Home Συνεντεύξεις-Άρθρα . Α.Μανδρέκα :«Θέλω να κάνω πολιτική και όχι μικροπολιτική»
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 26 Σεπτεμβρίου, 2013

. Α.Μανδρέκα :«Θέλω να κάνω πολιτική και όχι μικροπολιτική»

  «Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι στην κοινωνία, και στην τοπική κοινωνία, που δεν θέλουν να αλλάξει ο κόσμος νοοτροπία, να αλλάξει τρόπο σκέψης και δράσης. Είναι αυτοί που θέλουν τους ανθρώπους εγκλωβισμένους και εξαρτώμενους από πρόσωπα και καταστάσεις. Είναι αυτοί που μια ζωή έχουν μάθει να κάνουν τον «παράγοντα», επισημαίνει η Βουλευτής Φωκίδας κ. Ασπασία Μανδρέκα, σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης, στην οποία δεν εκθέτει μόνο τις απόψεις της, αλλά και τα συναισθήματά της..

 

 

«Με το πλεόνασμα που επιτυγχάνεται για πρώτη φορά, αν δεν υπήρχε η ύφεση, η χώρα θα κάλυπτε ήδη όλες τις δαπάνες και τους τόκους της»

ΩτΦ: Τα νούμερα δεν βγαίνουν και πλέον η Ελλάδα επιθυμεί διακαώς κούρεμα του δημοσίου χρέους, που φαίνεται να έρχεται μετά τις γερμανικές εκλογές και φυσικά θα συνοδευτεί με νέο μνημόνιο ή, αν προτιμάτε, μέτρα. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτό είναι το κλειδί για τον παράδεισο, αφού τόσα μέτρα, περικοπές και θυσίες δεν είχαν το αποτέλεσμα που προσδοκούσε η χώρα και οι δανειστές της;


Ασπασία Μανδρέκα:
Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας ότι τόσες θυσίες δεν είχαν αποτέλεσμα. Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται, βεβαίως, σε βαθιά ύφεση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι θυσίες που έχουν γίνει από τον ελληνικό λαό μέχρι σήμερα δεν είχαν αποτέλεσμα και μάλιστα σημαντικό. Παλαιότερα είχαμε το φαινόμενο η Ελλάδα να μην πιάνει τους στόχους και να χρειάζεται νέα χρηματοδότηση. Η νέα χρηματοδότη αναγκαστικά έφερνε και νέα μέτρα που με τη σειρά τους είχαν δυσμενή αποτελέσματα στο εισόδημα των Ελλήνων.

Τα πράγματα έχουν σαφώς βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα. Πλέον πιάνουμε τους στόχους και είμαστε στη διαδικασία παραγωγής πρωτογενούς πλεονάσματος. Έχουμε το μεγαλύτερο διαρθωτικό πλεόνασμα στην Ευρώπη και αυτό δεν το λέμε εμείς, το λέει το ΔΝΤ και η Κομισιόν. Έτσι, λοιπόν, με το πλεόνασμα που επιτυγχάνεται για πρώτη φορά, αν δεν υπήρχε η ύφεση, η χώρα θα κάλυπτε ήδη όλες τις δαπάνες και τους τόκους της. Για αυτό και για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στην ανάκαμψη, να βγούμε από την ύφεση που αύτη τη στιγμή αποτελεί το εμπόδιό μας. Η λιτότητα, βέβαια, δεν φτάνει και χρειάζονται μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Χρειάζεται Ανάπτυξη που μέχρι τώρα δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θα πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι στην ελληνική περίπτωση, από την αρχή, από το πρώτο μνημόνιο, δεν λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας. Και τότε θα θυμάστε καλά ότι ο κ. Σαμαράς μιλούσε για τη λάθος συνταγή του μνημονίου. Όμως αυτό έγινε, συνομολογήθηκε το πρώτο μνημόνιο που είχε τα γνωστά αποτελέσματα. Ναι εκεί έγινε λάθος. Δεν βοηθά σε τίποτα να αναφερόμαστε συνέχεια σε αυτό. Το σημαντικό σήμερα, όπως και εσείς είπατε, είναι να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού, να βγούμε, επιτέλους, από την κρίση. Και ένα χρόνο μετά την ανάδειξη της νέας Κυβέρνησης η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί και όλοι οι δείκτες είναι καλύτεροι. . Όπως, ήδη ανέφερα, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το οκτάμηνο του 2013 διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2,9 δις ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,4 δις για την ίδια περίοδο το 2012. Το έλλειμμα μειώθηκε σε 1,3% του Α.Ε.Π, από 6,5% του Α.Ε.Π που ήταν πέρυσι.  Η ύφεση, για παράδειγμα, είναι ήδη μικρότερη από την προβλεπόμενη. Είχαμε εισροή κεφαλαίων από τον φετινό τουρισμό.  Μόλις ένα χρόνο μετά, την εκλογή της Κυβέρνησης, αρχίσαμε σιγά – σιγά να βλέπουμε φως στο τούνελ.


