεύγει.
Στα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου συστήματος συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι δεν απαιτούμε ταμειολογιστικά συστήματα, χρεώνεται ο ακριβής χρόνος στάθμευσης χωρίς αδικίες, ο χρήστης ενημερώνεται εύκολα, αξιόπιστα και γρήγορα από τους ηλεκτρονικούς πίνακες και τα Smart Phone για τις κενές θέσεις με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η άσκοπη περιφορά για ανεύρεση θέσης στάθμευσης. Επιπλέον ο διαχειριστής του συστήματος (δηλαδή ο δήμος) έχει τη δυνατότητα να δίνει κάρτες ελεύθερης ή περιορισμένης στάθμευσης με πληρωμή ή δωρεάν σε μόνιμους κατοίκους, σε ανάπηρους, στα οχήματα τροφοδοσίας, σε οχήματα υπηρεσιακών παραγόντων, είτε με χρονική διάρκεια, είτε με τοπικούς περιορισμούς, είτε σε συνδυασμό.
Ο υπεύθυνος λειτουργίας του συστήματος ενημερώνεται άμεσα για τις παράνομες σταθμεύσεις καθώς και για οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα προκύψει κατά την λειτουργία του συστήματος. Την πληροφορία για το ακριβές σημείο όπου υπάρχει παράνομη στάθμευση την λαμβάνει ο Δημοτικός Αστυνόμος μέσω της φορητής συσκευής λήψης και εκτύπωσης κλήσεων. Ο παραβάτης εντοπίζεται αυτόματα από το σύστημα, ενώ γίνεται αντιληπτός και οπτικά από την φωτεινή ένδειξη η οποία αναβοσβήνει με αποτέλεσμα να γίνεται άμεσα αντιληπτός από όλους, να υπάρχει κοινωνική ευαισθητοποίηση και κοινωνικός έλεγχος. Εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τα οικονομικά στοιχεία, την διαχείριση των θέσεων στάθμευσης, ειδοποιήσεις για κλήσεις, κλήσεις που επιβάλλονται. Το σύστημα ενημερώνει πέρα από τη δική του ιστοσελίδα, οποιαδήποτε άλλη για τις κενές θέσεις και το ακριβές σημείο. Η ειδική εφαρμογή την οποία οι χρήστες μπορούν να προμηθευτούν από App Store υποδεικνύει χρήστη σε σχέση με το σημείο που κινείται, που υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις και αφού ο ενδιαφερόμενος σταθμεύσει μπορεί να κάνει και την πληρωμή αυτόματα μέσω του λογαριασμού της κάρτας που έχει δηλώσει κατά την εγγραφή στο σύστημα του App Store. Η κεντρική εφαρμογή ενεργοποιεί και απενεργοποιεί είτε ολόκληρο το σύστημα είτε μέρος αυτού είτε και μεμονωμένη θέση. Επίσης το σύστημα εξάγει στατιστικά στοιχεία στους εξουσιοδοτημένους χρήστες για τα οικονομικά στοιχεία τις κενές θέσεις, τις κλήσεις, τις ειδοποιήσεις κλπ, γίνεται αυτόματη ενημέρωση του διαχειριστή για οποιαδήποτε βλάβη, ενώ υπάρχει εύκολη και άμεση αποκατάσταση σε όποιο κολονάκι υποστεί βλάβη.
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…