Ανοιχτή επιστολή: Πρωτοστατούν για το πανεπιστήμιο
Αξιότιμοι κύριοι,
Σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή με αφορμή ένα μείζον και ταυτόχρονα πάντα επίκαιρο ζήτημα που αφορά την πόλη μας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, την υφιστάμενη κατάσταση των παρελθόντων τμημάτων του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και του νυν Τμήματος Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης, το οποίο έχει ενταχθεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Επιτρέψτε μας να ξεκινήσουμε αναφέροντας πως ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης Άμφισσας και τα μέλη του, αποτελούμε ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας της Άμφισσας και βασικό πυλώνα της αγοράς της πόλης. Στόχος μας είναι διαχείριση των δυσκολιών και των προκλήσεων του κλάδου της εστίασης, εστιάζοντας αφενός σε ενέργειες που αποσκοπούν στην περαιτέρω ανάπτυξη και ευημερία των μελών του και αφετέρου, στην κοινωνική αρωγή και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας.
Αποτελεί γεγονός ότι η αγορά της Άμφισσας αντιμετωπίζει γενικές και χρόνιες δυσκολίες, όντας η μικρότερη πρωτεύουσα νομού στην Ελλάδα, με σταθερά μειούμενο πληθυσμό τα τελευταία χρόνια, έχοντας ελάχιστη ως μηδαμινή τουριστική δραστηριότητα και προβλήματα που δυσχεραίνουν τόσο την αγροτική όσο και την βιομηχανική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή. Στις γενικές και χρόνιες αυτές δυσκολίες, τα τελευταία χρόνια προστίθενται η οικονομική κρίση που έπληξε και συνεχίζει να πλήττει την χώρα, καθώς και η υγειονομική κρίση που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο, τον αντίκτυπο της οποίας δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμα στο σύνολό του. Οι επιχειρήσεις εστίασης της πόλης μας βάλλονται συνεχώς, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους μάλιστα τώρα που η επιδημία του κορωνοϊού επιφέρει τη δραματική μείωση του ετήσιου τζίρου των καταστημάτων, επιδεινώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις ισορροπίες στην αγορά της Άμφισσας.
Ωστόσο παρά τις δυσκολίες αυτές, επενδύουμε στον τόπο μας και καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να αντέξουμε στις αντίξοες αυτές συνθήκες. Συσπειρωνόμαστε, ενώνουμε δυνάμεις και στόχος μας είναι η στήριξη της αποτελεσματικής λειτουργίας του κλάδου μας επιδιώκοντας συνάμα η δράση αυτών να εμπεριέχεται σε μια πόλη ζωντανή, εξελισσόμενη και με το βλέμμα στο μέλλον.
Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε μπροστά σε ένα τόσο καίριο ζήτημα που αφορά τον τόπο μας και συνεχώς επανέρχεται στο προσκήνιο προκαλώντας ανασφάλεια σε όλους τους εμπλεκόμενους, φοιτητές, ιδιοκτήτες, επιχειρήσεις εμπορικές και εστίασης, κοινότητα. Μέσα από τη λειτουργία των επιχειρήσεών μας, όλα αυτά τα χρόνια ήρθαμε και συνεχίζουμε ερχόμαστε σε καθημερινή και πολύπλευρη επαφή με ένα σημαντικό κομμάτι της Άμφισσας, τους φοιτητές, του πρώην Τμήματος τουριστικών Επιχειρήσεων, του πρώην Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης (τα οποία ήταν Τμήματα του πρώην ΤΕΙ Λαμίας), του πρώην τμήματος Διοίκησης Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων (του πρώην ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας) και του νυν Τμήματος Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης, το οποίο έχει ενταχθεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μεγάλος αριθμός φοιτητών του πρώην τμήματος Διοίκησης Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων, κατέστησαν «όμηροι» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και του διαδοχικού ράβε-ξήλωνε Τμημάτων και Σχολών. Αφενός μεν δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους εδώ και να λάβουν τα πτυχία τους ώστε να συνεχίσουν τη ζωή τους, αφετέρου δε, δεν τους έχει δοθεί και καμία άλλη εναλλακτική, λογική λύση προκειμένου να ολοκληρώσουν τον πρώτο κύκλο σπουδών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Την αγωνία τους οι φοιτητές της πόλης μας την έχουν εκφράσει σε πολλούς αρμόδιους φορείς, ενώ παράλληλα την επικοινώνησαν και σε εμάς, μιας κι όλα αυτά τα χρόνια ως ζωντανό κύτταρο της πόλης μας εμπεριέχονται στην καθημερινότητά μας και πέρα από επαγγελματικές σχέσεις, αναπτύχθηκαν σχέσεις φιλικές, σχέσεις εμπιστοσύνης.
Από την πλευρά μας, μεταφέρουμε την αγωνία τους αυτή, αλλά και τη δική μας, γιατί πραγματικά, όλα αυτά τα παιδιά, τα αισθανόμαστε και δικά μας παιδιά. Κανείς δεν θα επιθυμούσε το παιδί του μετά από ένα, δύο, τρία, τέσσερα έτη σπουδών, εξόδων, κόπων, ονείρων, να μην μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να μην μπορούν να λάβουν το πτυχίο τους.
Αφουγκραζόμαστε τους προβληματισμούς τους, λοιπόν, και ταυτόχρονα κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Το μέλλον του υφιστάμενου Τμήματος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών διαφαίνεται αμφίβολο καθότι είναι υποστελεχωμένο και δεν έχει δρομολογηθεί ακόμη καμία διαδικασία για την δημιουργία δευτέρου Τμήματος (Τμήμα Αγροτικού Πολιτισμού και Τουρισμού), το οποίο θα έδινε άλλη δυναμική για τη μετέπειτα πορεία.
Αρνούμαστε, τέλος, να αποδεχθούμε ότι η πόλη μας, η περιοχή μας, η οποία αποτελεί μέγιστο παγκόσμιο πολιτιστικό κεφάλαιο, θα υποβαθμιστεί περαιτέρω, έχοντας αποτύχει να αναδειχθεί σε περιοχή εκπαίδευσης και πολιτισμού, αν και έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να το καταφέρει.
Για το λόγο αυτό και όλα τα ως άνω αναφερόμενα, καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς και Αρχές του τόπου μας, αφενός μεν να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στους φοιτητές μας, στο ζωντανό αυτό κομμάτι της πόλης μας και να δώσουν οριστική λύση, αφετέρου να προβούν σε κάθε ενέργεια, πρωτοβουλία, προκειμένου, όχι μόνο να στελεχωθεί επαρκώς το υπάρχον, αλλά και να δημιουργηθεί στην Άμφισσα άμεσα και δεύτερο και τρίτο Τμήμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εμείς θα είμαστε δίπλα σε οποιονδήποτε ζητήσει τη βοήθεια μας και θα συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις για το σκοπό αυτό.
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…