«Δεν υπάρχει κάποιος που να μη καταλαβαίνει πια ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα λιτότητας»


ΩτΦ: Σύντομα θα βρεθούμε όλοι αντιμέτωποι με νέα μέτρα. Έχετε αποφασίσει πως θα το διαχειριστείτε;


Α.Μ.:
Να σας απαντήσω. Όσο η χώρα δεν έπιανε τους δημοσιονομικούς στόχους της χρειαζόταν συνεχώς χρήματα. Στα πλαίσια του δανεισμού μας και προκειμένου να μην φτάσουμε στην άτακτη χρεοκοπία οι δανειστές μας επέβαλαν νέα και επαχθή μέτρα. Τώρα που οι δανειστές μας είδαν ότι πιάνουμε τους στόχους μας και έχουν δεσμευτεί ότι αν χρειαστεί νέα βοήθεια, κυρίως για λήξεις ομολόγων, να μας βοηθήσουν χωρίς νέα σύμβαση και χωρίς νέα μέτρα. Οι ξένοι έχουν δεσμευτεί ότι όσο πετυχαίνουμε το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και των αποκρατικοποιήσεων δεν θα υπάρξουν νέοι όροι και η Ελλάδα θα αρχίσει να αποδεσμεύεται από την μνημονιακή εποχή.        

Σε ότι, δε, αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για τα έτη 2015 – 2016 η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να καλύψει 2,5 δισεκατομμύρια. Αυτά θα τα καλύψει από τα διαρθρωτικά μέτρα που λαμβάνει. Για παράδειγμα, από την περικοπή σπατάλης στο Δημόσιο και στις προμήθειες, από τη μείωση της φοροδιαφυγής και την πάταξη του λαθρεμπορίου. Δεν πρόκειται, λοιπόν, να μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί, οι συντάξεις ή να επιβληθούν νέοι φόροι.


Δεν υπάρχει κάποιος που να μη καταλαβαίνει πια ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα λιτότητας.


ΩτΦ: Είναι, όμως, πραγματικό το πρωτογενές πλεόνασμα που εμφανίζεται γιατί πολλά ακούγονται;


Α.Μ
.:Όπως ήδη σάς είπα το πρωτογενές πλεόνασμα είναι αναγκαίο για την επιβίωση της χώρας. Είναι αυτονόητα σημαντικό να μπορούμε να καλύπτουμε τις τρέχουσες ανάγκες μας από αυτό. Έτσι, λοιπόν, ακόμα κι αν το πλεόνασμα αυτό δεν ετίθετο ως προαπαιτούμενος στόχος, θα έπρεπε να το έχουμε επιδιώξει από μόνοι μας εδώ και χρόνια, ώστε να μη χρειάζεται να δανειζόμαστε συνεχώς.Το πρωτογενές πλεόνασμα, λοιπόν, έχει συμφωνηθεί ως αναγκαίος όρος για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μας, δηλαδή για κούρεμα του χρέους ή και για την μείωση των επιτοκίων. Κάποιοι και κυρίως το ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν για «πλασματικό πλεόνασμα» και για «λογιστικό τέχνασμα». Αυτό δεν είναι αλήθεια και αυτοί που το ισχυρίστηκαν προσπάθησαν να κοροϊδέψουν άλλη μια φορά τον κόσμο. Συγκεκριμένα, υποστήριξαν ότι η Κυβέρνηση προκειμένου να δείξει πλεόνασμα δεν βάζει στο λογαριασμό τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι οι ληξιπρόθεσμες αυτές οφειλές που προέρχονται από προηγούμενα έτη είχαν υπολογιστεί στο τότε έλλειμμα και δεν είναι δυνατόν να καταγραφούν ξανά για δεύτερη ή τρίτη φορά. Τα χρήματα, δε, για την αποπληρωμή των χρεών αυτών του κράτους προς τρίτους τα έχουμε ήδη δανειστεί και έχουν, όπως σας είπα, καταγραφεί στο έλλειμμα των προηγούμενων χρόνων.Όταν κατάλαβαν ότι έκαναν για άλλη μια φορά «γκάφα» διαπιστώσαμε το εξής τραγελαφικό στα «παράθυρα» των τηλεοπτικών εκπομπών. Από την μια οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αμφισβητούν το πρωτογενές πλεόνασμα και από την άλλη να έχουν άποψη για το πώς αυτό θα μοιραστεί για κοινωνικές δαπάνες…..Γιατί θα πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι η συμφωνία με τους εταίρους μας είναι ότι για οποίο ποσό επιτυγχάνεται ως πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από τα 500 εκατομμύρια ευρώ, το 30% αυτού θα πηγαίνει για την αποπληρωμή
του χρέους μας και το 70% στην κοινωνία μας, δηλαδή θα διατίθεται από την Κυβέρνηση για την οικονομική ελάφρυνση κοινωνικών ομάδων
.     


ΩτΦ: Η διοίκηση ασκείται από την ελληνική Κυβέρνηση; Γιατί έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι τελικά, ουσιαστικά, κυβερνούν οι δανειστές.


Α.Μ.:
Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ας ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, κάτι απλό. Έχουμε κάνει μια συμφωνία με την τρόϊκα, έχουμε δεσμευτεί. Από αυτή τη συμφωνία, όπως είναι ευνόητο, προκύπτουν υποχρεώσεις και δικαιώματα. Όταν δεν τηρείς μια συμφωνία υπάρχουν κυρώσεις. Και η αλήθεια είναι ότι μέχρι πρόσφατα δεν επιδεικνύαμε την καλύτερη συμβατική «συμπεριφορά» με την έννοια ότι η Ελληνική πλευρά δεν επιτύγχανε τους τιθέμενους στόχους.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι ανεύθυνο να ισχυρίζεσαι ότι τη χώρα κυβερνούν άλλοι. Και θα σας εξηγήσω γιατί το λέω αυτό. Όταν κατορθώσαμε να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας και να πιάνουμε τους στόχους μας οι δανειστές μας «ανταπέδωσαν» όπως όφειλαν από τη μεταξύ μας συμφωνία.Συγκεκριμένα, μειώσαμε το χρέος. Και μάλιστα το μειώσαμε τόσο όσο δεν έχει γίνει ποτέ στα χρονικά. Επίσης, μειώσαμε τα επιτόκια για το κράτος όσο ποτέ. Όταν άρχισε το πρώτο μνημόνιο καταβάλαμε πάνω από 5,2% ως επιτόκιο ενώ σήμερα καταβάλλουμε 2,5% επιτόκιο για το σύνολο του χρέους μας. Όσο για το δανεισμό που συμφωνήθηκε τον περσινό Νοέμβριο το επιτόκιό του κυμαίνεται από 1% ως 1,8%.Επίσης, η Ελληνική Κυβέρνηση εξασφάλισε τη μεταφορά αποπληρωμής των οφειλομένων τόκων μας μετά από δέκα χρόνια και παράλληλα εξασφάλισε την αναστολή αποπληρωμής τοκοχρεωλυσίων για δέκα πέντε χρόνια. Όλα αυτά ήταν αδιανόητα διαχρονικά για οποιαδήποτε άλλη υπερχρεωμένη χώρα. Η Ελλάδα ακριβώς επειδή κατόρθωσε να παραμείνει στην ευρωζώνη πέτυχε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έχει γίνει ποτέ, με τους πιο ευνοϊκούς όρους και χωρίς να έχουμε άτακτη χρεοκοπία. Να σημειώσουμε, δε, ότι η Κυβέρνηση Σαμαρά τους τελευταίους μήνες έχει κάνει πράγματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν γίνει τα τελευταία είκοσι χρόνια τουλάχιστον. Η χώρα απέκτησε ξανά την οικονομική σταθεροποίησή της αλλά και την χαμένη αξιοπιστία της.


«Η λύση για την ανεργία είναι μία και αυτή ονομάζεται ανάκαμψη»

 

ΩτΦ Αυτό είναι αλήθεια. Η ανεργία στη χώρα και κυρίως στους νέους κυμαίνεται σε πολύ υψηλά ποσοστά. Είναι τεράστιο πρόβλημα το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την υφιστάμενη ύφεση.Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει κυρίως για την ανεργία που έχει φτάσει σε τρομακτικά ποσοστά όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ;


 
Α.Μ.: Η λύση για την ανεργία είναι μία και αυτή ονομάζεται ανάκαμψη. Όλα δείχνουν και με δεδομένα όσα είπαμε νωρίτερα ότι η ανάκαμψη είναι κοντά. Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση έχει κάνει και έναν ειδικότερο προγραμματισμό.

Όπως, δήλωσε, και ο Πρωθυπουργός εξασφαλίστηκαν και λειτουργούν κοινοτικά προγράμματα για 5μηνη μαθητεία των νέων τα οποία καλύπτουν και τις εργοδοτικές εισφορές εφόσον προσληφθούν μετά για δώδεκα μήνες. Στο πρόγραμμα αυτό φέτος εντάχθηκαν 45.000 και θα συνεχιστεί το 2014 για 75.000 παιδιά. Προσλαμβάνονται 50.000 για κοινωνική εργασία από τους ανέργους που η οικογένειά τους δεν έχει κανέναν εργαζόμενο. Αυτό θα συνεχιστεί και του χρόνου. Επίσης, για πρώτη φορά παρέχεται η στοιχειώδης ασφαλιστική κάλυψη σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και έμειναν ανασφάλιστοι.

Όλα τα στοιχεία δίνουν θετικά μηνύματα.

Τα στοιχεία, δηλαδή, της Έρευνας Εργατικού Δυνα¬μικού της ΕΛΣΤΑΤ για το μήνα Ιούνιο, ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τις θε¬τικές τάσεις στο πεδίο της απασχόλησης τους τελευταίους μήνες, όπως αυτές προκύπτουν από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για τη μισθωτή εργασία του ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» τους τελευταίους έξι μήνες παρατηρείται θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – απο¬λύσεων, με αποτέλεσμα την περίοδο Ιανουάριος – Αύγουστος οι προσ¬λήψεις να είναι κατά 102.580 περισσότερες από τις αποχωρήσεις.

Έτσι, για πρώτη φορά, την τελευταία περίοδο, επισημαίνεται από την ΕΛ¬ΣΤΑΤ ότι «τον Ιούνιο 2013 παρατηρείται στις μη εποχικά διορθωμένες, όμως, εκτιμήσεις σημαντική πτώση του ποσοστού ανεργίας (κατά 1,2 ποσοστιαίες μονά¬δες)». Αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα.

Η Ελληνική Κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατό για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να ανακουφιστούν αυτοί που υποφέρουν.


«Ο κύριος Πάλλας, προφανώς την υπόδειξη αυτή δεν την απευθύνει σε μένα, αλλά ενδεχομένως σε «όψιμους» ενδιαφερόμενους για τα ιδρύματά μας»


ΩτΦ: Για το Γηροκομείο της Άμφισσας είδαμε να γίνεται ένας θόρυβος, με ανακοινώσεις και κόντρα ανακοινώσεις. Τι έχει γίνει μέχρι τώρα και τι πρέπει να γίνει για την οριστική επίλυση του προβλήματος;

 

Α.Μ.: Ξέρετε πολύ καλά τόσο εσείς όσο και οι συμπολίτες μας το μεγάλο ενδιαφέρον μου για τα δύο ιδρύματα – γηροκομεία μας που λειτουργούν σε Άμφισσα και Ιτέα. Η όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία τους υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες αποτέλεσε και αποτελεί πρώτο μέλημά μου. Πραγματικά, υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή των οφειλομένων από τον ΕΟΠΠΥ προς τα γηροκομεία όπως άλλωστε και προς όλους τους παρόχους. Δεν είναι μόνο τα ιδρύματα, είναι οι φαρμακοποιοί, οι γιατροί, οι φυσιοθεραπευτές, κ.λ.π.

Λοιπόν, για να ξεκαθαρίζουμε τα θέματα γιατί υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να διαστρεβλώνουν την αλήθεια προκειμένου να εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα και όχι το συμφέρον του κόσμου.

Πρώτον, πράγματι είναι υποχρέωση της πολιτείας, και εν προκειμένω, του ΕΟΠΠΥ να καταβάλλει τα οφειλόμενα. Από την άλλη η δουλειά του Βουλευτή είναι, μεταξύ άλλων, να πιέζει την πολιτεία και τις υπηρεσίες της, ώστε να διεκπεραιώνονται τα θέματα ορθά και όσο πιο γρήγορα γίνεται. Γνωρίζοντας λοιπόν τα θέματα που απασχολούν τα δύο ιδρύματά μας από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκα πιέζω στο Υπουργείο Υγείας αλλά και κυρίως στον ΕΟΠΠΥ να καταβάλλονται όσο το δυνατόν συντομότερα τα κατά διαστήματα οφειλόμενα και αυτό είναι προς όφελος αυτών.

Θα σάς δώσω ένα παράδειγμα, το Φθινόπωρο του 2012 ο Διευθυντής του Γηροκομείου της Άμφισσας αντιμετωπίζοντας τότε τεράστιο πρόβλημα αφού οι εργαζόμενοι στο Γηροκομείο είχαν προβεί και σε επίσχεση εργασίας και ζήτησε τη βοήθειά μου. Το αντίστοιχο είχε γίνει και με το Γηροκομείο της Ιτέας. Πράγματι, εγώ τότε έκανα αυτό που έπρεπε και καταβλήθηκε από τον τότε Πρόεδρο του ΕΟΠΠΥ, κ. Παπαγεωργόπουλο, το ποσό των 118.000 ευρώ για την Άμφισσα και το ποσό των 160.000 ευρώ για την Ιτέα. Και θυμάστε πολύ καλά τότε ότι οι εκπρόσωποι των δύο ιδρυμάτων ευχαρίστησαν για αυτή την εξέλιξη. Λένε κάποιοι, λοιπόν, μα δεν έγινε και τίποτα από τη βουλευτή γιατί αυτά τα ποσά οφείλονταν και θα καταβάλλονταν. Τους απαντώ: Αν είναι έτσι τότε γιατί ζήτησαν τη βοήθειά μου και εγώ είχα την υποχρέωση να την παράσχω. Δεύτερον, τους πληροφορώ ότι αυτά τα χρήματα ήταν προγραμματισμένα από τον ΕΟΠΠΥ να καταβληθούν πολύ αργότερα δηλαδή την Άνοιξη του 2013 και με την παρέμβαση εμού και άλλων βουλευτών που είχαν ίδιες περιπτώσεις στις περιφέρειές τους καταβλήθηκαν τον Νοέμβριο του 2012, δίνοντας τότε φιλί ζωής στη λειτουργία τους. Στην ίδια τακτική, λοιπόν, συνεχίζω να κινούμε και πιέζω όσο μπορώ να καταβάλλονται τα οφειλόμενα στα ιδρύματα μας. Όπως έγινε και πρόσφατα σχετικά με το Γηροκομείο της Άμφισσας και ανακοινώθηκε με Δελτίο Τύπου μου.

Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ στην επιστολή που δημοσίευσε πρόσφατα στην εφημερίδα σας ο Διευθυντής του Γηροκομείου Άμφισσας κ. Πάλλας. Ο οποίος αφού μάς ευχαριστεί για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για το Γηροκομείο, στη συνέχεια αναφέρει ότι η οριστική λύση για τα ιδρύματα είναι αυτή που προτείνει η Ένωση των Μονάδων Χρόνιων Παθήσεων, δηλαδή «η απόδοση των οφειλομένων και από εκεί και πέρα η τακτική απόδοση των νοσηλείων κάθε μήνα»!!!

Όμως, ο κύριος Πάλλας, προφανώς την υπόδειξη αυτή δεν την απευθύνει σε μένα, αλλά ενδεχομένως σε «όψιμους» ενδιαφερόμενους για τα ιδρύματά μας.

Εγώ, δεν ενδιαφέρομαι μόνο για τις πρόσκαιρες αλλά ανακουφιστικές λύσεις των τμηματικών καταβολών αλλά και για το όλα πρόβλημα και τη βάση αυτού.

Θα θυμίσω, λοιπόν, ότι με πρωτοβουλία μου την 16η-7-2013 έκλεισα ραντεβού και μαζί με τον Πρόεδρο αλλά και τη Γραμματέα της Πανελλήνιας «Ένωσης Μονάδων Χρόνιων Παθήσεων», κ. Καραμούτσο και κα Σκορδάλη, αντίστοιχα, συναντήσαμε τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και του εκθέσαμε τα αιτήματα της Πανελλήνιας Ενώσεως για τα Ιδρύματα αυτά. Τα θέματα που συζητήσαμε ήταν η τακτική απόδοση των νοσηλείων κάθε μήνα, (στην οποία αναφέρεται ο κ. Διευθυντής), η σύναψη νέων συμβάσεων με τον ΕΟΠΠΥ με ελάχιστο ημερήσιο νοσήλιο 34,63 ευρώ, η εξαίρεση του Μονάδων αυτών από το μέτρο του claw back, με δεδομένο ότι πέραν του προϋπολογισμένου ημερήσιου νοσηλίου δεν χρεώνονται από τα ιδρύματα αυτά έξοδα φαρμακευτικής δαπάνης, Κ.Ε.Ν, κ.λ.π., η αναγνώριση των Μονάδων αυτών ως παρόχων δευτεροβάθμιας περίθαλψης και η υπαγωγή αυτών αποκλειστικά στο Υπουργείο Υγείας και όχι στο Υπουργείο Εργασίας & Πρόνοιας. Το τελευταίο, δε, το είχα προτείνει σε σχετική εισήγησή μου και ενώπιον της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κατά τη συνεδρίαση της 6ης-6-2013. Για όλα τα ανωτέρω, δε, είχα εκδώσει σχετικό δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Η δραστηριότητά μου αυτή επιβεβαιώνεται και από την από 8-9-2013 Επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Χρόνιων Παθήσεων την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο Διευθυντής του Γηροκομείου Άμφισσας.

Σκόπιμο, τέλος, θα ήταν ο Διευθυντής του Γηροκομείου Άμφισσας, ο οποίος επικαλείται στην επιστολή του και την τακτική επαφή του με τον κ. Παπαθανασίου, να αναρωτηθεί τί ακριβώς εννοούσε ο κ. Παπαθανασίου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα σας όταν έλεγε: «….Παρότι το Στάλλειο Γηροκομείο, (Άμφισσας), έπρεπε να είχε προχωρήσει κατά την ίδρυσή του και λειτουργία του με περισσότερο ορθολογικό τρόπο και προβλέποντας, αφενός τις δικές του οικονομικές αντοχές, αφετέρου τις δυσμενείς μελλοντικές συνθήκες…..», (Ώρα Φωκίδας, φύλλο 1782/ 7& 8-9-2013). Χρήσιμο θα ήταν, κυρίως για τον κόσμο, να ξέρουμε τί ακριβώς σημαίνει η ανωτέρω κρίση.

Να ξέρετε, λοιπόν, ότι εγώ, ως βουλευτής του Νομού κάνω και θα συνεχίσω να κάνω ότι είναι δυνατόν για τα γηροκομεία μας, κάτω από τις ιδιαίτερες άσχημες δημοσιονομικές συνθήκες που ζούμε, και αυτό το γνωρίζουν καλά οι εργαζόμενοι στα ιδρύματα αυτά αλλά και η τοπική κοινωνία.

 

 

Μετακινήσεις γιατρών η προσωρινή λύση για το νοσοκομείο

  

ΩτΦ: Το Νοσοκομείο Άμφισσας έχει αδειάσει. Δεν έχει νεφρολόγο, έχει μείνει με ένα παιδίατρο, ένα καρδιολόγο, ένα ορθοπεδικό. Γνωρίζω ότι είστε ενήμερη και έχετε κάνει κάποιες επαφές γι αυτό. Τι θα γίνει με τη στελέχωση του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος του Νομού;

 

Α.Μ.:Το θέμα του Νοσοκομείου της Άμφισσας είναι ίσως το σοβαρότερο θέμα το οποίο αντιμετωπίζουμε. Και εδώ θα σάς διορθώσω δεν κάνω μόνο επαφές, αλλά είμαι συνεχώς πάνω στα ζητήματα του Νοσοκομείου και σε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Πράγματι, το θέμα της υποστελέχωσης είναι μείζον θέμα. Δεν θα πρέπει να μάς διαφεύγει, δε, ότι το υπάρχον ιατρικό προσωπικό κάνει αυτή τη στιγμή υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε ο κόσμος να έχει τις ιατρικές υπηρεσίες που πρέπει και αυτό είναι καλό να τους το αναγνωρίσουμε.

Ειδικότερα, για το θέμα της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Είναι γνωστό ότι αυτή λειτουργούσε με δύο γιατρούς. Από αυτούς η μία γιατρός έκανε αίτηση συνταξιοδότησης ενώ η δεύτερη αποχώρησε, νομίζω, για να κάνει μετεκπαίδευση στο εξωτερικό. Είναι γνωστό ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις νέων γιατρών. Αυτή είναι μία πραγματικότητα. Μακάρι να μπορούσαμε να την αλλάξουμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν γίνεται.

Έτσι, λοιπόν, αμέσως μόλις παρουσιάστηκε το πρόβλημα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού πήγαν στον τότε Υπουργό Υγείας, κ. Λυκουρέντζο, στο οποίο έθεσα το υψίστης σημασίας ζήτημα. Εκείνος αφού ενημερώθηκε ανταποκρίθηκε αμέσως και ενώ ήταν έτοιμη να βγεί στον αέρα προκήρυξη για επικουρικούς γιατρούς που δεν αφορούσε στη Φωκίδα, ενέταξε στην προκήρυξη αυτή δύο θέσεις επικουρικών γιατρών και για το Νοσοκομείο Άμφισσας. Μία θέση για Νεφρολόγο και μία θέση για Ειδικό Παθολόγο, ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία της Μονάδας. Πράγματι, οι δύο αυτές θέσεις προκηρύχτηκαν άμεσα, τον Μάιο του τρέχοντος έτους, όμως ο σχετικός διαγωνισμός απέβη άγονος, δηλαδή δεν εμφανίστηκε κανένας ενδιαφερόμενος γιατρός για να υπηρετήσει στο Νοσοκομείο της Άμφισσας.

Οι θέσεις αυτές επαναπροκηρύχθηκαν και για δεύτερη φορά, τον περασμένο Ιούνιο, με το ίδιο, δυστυχώς, αποτέλεσμα αφού κανείς ενδιαφερόμενος γιατρός δεν συμμετείχε.

Κατόπιν, αυτού την Τρίτη, 16 Ιουλίου, πραγματοποίησα συνάντηση με το νέο Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Συνάντηση και διερεύνηση του θέματος πραγματοποιήθηκε ξανά την Παρασκευή, 2 Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας αυτής συνάντησης ο Υπουργός ανέθεσε ειδικά το θέμα του Νοσοκομείου της Άμφισσας στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, κ. Καλλίρη, προκειμένου να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Στις 4 Σεπτεμβρίου με κάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου και καταλήξαμε στα εξής: 1) Να επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις των γιατρών για το Νοσοκομείο της Άμφισσας, 2) Ανέλαβε να διερευνήσει το θέμα συγκεκριμένης Νεφρολόγου που υπηρετεί στη Λέρο και

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…